Bypass gastric: in ce consta, efecte, riscuri asociate

28. 11. 2023 · 7 minute de citit

Bypass-ul gastric este o procedura complexa de chirurgie bariatrica, care are ca scop scaderea in greutate. Bypass-ul gastric este o operatie majora care dureaza intre 2 si 4 ore. Dupa interventie, pacientul ramane internat in spital pentru 2-3 zile, timp in care este monitorizat de personalul medical. Recuperarea completa poate dura cateva saptamani sau chiar luni, timp in care pacientul trebuie sa urmeze o dieta speciala si sa se odihneasca. In acest articol, iti spunem ce presupune un bypass gastric, cum se desfasoara aceasta interventie chirurgicala, care sunt efectele post-operatorii, dar si riscurile potentiale asociate. Vei afla si in ce fel iti poti pregati organismul pentru o astfel de operatie si cum sa iti mentii greutatea dupa interventie. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Bypass gastric: in ce consta, efecte, riscuri asociate

Ce este un bypass gastric si cum se realizeaza?

Bypass-ul gastric este o procedura chirurgicala majora, care face parte din categoria interventiilor bariatrice, concepute pentru a ajuta persoanele cu obezitate severa sa slabeasca. In cadrul acestei operatii, chirurgul reduce dimensiunea stomacului si modifica modul in care organismul absoarbe alimentele. Acest lucru se realizeaza prin crearea unei pungi mici in partea superioara a stomacului, care devine noul stomac, cu o capacitate mult mai mica decat cea initiala. In plus, o portiune din intestinul subtire este derivata si conectata la aceasta noua punga, astfel incat mancarea ocoleste mare parte din stomac si o sectiune a intestinului. Aceasta este componenta „bypass” a operatiei, mancarea „ocoleste” o mare parte din sistemul digestiv.(3). 

Principalul obiectiv al bypass-ului gastric este de a ajuta pacientul sa piarda in greutate, prin limitarea cantitatii de mancare pe care stomacul o poate primi si modificand modul in care organismul absoarbe nutrientii. Aceasta inseamna ca dupa operatie, pacientul se va simti satul dupa ce a mancat o cantitate mult mai mica de mancare, iar organismul sau va absorbi mai putini nutrienti din alimentele consumate.

Medicul poate sugera aceasta interventie chirurgicala daca pacientul are un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mare sau daca pacientul are un IMC de 35 asociat altor probleme grave de sanatate, legate de greutate. Un IMC mai mare de 40 inseamna, de obicei, ca pacientul este supraponderal cu cel putin 30 de kilograme (2).

Pregatiri si precautii inainte de operatia de bypass gastric

Sunt cateva aspecte pe care pacientul trebuie sa le cunoasca inainte de efectuarea interventiei de bypass gastric:

  • sarcina: trebuie evitata in primul an postoperator. Perioadele de pierdere rapida in greutate nu sunt momentul potrivit pentru a sustine o sarcina sau pentru a incerca mentinerea unei sarcini existente.
  • postul inainte de operatie: pentru ca interventia chirurgicala sa fie cat mai sigura, chirurgul poate propune o dieta timp de cel putin doua saptamani inainte de operatie. Aceasta dieta este menita sa micsoreze ficatul si sa reduca riscul de complicatii chirurgicale. Daca ficatul este excesiv de mare in momentul operatiei, este posibil ca interventia sa fie anulata si reprogramata pentru o data ulterioara.
  • fumatul: este o problema serioasa pentru pacientii supusi unei interventii chirurgicale bariatrice. Fumatul creste riscul de complicatii pulmonare si de formare de cheaguri de sange. Se recomanda insistent ca pacientul, daca este fumator, sa renunte la fumat inainte de operatie. Chiar si oprirea fumatului cu o saptamana inainte de operatie poate fi benefica.
  • gastroscopia preoperatorie: este necesara pentru ca medicul sa se asigure ca nu exista anomalii fizice care sa impiedice operatia de bypass gastric (3).

Efectele post-operatorii ale bypass-ului gastric

Dupa bypass-ul gastric, pacientii trec printr-un proces de recuperare care poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Aceasta perioada variaza in functie de starea generala de sanatate a pacientului si de complexitatea interventiei chirurgicale. Recuperarea nu consta doar in vindecarea fizica, ci si in adaptarea la un nou stil de viata. Tocmai de aceea, recuperarea completa poate dura pana la 6 luni. Una dintre cele mai mari schimbari dupa operatie este dieta. Initial, pacientii vor consuma doar lichide, apoi vor trece treptat la alimente semi-solide si, ulterior, la alimente solide. Aceste modificari sunt necesare pentru a permite stomacului sa se vindece si pentru a se adapta la dimensiunea redusa a stomacului. Aceste modificari alimentare sunt esentiale pentru a evita complicatiile si pentru a promova pierderea in greutate.

Pierderea in greutate este cel mai important efect post-operator al bypass-ului gastric. In general, pacientii incep sa piarda in greutate rapid dupa operatie si continua sa o faca in primele 18-24 de luni. Cu toate acestea, bypass-ul gastric nu este fara riscuri. Pacientii pot experimenta o serie de efecte secundare si complicatii, precum:

Indiferent de beneficiile pe care le poate aduce bypass-ul gastric, este esential ca pacientii sa fie bine informati despre efectele acestuia. Este important sa se consulte cu un medic specialist inainte de a lua o decizie si sa se asigure ca inteleg atat beneficiile, cat si riscurile asociate acestui tip de interventie chirurgicala.

Riscurile si complicatiile posibile ale bypass-ului gastric

Orice interventie chirurgicala implica anumite riscuri. Medicul trebuie sa explice pacientului riscurile si complicatiile asociate cu bypass-ul gastric. Riscurile si complicatiile cel mai adesea asociate cu bypass-ul gastric pot include dar nu se limiteaza la: 

  • anestezie (mai mare la persoanele cu obezitate morbida);
  • tromboza venoasa profunda;
  • embolie pulmonara;
  • infectie
  • sangerare
  • pneumonie
  • atac de cord
  • accident vascular cerebral
  • obstructie intestinala
  • abces intra-abdominal
  • leziuni ale organelor intraabdominale
  • infectii ale ranilor
  • hernii incizionale.
  • sangerare (1).

De asemenea, in cazurile mai grave pot aparea complicatii precum:

  • cheaguri de sange: pot aparea dupa orice tip de interventie chirurgicala, iar riscul persista dupa operatie timp de pana la trei saptamani.
  • probleme toracice: complicatiile pulmonare, cum ar fi pneumonia, aspiratia si colapsul partial al bazei plamanilor pot aparea dupa orice tip de interventie chirurgicala sub anestezie generala. Riscul acestei complicatii poate fi redus prin renuntarea la fumat, mobilizarea timpurie dupa operatie si colaborarea cu fizioterapeutii cu exercitii toracice si spirometrie stimulativa.
  • hernii incizionale: sunt frecvente dupa chirurgia bariatrica deschisa, dar, din fericire, sunt mai rare dupa chirurgia bariatrica laparoscopica.
  • obstructia intestinului subtire: intestinul subtire se poate bloca prin rasuciri in jurul tesutului cicatricial din interiorul abdomenului care poate aparea dupa o interventie chirurgicala.
  • infectia ranilor: acestea pot aparea la orice tip de interventie chirurgicala. Infectia poate necesita antibiotice, deschiderea si drenarea plagii. Fumatorii prezinta un risc crescut de infectare a plagilor.
  • afectarea splinei: splina se afla aproape de portiunea superioara a stomacului si poate fi afectata in timpul operatiei. In timpul unei interventii laparoscopice, acest lucru se poate intampla foarte rar.
  • pancreatita: este o complicatie rara, dar poate aparea, la fel ca si leziunile hepatice.
  • leziuni intestinale: rareori, intestinele sau stomacul pot fi lezate in momentul interventiei chirurgicale. Daca acest lucru se intampla, va fi reparat prin laparoscopie, dar operatia de bypass gastric poate fi anulata si reprogramata pentru o data ulterioara (3).

Cum sa iti mentii greutatea dupa bypass-ul gastric

Mentinerea greutatii dupa o operatie de bypass gastric este o provocare continua care necesita adoptarea unui stil de viata sanatos. Este esential sa se combine o dieta echilibrata cu sport pentru a preveni acumularea kilogramelor in plus. Pacientii care au adoptat un stil de viata sanatos dupa bypass-ul gastric au reusit sa mentina o pierdere in greutate de 77% in medie la 10 ani dupa operatie.

A doua componenta esentiala a mentinerii greutatii dupa bypass-ul gastric consta in respectarea recomandarilor nutritionale. Pacientii vor trebui sa adopte un regim alimentar special, care poate include mese mici si frecvente. De asemenea, este esential sa se evite alimentele bogate in zaharuri si grasimi si sa se consume cantitati adecvate de proteine. Monitorizarea regulata a greutatii este o alta componenta esentiala a mentinerii greutatii post-operatorii. Identificarea oricaror schimbari in greutate permite luarea de masuri preventive in cazul in care se observa o crestere a greutatii. Mentinerea greutatii dupa bypass-ul gastric poate fi o provocare atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Suportul psihologic, fie ca este oferit de un profesionist sau de un grup de suport, poate fi extrem de util in gestionarea schimbarilor de viata care apar dupa operatie. 

In concluzie, bypass-ul gastric este o procedura complexa ce necesita o intelegere clara a beneficiilor si riscurilor asociate. De la explicarea procedurii, pregatirea corpului pentru operatie, la mentinerea greutatii post-operatorii si identificarea potentialelor complicatii, acest articol ofera o imagine completa asupra subiectului. 

Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate sau atunci cand vrei sa faci o interventie de bypass gastric.

Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:

(1) Stanford Medicine Health Care, „Gastric Bypass Surgery: Risks and Complications”: https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/g/gastric-bypass-surgery/complications.html

(2) Johns Hopkins Medicine, „Risks of Gastric Bypass Surgery: Anastomotic Leaking”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/risks-of-gastric-bypass-surgery-anastomotic-leaking

(3) Health Engine, „Gastric Bypass: Surgery, Risks, Side Effects & Results”: https://healthinfo.healthengine.com.au/laparoscopic-gastric-roux-en-y-bypass-surgery

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor