Analize ficat: ce rol au in evaluarea sanatatii ficatului?

14. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Analize ficat

 

Ficatul joaca un rol esential in organism, indepartand toxinele din sange, pastrand un nivel normal al glicemiei si controland coagularea sangelui. In momentul in care acesta nu mai functioneaza in mod normal, apar o serie de simptome specifice. Pentru a descoperi exact care este problema, se recomanda sa faci cateva analize de sange.

Afla din acest articol ce rol au analizele de ficat in evaluarea sanatatii acestuia!

Ce sunt analizele de ficat?

Analizele de ficat se refera, mai exact, la recoltarea sangelui, ulterior dozarea unor enzime specifice pentru a verifica nivelul acestora. In cazul unei afectari hepatice cronice sau acute, nivelul enzimelor poate fi crescut. Testele sunt facute pe baza unei singure probe de sange. 

Diferite substante sunt testate din respectiva proba de sange, iar, printre ele, se numara:

  • albumina, o proteina produsa in ficat;
  • proteinele totale serice, care arata nivelul de proteine din sange;
  • fosfataza alcalina (ALP), alanin transaminaza (ALT/TGP), aspartataminotransferaza (AST/TGO) si gama-glutamiltranspeptidaza (GGT). Acestea sunt enzime variate, produse la nivel hepatic;
  • bilirubina totala, indirecta si cea directa, un pigment biliar, derivat al hemoglobinei;
  • lactat dehidrogenaza (LD), o enzima ce se regaseste in majoritatea celulelor corpului. LD este eliberat in sange atunci cand celulele au fost afectate de o boala sau leziune;
  • timpul de protrombina (PT), protrombina fiind o proteina implicata in coagularea sangelui. [1]

Daca una sau mai multe dintre aceste substante nu se afla in limitele normale, acest lucru poate indica prezenta unor afectari hepatice. 

Cand trebuie sa-ti faci analize la ficat?

Poti sa faci analize la ficat pentru a descoperi daca suferi de boli precum hepatita (o afectiune in care ficatul este inflamat). Simptomele generale ale problemelor de ficat includ:

  • inapetenta (lipsa apetitului alimentar);
  • greata si / sau varsaturi;
  • astenia fizica si psihica marcata;
  • icter sclero-tegumentar (ingalbenirea pielii sau a ochilor);
  • urina hipercroma (inchisa la culoare) sau scaune acolice (deschise la culoare);
  • marirea de volum a abdomenului. [2]

Totusi, este posibil sa nu prezinti niciunul dintre aceste simptome. Medicul iti poate recomanda analize de ficat in cazul in care:

  • consumi alcool frecvent;
  • un membru al familiei are afectiuni hepatice;
  • esti supraponderal si suferi de diabet sau hipertensiune arteriala;
  • urmezi un tratament ce poate afecta ficatul;
  • ai fost diagnosticat cu anemie sau colecistita. [1, 3]

Analizele de sange ii pot arata medicului daca o anumita boala se afla in remisiune sau este agravata si cat de eficient este tratamentul pe care il urmezi.

Tipuri de teste si ce masoara acestea

Analizele la ficat includ mai multe tipuri de teste. Printre cele mai comune se numara:

  • alanin transaminaza (ALT/TGP). ALT-ul este o enzima ce descompune proteinele si se regaseste, in general, in ficat. Un nivel ridicat de aceasta in sange poate indica afectare hepatica.
  • aspartataminotransferaza (AST/TGO). AST-ul este o alta enzima hepatica, iar valori crescute ale acesteia indica prezenta unei boli de ficat.
  • fosfataza alcalina (ALP). ALP-ul reprezinta o enzima regasita in ficat, caile biliare si la nivel osos. Un nivel ridicat poate indica afectare hepatica, boli hepatice, litiaza biliara sau boli osoase.
  • albumina si proteinele totale. Ficatul produce doua proteine importante: albumina si globulina. Un nivel scazut al acestora poate indica prezenta unei boli sau leziuni hepatice.
  • bilirubina totala, directa sau indirecta. Organismul produce bilirubina cand descompune globulele rosii. In mod normal, corpul are grija sa elimine bilurubina. In cazul in care aceasta nu este eliminata, poti dezvolta icter sclero-tegumentar.
  • gama-glutamiltranspeptidaza (GGT). Un nivel ridicat al enzimei GGT poate indica afectare hepatica sau a cailor biliare.
  • timpul de protrombina (PT). Acest test masoara de cat timp are nevoie sangele tau pentru a se coagula. Daca dureaza prea mult, acest lucru ar putea indica, in unele cazuri, afectare hepatica. Unele anticoagulante (medicamente care subtiaza sangele) pot, de asemenea, sa creasca timpul de protrombina. [3]

La ce folosesc analizele de ficat?

Astfel de teste sunt facute pentru:

  • diagnosticarea unor afectiuni hepatice, precum steatoza hepatica, hepatita acuta sau cronica, insuficienta hepatica, chisturile hepatice, ciroza hepatica sau chiar un hepatocarcinom;
  • monitorizarea tratamentului afectiunilor hepatice. Analizele se vor normaliza, aratand eficienta tratamentului;
  • masurarea gradului de afectare a ficatului;
  • monitorizarea efectelor secundare ale anumitor medicamente cu efect hepatotoxic. [1]

Cum se fac analizele de ficat?

Aceste analize sunt usor de realizat, iar rezultatele acestora ajung in maxim 24 de ore. Un asistent medical iti va recolta o proba de sange dintr-o vena de la nivelul bratului, folosind un ac de dimensiuni mici.

Dupa ce acul de recoltare a fost inserat, o cantitate mica de sange va fi extrasa intr-un vacutainer. S-ar putea sa simti un mic disconfort la inceputul sau la finalul procedurii. Intreaga tehica nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute.

Acest articol are rol informativ. In cazul in care prezinti simptome precum cele descrise aici, se recomanda sa te prezinti la medic pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Poti sa-ti faci analiza ficatului si fara sa prezinti simptome, pentru a preveni afectiunile hepatice cronice.

Acest articol are rol informativ! Daca vrei sa afli mai multe, discuta cu un cadru medical!

Surse:

  1. Gowda, Shivaraj et al. “A review on laboratory liver function tests.” The Pan African medical journal vol. 3 17. 22 Nov. 2009, Accesat pe 25 ianuarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2984286/
  2. Hall, Philip, and Johnny Cash. “What is the real function of the liver 'function' tests?.” The Ulster medical journal vol. 81,1 (2012): 30-6. Accesat pe 25 ianuarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609680/
  3. Lala, V., & Zubair, M. (n.d.). Liver function tests - StatPearls - NCBI Bookshelf. NCBI. Accesat pe 25 ianuarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482489/

 

  • Dr. Max Complex pentru ficat este un supliment alimentar ce contine aminoacizii L-ornitina L-aspartat, extracte din frunze de Anghinare si din radacina de Ridiche.
  • Dr. Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.
  • Dr. Max Silimarina Premium este un supliment alimentar ce contine 250 mg extract obtinut din 6250 mg fructe uscate de Armurariu (Silybum marianum L.).
  • Dr. Max Probiomax este un supliment alimentar ce ajuta la echilibrarea florei microbiene intestinale si a modificarilor de transit. Capsula este de origine vegetala, prin urmare, produsul poate fi folosit si de catre vegetarieni. De asemenea, poate fi utilizat de femeile insarcinate sau care alapteaza.

    Iti recomandam si:

    • Cum sa previi bolile de ficat?

      Cum sa previi bolile de ficat?

      · 2 minute de citit
      Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, supranumit si uzina organismului, iar de buna sa functionare depinde calitatea vietii noastre. Ca urmare, trebuie sa avem mare grija de sanatatea lui. Ficatul are un rol esential in procesul digestiei, al echilibrului hormonal, metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor nocive.
    • Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

      Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

      · 10 minute de citit
      Cand vorbim despre silimarina, ne referim de fapt la un complex de flavonoide extras din semintele de armurariu, Sylibum marianum, planta cunoscuta sub numele de ciulinul laptelui, sau ciulinul Mariei.
    • Ficatul este principalul sistem de filtrare al organismului, el fiind responsabil pentru metabolizarea si eliminarea toxinelor, curatarea sangelui si asigurarea unor proteine esentiale pentru corpul uman. Evident, este extrem de important să ai grija de ficatul tau, sa il pastrezi sanatos si sa eviti suprasolicitarea acestuia. 
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor