Sindromul persoanei rigide (intepenite): cauze, simptome, tratament

25. 9. 2023 · 7 minute de citit

Sindromul persoanei rigide (intepenite) este o tulburare neurologica rara si progresiva. Pe langa rigiditatea musculara apar si spasmele dureroase. Desi afectiunea nu are remediu, tratamentul acordat la timp poate oferi ajutor in gestionarea corecta a simptomelor si in diminuarea progresiei bolii. 

 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sindromul persoanei rigide (intepenite): cauze, simptome, tratament

Ce este sindromul persoanei rigide (intepenite)?

Sindromul persoanei rigide (intepenite), cunoscut si sub denumirea de boala Moersch-Woltman, este o afectiune neurologica rara, caracterizata prin rigiditate musculara si spasme musculare necontrolate. Sindromul poate afecta atat barbatii, cat si femeile si se dezvolta de obicei la varsta adulta. (1)

Simptomele pot fi mai severe in anumite parti ale corpului, cum ar fi gatul, spatele si bratele. Acestea se pot agrava in situatii de stres sau anxietate. Sindromul omului intepenit se accentueaza cu trecerea timpului si, daca nu este tratat corect si la timp, duce la invaliditate permanenta si chiar la moarte. (2)

Sindromul persoanei rigide (intepenite): tipuri

Sindromul persoanei rigide clasic

Majoritatea persoanelor cu Boala Moersch-Woltman au forma clasica. Simptomele includ rigiditate si spasme la nivelul muschilor spatelui inferior si picioarelor. Uneori pot fi dureri si spasme si in regiunea abdomenului. Cine se confrunta cu sindromul omului rigid, in varianta clasica, poate avea spasme musculare frecvente, mers intepenit, dureri in cea mai mare parte a zilei.

Sindromul persoanei rigide partial

Mai rar, sindromul omului rigid se manifesta partial. Muschii stransi si spasmele se rezuma la o anumita zona, de obicei un picior. Pentru majoritatea persoanelor cu sindrom partial, spasmele si contractiile nu afecteaza trunchiul, dar, in unele cazuri, apar pe o parte a pieptului sau a abdomenului.

Sindromul persoanei rigide plus

Un tip mai putin frecvent al sindromului persoanei intepenite este cel descris ca o combinatie de caracteristici clasice, spasme si rigiditate, dar si simptome care sugereaza disfunctia trunchiului cerebral si/sau cerebelos. Persoanele aflate in aceasta situatie pot avea spasme musculare si rigiditate, impreuna cu lipsa de coordonare, vedere dubla, vorbire neclara.

Sindromul persoanei rigide tipuri mai putin comune

Alte conditii ale bolii Moersch-Woltman mai putin frecvente, pe care unii experti le identifica ca parte a spectrului de tulburari, includ encefalomielita progresiva cu rigiditate si mioclon (PERM), ataxie cerebeloasa predominanta/pura si sindroame suprapuse. Toate acestea sugereaza disfunctie la nivelul trunchiului cerebral, cerebelului, maduvei spinarii si/sau a creierului. (2), (3)

Cauzele sindromului persoanei rigide (intepenite)

Cauzele exacte ale sindromului persoanei rigide nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca exista mai multi factori care contribuie la dezvoltarea acestuia. Printre acesti factori se numara predispozitia genetica, traumatismele fizice sau emotionale, precum si conditiile de mediu. 

Factorii genetici pot juca un rol important in dezvoltarea sindromului. Unele cercetari sugereaza ca anumite mutatii genetice pot creste riscul unei persoane de a dezvolta sindromul omului rigid. Chiar daca nu este considerat o boala ereditara in sensul traditional, variatiile genetice pot contribui la cresterea riscului de aparitie a tulburarii neurologice. 

Traumatismele pot fi un factor declansator al sindromului. Accidentele sau leziunile cerebrale pot provoca daune la nivelul sistemului nervos, ceea ce poate duce la aparitia sindromului persoanei rintepenite. 

Conditiile de mediu au un rol in dezvoltarea acestui sindromului omului intepenit. Expunerea la toxine sau poluare poate contribui la aparitia sindromului. De asemenea, stresul cronic sau infectiile pot fi factori de risc. 

Sindromul persoanei rigide este adesea asociat cu boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 sau tiroidita Hashimoto. Aceste boli autoimune determina sistemul imunitar al organismului sa atace tesuturile sanatoase, ceea ce poate duce la rigiditate si spasme musculare. (1), (3), (4)

Simptomele sindromului persoanei rigide (intepenite)

Rigiditatea musculara persistenta poate duce la dificultati in efectuarea activitatilor zilnice, cum ar fi mersul, imbracatul sau chiar vorbitul. De asemenea, spasmele musculare necontrolate pot provoca durere si disconfort constant. Pe langa manifestarile fizice, acest sindrom poate avea si un impact psihologic, provocand anxietate, stres si depresie.

Manifestari fizice 

Sindromul omului intepenit se caracterizeaza prin rigiditate musculara, spasme, tremur si probleme de coordonare. Rigiditatea musculara poate determina dificultati in efectuarea miscarilor si poate duce la limitarea mobilitatii articulare. Spasmele musculare pot provoca contractii involuntare si dureroase ale muschilor. Tremurul poate fi observat in special la nivelul mainilor si poate afecta abilitatea de a efectua activitati precise. Problemele de coordonare determina dificultati in efectuarea miscarilor fine si pot afecta echilibrul si postura.

Simptome psihologice 

Persoanele care sufera de sindromul persoanei rigide (intepenite) pot experimenta probleme de anxietate, depresie si stres in urma dificultatilor cu care se confrunta in gestionarea simptomelor fizice. Rigiditatea musculara si problemele de mobilitate pot provoca frustrare si disconfort emotional. Acestea afecteaza calitatea vietii si pot necesita interventii terapeutice adecvate. 

Impactul sindromului persoanei rigide (intepenite) asupra vietii cotidiene

Activitati precum ingrijirea personala, mancatul, dormitul si munca pot fi afectate de simptomele fizice si psihologice ale sindromului omului intepenit. Rigiditatea musculara si problemele de coordonare pot face dificila efectuarea activitatilor zilnice, iar persoanele afectate pot avea nevoie de ajutor suplimentar si adaptare pentru a-si mentine independenta si calitatea vietii. (3), (4), (5)

Semnele de avertizare 

Exista anumite semne precoce care pot indica prezenta bolii Moersch-Woltman cum ar fi rigiditatea musculara persistenta si spasmele musculare. Este important sa se acorde atentie acestora si sa se solicite evaluarea medicala adecvata. Un diagnostic timpuriu este crucial pentru a incepe tratamentul cat mai devreme si a imbunatati prognosticul. (1)

Tratamentul sindromului persoanei rigide (intepenite)

Tratamentul pentru sindromul persoanei rigide poate varia in functie de severitatea simptomelor si de nevoile individuale ale pacientului. 

Terapii fizice si ocupationale

Aceste terapii joaca un rol esential in mentinerea mobilitatii si a independentei persoanelor afectate de sindromul persoanei rigide. Terapia fizica poate include exercitii de intindere si de fortificare musculara pentru a mentine flexibilitatea si puterea musculara.

Terapia ocupationala poate ajuta persoanele sa isi dezvolte abilitatile de zi cu zi si sa se adapteze la dificultatile de miscare. Tehnicile de relaxare pot fi de asemenea utile pentru a ajuta la gestionarea stresului si a anxietatii asociate cu sindromul omului rigid. (1), (2)

Tratament medicamentos

Exista anumite medicamente care pot fi prescrise pentru a trata sindromul persoanei rigide. Medicamentele antispastice pot ajuta la relaxarea muschilor rigizi si la reducerea spasmelor musculare. Medicamentele care actioneaza asupra sistemului nervos central pot fi utilizate pentru a gestiona anxietatea, insomniile sau alte probleme asociate cu acest sindrom. Este important ca medicul sa evalueze si sa ajusteze doza sau tipul de medicamente in functie de nevoile individuale ale fiecaruia. (3), (4)

Terapia imunitara

Modificarea si suprimarea sistemului imunitar sunt parte a acestei metode de tratament in sindromul omului rigid. Aceasta forma de terapie imunitara cuprinde:

 • administrarea de imunoglobulina intravenoasa sau subcutanata;
 • schimb de plasma;
 • terapie imunosupresoare intravenoasa;
 • terapia imunosupresoare orala. (1), (2)

Suport psihologic

Sindromul persoanei rigide poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii si poate duce la dezvoltarea unor probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia. De aceea, suportul psihologic este de mare ajutor in gestionarea acestor aspecte emotionale. Consilierea si terapia cognitiv-comportamentala pot oferi un spatiu sigur pentru a discuta despre dificultatile intalnite si pentru a dezvolta strategii eficiente de gestionare a stresului.

Alte variante de tratament

 • Terapie fizica;
 • Terapie acvatica;
 • Stimulare nersoasa electriva transcutanata;
 • Stretching;
 • Tratamente chiropractice;
 • Masaj;
 • Yoga;
 • Acupunctura;
 • Presopunctura;
 • Pilates. (1), (3)

Sindromul persoanei rigide (intepenite) sau boala Moersch-Woltman este o afectiune complexa, cu numeroase cauze potentiale, simptome variate si optiuni de tratament diversificate. Intelegerea acestui sindrom necesita o abordare multidisciplinara. Mergi la medic de la primele simptome si respecta indicatiile acestuia pentru o viata independenta!

Surse de informare:

1. Stiff Person Syndrome - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6076-stiff-person-syndrome, Accesat 25.09.2023

2. Stiff Person Syndrome - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK573078/#:~:text=This%20condition%20was%20formerly%20named,Partial%20SPS%20variants, Accesat 25.09.2023

3. Stiff Person Syndrome (SPS) - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stiff-person-syndrome-sps, Accesat 25.09.2023

4. Stiff Person Syndrome - https://rarediseases.org/rare-diseases/stiff-person-syndrome/, Accesat 25.09.2023

5. Stiff-Person Syndrome - https://www.yalemedicine.org/conditions/stiff-person-syndrome, Accesat 25.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor