TGP crescut: cauze, simptome, tratament

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit
tgp crescut

TGP crescut, cunoscut si ca transaminaza glutamic piruvica, reprezinta un indicator important al sanatatii ficatului si poate avea multiple cauze si simptome asociate. In acest articol vei descoperi ce este TGP, care sunt factorii ce pot cauza cresterea acestuia si simptomele asociate cu aceasta afectiune. De asemenea, vei invata cum sa determini daca ai TGP crescut si care sunt tratamentele adecvate pentru a combate aceasta problema. 

Ce este TGP

TGP (transaminaza glutamic-piruvica) este o enzima care se gaseste in celulele ficatului si este necesara pentru metabolismul proteinelor si al altor substante. Nivelul normal al TGP variaza in functie de varsta, sex si alti factori individuali. Nivelul normal al TGP la barbati este intre 10 si 40 unitati pe litru (U/L), in timp ce la femei este intre 9 si 32 U/L. La copii, valorile normale pot fi mai mari, dar scad odata cu varsta. Intervalul de referinta poate varia usor in functie de laborator si de metoda si instrumentele de determinare [1].

Rolul TGP in diagnosticarea problemelor hepatice este esential. Nivelurile crescute ale TGP pot fi un indicator al unor probleme hepatice, precum hepatita, ciroza sau alte afectiuni. Nivelurile crescute ale TGP sunt un marker important al steatohepatitei non-alcoolice (NAFLD), o afectiune asociata cu obezitatea si diabetul zaharat. Testarea TGP poate fi, de asemenea, utilizata pentru diagnosticarea si monitorizarea altor probleme de sanatate, cum ar fi boala celiaca sau afectiuni musculare [2].

Cauzele cresterii TGP

Cauzele cresterii TGP sunt diverse si pot fi asociate cu afectiuni hepatice, consumul de alcool si medicamente, obezitatea si rezistenta la insulina sau alte cauze. Hepatita virala este cea mai comuna cauza a cresterii TGP, cu o prevalenta de aproximativ 56% in randul pacientilor cu TGP crescut. Alte afectiuni hepatice, cum ar fi ciroza sau steatoza hepatica, pot fi, de asemenea, asociate cu cresterea TGP [2].

Consumul excesiv de alcool poate afecta functionarea ficatului si poate duce la inflamatie si, in consecinta, la cresterea nivelului de TGP. De asemenea, unele medicamente, precum paracetamolul, statinele sau antibioticele, pot avea efecte hepatotoxice si pot contribui la cresterea nivelului de TGP in sange [3].

Obezitatea si rezistenta la insulina pot fi, de asemenea, cauze ale cresterii TGP. Persoanele obeze cu rezistenta la insulina au un risc mai mare de a dezvolta steatoza hepatica si de a avea un nivel crescut de TGP. Diabetul zaharat de tip 2, care este asociat cu rezistenta la insulina, poate contribui, de asemenea, la cresterea nivelului de TGP [4].

Exista si alte cauze care pot duce la cresterea nivelului de TGP, precum infectiile, boli autoimune, boli metabolice si sindromul de compresie musculara. Este important sa se investigheze toate aceste posibile cauze pentru a identifica motivul exact al cresterii TGP si pentru a oferi un tratament adecvat [3].

Simptomele asociate cu TGP crescut

Simptomele asociate cu TGP crescut pot fi variate si pot indica probleme hepatice sau alte afectiuni ale organismului. Uneori, cresterea TGP poate fi asimptomatica si poate fi detectata doar prin teste de sange. In alte cazuri, simptomele asociate cu TGP crescut pot include:

1. Simptome nespecifice: O crestere a TGP poate fi adesea asimptomatica sau poate prezenta simptome nespecifice, cum ar fi oboseala, slabiciune si pierderea apetitului. Aceste manifestari pot fi usor trecute cu vederea sau atribuite altor cauze [5].

2. Icter si modificari ale culorii urinei si fecalelor: Cresterea TGP poate indica probleme hepatice, iar un simptom important in acest context este icterul, care se manifesta prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor. De asemenea, urina poate deveni inchisa la culoare, iar fecalele pot avea aspect decolorat [6].

3. Durere si umflare in zona abdominala: Un nivel crescut de TGP poate fi asociat cu inflamatia sau lezarea ficatului, ceea ce poate provoca dureri si umflare in zona abdominala superioara dreapta. Acest simptom poate fi insotit de greata, varsaturi si senzatie de plenitudine [7].

4. Hemoragii si vanatai usoare: Cresterea TGP poate afecta functia de coagulare, ceea ce poate duce la aparitia de hemoragii spontane sau vanatai la nivelul pielii. Acest simptom poate indica o problema hepatica mai severa si necesita evaluare medicala [8].

Simptomele asociate cu TGP crescut

Cum sa identifici daca ai TGP crescut

Pentru a identifica daca ai TGP crescut, cel mai sigur mod este sa faci un test de sange care masoara nivelul enzimei transaminaza glutamico-piruvica (TGP) in organism. Acest test este de obicei inclus intr-un panel de testare a functiei hepatice. Daca ai simptome care ar putea indica un TGP crescut, cum ar fi oboseala neobisnuita, icter (piele si ochi galbeni), dureri abdominale este important sa consulti un medic. Acesta va evalua starea ta generala de sanatate si va decide daca este necesar sa efectueze un test de sange pentru a verifica nivelul TGP [3].

Daca ai factori de risc pentru cresterea TGP, cum ar fi obezitatea, consumul excesiv de alcool, diabetul sau hepatita, este important sa fii constient de starea ta de sanatate si sa te adresezi medicului pentru controale regulate. Acest lucru te poate ajuta sa identifici rapid orice anomalie in nivelul TGP si sa iei masuri adecvate pentru a trata problema [2].

Nivelurile normale ale TGP pot varia in functie de laborator, sex si varsta. Cu toate acestea, in general, un nivel de TGP de peste 40-50 U/L (unitati pe litru) poate fi considerat crescut. Daca rezultatele testului tau de sange arata un nivel ridicat de TGP, medicul iti va recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza cresterii si a aborda problema in mod corespunzator [4].

Tratamentul pentru TGP crescut

Tratamentul pentru TGP crescut implica mai multe masuri, iar prima si cea mai importanta este consultarea medicului specialist. Este important sa se determine cauza exacta a cresterii TGP si sa se primeasca un tratament adecvat. Medicul va evalua istoricul medical, va efectua un examen fizic si va recomanda analize de sange sau alte investigatii, daca este necesar.

Tratamentul pentru TGP crescut va depinde de cauza care sta la baza cresterii acestui enzima. Unele cauze comune includ hepatita, obezitatea, consumul de alcool si administrarea unor medicamente. Abordarea acestor probleme poate implica schimbari in stilul de viata, precum renuntarea la alcool, adoptarea unei diete sanatoase si a unui program de exercitii fizice sau ajustarea dozelor de medicamente, sub supravegherea medicului [5].

In unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente antivirale pentru hepatita, corticosteroizi pentru inflamatii sau alte medicamente care ajuta la protejarea ficatului. De asemenea, pot fi recomandate suplimente cu vitamina E, acid alfa-lipoic sau silimarina pentru a sustine functionarea hepatica si pentru a reduce inflamatia [1].

Este esentiala monitorizarea constanta a nivelurilor de TGP si a altor indicatori ai sanatatii ficatului pentru a evalua eficienta tratamentului si pentru a ajusta terapia, daca este necesar. Pacientii ar trebui sa mentina o comunicare stransa cu medicul si sa se prezinte la controalele periodice recomandate [6].

Cum sa previi cresterea TGP

Pentru a preveni cresterea TGP, este important sa adopti un stil de viata sanatos, care include alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si evitarea fumatului si consumului excesiv de alcool. Controlul greutatii corporale prin adoptarea unui plan de dieta si exercitii fizice pentru a ajunge la o greutate sanatoasa poate ajuta la prevenirea cresterii TGP.

De asemenea, este important sa monitorizezi medicamentele pe care le iei. Anumite medicamente pot determina cresterea TGP, asa ca este important sa discuti cu medicul despre orice medicamente pe care le iei sau urmeaza sa le iei. Medicul poate sa recomande ajustarea dozelor, schimbarea medicamentelor sau efectuarea unor teste suplimentare pentru a monitoriza impactul asupra ficatului [8].

Protejarea impotriva infectiilor hepatice, cum ar fi hepatita B si C, este cruciala pentru mentinerea sanatatii ficatului si prevenirea cresterii TGP. Aceasta se poate realiza prin vaccinare (in cazul hepatitei B), evitarea contactului direct cu sangele sau lichidele corporale ale persoanelor infectate si practicarea unui comportament sexual protejat [3].

In concluzie, acum beneficiezi de o perspectiva cuprinzatoare asupra a ceea ce inseamna TGP crescut si care sunt factorii care pot contribui la aceasta problema. Este esential sa tii legatura cu medicul pentru a-ti supraveghea regulat starea de sanatate si pentru a interveni rapid si eficient in prevenirea afectiunilor.

Bibliografie:

  1. Australia, Healthdirect. “Liver Function Tests.” Www.healthdirect.gov.au, 17 Sept. 2018, www.healthdirect.gov.au/liver-function-tests, accesat la 9.06.2023;
  2. Krans, Brian. “Liver Function Tests: Purpose, Procedure, and Risk.” Healthline, 2018, www.healthline.com/health/liver-function-tests, accesat la 9.06.2023;
  3. Lala, Vasimahmed, and David A Minter. “Liver Function Tests.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 5 Oct. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482489/, accesat la 9.06.2023;
  4. “Liver Function Tests.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17662-liver-function-tests, accesat la 9.06.2023;
  5. “Liver Function Tests - Understand the Test.” Labtestsonline.org.uk, labtestsonline.org.uk/tests/liver-blood-tests, accesat la 9.06.2023;
  6. “Liver Function Tests: MedlinePlus Medical Test.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/lab-tests/liver-function-tests/#:~:text=What%20are%20liver%20function%20tests, accesat la 9.06.2023;
  7. Mayo Clinic. “Liver Function Tests.” Mayoclinic.org, 18 Aug. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-function-tests/about/pac-20394595, accesat la 9.06.2023;
  8. “What Is a Liver Function Test?” WebMDwww.webmd.com/hepatitis/liver-function-test-lft#1, accesat la 9.06.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor