Dermatita de staza: cauze, simptome, tratament

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mulaj - Dermatita de staza

 

Dermatita de staza este o afectiune inflamatorie frecventa a pielii, care se manifesta la nivelul extremitatii inferioare. Afecteaza in principal persoanele varstnice, dar dermatita de staza poate sa se manifeste si la cei mai tineri, femeile fiind mai expuse decat barbatii. Optiunile de tratament includ administrarea unor medicamente, bandaje speciale, dar si modificarea stilului de viata, deoarece este vorba de o problema cronica.

Dermatita de staza este o boala care apare la picioare, pe fondul problemelor circulatorii. Oprirea sau incetinirea fluxului de sange sau a altor fluide corporale spre extremitatea inferioara a organismului determina blocajul si retentia la acest nivel, ceea ce conduce la afectiuni si leziuni ale pielii.

Ce este dermatita de staza?

Dermatita de staza este o inflamatie a epidermei picioarelor cauzata de edem cronic. Acest lucru se caracterizeaza prin modificari ale pielii pe fondul circulatiei deficitare. De aceea dermatita de staza se mai numeste „dermatita gravitationala”, „dermatita de staza venoasa”, „eczema varicoasa” sau „eczema venoasa”.
Aparitia dermatitei de staza la adultii tineri determina, odata cu imbatranirea, dezvoltarea bolii, in asociere cu alte afectiuni, cum ar fi bolile de rinichi sau de inima. (1)

De regula, se manifesta la persoanele de peste 50 de ani, care au insuficienta venoasa, fiind inregistrata in procent mai mare la femei fata de barbati. Dermatita de staza este o boala cronica ce prezinta initial placi eritromatoase slab dermarcate la nivelul membrelor inferioare. Presiunea continua a sangelui provoaca decolorarea pielii. Afectarea determina craparea epidermei si aparitia ulcerelor sau a ranilor deschise, localizate la glezne, dar care poate urca pana in regiunea genunchilor. (2)

Cauze de aparitie ale dermatitei de staza

Cauza principala de aparitie a dermatitei de staza o reprezinta acumularea de sange la membrele inferioare. Staza se refera la concentrarea sangelui in picioare pe fondul insuficientei venoase cronice. Totusi, nu toate persoanele care sunt diagnosticate cu insuficienta venoasa dezvolta dermatita de staza.

Circulatia normala a sangelui presupune prezenta unor valve la nivelul venelor care directioneaza fluxul in directia corecta. Odata cu inaintarea in varsta, la acest nivel pot sa apara deficiente de functionare a valvelor, ceea ce determina retinerea sangelui aici in loc sa fie condus spre inima. (3)

Acumularea de fluide pune o presiune continua si tot mai mare pe zona inferioara, ceea ce determina aparitia dermatitei de staza.

Riscul acestei boli este mare in urmatoarele conditii:

  • tensiune arteriala crescuta;
  • varice;
  • obezitate;
  • prezenta afectiunilor cardiace - insuficienta cardiaca congestiva;
  • insuficienta renala;
  • formarea unor cheaguri de sange;
  • leziuni sau traumatisme;
  • interventii chirurgicale anterioare;
  • sarcini multiple la femei;
  • lipsa miscarii sau perioade indelungate de stat in picioare. (4)

Simptome in dermatita de staza

  • Picioare si glezne umflate;
  • Decolorarea pielii - culoarea epidermei devine galben-maronie, uneori zona pare pistruiata;
  • Mancarime - prurit;
  • Pete rosii - solzoase sau groase;
  • Ingrosarea si intarirea pielii la nivelul gleznelor si picioarelor - lipodermatoscleroza;
  • Zone sensibile sau dureroase cu celulita sau dermatita de contact;
  • Ulcere si piele crapata;
  • Vene varicoase umflate de culoare violet;
  • Caderea parului in zona afectata. (3), (4)

 

Dermatita de staza

 

Cum poate fi diagnosticata dermatita de staza?

Medicul specialist trebuie sa fie informat cu privire la istoricul medical si familial, despre simptomele si manifestarile sesizate. Nu uita sa ii spui ce medicamente fara reteta pentru afectiuni venoase ai folosit pentru a tine sub control problema, anterior programarii. 

Pentru a exclude alte afectiuni cu simptome asemanatoare, medicul va recomanda efectuarea unor analize de laborator de sange, ecografie Doppler pentru a se evidentia fluxul sangvin, teste specifice pentru a elimina probleme cardiace si teste alergice. (3)

Tratamentul dermatitei de staza

Tratament medicamentos

Tratamentul dermatitei de staza are in prim-plan ameliorarea simptomelor, imbunatatirea circulatiei sangvine si prevenirea progresiei bolii. De aceea, medicul poate recomanda medicamente analgezice, antihistaminice si cu corticosteroizi pentru calmarea inflamatiei si a durerii, alaturi de antibiotice si pansamente speciale pentru tratarea ulcerelor infectioase. 

Suplimentele pe baza de vitamina C pot fi administrate complementar pentru imbunatatirea sanatatii vaselor de sange. De asemenea, specialistul iti va spune sa utilizezi produse speciale care sa ajute la hidratarea si protejarea pielii si care sa confere emoliere de durata. 

Tratament complementar

Ciorapii compresivi sau ciorapii medicinali care calmeaza durerea si sustin circulatia sunt, de regula, recomandati a fi purtati. Uneori poate fi o varianta utila si bandajul compresiv care sa ajute si la vindecare. 

Circulatia venoasa este imbunatatita si prin ridicarea picioarelor o data la cateva ore, precum si prin odihna cu picioarele pozitionate mai sus decat capul. 

Realizarea exercitiilor fizice periodic, pauze pentru detensionarea circulatiei, o mai buna atentie acordata pielii si sanatatii contribuie la sustinerea unui echilibru la nivelul organismului. 

Interventii minim invazive

  • Ablatia termica endovenoasa asemanatoare terapiei cu laser - a inlocuit procedura de stripping, prin care se indeparta chirurgical varicele ulceroase.
  • Scleroterapie cu spuma ghidata cu ultrasunete - distruge venele nedorite. (2)

Interventii chirurgicale

In cazuri deosebite, interventia chirurgicala propusa de medicul specialist poate viza repararea venelor, iar pentru ulcerele mari sunt situatii in care este necesara si grefa de piele dupa operatia propriu-zisa. (4)

Dermatita de staza este o afectiune care se manifesta pe termen lung si care necesita atentie sporita. Desi nu poate fi prevenita mereu, un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si miscare periodica, alaturi de controale si investigatii medicale regulate pot fi elemente esentiale pentru ca dermatita de staza sa nu apara. 

In cadrul acestui articol am prezentat informatii de interes general despre dermatita de staza. Daca crezi ca te confrunti cu aceasta afectiune, mergi la medic pentru control, diagnostic complet si corect! Urmeaza indicatiile primite din partea specialistului, astfel incat sa te poti bucura in continuare de viata!

Surse de informare:

1. Stasis Dermatitis - https://www.mountsinai.org/care/dermatology/services/eczema/stasis-dermatitis

2. What causes stasis dermatitis and ulcers? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322896

3. Venous Stasis Dermatitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24388-venous-stasis-dermatitis

4. Stasis Dermatitis - https://novusspinecenter.com/pain-conditions/stasis-dermatitis

 

  • Vitamina C sustine functionarea normala a sistemului imunitar si contribuie la reducerea oboselii si extenuarii. Contribuie, de asemenea, la formarea colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange, a ligamentelor, pielii, dintilor si a sistemului osos, ajutand si la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

    Iti recomandam si:

    • Se poate intampla, din cand in cand, ca picioarele sa se umfle. De cele mai multe ori nu acordam atentie acestui fapt, incepem sa ne ingrijoram numai atunci cand intervine disconfortul. In cele mai multe cazuri, umflarea picioarelor este un disconfort temporar, trece de la sine.
    • Varicele reprezinta o afectiune cronica a sistemului venos profund. Fiind una dintre cele mai frecvente boli ale venelor, se caracterizeaza prin dilatarea patologica ireversibila a venelor superficiale subtegumentare.
    • Picioarele suporta intreaga greutate a corpului aflat in pozitie verticala, motiv pentru care si durerile de picioare sunt relativ frecvent intalnite. In acest articol poti afla mai multe informatii despre principalele cauze ale durerilor de picioare, despre cum le poti trata si cum pot fi ele prevenite pe viitor. 
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor