Sforait in sarcina: cauze, riscuri asociate

12. 2. 2024 · 6 minute de citit

Sforaitul este un simptom pe seama caruia exista nenumarate glume, dar el poate reprezenta un semnal de alarma al unor probleme care merita luate in considerare, mai ales intr-o perioada atat de speciala cum este sarcina. Descopera de ce gravidele sforaie si de ce sforaitul este un simptom despre care e bine sa ii vorbesti medicului tau!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sforait in sarcina: cauze, riscuri asociate

Care este importanta sforaitului in sarcina? 

Sforaitul in timpul sarcinii este un fenomen foarte obisnuit, care afecteaza adesea femeile in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Acesta apare ca urmare a modificarilor hormonale care induc o ingrosare a mucoaselor nazale si a gatului, provocand astfel obstructii in caile respiratorii si, implicit, sforaitul. Acest fenomen este mult mai frecvent decat se crede, studiile indicand ca pana la 30% dintre femeile insarcinate sforaie, comparativ cu doar 4% inainte de sarcina [1].

Insa, dincolo de disconfortul pe care il poate crea pentru gravida si pentru partener, sforaitul in sarcina poate fi un semn al unor probleme de sanatate mai grave, cum ar fi sindromul de apnee in somn. Aceasta afectiune, caracterizata prin oprirea si reluarea respiratiei in timpul somnului poate avea implicatii serioase pentru sanatatea atat a mamei, cat si a copilului. Femeile insarcinate care sufera de apnee in somn au un risc mai mare de a dezvolta complicatii precum preeclampsia si diabetul gestational [2]. 

Sforaitul cronic poate duce la somn intrerupt, care la randul sau poate genera oboseala cronica, probleme de concentrare si chiar depresie. Este un aspect important pe care sa il iei in calcul, avand in vedere ca modificarile hormonale le predispun oricum, pe gravide si pe lauze, unui risc crescut de depresie. 

In acest context, diagnosticul si tratamentul sforaitului in sarcina devin esentiale. Femeile insarcinate care sforaie ar trebui sa discute despre aceasta problema cu medicul lor obstetrician pentru a exclude orice posibile probleme de sanatate si a primi tratamentul adecvat. Desigur, aceasta presupune o monitorizare atenta si o comunicare deschisa cu medicul, care poate recomanda o serie de solutii, de la ajustari ale stilului de viata pana la terapie cu presiune pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP), daca este necesar [3].

Cauzele principale ale sforaitului in timpul sarcinii

Cauzele principale ale sforaitului in timpul sarcinii includ o serie de factori printre care cresterea in greutate, modificarile hormonale, edemul mucoaselor si apneea in somn.

In timpul sarcinii, cresterea in greutate este un fenomen normal si inevitabil. Aproximativ 25-30% dintre femeile gravide incep sa sforaie din cauza cresterii in greutate. Aceasta poate contribui la sforait datorita presiunii crescute asupra gatului si a cailor respiratorii, care poate duce la obstructie partiala si vibratii care produc sforaitul [2]. Pozitia de somn influenteaza in mod semnificativ aparitia sforaitului in cazul gravidelor obeze, dormitul pe spate fiind puternic contraindicat in cazul lor. 

De asemenea, sarcina este insotita de fluctuatii hormonale semnificative. In special, progesteronul, un hormon care creste in timpul sarcinii, poate relaxa muschii gatului si ai limbii. Acest fapt poate face caile respiratorii mai susceptibile la obstructie si, prin urmare, la sforait [5]. 

In plus, in timpul sarcinii, corpul produce mai mult sange, ceea ce poate duce la congestia membranelor mucoase ale nasului si gatului. Aceasta congestie poate ingusta caile respiratorii si poate duce la sforait.

In cele din urma, apneea in somn, o afectiune care cauzeaza pauze in respiratie in timpul somnului, poate aparea in timpul sarcinii si poate contribui la sforait [6].

Riscurile asociate cu sforaitul in sarcina: implicatii pentru mama si fat

Sforaitul in timpul sarcinii nu este doar un disconfort, ci poate fi si un semn de alarma care merita atentie. Una dintre afectiunile pe care le poate semnala este apneea de somn, o problema in care respiratia se opreste temporar in timpul somnului. Acest lucru poate duce la scaderea nivelului de oxigen din organism, creand un mediu de stres pentru fat. Apneea de somn in sarcina este asociata cu un risc crescut de nastere prematura.

Sforaitul in sarcina poate de asemenea creste riscul de hipertensiune gestationala si preeclampsie, doua afectiuni care pot avea consecinte grave atat pentru mama, cat si pentru fat. Femeile care sforaie in timpul sarcinii au de 2,36 ori mai multe sanse sa dezvolte hipertensiune gestationala si de 1,59 ori mai multe sanse sa dezvolte preeclampsie [2].

O alta afectiune care poate fi legata de sforaitul in sarcina este diabetul gestational, care poate afecta sanatatea mamei si a fatului daca nu este controlat corespunzator. Femeile care sforaie in timpul sarcinii au de 1,86 ori mai multe sanse sa dezvolte diabet gestational [3].

In plus, sforaitul poate creste riscul de interventii chirurgicale, cum ar fi cezariana. Femeile care sforaie in ultimul trimestru de sarcina au de 1,65 ori mai multe sanse sa aiba nevoie de o cezariana [4].

Modalitati de gestionare si prevenire a sforaitului in sarcina

Gestionarea si prevenirea sforaitului in timpul sarcinii pot presupune cateva schimbari de stil de viata si adoptarea unor pozitii de dormit adecvate. Dormitul pe o parte, in special pe partea stanga poate ajuta la reducerea sforaitului si la imbunatatirea circulatiei sangelui catre fat. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta pozitie poate reduce presiunea asupra diafragmei si vaselor mari de sange si poate facilita respiratia [5].

Modificarile stilului de viata pot fi, de asemenea, eficiente in prevenirea sforaitului in timpul sarcinii. Adoptarea unei diete sanatoase si practicarea exercitiilor fizice regulate pot contribui la reducerea sforaitului.

In unele cazuri, utilizarea dispozitivelor de ajutor poate fi benefica. Acestea includ benzi nazale sau dispozitive mandibulare speciale care pot ajuta la reducerea sforaitului. Este important sa se consulte un medic inainte de a utiliza aceste dispozitive, pentru a te asigura ca sunt potrivite si sigure [2].

Daca sforaitul persista sau se agraveaza, consultarea unui specialist este cea mai buna optiune. Medicul poate recomanda tratamente specifice sau poate verifica daca exista alte probleme de sanatate care ar putea cauza sforaitul.

In concluzie, sforaitul in timpul sarcinii poate avea multiple cauze si poate implica anumite riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat. Este esential ca femeile insarcinate sa fie constiente de aceste riscuri si sa caute metode eficiente de gestionare si prevenire a sforaitului.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

1. O’Brien, Louise M., et al. “Snoring during Pregnancy and Delivery Outcomes: A Cohort Study.” Sleep, vol. 36, no. 11, 1 Nov. 2013, pp. 1625–1632, https://doi.org/10.5665/sleep.3112, accesat la 9.02.2024;

2. “Snoring and Congestion in Pregnancy.” BabyCenterwww.babycentre.co.uk/a547386/snoring-and-congestion-in-pregnancy, accesat la 9.02.2024;

3. “Snoring during Pregnancy: Causes, Tips, Remedies.” Www.whattoexpect.comwww.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/snoring.aspx, accesat la 9.02.2024;

4. “Snoring in Pregnancy: Causes, Risks, Tips to Sleep Better.” Healthline, 12 May 2022, www.healthline.com/health/snoring-in-pregnancy, accesat la 9.02.2024;

5. “What Causes Snoring during Pregnancy.” Sleep Foundation, 15 Nov. 2022, www.sleepfoundation.org/pregnancy/why-do-pregnant-women-snore#:~:text=Snoring%20is%20not%20uncommon%20during, accesat la 9.02.2024;

6. “What Causes Snoring during Pregnancy?” SleepApnea.org, 19 Sept. 2023, www.sleepapnea.org/snoring/what-causes-snoring-in-pregnancy/, accesat la 9.02.2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor