Spasmofilie: cauze, simptome, tratament

22. 9. 2023 · 10 minute de citit

Spasmofilia este un simptom al altor afectiuni, cu predispozitie la convulsii, pe fondul unei excitabilitati exagerate a sistemului neuromuscular, alaturi de un comportament anxios sau depresiv. Una dintre cauzele spasmofiliei este dezechilibrul calciului si magneziului din organism. Alaturi de modificari in dieta, reechilibrarea nutrientilor si mineralelor din corp, spasmofilia poate presupune si sprijin psihoterapeutic.

 

Manifestarile grupate sub numele de spasmofilie au fost studiate de specializari medicale diferite, tocmai pentru ca semnele sunt atat de variate. Psihiatri, endocrinologi, neurologi, medici generalisti, cu totii pot contribui la stabilirea corecta a diagnosticului de spasmofilie. Anxietatea, atacurile de panica, spasmele neuromusculare, convulsiile, unele dezechilibre hormonale, toate pot fi manifestari specifice pentru spasmofilie, dar pot fi simptome si ale altor boli, motiv pentru care trebuie consult medical de specialitate, un diagnostic clar si tratamentul adecvat pentru a putea trece peste episoadele neplacute. In acest articol iti spunem care sunt cauzele spasmofiliei, cum se manifesta afectiunea si care sunt optiunile de tratament. De asemenea, vei afla si care este importanta alimentatiei in gestionarea acestei afectiuni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Spasmofilie: cauze, simptome, tratament

Ce este spasmofilia?

Spasmofilia este o tulburare in care nervii motori reactioneaza neasteptat la stimulii mecanici si electrici. Aici includem: spasmele, hiperexcitabilitatea, hiperventilarea, convulsiile, care determina la randul lor atacuri de panica, anxietate, frica si teama.

Studiile au aratat ca spasmofilia este diagnosticata in procent mai mare la femeile pana in 45 de ani. 

Cum apare spasmofilia? 

Calciul este un mineral esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor, cu rol important in contractarea si relaxarea vaselor de sange, transmiterea impulsurilor nervoase, coagularea sangelui si contractiile musculare. Calciul actioneaza impreuna cu calcitonina, hormonul paratiroidian, vitamina D si magneziul pentru buna functionare a organismului. Magneziul are rol de asemenea in contractia musculara si in transmiterea impulsurilor nervoase. Dieta dezechilibrata, mancatul excesiv sau infometarea, cresc pericolul de aparitie a hipoglicemiei (adica o cantitate redusa de zahar in sange), si implicit duce la spasmofilie. Alte studii au relevat faptul ca spasmofilia are legatura cu calciul si magneziul din sange si de la nivelul celulelor, orice dezechilibru al celor doua este responsabil de tulburare. 

Cu alte cuvinte, spasmofilia apare cand un agent agresor, intern sau extern, actioneaza asupra organismului. Se produce astfel un raspuns din partea acestuia, care in loc sa utilizeze o cantitate normala de calciu pentru a combate agentul strain, decide sa foloseasca o cantitate mare de calciu seric. De ce se zbat muschii corpului? Cererea si realitatea in ceea ce priveste cantitatea de calciu din organism nu sunt in corcordanta si acest lucru duce la aparitia efectelor neplacute: spasme neuromusculare si convulsii. La copii, spasmofilia apare ca urmare a deficitului de calciu si magneziu si crizele pot fi caracterizate de spasme si convulsii puternice. 

Spasmofilia si tetania

Spasmofilia mai este cunoscuta si sub numele de tetanie latenta cronica. Tetania este un simptom care poate fi provocat de o multitudine de afectiuni. Tetania care apare pe fondul spasmofiliei este de altfel o tulburare de excitabilitate neuronala crescuta, asociata de regula cu hipocalcemia, lipsa de calciu si magneziu duce la simptome puternice. 

Poate fi greu sau chiar imposibil de identificat cauza acestui simptom. Exista tratamente potrivite pentru tratarea atat a spasmofiliei latente, cat si a tetaniei, dar de cele mai multe ori eficienta acestora depinde de identificarea motivului producerii. 

Asadar, trebuie facuta diferenta intre spasmofilie si afectiuni precum epilepsia sau convulsiile. Chiar daca simptomele pot fi asemanatoare, spasmofilia nu este provocata de disfunctii cerebrale, ci de o sensibilitate crescuta a sistemului nervos periferic. Astfel, diagnosticul corect este esential pentru a putea oferi un tratament adecvat.

Cauzele spasmofiliei

Cauzele spasmofiliei pot fi diverse si pot varia de la factori biologici si genetici, la factori nutritionali, stres si anxietate, precum si alte afectiuni medicale.

Dezechilibrul mineral

Deficitul sau lipsa de calciu si magneziu, dar si un dezechilibru in privinta cantitatii de calciu utilizat in organism poate cauza spasmofilia. 

Reactiile exagerate 

Frica intensa, anxietatea, atacurile de panica, teama de orice se poate intampla, nesiguranta sunt reactii ale organismului care pot fi amplificate nejustificat. Aceasta tulburarea va determina raspunsuri anormale ale organismului ceea ce nu face decat sa intretina si sa amplifice simptomele nedorite. 

Deficiente ale sistemului somn-veghe

Lipsa odihnei de calitate, insomniile, privarea de somn pot fi cauze ale spasmofiliei cand apar oboseala, durerile si crampele musculare. 

Dezechilibre hormonale

Anumite boli endocrine si tulburarile hormonale pot cauza spasmofilie, spasmele musculare se pot manifesta prin miscari bruste, involuntare, ale musculaturii din diverse parti ale corpului. 

Este important sa se consulte un medic pentru a obtine un diagnostic corect si pentru a discuta despre optiunile de tratament adecvate pentru fiecare caz in parte. 

Simptomele spasmofiliei

Simptomele spasmofiliei pot varia de la caz la caz, dar exista unele semne comune care pot indica aceasta afectiune. Printre simptomele generale ale spasmofiliei se numara:

  • hiperventilarea cu ritm accelerat respirator si cardiac, respiratie scurta si sacadata, lipsa de aer si atac de panica;
  • dureri in piept, amortirea extremitatilor cu maini si picioare greu de coordonat, tremur, frisoane, transpiratie rece;
  • crampe musculare dureroase, crampe si probleme digestive, hiperaciditate si disconfort abdominal cu dureri intense menstruale ca simptome ale spasmofiliei la femei;
  • dureri de cap, greata, varsaturi, tiuitul urechilor, spasme ale muschilor din jurul ochilor;
  • cistite, poliurie, durere si usturime la urinare, colica urinara, disfunctie erectila;
  • ameteli, parestezii;
  • simptome specifice alergiilor si eruptii cutanate;
  • frica si teama nejustificate, anxietate si spasme musculare, atacuri de panica. 

Este important de mentionat ca simptomele spasmofiliei pot aparea si disparea, pot fi usoare sau severe si pot varia ca durata. Unele persoane pot avea doar simptome usoare ocazionale, in timp ce altele pot avea simptome severe si frecvente. Este recomandat ca pacientii sa urmareasca evolutia simptomelor lor si sa le comunice medicului pentru a primi un diagnostic si tratament adecvat. Manifestarile pe care le poate avea aceasta tulburare ii determina pe multi sa se intrebe daca este vorba de epilepsie sau de spasmofilie. Medicul este in masura sa elucideze neclaritatile, dupa investigatii si analize. 

Cum se diagnosticheaza spasmofilia?

Diagnosticarea spasmofiliei

Medicul va tine cont de toate informatiile din istoricul medical al fiecarui pacient in parte, va realiza un examen fizic complet si va recomanda realizarea unor proceduri si investigatii suplimentare. 

Testele de sange au menirea de a arata nivelul calciului si al magneziului din sange. Analizele in spasmofilie - calcemia, magneziemia, fosfatemia, fosfataza alcalina, glicemia, parathormonul seric - vor arata daca este vorba de hipocalcemie si de deficit de magneziu in organism. 

In anumite conditii medicul poate recomanda electromiograma pentru a vedea tiparul constractiilor musculare, o electroencefalograma care sa evidentieze activitatea electrica a creierului si o electrocardiograma pentru o analiza atenta a inimii. 

Specialistul trebuie informat despre medicamentele prescrise pentru anumite afectiuni, despre suplimentele alimentare administrate fara reteta, precum si despre produsele utilizate fara prescriptie medicala pentru anxietate si epuizare sau cele pentru dureri musculare. Daca ati apelat la suplimente pentru articulatii, oase si muschi nu uitati sa mentionati produsele medicului. 

Abia dupa ce are toate informatiile si rezultatele analizelor si testelor efectuate, medicul va putea spune daca este vorba despre spasmofilie, cauzele si schema de tratament ce trebuie urmata. Este important de mentionat ca diagnosticarea spasmofiliei se face de obicei pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor de laborator, deoarece nu exista un test specific care sa confirme in mod absolut prezenta acestei afectiuni.

Important de stiut!

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta cu alimente din toate grupele alimentare. 

Optiuni de tratament pentru spasmofilie

Tratamentul pentru spasmofilie poate fi complex si individualizat, in functie de simptomele fiecarei persoane. Iata cateva optiuni de tratament care pot fi considerate:

Tratament medicamentos

Tratamentul spasmofiliei la adulti poate viza o actiune multipla, medicamentele pot fi prescrise de medici cu specializari diferite pentru a trata astfel toate manifestarile spasmofiliei. Produsele recomandate pot fi din clasa sedativelor, impotriva insomniilor, anticonvulsive, anxiolitice si suplimente pe baza de minerale si vitamine pentru a trata dezechilibrul mineral.

Schimbarea regimului alimentar

Daca analizele de sange vor arata ca exista o deficienta de minerale si vitamine, alaturi de administrarea unor suplimente alimentare pentru reechilibrarea organismului, medicul nutritionist va poate prezenta o lista cu alimente corespunzatoare de care sa tineti cont in alimentatia zilnica. 

Regimului alimentar

Terapiile complementare

Masajul, fitoterapia, acupunctura, practicarea unor sporturi, yoga pot fi surse eficiente de relaxare musculara si psihica, astfel incat sa fie combatute manifestarile spasmofiliei. Cine nu reuseste sa atinga relaxarea poate avea probleme de sanatate pe termen lung si se poate ajunge la dezvoltarea altor complicatii medicale mai grave - osoase, musculare, endocrine si psihice. 

Psihoterapie

Terapia comportamentala si cognitiva sub indrumarea psihoterapeutului ajuta pentru ca pacientul este invatat sa mediteze, sa se relaxeze utilizand tehnici de respiratie corecta, care sa ajute in criza de spasmofilie. 

Tratamentul naturist

Unele plante (valeriana, lavanda) pot avea un efect calmant, ajuta la reducerea spasmelor musculare. Aromaterapia cu uleiuri esentiale poate induce relaxarea si o stare de liniste. 

Este important sa mentionam ca aceste optiuni de tratament trebuie discutate cu medicul specialist inainte de a fi implementate, deoarece fiecare persoana poate avea nevoi diferite si tratamentul trebuie adaptat in consecinta. De asemenea, este recomandat sa consulti intotdeauna surse de incredere si sa discuti cu profesionisti medicali specializati inainte de a incepe orice tratament.

Alimentatia in spasmofilie

Alimentatia sanatoasa bazata pe fructe si legume, cereale integrale, proteina animala de calitate, lactate si derivate din lapte este extrem de importanta pentru starea generala buna a organismului. In spasmofilie alimentele recomandate a fi consumate sunt:

Alimentele consumate trebuie sa fie de calitate, iar mesele sunt recomandate a fi regulate, pentru a nu favoriza aparitia hipoglicemiei. 

De asemenea, alcoolul, cafeaua, tutunul, substantele ilegale, bauturile carbogazoase trebuie evitate in spasmofilie, pentru a nu se ajunge la hiperexcitabilitate. Factorii de stres trebuie eliminati, iar stresul trebuie gestionat, astfel incat amprenta sa sa se reduca in viata pacientului cu spasmofilie. 

Daca nu este tratata sau nu i se acorda timpul necesar tratamentului, spasmofilia poate conduce la afectiuni majore, bolile musculare, osoase si cardiovasculare sunt cateva dintre acestea. In acelasi timp dezechilibrele minerale pot reprezenta pericole pentru viata persoanei cu spasmofilie, iar afectiunile psihice se pot transforma in boli grave. Pentru femei, tratarea corespunzatoare a spasmofiliei si reechilibrarea calciului si magneziului din organism poate face diferenta in privinta sanatatii oaselor, in conditiile in care odata cu inaintarea in varsta creste riscul de osteoporoza si demineralizare osoasa. 

Spasmofilia este o tulburare determinata de hiperexcitabilitate neuromusculara, anxietate sau panica. Uneori este nevoie de ajutor medical de specialitate din partea mai multor doctori, cu specializari diferite, pentru ca tratamentul sa fie eficient. Este necesar ca tulburarea sa fie tinuta sub control, pentru a nu se ajunge la boli mai grave cu consecinte devastatoare asupra organismului. 

Spasmofilia nu este o boala, ci o tulburare, a carei cauza poate fi greu de identificat. Cu ajutorul potrivit, spasmele si convulsiile pot sa dispara. Tulburarea necesita o abordare complexa, implicand nu doar tratament medicamentos, dar si o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos. Intelegerea cauzelor, simptomelor si a modului in care se diagnosticheaza aceasta afectiune este esentiala pentru a putea gestiona corect aceasta problema de sanatate. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Spasmophilia - https://fondamental-suisse.org/en/mots-cles/spasmophilia/
  2. What Is Tetany? - https://www.healthline.com/health/tetany
  3. Tetany: A diagnostic dilemma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3161471/
  4. What to Know About Hypocalcemia and Tetany - https://www.webmd.com/brain/hypocalcemia-tetany
  5. Measures to prevent the pathology of spasmophilia - https://hiro.care/measures-to-prevent-the-pathology-of-spasmophilia
  6. Practical skills in pediatrics: common pediatric emergencies - https://www.pdmu.edu.ua/static/e-handbook/public_html/page14.html
  7. Magnesium in neurologist practice - https://www.magnesium-ges.de/index.php/de/vortragsabstracts/13-35-symposium-der-gesellschaft-fuer-magnesium-forschung-e-v/102-magnesium-in-neurologist-practice
  8. Magnesium in Neurologist Practice
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor