Detoxifierea ficatului: ce este si cum se realizeaza?
Ficatul este principalul sistem de filtrare al organismului, el fiind responsabil pentru metabolizarea si eliminarea toxinelor, curatarea sangelui si asigurarea unor proteine esentiale pentru corpul uman. Evident, este extrem de important să ai grija de ficatul tau, sa il pastrezi sanatos si sa eviti suprasolicitarea acestuia.
Se vorbeste mult despre detoxifierea ficatului in ultima perioada si multe persoane cred ca un weekend cu excese de alcool sau o perioada de alimentatie dezechilibrata pot fi sterse cu buretele printr-o cura de detoxifiere a ficatului. In acest articol poți afla cum ajuta, de fapt, aceste suplimente si adevarul despre conceptul de detoxifiere.
Detoxifierea ficatului nu functioneaza asa cum crezi
Atunci cand auzi despre detoxifierea ficatului, primul gand care iti vine in minte este ca ficatul depoziteaza substantele nocive in structura sa. Dar nu este deloc adevarat! Ficatul filtreaza aceste substante si este posibil ca, la un moment dat, munca prea grea sa il imbolnaveasca.
In acest caz, remedierea cauzelor care l-au facut sa munceasca din greu este importanta, iar unele suplimente alimentare pentru ficat il pot ajuta sa se regenereze mai rapid [1].
Printre remediile naturiste cu efect pozitiv demonstrat asupra ficatului, cel mai frecvent utilizate sunt:
- armurariul, un supliment de origine vegetala cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante importante, care poate atenua procesele inflamatorii hepatice;
- turmericul, un supliment cu important rol antiinflamator, care combate efectul moleculelor proinflamatorii ce agraveaza boala hepatica. Datorita biodisponibilitatii crescute, turmericul poate scadea riscul de boala hepatica [2].
Toate aceste suplimente trebuie administrate dupa consultarea medicului, in formele si dozele recomandate de acesta, avand in vedere ca fiecare pacient are propriul sau tablou clinic, iar tratamentul trebuie individualizat.
Detoxifierea ficatului te poate ajuta sa scazi in greutate
Cea mai buna metoda de a facilita asa-numita detoxifiere a ficatului este sa adopti un stil de viata sanatos, iar un stil de viata sanatos te poate ajuta sa scazi in greutate.
Alimentele de tip fast food si excesele sunt cele care afecteaza atat greutatea, cat si ficatul. Pentru a-l ajuta sa functioneze la parametri normali, schimba-ti obiceiurile alimentare si include, in dieta zilnica:
- legume si fructe;
- cereale integrale;
- grasimi sanatoase (ulei de masline, nuci si seminte);
- proteine de calitate (peste, pui, oua) [3].
Trecerea la o alimentatie bazata pe alimente neprocesate de buna calitate este cea mai buna metoda de a sustine procesele naturale de regenerare a ficatului si de a scadea in greutate. Acest tip de dieta reduce aportul caloric si creste cantitatea de vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pe care o consumi.
Bolile hepatice si detoxifierea ficatului
Nu exista, in acest moment, studii care sa ateste existenta unei legaturi intre curele de detoxifiere ale ficatului si protectia pe care o ofera acestea impotriva bolilor hepatice. Pe de alta parte, sustinerea functiei hepatice cu ajutorul unei alimentatii echilibrate, evitarii exceselor si administrarea de suplimente alimentare cu efecte hepatoprotectoare contribuie la depasirea mai rapida si cu pagube minime a unor eventuale boli.
Exista peste 100 de tipuri de boli hepatice, cele mai cunoscute fiind:
- hepatitele virale A, B si C;
- afectiunile hepatice legate de consumul de alcool;
- afectiunile hepatice independente de consumul de alcool [4].
Cei mai mari factori de risc pentru bolile hepatice sunt alcoolismul si istoricul familial de boli de ficat. Pentru a preveni instalarea bolilor hepatice, poti lua urmatoarele masuri:
- limiteaza consumul de alcool! alcoolul este o toxina care, in cantitati mari, poate determina afectare hepatica. Consumul redus de alcool este cea mai buna metoda de protectie impotriva bolilor hepatice. Tot pentru protejarea ficatului se recomanda evitarea completa a consumului de alcool in perioadele de administrare ale medicamentelor - care suprasolicita deja ficatul;
- vaccineaza-te impotriva hepatitei! Este cea mai eficienta metoda de a te proteja impotriva hepatitelor A si B. Hepatita C poate fi evitata prin adoptarea unor masuri care sa previna expunerea;
- discuta cu medicul despre administrarea medicamentelor si a suplimentelor! Ficatul este cel care proceseaza toate aceste substante care patrund in organism, asadar e important ca medicul sa stie exact ce tratamente urmezi si ce suplimente iei;
- atentie la ace! Sangele este vectorul hepatitelor - si al altor boli - prin urmare este foarte important sa folosesti intotdeauna doar ace sterile. In cazul in care intentionezi sa iti faci un tatuaj sau piercing-uri, apeleaza la un salon serios si de incredere;
- foloseste prezervativul! Fluidele corporale sunt, la randul lor, vectorul al numeroase boli, asadar obisnuieste-te sa faci sex in siguranta;
- atentie la manipularea substantelor chimice! Acestea pot patrunde in organism prin piele si pot determina afectarea ficatului. Protejeaza-ti intotdeauna pielea atunci cand manevrezi insecticide, fungicide, vopseluri si alte substante chimice;
- mentine o greutate sanatoasa! Afectiunile hepatice independente de consumul de alcool au legatura cu sindromul metabolic reprezentat de obezitate si diabet de tip 2 [5].
Detoxifierea ficatului nu vindeca bolile preexistente
Nu exista nici o dovada ca produsele pentru detoxifierea ficatului ar vindeca afectiunile hepatice. Totusi, ele pot sustine procesele naturale de regenerare.
Atunci cand ficatul se imbolnaveste, la nivelul tesutului apar cicatrici fibroase, ceea ce inseamna ca functia organului este diminuata. Mai mult, ficatul are capacitatea unica de a se regenera - dar este important sa i se permita sa faca asta.
Procesul de regenerare dureaza, iar atunci cand cauzele afectarii initiale persista, el poate fi blocat sau ineficient. Medicamentele, drogurile, dieta deficitara, excesul de alcool isi continua actiunea nociva asupra ficatului, chiar daca iei suplimente alimentare care ar trebui sa sustina procesele de regenerare. In final, cicatricile fibroase rezultate se extind si cauzeaza ciroza [3].
Curele de detoxifiere ale ficatului nu functioneaza atat de simplist pe cat se crede. Produsele care sustin functia hepatica pot fi un adjuvant important al proceselor de regenerare, atata timp cat pacientul adopta si alte masuri de protectie a propriului ficat: o alimentatie adecvata, eliminarea consumului de alcool, limitarea, pe cat posibil, a aportului de medicamente.
Bibliografie:
- Canadian Liver Foundation. Canadian Liver Foundation, 2017, www.liver.ca/your-liver/.
Detoxing Your Liver: Fact versus Fiction. Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction, accesat la 20.01.2023; - Harvard Health Publishing. The Dubious Practice of Detox - Harvard Health. Harvard Health, Harvard Health, May 2008, www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-dubious-practice-of-detox, accesat la 20.01.2023;
- Liver Cleanse: Is Detox Really Possible? Healthline, 16 June 2017, www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse, accesat la 20.01.2023;
- Liver Disease: Frequently Asked Questions. University of Iowa Hospitals & Clinics, 2 July 2016, uihc.org/health-topics/liver-disease-frequently-asked-questions, accesat la 20.01.2023;
- Mayo Clinic. Liver Problems - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502, accesat la 20.01.2023.