FSH (hormon de stimulare foliculara): ce este si ce trebuie sa stii?

25. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
FSH

Hormonul de stimulare foliculara sau FSH este important pentru reproducere. FSH are un rol important in reglarea ciclului menstrual la persoanele de sex feminin si in stimularea dezvoltarii oualor in ovare. In schimb, pentru persoanele de sex masculin, FSH ajuta la producerea spermei.

In urmatorul articol, vom discuta despre ce este FSH, care este importanta hormonului in organism, care sunt nivelurile optime si despre cum afecteaza nivelurile de FSH fertilitatea pentru ambele categorii de persoane.

Ce este FSH?

FSH este abrevierea pentru hormonul de stimulare foliculara.

Foliculii sunt saci mici de lichid care se gasesc in interiorul ovarelor unei femei. Acestea influenteaza ciclul menstrual prin secretarea hormonilor. Fiecare folicul are potentialul de a elibera un ovul pentru procesul de fertilizare (1).

Prin urmare, hormonul de stimulare foliculare este un tip de hormon produs de o glanda mica din creier, numita glanda pituitara anterioara. Nivelurile de FSH atat la persoanele de sex feminin, cat si la cele de sex masculin, sunt direct legate de fertilitate.

Functiile hormonului de stimulare foliculara in organism

In randul persoanelor de sex feminin, FSH creste productia organismului de estradiol - un tip de estrogen care ajuta ouale sa se maturizeze si sa se elibereze din folicul. La sfarsitul ciclului menstrual, nivelurile de estrogen sunt mai scazute, semnaland glandei pituitare sa trimita mai mult FSH pentru a stimula ouale din ovar sa creasca (2).

Acest proces ajuta foliculii sa se maturizeze si sa elibereze oul. Desi exista mai multi foliculi, doar unul elibereaza un ovul la ovulatie. Ulterior, organismul reabsoarbe foliculii nefolositi (3).

In randul persoanelor de sex masculin, FSH stimuleaza cresterea testiculara si produce o anumita proteina responsabila pentru crearea si mentinerea celulelor de spermatozoizi in intervale normale (4).

Care sunt nivelurile optime de FSH in organism?

Nivelurile optime de FSH la persoanele de sex feminin

Nivelul FSH al unei persoane de sex feminin se va modifica de-a lungul vietii. Intervalele oficiale demarate de cercetatori pot varia in functie de testele exacte pe care le efectueaza un laborator sau altul:

  • inainte de pubertate: 0 - 4 UI/L (unitati internationale per litru);
  • in timpul pubertatii: 0.3 - 10 UI/L;
  • in perioada in care exista ciclu menstrual: 4.7 - 21.5 UI/L;
  • dupa menopauza: 25.8 - 135.8 UI/L (5).

Daca o persoana de sex feminin are un nivel de FSH egal sau mai mare de 30 UI/L si nu a mai avut ciclu menstrual timp de un an, exista posibilitatea ca aceasta sa fi ajuns la menopauza (5).

Nivelurile tipice de FSH pentru o persoana care are ciclu menstrual, vor varia de-a lungul etapelor acestuia. De exemplu:

  • in stadiul folicular: 1 - 9 UI/L;
  • in mijlocul ciclului menstrual: 6 - 26 UI/L;
  • in etapa luteala: 1 - 9 UI/L (5).

In etapa luteala, exista cea mai mare posibilitate pentru ca o persoana de sex feminin sa ramana insarcinata. Verifica-ti sarcina cu ajutorul testelor de sarcina si ovulatie!

Atunci cand se testeaza gradul de fertilitate la persoanele de sex feminin, medicul poate evalua si temperatura corporala, deoarece acest factor tinde sa creasca in timpul ovulatiei. In mod similar, pot fi necesare scanari imagistice pentru a verifica trompele uterine (5).

Daca o persoana se confrunta cu un ciclu menstrual neregulat in apropierea varstei de menopauza, medicul poate testa si alte niveluri de hormoni, inclusiv hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) si prolactina, pentru a ajuta la precizia diagnosticului.

Nivelurile optime de FSH la persoanele de sex masculin

Intervalele optime de FSH la persoanele de sex masculin sunt (acestea pot diferi de la un laborator de analize la altul):

  • inainte de pubertate: 0 - 5 UI/L;
  • in timpul pubertatii: 0.3 - 10 UI/L;
  • in perioada vietii de adult: 1.5 - 12.4 UI/L.

Ce reprezinta un nivel mai mic sau mai mare de FSH?

Nivel mic de FSH la persoanele de sex feminin

Nivelul scazut de FSH in organismul persoanelor de sex feminin poate indica (7):

  • imposibilitatea de a produce oua;
  • ineficienta glandei pituitare;
  • probleme la nivelul hipotalamusului;
  • obezitatea sau pierderea brusca in greutate;
  • exces de soia in organism;
  • posibilitatea hipotiroidismului.

Nivel crescut de FSH la persoanele de sex feminin

Nivelurile ridicate de FSH pot evidentia eforturile depuse de organism pentru a produce hormonul de stimulare foliculara. Unele conditii de sanatate pot provoca cresterea nivelului de FSH in organism (1):

  • menopauza;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • insuficienta ovariana primara;
  • tumora la nivelul glandei pituitare;
  • anomalii cromozomiale, precum sindromul turner;
  • tulburari tiroidiene;
  • abuzul de alcool.

Nivel mic de FSH la persoanele de sex masculin

In mod similar, persoanele de sex masculin cu niveluri scazute pot avea insuficiente ale glandei pituitare sau hipotalamusului. In plus, nivelurile scazute de FSH pot inhiba dezvoltarea testiculelor si pot provoca un numar scazut de spermatozoizi (1).

Nivel mare de FSH la persoanele de sex masculin

Factorii care duc la cresterea nivelului de FSH in randul persoanelor de sex masculin includ (1):

  • inaintarea in varsta;
  • deteriorarea testiculelor (in urma chimioterapiei, radiatiilor sau abuzului de alcool);
  • afectiuni genetice, precum sindromul klinefelter;
  • tumora la nivelul glandei pituitare;
  • administrarea unui tratament hormonal.

Simptomele asociate cu un nivel mare de FSH sunt: pierderea libidoului, senzatie de oboseala, scaderea numarului de spermatozoizi si iritabilitatea.

Pentru ce este necesara testarea nivelului de FSH?

Hormonul de stimulare tiroidiana lucreaza indeaproape cu un alt hormon, numit hormon luteinizant, pentru a controla in intregime functiile sexuale. Adesea, un test pentru hormonul luteinizant se efectueaza odata cu testarea nivelului de FSH.

Aceste teste sunt utilizate in moduri diferite, in functie de sex si varsta.

Pentru persoanele de sex feminin, aceste teste sunt cel mai adesea folosite pentru:

  • identificarea cauzei infertilitatii;
  • identificarea afectiunilor la nivelul functiei ovariene;
  • identificarea cauzei/cauzelor pentru perioadele menstruale neregulate;
  • confirmarea inceputului perioadei de menopauza sau perimenopauza (6).

Pentru persoanele de sex masculin, aceste teste sunt cel mai adesea folosite pentru:

  • identificarea cauzei infertilitatii;
  • identificarea cauzei pentru un numar scazut de spermatozoizi;
  • identificarea afectiunilor la nivelul testiculelor (6).

La copii, aceste teste sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea pubertatii precoce sau intarziate.

Pubertatea este considerata timpurie daca incepe inainte de varsta de 9 ani la fete si inainte de varsta de 10 ani la barbati;
Pubertatea este considerata intarziata daca nu a inceput pana la varsta de 13 ani la fete si pana la varsta de 14 ani la baieti (6).

Daca tu si partenerul tau incercati sa concepeti de cel putin un an fara a avea vreun succes, atunci ar putea fi timpul sa va verficati nivelurile de FSH din organism. Testarea nivelului de FSH este o modalitate eficienta de a intelege care este situatia reproductiva in cuplu.

Disclaimer: Continutul articolului este doar in scop educational si nu inlocuieste indicatiile si consultatiile medicale profesionale. Adreseaza-te medicului specialist pentru testarea nivelului de FSH din organism si pentru cel mai bun plan de tratament in cazul unor afectiuni!

Surse de informare:

  1. OCN Mirabito, S. (2022). Follicle Stimulating Hormone (FSH) Levels: What You Should Know. Medically Reviewed by MD Rainford, M. https://www.verywellhealth.com/fsh-levels-5218679#citation-3
  2. Mihma, M., Gangoolyb, S. & Muttukrishna, S. (2011) The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science, pp. 229 - 236. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378432010004148?via%3Dihub
  3. Bhartiya, D., Patel, H. (2021). An overview of FSH-FSHR biology and explaining the existing conundrums. Journal of Ovarian Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8557046/
  4. Casarini, L. et al. (2020). FSH for the treatment of male infertility. International Journal of Molecular Sciences. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/7/2270/htm
  5. MSN Nall, R. (2022). What are normal ranges of FSH levels, and what to do if they are high or low. Medically Reviewed by MD Kay, C. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317746
  6. MedlinePlus. Follicle-Stimulating Hormone (FSH) Levels Test. https://medlineplus.gov/lab-tests/follicle-stimulating-hormone-fsh-levels-test/
  7. Acharya, N. et al. (2011) Gonadotropin Levels in Hypothyroid Women of Reproductive Age Group. The Journal of Obstetrics and Gynecology of India, pp. 550 - 553. https://link.springer.com/article/10.1007/s13224-011-0079-7
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.

    Iti recomandam si:

    • Sanatatea ta depinde daca glanda tiroida functioneaza cum trebuie, deoarece hormonii tiroidieni produsi au un efect asupra majoritatii celulelor din organism. Daca ai probleme existente la nivelul tiroidei, este important sa ai vizite regulate la un medic specialist.
    • Problemele pielii sunt des întâlnite și afectează atât femeile, cât și bărbații, iar foliculita nu este o excepție. Aceasta este caracterizată de mici inflamații la nivelul pielii, cauzate de infecții bacteriene sau fungice.  
    • Hormonii sunt substante chimice care prin intermediul sangelui ajung in restul corpului, la tesuturi si organe. Acesti hormoni controleaza metabolismul, reproducerea, cresterea, starea de spirit. Unul dintre acesti hormoni este estrogenul, un hormon steroid care este produs de ovarele femeii, dar si de testiculele barbatilor. Intr-o cantitate mai mica, estrogenul poate fi produs si de glandele...
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor