Rolul si importanta luteinei in sanatatea organismului uman

6. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
luteina

O alimentatie echilibrata si sanatoasa este necesara pentru a obtine toate substantele nutritive de care are nevoie organismul. Printre nutrientii esentiali pentru sanatate se numara si luteina, un compus din clasa carotenoizilor care se gaseste in special in vegetalele cu frunze verzi.

Luteina este binecunoscuta pentru beneficiile asupra sanatatii ochilor, insa se pare ca are efecte pozitive si asupra altor functii ale organismului. 

Iata ce este luteina, in ce alimente se gaseste si ce proprietati are.

Ce este luteina?

Luteina este un compus xantofil din grupul carotenoizilor, fiind inrudita cu vitamina A si beta-carotenul (1). Carotenoizii sunt pigmenti naturali ai plantelor, responsabili de culorile aprinse ale acestora – rosu, galben, portocaliu (2). 

Cele doua clase de carotenoizi sunt carotenii si xantofilele. Acestea din urma sunt similare lipidelor, nefiind solubile in apa, ci doar in mediu gras. Absorbtia lor in organism este influentata de multi factori, cum ar fi compozitia mesei, procesarea alimentelor si activitatea enzimatica din tractul digestiv (3).

Luteina se gaseste in multe alimente de origine vegetala, insa este disponibila si sub forma de supliment alimentar. Totusi, este important de retinut ca o alimentatie echilibrata poate furniza cu succes necesarul zilnic de luteina, iar suplimentele nu inlocuiesc o dieta sanatoasa. 

Care este rolul luteinei in organism?

Luteina intra in structura ochilor, mai exact la nivelul retinei, avand astfel un rol important in sanatatea functiei vizuale (2). 

In clasa xantofilelor, alaturi de luteina, se afla si zeaxantina. Cele doua sunt singurii carotenoizi care se acumuleaza la nivelul ochilor, formand pigmentul macular al  retinei (1). Acestea sunt responsabile de pigmentul galben al maculei lutea (pata galbena), dar se acumuleaza si la nivelul creierului (3). 

Totusi, luteina are si alte proprietati si beneficii pentru organism.   

Proprietatile luteinei

Luteina are o serie de proprietati dovedite stiintific, raspunzatoare pentru efectele benefice ale compusului in organism. 

Acest nutrient este un puternic antiinflamator, fiind implicat in scaderea concentratiei serice de citokine proinflamatoare si in cresterea nivelului celor antiinflamatoare. Acest lucru il face un instrument eficient in lupta contra bolilor cronice (4).

Mai mult decat atat, luteina are si proprietati antioxidante. De aceea, se numara printre remediile naturiste folosite impotriva stresului oxidativ, oferind protectie organismului prin diferite mecanisme. Unul dintre acestea este eliminarea, neutralizarea sau reducerea productiei de specii reactive de oxigen (ROS) – radicali liberi (4). 

Stresul oxidativ produs de radicalii liberi este raspunzator pentru aparitia bolilor cronice, a ridurilor si a imbatranirii. Prin rolul sau de scavenger al acestor molecule, luteina are implicatii importante in sanatate. 

Beneficiile luteinei

Luteina aduce o serie de beneficii importante in organism: 

Previne instalarea unor afectiuni oculare
Luteina s-a dovedit benefica in cazul urmatoarelor afectiuni oculare:

  • Degenerescenta maculara legata de varsta – boala progresiva care se asociaza cu pierderea vederii. Luteina imbunatateste densitatea optica a pigmentului macular, acuitatea vizuala si sensibilitatea la contrast (4). Aceasta ar putea incetini progresia bolii (2). Efectele pozitive au fost observate la suplimentarea pe termen lung cu minim 10 mg/zi (4).
  • Cataracta – afectiune care duce la pierderea vederii din cauza oxidarii cristalinului. Datorita proprietatilor antioxidante si protectiei ochiului impotriva razelor ultraviolete, luteina scade riscul de a dezvolta cataracta. De asemenea, ar putea imbunatati functia vizuala in cazul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala (4).  
  • Retinopatia diabetica – o complicatie a diabetului zaharat care poate duce la pierderea vederii. Luteina ar putea avea efecte pozitive la pacientii care prezinta aceasta complicatie, insa studiile sunt inca insuficiente (2, 4).

Sustine sanatatea inimii

Aportul alimentar ridicat de luteina, precum si nivelurile circulante ridicate ale acestui compus, se asociaza cu sanatatea functiei cardiovasculare (5).

Luteina s-a dovedit eficienta in scaderea trigliceridelor si colesterolului LDL, factori de risc importanti pentru bolile cardiovasculare (4, 5). Datorita acestui efect, precum si mecanismelor antiinflamatoare si antioxidante, luteina poate scadea riscul de cardiopatie ischemica si alte boli cardiace (4). 

Poate proteja impotriva cancerului

Aportul ridicat de luteina se asociaza cu un risc scazut de cancer pancreatic, mamar, de colon, limfom non-Hodgkin, precum si alte tipuri de cancer. Totusi, dovezile stiintifice sunt contradictorii, fiind necesare mai multe studii in acest sens (4, 5).

Imbunatateste functia cognitiva

Luteina este prezenta in creier, iar nivelurile circulante ridicate ale acestei substante s-au asociat cu o performanta cognitiva mai buna. Acest nutrient ar putea proteja impotriva unor tipuri de dementa (de exemplu boala Alzheimer), ar incetini declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta, ar imbunatati memoria si capacitatea de invatare (4). 

Sustine sanatatea sistemului osos

Luteina ar sustine si sanatatea oaselor. Se pare ca aceasta ar putea contribui la formarea tesutului osos si ar putea preveni pierderea masei osoase (4).

Ar putea proteja pielea de efectele radiatiei solare

Radiatia solara induce stres oxidativ si deterioreaza pielea. S-a observat insa ca luteina o protejeaza de efectele negative ale razelor ultraviolete si ii imbunatateste elasticitatea (4).

Alte beneficii posibile

Au fost descoperite si alte efecte benefice potentiale ale acestui nutrient in organism.  Luteina ar putea contribui la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. De asemenea, aceasta ar fi un factor de protectie pentru sanatatea hepatica (4). 

Simptomele carentei de luteina

Nu exista inca date stiintifice privind simptomele carentei de luteina. 

Cu toate acestea, un aport deficitar de xantofile (luteina si zeaxantina) s-a asociat cu tulburari la nivelul celulelor pigmentare ale retinei, precum si cu deteriorarea retinei de catre lumina albastra (6). 

Surse de luteina

fructe si legume verzi

Alimentele care contin luteina in cantitati mari sunt (1, 2):
  • varza kale;
  • broccoli; 
  • spanac;
  • salata verde;
  • mazare; 
  • patrunjel;
  • busuioc;
  • fistic;
  • ardei rosu; 
  • sparanghel; 
  • galbenus de ou;  

Deoarece este liposolubila, luteina se absoarbe cel mai bine in organism atunci cand este consumata impreuna cu o sursa de grasime, cum ar fi uleiul vegetal (2). Luteina din galbenusul de ou este mai biodisponibila tocmai datorita continutului de grasime al acestui aliment (5). 

Care este necesarul zilnic de luteina?

Nu exista recomandari specifice privind doza zilnica de luteina. In literatura de specialitate, s-au observat efecte benefice la un aport de 6-10 mg/zi luteina (6). 

Totusi, in studii s-au utilizat doze de pana la 40 mg/zi, fara a fi observate efecte adverse. In majoritatea suplimentelor alimentare, luteina se gaseste in cantitate de 20 mg sau mai mult (5). 

Toxicitatea si contraindicatiile luteinei 

Niciun studiu nu a raportat reactii adverse ale consumului de luteina in doze obisnuite (5). Astfel, acesta este considerat sigur pentru sanatate si nu prezinta contraindicatii. In orice caz, este o idee buna sa discuti cu medicul inainte de a administra un supliment cu luteina (5). 

Prin urmare, luteina are un rol important pentru sanatatea ochilor si o serie de beneficii potentiale pentru organism. Asigura-te ca ai o dieta echilibrata, bogata in legume verzi, pentru un aport alimentar crescut de luteina. 

Referinte: 

  1. Eisenhauer, Bronwyn, et al. “Lutein and Zeaxanthin—Food Sources, Bioavailability and Dietary Variety in Age‐Related Macular Degeneration Protection.” Nutrients, vol. 9, no. 2, 9 Feb. 2017, p. 120, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331551/, 10.3390/nu9020120. Accessed 1 July 2022.
  2. Fraley, Leilani. “Can Lutein Benefit Your Vision and Eye Health?” Healthline, Healthline Media, 17 Nov. 2020, www.healthline.com/health/lutein-for-eyes. Accessed 1 July 2022.
  3. ‌Thomas, Sara E, and Elizabeth J Johnson. “Xanthophylls.” Advances in Nutrition, vol. 9, no. 2, 1 Mar. 2018, pp. 160–162. Accessed 1 July 2022.
  4. Buscemi, Silvio, et al. “The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health.” Nutrients, vol. 10, no. 9, 18 Sept. 2018, p. 1321, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/, 10.3390/nu10091321. Accessed 1 July 2022.
  5. Landes, Ellen. “Lutein: Health Benefits and Top Food Sources.” Healthline, Healthline Media, 26 Aug. 2021, www.healthline.com/nutrition/lutein#benefits. Accessed 1 July 2022.
  6. Thomas, Sara E, and Elizabeth J Johnson. “Xanthophylls.” Advances in Nutrition, vol. 9, no. 2, 1 Mar. 2018, pp. 160–162, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5916423/, 10.1093/advances/nmx005. Accessed 1 July 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor