Salata verde: beneficii, proprietati, contraindicatii

10. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Salata verde

Salata verde este o leguma cu frunze verzi populara la nivel global, frecvent intalnita in alimentatie, utilizata si pentru beneficiile oferite sanatatii organismului. Salata verde are o gama bogata de compusi bioactivi si antioxidanti care pot actiona ca nutrienti. Este considerata sigura pentru consum, totusi, persoanele alergice ar trebui sa o evite. 

Salata verde prezinta mai multe specii, unele cu frunza neteda, altele au frunze crete. Avantajele oferite de consumul de salata verde depind de compozitia acesteia si de soiul din care provine. Explicam in acest material beneficiile si proprietatile, dar si ce contraindicatii ar putea exista in privinta consumului de salata verde. 

Proprietati si continut nutritional salata verde

Salata verde cunoscuta sub denumirea stiintifica de Lactuca sativa, face parte din familia Asteraceae, cu origini în marea Mediterana. Astazi, salata verde este o leguma cu frunze verzi regasita in intreaga lume.

Salata verde este o sursa importanta de compusi bioactivi, polifenoli, carotenoizi si clorofila, elemente care ofera numeroase beneficii pentru sanatate. (1)

Salata verde este o leguma cu un continut mare de apa, aproximativ 94 - 95%, dar saraca in calorii. 

Continutul nutritional al salatei variaza in functie de soi, studiile au aratat ca aproape toate speciile au o cantitate importanta de vitamina A sau retinol, in asociere cu cantitati mici de vitamina C si fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, complexul de vitamina B - tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, vitaminele E si K. (2)

Salata verde este o sursa excelenta de beta-caroten, important pentru sanatatea pielii, oaselor si ochilor, dar si de acid folic necesar celulelor in special pentru dezvoltarea intrauterina a copilului pentru a preveni deficientele tubului neural. (3)

Beneficii pentru sanatate oferite de salata verde

Sustine metabolismul

Salata verde are un rol important in ceea ce priveste imbunatatirea metabolismului organismului. Salata verde contine fier, magneziu si potasiu cu rol de a stimula metabolismul, iar prin complexul de vitamine B, aceasta imbunatateste sistemul metabolic. (4)

Efect cardio-protector

Bolile cardiovasculare sunt o amenintare la adresa sanatatii mondiale si sunt asociate de regula cu anumiti factor de risc precum hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia, sindromul metabolic sau diabetul. 

Unele studii epidemiologice au aratat ca exista efecte benefice ale consumului de salata verde in ceea ce priveste problemele cardiovasculare. In laborator s-a dovedit faptul ca o dieta bazata pe consum de salata verde poate avea un efect cardio-protector prin imbunatatirea metabolismului colesterolului si a capacitatii antioxidante plasmatice. 

Se considera ca fibrele, dar si compusii antioxidanti din salata verde au efecte pozitive asupra metabolismului colesterolului si pot juca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare. (1)

Impiedica raspandirea celulelor canceroase

Salata verde ar putea sa previna cancerul prin continutul de elemente fitochimice. Unele studii sustin ca acestea ar oferi beneficii pentru sanatate. S-a constatat ca salata verde biofortificata cu iod face celulele canceroase sa produca unele specii reactive de oxigen, ceea ce inseamna ca poate avea efecte anticancer. (1)

In urma altor studii s-au obtinut rezultate incurajatoare in ceea ce priveste controlul celulelor leucemiei si ale cancerului de san. Consumul de salata verde poate determina eliminarea celulelor leucemiei, iar prin continutul mare de vitamina A aceasta leguma cu frunze verzi poate reduce riscul de cancer bucal si cancer pulmonar. (4)

 

Salata verde si legume

 

Ajutor in diabet

Frunzele de salata verde sunt un depozit de fitonutrienti cu continut ridicat de carotenoizi precum luteina, lactucaxantina și beta-caroten, ce ar putea reduce hiperglicemia. 

Salata verde are putine calorii, adica nu influenteaza glicemia. Continutul redus de zahar din sange scade riscul de diabet, iar consumul de salata verde in mod regulat poate preveni aparitia diabetului. (4)

Previne deteriorarea celulelor neuronale

Compusii din salata verde au capacitatea de a preveni moartea celulelor neuronale cauzata de lipsa de glucoza sau de ser, ceea ce poate oferi ajutor suplimentar in prevenirea bolilor precum Parkinson, raspunzatoare de moartea celulelor neuronale sau Alzheimer. (5)

Se cred ca salata verde poate actiona ca un neuroprotector care ar putea fi un ajutor in lupta cu bolile neurodegenerative. (4)

Alte beneficii pentru sanatate

Salatei verzi i se atribuie si alte beneficii pentru sanatate precum efect imunomodulator, hepatoprotectiv sprijinind eliminarea toxinelor, agent antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, ajutor pentru imbunatatirea somnului, vederii si sprijin in combaterea anemiei. (4), (5)

La toate acestea nu trebuie sa uitam faptul ca asigura o hidratare optima organismului prin continutul bogat de apa. Acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie sa bei apa, ci doar ca o astfel de leguma contribuie la hidratarea organismului. (2)

Salata verde: contraindicatii si atentionari

Antinutrientii din salata verde sunt un motiv pentru care consumul acesteia este de avut in vedere. Continutul acestora totusi nu pune probleme daca nu se exagereaza. 

Nitratul din salata verde este perceput ca o componenta alimentara nociva, aportul sau excesiv putand conduce la methemoglobinemie infantila, carcinogeneza sau teratogeneza. (1)

Persoanele alergice ar trebui sa evite salata verde. Desi este considerata sigura pentru consumul uman, salata verde poate intra in contact cu alte produse stropite cu pesticide sau cultura sa poate fi situata in apropierea unor ferme de animale si ar putea rezulta o contaminare cu Escherichia coli. De aceea se recomanda spalarea corecta a frunzelor de salata, cu multa apa, inainte de consum. 

Acesta material despre salata verde ofera date generale, strict informative. In afara unor cazuri izolate, salata verde este sigura pentru consum si ofera numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Daca introduci salata verde in dieta, nu uita ca un stil de viata sanatos inseamna o alimentatie echilibrata si diversificata!

Surse de informare: 

  1. Phytochemicals, Nutrition, Metabolism, Bioavailability, and Health Benefits in Lettuce—A Comprehensive Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9219965/
  2. Health Benefits of Lettuce - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lettuce
  3. Lettuce - https://www.hss.gov.nt.ca/en/services/nutritional-food-fact-sheet-series/lettuce#:~:text=Lettuce%20is%20an%20excellent%20source,to%20prevent%20neural%20tube%20defects.
  4. Health benefits of Lettuce - https://www.healthbenefitstimes.com/lettuce/
  5. Health Benefits Of Lettuce And Its Side Effects - https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-lettuce-and-its-side-effects
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor