Rinita vasomotorie: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Rinita vasomotorie reprezinta un tip de rinita care nu se declanseaza in urma contactului cu un factor alergen. Te invitam sa parcurgi acest articol pentru a afla informatii despre cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni, ce simptome o pot semnala si in ce consta tratamentul.
Ce este rinita vasomotorie?
Rinita vasomotorie este cunoscuta si sub denumirile de „rinita non-alergica” sau „rinita idiopatica”. Aceasta este diferita fata de rinita alergica, ce presupune inflamarea membranelor din interiorul nasului, la contactul cu factori alergeni.
Rinita vasomotorie nu pune viata in pericol, dar simptomele creeaza disconfort in viata de zi cu zi. [1] Aceasta este declansata de factori non-alergici si neinfectiosi, de exemplu, factori meteorologici, schimbari ale presiunii barometrice, expunerea la unele mirosuri caustice sau la fumul de tigara.
Care sunt cauzele acestei afectiuni?
Rinita vasomotorie apare atunci cand se dilata sau se extind vasele de sange care se afla in interiorul nasului. Dilatarea acestora duce mai departe la inflamatie, iar in urma acesteia are loc congestia nazala, iar in unele situatii, pot exista secretii nazale.
Nu se cunoaste motivul pentru care se dilata vasele de sange din interiorul nasului. Cu toate acestea, specialistii au identificat unii dintre factorii declansatori care sunt des intalniti la pacientii care sunt diagnosticati cu acest tip de rinita:
- unele medicamente din randul antiinflamatoarelor, beta-blocantelor, antidepresivelor, sedativelor, contraceptivelor orale sau al celor utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile, utilizarea in exces a spray-urilor pentru decongestie nazala;
- unele infectii virale, printre care cele care produc raceala si gripa;
- factori de mediu, de exemplu, schimbarile meteorologice sau clima uscata;
- alimentele sau bauturile picante;
- diversi factori iritanti, de pilda, unele parfurmuri, fumul de tigara, mirosurile caustice;
- dereglari hormonale, stres, hipotiroidism.
Simptome
In cazul acestui tip de rinita, simptomele pot fi constante si pot dura o perioada indelungata, de cateva saptamani, caz in care stadiul se numeste „rinita cronica vasomotorie” sau pot dura un timp mai scurt. Este posibil ca simptomele sa reapara dupa o vreme, iar situatia sa alterneze pe tot parcursul anului. [1]
Simptomele frecvente sunt urmatoarele [1]:
- prezenta rinoreei (secretiilor nazale) abundente sau a congestiei nazale;
- acumulare de mucus in interiorul gatului;
- sindromul picaturii postnazale.
Spre deosebire de rinita alergica, cea vasomotorie este lipsita de mancarimi la nivelul nasului, al gatului sau al ochilor si nici nu duce la aparitia lacrimilor. Astfel de simptome apar, in general, in urma contactului cu un factor alergen.
Cum se diagnosticheaza rinita vasomotorie?
Specialistul ORL este cel care stabileste diagnosticul de rinita vasomotorie, in urma evaluarii simptomelor si a excluderii altor cauze posibile ale acestora. In general, sunt necesare investigatii pentru a verifica daca exista alergii sau alte probleme de sanatate ce se pot manifesta prin aceleasi simptome.
Medicul poate solicita teste de alergii cutanate (la nivelul pielii) sau analize de sange prin intermediul carora poate verifica daca sistemul imunitar functioneaza corespunzator.
Alte investigatii pe care le mai poate recomanda sunt cele de evaluare a functionarii sinusurilor (de exemplu, daca exista sinuzita), precum o edoscopie nazala sau o tomografie cerebrala. Atunci cand medicul exclude alte cauze, stabileste diagnosticul de rinita vasomotorie.
Optiuni de tratament pentru rinita vasomotorie
Schema de tratament pentru rinita vasomotorie pe care o recomanda medicul este adaptata fiecarui pacient in parte.
Medicatie
Printre medicamentele pe care le poate prescrie se afla [1]:
- spray-uri pentru decongestie nazala. Important de retinut: nu trebuie luate decat dupa cum a precizat medicul sau in functie de informatiile de pe prospect, fara a depasi perioada sau cantitatea recomandate, intrucat pot duce la dependenta;
- solutii saline cu ajutorul carora se face lavaj nazal;
- in cazul in care simptomele sunt severe sau daca spray-urile decongestionante se dovedesc a fi ineficiente, medicul poate prescrie alte tipuri de spray-uri nazale.
Un alt aspect care este important de retinut consta in faptul ca antihistaminicele orale nu au un rol important in tratarea rinitei vasomotorii. Acestea sunt utile in cazul celei alergice. Nu trebuie administrate fara acordul medicului. [1]
Interventie chirurgicala
In cazuri rare, medicul poate recomanda interventia pe cale chirurgicala. Acest lucru are loc, in general, cand exista alte cauze care intesifica simptomele rinitei vasomotorii, precum polipi nazali sau deviatie de sept.
Pentru rinita vasomotorie nu exista tratament naturist, iar automedicatia nu este recomandata. In cazul in care manifesti simptome ce pot semnala aceasta afectiune, mergi la un consult medical de specialitate. Medicul va stabili tratamentul in functie de severitatea simptomelor si a altor particularitati.
Sursa de referinta:
1. Burke, Darla. “Vasomotor Rhinitis: Causes, Symptoms, and Diagnosis.” Healthline, Healthline Media, 30 Aug. 2018, www.healthline.com/health/vasomotor-rhinitis, accesat la data de 28 octombrie 2022.