TGO: ce este, valori, afectiuni asociate

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
TGO

 

Transaminazele joaca un rol important in procesele de metabolizare a aminoacizilor. Ele faciliteaza transferul grupelor amino intre molecule, contribuind astfel la sinteza proteinelor si la producerea de energie. Acestea sunt esentiale pentru functionarea normala a organismului si sunt prezente in concentratii mici in sangele sanatos. Afla in randurile ce urmeaza tot ceea ce trebuie sa stii despre TGO - una dintre enizmele esentiale din organism, cu un rol crucial in procesul metabolic!

Ce este TGO si rolul sau in organism

Transaminazele, cunoscute si sub denumirea de aminotransferaze, sunt enzime prezente in diferite tesuturi ale organismului uman, inclusiv in ficat, muschi, inima si rinichi. Cele doua transaminaze majore sunt Aspartat aminotransferaza (AST sau TGO) si Alanin aminotransferaza (ALT sau TGP).

TGO (Transaminaza Glutamico-Oxalacetica), sau AST (Aspartat Aminotransferaza), este o enzima prezenta in mai multe tesuturi ale organismului, cum ar fi ficatul, inima, muschii scheletici si rinichii. Rolul principal al TGO este sa ajute la convertirea aminoacizilor si la sinteza proteinelor in organism. (1)

TGO este o enzima intracelulara, ceea ce inseamna ca se gaseste in celulele organismului, iar concentratia sa in sange este de obicei scazuta. Cresterea nivelului de TGO in sange poate indica deteriorarea celulelor si eliberarea enzimei in fluxul sanguin.

Valori normale ale TGO

 

Valori normale ale TGO

 

Valorile normale ale TGO variaza in functie de sex, varsta si starea de sanatate.

Pentru adultii sanatosi, valorile normale ale TGO se incadreaza intre

  • 7 - 56 unitati internationale pe litru (UI/L) pentru barbati;

  • 5 - 34 UI/L pentru femei.

Cu toate acestea, valorile normale pot varia in functie de laboratorul care efectueaza testul si de metodologia utilizata.

Interpretarea rezultatelor testelor pentru TGO

 

Interpretarea rezultatelor testelor pentru TGO

 

Interpretarea rezultatelor testelor pentru TGO este esentiala pentru determinarea starii de sanatate. Valorile normale ale TGO variaza in functie de sex si varsta, iar interpretarea corecta a rezultatelor depinde de aceste valori de referinta.

Fluctuatiile nivelului de TGO pot indica probleme de sanatate si trebuie evaluate cu atentie. O crestere usoara a nivelului de TGO poate fi considerata normala in anumite situatii, cum ar fi dupa efort fizic intens sau in urma administrarii unor medicamente. Cu toate acestea, cresteri semnificative ale TGO pot indica probleme de sanatate, precum afectiuni hepatice, musculare sau cardiace.

Este important sa se analizeze si alte teste si parametri in paralel cu TGO pentru a obtine o imagine mai completa a starii de sanatate.

In cazul in care nivelul de TGO este crescut si nu se poate identifica o cauza evidenta, este recomandat sa se consulte un medic specialist pentru a interpreta corect rezultatele si a determina tratamentul adecvat.

Nivelurile scazute pot indica o afectiune musculara sau o deficienta de vitamina B6. Este important sa discuti cu medicul tau despre semnificatia valorilor anormale ale TGO si despre eventualele teste suplimentare care ar putea fi necesare pentru a identifica cauza acestora.

Afectiuni asociate cu niveluri crescute de TGO

Nivelurile crescute de TGO pot indica o varietate de afectiuni, inclusiv:

  • afectiuni hepatice cum ar fi hepatita, ciroza sau steatoza hepatica, pot provoca inflamatie, leziuni ale celulelor hepatice si disfunctie hepatica, care pot duce la eliberarea enzimei TGO in sange;

  • leziuni musculare cum ar fi miopatia, distrofia musculara sau rabdomioliza, pot provoca deteriorarea fibrelor musculare si eliberarea enzimei TGO in circulatia sanguina;

  • infarct miocardic sau atacul de cord este o afectiune grava in care fluxul sanguin catre inima este blocat sau redus. In cazul unui infarct, celulele cardiace pot fi lezate, eliberand TGO in sange; (2)

  • afectiuni renale cum ar fi insuficienta renala acuta sau afectiuni pulmonare, cum ar fi embolia pulmonara sau pneumoniile severe. In aceste cazuri, nivelurile ridicate de TGO pot fi rezultatul deteriorarii celulelor din organele afectate;

  • pancreatita;

  • sarcina.

Cum sa reduci nivelurile ridicate de TGO prin modificari ale stilului de viata

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea nivelului de TGO. O dieta echilibrata si sanatoasa, care include alimente bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, precum fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase, poate ajuta la mentinerea sanatatii ficatului si la reducerea nivelului de TGO. Evitarea alimentelor procesate, cu un continut ridicat de grasimi saturate si zahar, poate contribui, de asemenea, la scaderea TGO.

Limitarea consumului de alcool si evitarea substantelor toxice pot fi, de asemenea, importante pentru reducerea nivelului de TGO. Alcoolul si unele medicamente sau substante chimice pot afecta negativ ficatul, ducand la cresterea nivelului de TGO. Reducerea consumului de alcool sau, in cazul unor probleme de sanatate, renuntarea completa la acesta, precum si evitarea expunerii la substante toxice, pot fi esentiale pentru imbunatatirea functiei hepatice si reducerea TGO.

Pierderea in greutate, mentinerea unei greutati sanatoase si practicarea exercitiilor fizice pot ajuta la prevenirea unor afectiuni hepatice, cum ar fi ficatul gras non-alcoolic, care pot determina cresterea TGO. Un stil de viata activ si mentinerea unei greutati sanatoase pot ajuta la normalizarea nivelului de TGO.

Gestionarea si reducerea stresului pot fi, de asemenea, importante pentru reducerea nivelului de TGO. Stresul cronic poate avea efecte negative asupra sanatatii generale, inclusiv asupra ficatului. Adoptarea unor tehnici de gestionare a stresului, precum practicarea meditatiei, a yoga sau a exercitiilor de respiratie, poate contribui la imbunatatirea sanatatii generale si la reducerea nivelului de TGO.

TGO este o enzima importanta in metabolismul aminoacizilor si se gaseste in diferite tesuturi ale organismului uman. Valorile TGO pot varia in functie de laborator, dar nivelurile normale se incadreaza intr-un anumit interval acceptat. Cu toate acestea, este important sa se inteleaga ca valoarea TGO izolata nu ofera un diagnostic specific si este necesara o evaluare cuprinzatoare a istoricului medical, simptomelor si a altor analize pentru a se stabili cauza exacta a nivelului crescut al TGO. In cazul in care ai ingrijorari cu privire la valorile TGO sau la starea de sanatate in general, este indicat sa discuti cu un medic sau cu un specialist in domeniul medical pentru evaluarea adecvata si tratamentul necesar.

Surse:

(1) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/aspartate_aminotransferse-test
(2) Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-function-tests/about/pac-20394595

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor