Uter septat: ce trebuie sa stii?

1. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Uter septat

 

Malformatiile uterine sau anomaliile de forma si structura ale uterului pot afecta drastic fertilitatea unei femei, facand din obtinerea si ducerea la termen a unei sarcini o adevarata provocare. Una dintre cele mai frecvent intalnite malformatii uterine la femeile infertile si la cele cu istoric de pierderi de sarcina este uterul septat.[1] In acest articol iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre simptomele si cauzele acestei afectiuni, cum poate fi ea diagnosticata si tratata, precum si daca este sau nu posibila prevenirea sa.

Ce inseamna uter septat?

Uterul septat este o malformatie uterina ce se caracterizeaza prin prezenta unei benzi de muschi sau tesut numita sept, care imparte uterul in doua sectiuni sau camere separate de dimensiuni diferite. In functie de lungimea acestei membrane, se poate vorbi despre doua tipuri de uter septat: 

  • uter septat partial - septul se extinde doar partial in uter, fara a ajunge pana la nivelul colului uterin; 
  • uter septat complet - septul se extinde pana la nivelul colului uterin.[2]

Simptomele uterului septat

De multe ori, existenta acestei malformatii este descoperita abia dupa pierderi repetate de sarcina. Ea nu provoaca simptome sau, cand acestea apar, pot fi trecute cu vederea sau puse pe seama altor cauze. Pe langa avorturile spontane recurente, alte posibile semne de alarma sunt durerea sau disconfortul in zona pelvisului si menstruatiile dureroase.[2]

Cauzele uterului septat

Uterul septat este o malformatie congenitala, ceea ce inseamna ca este prezenta inca de la nastere. Cauzele sale nu sunt cunoscute, dar se stie ca reprezinta o anomalie de resorbtie a canalele (ductelor) mulleriene. In mod normal, aceste doua canale ar trebui sa fuzioneze pentru a forma o singura cavitate uterina. In cazul uterului septat, peretii acestor canale nu se resorb complet, ceea ce face ca interiorul uterului sa fie divizat in doua camere separate de catre acel perete numit sept median.[2][3]

Diagnosticarea uterului septat

In general, diagnosticul de uter septat se stabileste in urma efectuarii a diverse investigatii imagistice. De exemplu, medicul tau ar putea decide ca este indicata efectuarea unui RMN (este folosit adesea pentru a stabili daca este vorba de un uter septat sau un uter bicorn), a unei ecografii 2D sau 3D (de regula, pentru confirmarea diagnosticului se prefera ecografia 3D, deoarece ofera mai multe detalii decat o ecografie 2D) sau a unei histeroscopii.[3]

Tratamentul uterului septat

 

Tratamentul uterului septat

 

Tratamentul uterului septat depinde, in principal, de severitatea simptomelor prezente. In cazurile mai usoare, monitorizarea medicala periodica poate fi suficienta. De asemenea, daca nu ai simptome si nu intentionezi sa ai copii, nu vei avea nevoie de un tratament anume. 

In alte cazuri, este necesara o operatie pentru uter septat. Tratament de electie pentru aceasta anomalie este reprezentat de metroplastia histeroscopica, o procedura ce presupune rezectia acelei benzi de tesut, numita sept, care imparte uterul in doua pe cale histeroscopica. Odata indepartat, septul nu se mai poate regenera.

Este o procedura simpla, ce dureaza aproximativ o ora si in urma careia sansele de a ramana insarcinata cresc, in timp ce riscul pierderii acesteia scade semnificativ.[1][2]

Complicatiile posibile ale uterului septat

Daca ai un uter septat, riscul de a suferi de endometrioza este mai ridicat. De asemenea, desi este posibil sa ai o sarcina normala, exista riscul sa apara anumite complicatii. Lista acestora include: 

  • greutatea mica la nastere; 
  • avortul spontan;
  • travaliul si nasterea prematura; 
  • prezentatia anormala a fatului.

Din cauza riscurilor asociate cu o sarcina cu uter septat, este necesara monitorizarea permanenta a acesteia, conform unui protocol special ce va fi stabilit de catre medic.[2]

Prevenirea uterului septat

Dat fiind faptul ca este vorba de o malformatie congenitala, nu se poate face nimic pentru a preveni uterul septat.[2]

Uterul septat reprezinta una dintre cele mai frecvent intalnite malformatii uterine congenitale si este caracterizata de prezenta a doua cavitati separate de o banda de tesut de dimensiuni variabile, numita sept uterin. Cauzele dezvoltarii acestei anomalii nu sunt cunoscute, iar lipsa simptomelor face ca ea sa fie descoperita adesea abia dupa pierderi repetate de sarcina si doar in urma efectuarii anumitor investigatii imagistice.

Desi existenta unei astfel de malformatii uterine creste riscul producerii unui avort spontan, este important de retinut ca ea nu exclude posibilitatea unei sarcini normale. Cu alte cuvinte, doar pentru ca ti s-a spus ca ai un uter septat, nu inseamna neaparat ca vei avea o sarcina cu probleme. 

Daca ai fost diagnosticata cu uter septat, este important sa discuti cu un medic inainte de a incerca sa ramai insarcinata pentru a afla daca si ce tratament este necesar pentru a avea o sarcina sanatoasa, fara complicatii. Daca esti deja insarcinata, urmeaza cu strictete toate indicatiile medicului tau. 

Atentie! Informatiile din acest articol nu pot inlocui consultul medical de specialitate. Oricand te confrunti cu probleme de sanatate, indiferent de natura acestora, ori observi prezenta unor simptome noi sau agravarea unora deja existente, adreseaza-te unui specialist. Medicul este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si sa faca recomandarile necesare privind tratamentul adecvat. 

Bibliografie: 

  1. Rousseau, L, et al. „Daily Practice Management of Septate Uterus: Reproductive Outcome after Septoplasty.” Facts, Views and Vision in ObGyn, vol. 13, no. 3, June 2021, pp. 253–259, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8823278/, 10.52054/fvvo.13.3.032. Accessed 23 Jan. 2023.
  2. „Septate Uterus (Uterine Septum): Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22809-septate-uterus. Accessed 23 Jan. 2023.
  3. „Septate Uterus.” WebMD, 15 Apr. 2021, www.webmd.com/baby/septate-uterus. Accessed 23 Jan. 2023.

 

  • Servetele umede curata usor zona intima.
  • Femtime Intimate Was Sensitive este un gel special dezvoltat pentru igiena intima zilnica a femeilor si fetelor ce continue acid lactic, culture probiotice, alantoina si hialuronat de sodiu.
  • Gelul pentru igiena intima L'Erbolario are o formula foarte delicata de curatare pentru igiena intima zilnica cu efect revigorant. Acesta curata cu cea mai mare grija, respectand aciditatea fiziologica a zonelor intime si nu afecteaza echilibrul florei naturale.

    Iti recomandam si:

    • Endometrioza: cauze, simptome, tratament

      Endometrioza: cauze, simptome, tratament

      · 11 minute de citit
      Endometrioza este o afectiune care afecteaza femeile tinere si este cea mai frecventa cauza a durerii pelvine cronice la femei. Endometrioza este si una dintre principalele cauze de infertilitate feminina, intalnita frecvent intre 25-35 de ani. Explicam, in acest articol, nu numai ce este endometrioza, dar si care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament ale acestei afectiuni.
    • Polipii uterini sunt excrescente sau mese de tesut ce se dezvolta la nivelul mucoasei uterului (endometrul). Din acest motiv, mai sunt cunoscuti si sub numele de polipi endometriali. De obicei, sunt benigni, dar chiar si in astfel de cazuri iti pot afecta fertilitatea.[4] Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre acestia, de la cauze, factori de risc si simptome pana la posibile complicatii...
    • Fibrom uterin: Simptome, cauze si tratament

      Fibrom uterin: Simptome, cauze si tratament

      · 10 minute de citit
      In cele ce urmeaza iti spunem care sunt tipurile de fibrom uterin, care sunt manifestarile lui clinice, cum se poate diagnostica si cum se trateaza.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor