Vinul rosu - beneficii, proprietati, contraindicatii

24. 10. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Vinul rosu

 

Vinul rosu este una dintre bauturile consumate din cele mai vechi timpuri, aproape de cand se cultiva vita de vie. Desi in cantitati mari nu este indicat pentru organism, fiind corelat cu numeroase probleme de sanatate, tot mai multe studii recente au aratat ca vinul rosu consumat cu moderatie, un pahar de aproximativ 150 ml pe zi, aduce multe beneficii, in special pentru sistemul cardiovascular. Proprietatile sale sunt legate de polifenoli si de resveratrol, substante cu rol antioxidant puternic.

Proprietati si valori nutritive ale vinului rosu

Vinul rosu contine mai multe tipuri de vitamine si minerale benefice pentru organism, cu toate ca acestea se regasesc in cantitati mici. Iata care sunt valorile nutritionale pentru 100 ml:

  • Potasiu - 120 mg (3% din DZR);
  • Fier - 0,9 mg, 4% DZR;
  • Fluor - 0,001 mg, 4% DZR;
  • Mangan - 0,2 mg, 10% DZR;
  • Fosfor - 20 mg, 3% DZR;
  • Vitamina B2 (riboflavina) - 0,02 mg, 3% DZR;
  • Vitamina B6 - 0,01 mg, 4% DZR[1].

Potasiul este benefic pentru inima, ajutand la reglarea ritmului cardiac, dar si la transformarea zaharului din sange in glicopen; fierul ajuta la transportul oxigenului spre celulele din organism; manganul este un antioxidant util pentru creier, ficat si sistemul nervos, iar fosforul este esential pentru sanatatea oaselor, digestie si reglare hormonala.

Substante benefice pentru organism regasite in vinul rosu

Alte substante benefice pentru organism continute in vinul rosu sunt:

  • Resveratrol - regasit in cantitati mari in coaja si samburii strugurilor, mai ales a celor negri, este un antioxidant puternic si un polifenol cu proprietati anti-imbatranire. Resveratrolul ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a formarii de cheaguri, reduce numarul de proteine de colesterol ”rau” (de tip LDL)[2] si ajuta la imbunatatirea compozitiei microbiene intestinale;
  • Polifenolii - sunt substante antioxidante ce previn formarea de radicali liberi si au actiune regenerativa asupra organismului;
  • Flavonoidele - sunt antioxidanti cu efect asupra sistemului imunitar si care au efect antiinflamator;
  • Melatonina - este hormonul natural implicat in reglarea ritmului circadian, cu rol esential in privinta calitatii somnului.

 

Vinul rosu, strugurele si butoiul

 

Beneficii ale vinului rosu

Se considera ca o cantitate mica de vin rosu - circa 150 ml/zi aduce cele mai multe beneficii pentru sanatate, in comparatie cu alte bauturi alcoolice. Specialistii atribuie multe din proprietatile sale benefice in special polifenolului din struguri, in special din coaja. Resveratrolul are si el calitati antioxidante puternice, la fel cu legumele, fructe, ceai, cafea sau ciocolata. 

Iata cele mai importante beneficii ale consumului de vin rosu:

  • Reduce riscul de boli cardiovasculare - prin faptul ca ajuta la retinerea colesterolului de tip HDL in sange[3];
  • Protejeaza creierul impotriva daunelor produse de accidentul vascular cerebral. Conform cercetarilor, resveratrolul prezent in struguri si vin ridica nivelurile unor enzime implicate in protejarea celulelor nervoase;
  • Apara organismul impotriva microbilor - un pahar pe zi reduce riscul de infectie cu Helicobacter Pylori, bacteria ce cauzeaza gastrita, ulcer sau cancer la stomac, si protejeaza impotriva infectiei cu bacteria Salmonela din alimente;
  • Sustine sanatatea cardiaca - ajuta la scaderea riscurilor de boli de inima;
  • Creste nivelul de acizi grasi Omega-3 din sange, cu rol in protectia organismului impotriva afectiunilor cardiace;
  • Previne ateroscleroza - alcoolul si polifenolii din vinul rosu mentin sanatatea vaselor de sange prin promovarea formarii de acid nitric, ce are un rol important in reglarea tonusului vascular; astfel pot fi prevenite fenomenele de rigidizare a arterelor;
  • Ajuta la prevenirea diabetului - in cazul persoanelor diabetice, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange;
  • Previne obezitatea - prin efectul pe care il are resveratrolul in arderea grasimilor si activarea metabolismului;
  • Ajuta la prevenirea racelilor - anumite studii au aratat ca cei care consuma vin rosu sunt mai putin predispusi la imbolnavire, comparativ cu cei care nu il beau;
  • Poate preveni mai multe tipuri de cancer - de colon, plamani, rect sau sani;
  • Are efect relaxant si afrodiziac - atat datorita alcoolului, cat si polifenolilor si melatoninei.

Efecte adverse 

Printre efectele consumului ridicat de vin rosu se numara:

  • ciroza hepatica;
  • obezitatea;
  • depresia.

Consumul de vin rosu trebuie sa se limiteze la unul sau doua pahare de 150 ml pe zi in cazul barbatilor - persoane adulte, sub 65 de ani, si a unuia singur in cazul femeilor, indiferent de varsta. 

Contraindicatii

  • În perioadele de sarcina nu este recomandat consumul de vin rosu, deoarece poate afecta dezvoltarea fatului, datorita alcoolului ce poate trece in sangele copilului;
  • În cazul minorilor, al caror sistem nervos este inca in plina dezvoltare, consumul de alcool poate provoca daune ireversibile ale celulelor nervoase, dar si probleme cognitive sau de comportament;
  • Persoanele cu niveluri mari de trigliceride in sange - asociate cu boli de inima si diabet - trebuie sa limiteze consumul de vin rosu, care poate creste suplimentar aceste valori;
  • Persoanele hipertensive, cele cu insuficienta hepatica sau ciroze nu pot consuma alcool sau vin rosu; 
  • Vinul rosu contine calorii goale si poate conduce la cresterea in greutate. 

Un consum moderat de vin rosu, de circa 150 ml/zi, are insa efecte benefice pentru adulti, iar un pahar poate fi consumat cu placere alaturi de prieteni. 

Surse: 

  1. https://www.vinovest.co/blog/red-wine-nutrition, accesat 20.10.2022;
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281#:~:text=Red%20wine%2C%20in%20moderation%2C%20has,attacks%20aren't%20completely%20understood, accesat 20.10.2022;
  3. https://www.healthline.com/nutrition/red-wine-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_5, accesat 20.10.2022.