Tremorul: cauze, manifestari si optiuni de tratament

21. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
tremorul mainilor

Tremorul este o problema comuna in special in randul persoanelor in varsta, dar poate aparea si in alte circumstante. Din acest articol afli ce este, mai exact, tremorul, cum apare si ce metode de tratament sunt propuse.

Ce este tremorul?

Acesta este un tip de miscare ce se petrece in mod involuntar in corp si care se diferentiaza de un spasm muscular sau de un tic nervos. Tremorul apare in urma unor factori ce tin de stilul de viata, precum consumul mare de cafeina sau afectiuni medicale precum atac cerebral sau boala Parkinson

Tremorul poate aparea oricand in orice parte a corpului. De regula, este consecinta unei probleme ce are loc la nivelul cerebelului, partea din creier care controleaza miscarile musculare. De cele mai multe ori, tremurul nu poate fi tratat cu usurinta, dar dispare de la sine dupa un timp. 

Tipuri de tremor

Tipuri de tremor

Tremorele sunt de doua tipuri: de repaus sau de actiune. Cel de repaos mai este cunoscut si ca tremorul mainilor si are loc atunci cand stai pe loc sau incerci sa ramai nemiscat. De indata ce incepi sa te misti, observi ca tremorul dispare. De regula, doar miscarile involuntare au loc doar la nivelul mainilor. Cel de actiune se desfasoara pe parcursul miscarii partii din corp care este afectata. 

Exista mai multe tipuri de tremore de actiune. Unul dintre acestea este cel postural, ce are loc atunci cand incerci sa mentii o pozitie impotriva gravitatiei, de pilda, cand intinzi un brat sau un picior. Alte tremore de actiune sunt  [1]:

  • Tremorul specific unei sarcini: atunci cand scrii sau canti la un instrument muzical;
  • Cel de intentie: apare atunci cand au loc miscari pe care doresti sa le faci, precum sa iti atingi cu degetul varful nasului;
  • Cel izometric: se petrece in situatia in care iti contractezi in mod voluntar un muschi, dar fara a misca muschiul sau membrul, ca atunci cand iti strangi pumnul;
  • Tremorul cinetice: are loc in momentul in care faci o miscare voluntara a unei parti din corp, precum sa iti misti in sus si in jos incheietura de la mana.

Clasificarea tremorelor

In functei de aspect sau de cauza, tremorele pot fi impartite in mai multe categorii:

Tremor esential

Acesta reprezinta o tulburare de miscare ce are caracter comun. Tremorul postural si cel de intentie se incadreaza in aceasta categorie si este posibil sa progreseze lent sau sa nu inregistreze deloc progres. In cazul in care avanseaza, mai intai este afectata o singura parte a corpului, iar in decursul a cativa ani, tremorele au loc pe ambele parti. Tremorul esential poate fi insotit de miscare ingreunata la mers, dizabilitate de tip auditiv si exista riscul de a fi mostenit genetic. 

Tremor distonic

Acesta are caracter neregulat, iar intensitatea miscarilor se poate reduce atunci cand persoana are parte de odihna corespunzatoare. Este specific persoanelor care au fost diagnosticate cu distonie, o tulburare ce implica prezenta contractiilor musculare ce au loc involuntar si se pot ivi la orice varsta. Tremorul distonic se remarca prin rasuciri, miscari ce au loc in mod repetat sau posturi anormale. 

Tremor parkinsonian

Un astfel de tremor este de repaus. In general, reprezinta primul semn de manifestare a bolii Parkinson. De regula, apare la persoanele de peste 60 de ani, debuteaza la un membru (de pilda, tremuratul mainilor) sau pe o parte a corpului, dupa care se extinde si pe cealalta. 

Tremor cerebelos

Acesta apare din cauza unor leziuni sau deteriorari la nivelul cerebelului, zona din creier ce este raspunzatoare de controlul miscarilor si al echilibrului. Exista mai multe motive pentru care apar deteriorarile sau leziunile cerebeloase, de exemplu, prezenta unor tumori, a unor traumatisme, afectiuni (cum este scleroza multipla), pot avea loc pe fondul alcoolismului cronic sau al administrarii in exces a medicamentelor.

Tremor psihogen

Poate fi atat activ, cat si de repaus. Se evidentiaza prin debut brusc, urmat de remisie, schimbari ale directiei tremorului si a zonei corporale afectate, activitate redusa cand persoanei ii este distrasa atentia. Tremorul psihogen au risc de a dezvolta tulburari de conversie, ce pot implica o afectiune de natura psihiatrica.

Tremor ortostatic

De regula, acesta are loc la nivelul picioarelor si implica aparitia unei contractii musculare ce se manifesta rapid, in mod ritmic, de indata ce stai in picioare. In general, pacientul se calmeaza cand se ridica sau cand face pasi. 

Tremor fiziologic

Adesea, apare ca o consecinta dupa administrarea unor medicamente, in urma renuntarii la alcool, a unor afectiuni precum hipoglicemie, glanda tiroida hiperactiva sau dezechilibru electrolitic. Un astfel de tremor inceteaza dupa ce s-a stopat cauza care a dus la aparitia sa.

Cauze 

Exista mai multe cauze care duc la aparitia tremorelor. Iata cateva dintre cele comune:

  • nivelul scazut al glicemiei;
  • accidentari;
  • prezenta stresului;
  • slabiciune musculara;
  • consumul unei cantitati mari de cafeina;
  • inaintarea in varsta;
  • medicamente care sunt eliberate in baza prescriptiei medicale.

Dintre cauzele medicale ce pot provoca tremorul, amintim:

  • atacul cerebral;
  • traumatism cranio-cerebral;
  • boala Parkinson;
  • hipertiroidismul;
  • scleroza multipla;
  • anxietatea;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool.

Manifestari ale tremorului

Manifestari ale tremorului

Simptomele caracteristice tremorului sunt tremuraturi ale mainilor, picioarelor, capului, trunchiului, senzatie de tremur in corp, vocea tremuranda, dificultati de a scrie sau de a desena, probleme in a tine in mana si a controla instrumente, ustensile. 

Unele tipuri de tremore sunt declansate sau se inrautatesc in perioadele stresante sau intense din punct de vedere emotional, cand persoana afectata este extenuata fizic sau daca se afla in unele posturi ori face miscari specifice.

Stabilirea diagnosticului de tremor

Tremorele nu reprezinta intotdeauna o afectiune grava, dar uneori pot indica o tulburare majora. Sunt declansate, in mod frecvent, de o tulburare cerebrala, a sistemului nervos sau la nivelul musculaturii. Mergi la un consult de specialitate daca incepi sa ai tremore.

Neurologul incepe prin a face o examinare fizica, pentru a observa zona afectata. Este posibil sa iti ceara sa scrii ceva sau sa tii un obiect. Atunci cand tremorul nu este identificat vizual, medicul solicita investigatii suplimentare:

  • Analize de laborator, pentru a verifica modul in care functioneaza glanda tiroida sau pentru a verifica daca exista alte afectiuni ce pot cauza tremorul;
  • Teste neurologice, in care se evalueaza reflexele tendoanelor, coordonarea, postura, caracteristicile musculaturii, capacitatea de a simti atingerea. Este posibil sa iti ceara sa faci anumite miscari, precum sa iti atingi varful nasului cu mana;
  • Electromiografie, intrucat masoara activitatea involuntara a muschilor si raspunsul acestora la stimularea nervilor.

Optiuni de tratament 

Medicul trateaza cauza care a declansat tremorele. Neurologul efectueza un consult amanuntit si ofera tratamentul pe care il considera adecvat, in functie de tipul de tremor pe care il identifica. 

Specialistul poate recomanda medicamente pentru tremuratul mainilor, injectii cu toxina botulinica, terapie fizica, stimularea cerebrala. Printre medicamentele care se folosesc ca tratament pentru tremuratul mainilor se afla beta-blocante, tranchilizante, antiepileptice.

Informatiile din acest articol nu substituie consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru  tremor pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Acesta este singurul in masura sa identifice cauza simptomelor si sa iti recomande tratamentul adecvat.

Surse de referinta:

  1. Kahn, April. “What You Need to Know about Tremors.” Healthline, Healthline Media, 1 Aug. 2019, www.healthline.com/health/tremor#:~:text=A%20tremor%20is%20a%20type,as%20stroke%20or%20Parkinson%27s%20disease, accesat la 12 octombrie 2022;
  2. “Tremor Fact Sheet.” National Institute of Neurological Disorders and Stroke, U.S. Department of Health and Human Services, www.ninds.nih.gov/tremor-fact-sheet, accesat la 12 octombrie 2022. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor