Retinol: beneficii, proprietati, contraindicatii

12. 9. 2023 · 11 minute de citit

Retinolul se numara printre ingredientele preferate ale medicilor dermatologi si este considerat unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru piele. Cu siguranta persoanele care au trecut de varsta de 30 de ani, preocupate de aspectul pielii, folosesc deja retinolul sau cocheteaza cu ideea folosirii produselor care contin aceasta substanta. Insa ce este acest ingredient atat de folosit in cremele si serurile din rutina de skin care? Poti folosi retinol in siguranta? Care sunt proprietatile si beneficiile acestuia pentru piele? Cum se aplica produsele pe baza de retinol? Poate retinolul avea reactii adverse? Pentru a gasi raspunsul la aceste intrebari, te invitam sa parcurgi articolul urmator pentru a descoperi tot ce trebuie sa stii!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Retinol: beneficii, proprietati, contraindicatii

Ce este retinolul?

Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A, insa face parte dintr-o categorie mai mare de retinoizi. Prin aplicarea locala, substanta se transforma in acid retinoic cu ajutorul enzimelor specializate, care se regasesc la nivelul pielii. Vitamina A este un nutrient esential pentru sanatatea oculara, a pielii, dar si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Formula chimica a retinolului este utilizata frecvent in produsele cosmetice, caci are o serie de beneficii pentru piele, incepand de la combaterea acneei, pana la estomparea ridurilor si mentinerea aspectului tanar al tenului. Vitamina A si derivatii sai se numara printre cele mai eficiente ingrediente care incetinesc procesul de imbatranire. Proprietatile antirid ale retinoizilor intaresc functia de protectie a epidermei, promoveaza proliferarea keratinocitelor, limiteaza pierderea de apa transepidermica si protejeaza colagenul impotriva degradarii. 

Proprietatile retinolului

Retinolul este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca are proprietatea de a se dizolva in grasimi. Pentru ca pielea sa poata beneficia de proprietatile retinolului, acesta se transforma in acid retinoic. Desigur, acesta poate fi administrat si direct sub forma de acid retinoic, insa produsele pe baza de acid retinoic sunt eliberate doar cu prescriptie medicala, intrucat sunt mai agresive cu pielea. 

Acizii pot reduce eficienta retinoizilor, motiv pentru care nu este indicat sa asociezi retinolul cu acizi AHA si BHA. Derivatii vitaminei A, printre care si retinolul, sunt afectati de expunerea la aer si soare. Tocmai de aceea, produsele care contin retinol trebuie tinute in recipiente opace si utilizate in cateva luni de la deschidere. 

Tipuri de retinol: retinol vs. retinoizi

Auzim adesea vorbindu-se despre retinol, dar si despre retinoizi, in egala masura. Insa care este diferenta dintre aceste tipuri de retinol?

  • retinoizii sunt o clasa de compusi naturali si sintetici derivati din vitamina A, ce includ retinolul si acidul retinoic, prezenti in mod natural in organism. Unii retinoizi, asa cum este acidul retinoic sau tretinoina (cunoscuta sub denumirea farmaceutica de Retin-A) sunt disponibili pe piata sub forma de produse care se elibereaza cu prescriptie medicala.
  • retinolul se gaseste in special in produsele cosmetice.

Exista mai multe tipuri de retinol: 

  • retinoizi naturali: retinolul (vitamina A) si metabolitii sai (retina, tretinoina, izotretionina); 
  • retinoizii monoaromatici: compusi sintetici ai vitaminei A, precum etretinatul si acitretinul; 
  • retinoizi poliaromatici: arotinoid, adapalen si tazaroten. 

Retinolul si retinoizii sunt eficienti in tratarea problemelor pielii, cum ar fi imbatranirea prematura si acneea. Cu toate acestea, sunt utilizati in moduri diferite. Retinolul este adesea recomandat pentru ingrijirea pielii de zi cu zi si poate fi gasit intr-o varietate de produse cosmetice. Retinoizii, pe de alta parte, sunt de obicei utilizati in tratamente de noapte sau in tratamente medicale mai concentrate. Este recomandat sa se utilizeze aceste produse in conformitate cu instructiunile furnizate si sa se evite utilizarea excesiva, care poate provoca iritatii sau sensibilitate a pielii.

Beneficiile retinolului pentru piele

Desi beneficiile retinolului sunt numeroase, acest ingredient este utilizat din cateva motive majore. Acum ca ai descoperit ce este retinolul, iata si care sunt principalele beneficii ale retinolului pentru piele! 

Retinolul este un remediu excelent pentru ameliorarea acneei 

Acneea este o afectiune comuna pielii. Cand porii sunt blocati de celulele moarte ale pielii (sebum), exista posibilitatea dezvoltarii punctelor negre, a punctelor albe sau a diferitelor tipuri de cosuri. Retinolul functioneaza impotriva acneei, prevenind infundarea porilor. Este posibil sa observi in continuare cosuri in primele doua luni de tratament, insa ulterior te vei putea bucura de o piele lipsita de acnee. Nu este de mirare ca retinolul sta la baza celor mai bune produse pentru acnee.

Retinolul este un aliat important in combaterea semnelor de imbatranire 

Exista o serie de factori care pot cauza imbatranirea pielii. Pe masura ce inaintezi in varsta, celulele pielii se regenereaza mult mai lent. Stratul mijlociu al pielii incepe sa se subtieze, devine mai greu sa retina umiditatea, iar pielea are mai putina elastina si colagen. Retinolul este unul dintre cele mai utilizate ingrediente anti-aging de pe piata, imbunatatind aspectul liniilor fine si al ridurilor, incetinind descompunerea colagenului si facand pielea mai elastica. De regula, sunt necesare cateva luni de utilizare topica a retinolului pentru a observa diferenta.

Retinolul stimuleaza productia de colagen

Retinolul este cunoscut pentru abilitatea sa de a stimula productia de colagen in piele. Colagenul este o proteina esentiala care mentine elasticitatea si fermitatea pielii (impreuna cu elastina), ajutand astfel la prevenirea si reducerea ridurilor si liniilor fine. Studiile au demonstrat ca utilizarea retinolului in produsele de ingrijire a pielii poate duce la o crestere semnificativa a productiei de colagen, contribuind la un aspect mai tanar si mai ferm al pielii.

Retinolul are beneficii in ceea ce priveste hiperpigmentarea 

Petele maro pe piele (sau hiperpigmentarea) se pot dezvolta ca urmare a daunelor provocate de radiatiile UV. Denumite si pete solare, pete de varsta sau pete hepatice, acestea sunt nedureroase si nu au niciun risc asupra sanatatii, insa aspectul lor inestetic poate deranja. Procedurile si tratamentele topice cu retinol pot ajuta in acest sens, luminand petele de pe epiderma. 

Retinolul este eficient in reducerea inflamatiilor 

Retinolul aduce beneficii si in ceea ce priveste reducerea inflamatiilor de la nivelul pielii. Psoriazisul, de pilda, este o afectiune a epidermei care se menifesta prin inflamatii ce determina cresterea mult prea rapida a celulelor noi. Acestea se acumuleaza, creand o eruptie solzoasa, de culoarea roz sau rosie. Retinolul are efectul de a incetini cresterea excesiva a celulelor pielii si de a reduce inflamatia, ceea ce poate ajuta la eruptia cutanata. 

Retinolul prezinta avantaje asupra vergeturilor 

Vergeturile sunt cicatrici care se dezvolta atunci cand pielea este intinsa in timpul sarcinii, ca urmare a cresterii si pierderii rapide in greutate sau cand muschii se dezvolta rapid. Aceste semne sunt initial roz, rosii sau violet, dupa care se estompeaza treptat, pana ajung albe. Retinolul, aplicat topic, poate ajuta ca vergeturile sa fie mai putin vizibile, insa este indicat sa te adresezi medicului pentru a sti daca vei putea utiliza retinol in timpul sarcinii sau alaptarii. 

Retinolul accelereaza regenerarea celulara

Un alt beneficiu important al retinolului este capacitatea acestuia de a accelera procesul de regenerare celulara. Acest lucru inseamna ca pielea se reinnoieste mai rapid, ceea ce conduce la o piele mai neteda, mai stralucitoare si cu un ton mai uniform. Retinolul actioneaza in profunzime, eliminand celulele moarte de la suprafata pielii, ceea ce poate imbunatati in mod semnificativ textura si aspectul tenului.

Retinolul minimizeaza aspectul porilor

Datorita efectului sau de exfoliere si regenerare celulara, retinolul poate ajuta la minimizarea aspectului porilor dilatati. Prin eliminarea celulelor moarte si imbunatatirea texturii pielii, retinolul poate face ca porii sa para mai putin vizibili. De asemenea, prin incurajarea productiei de colagen, retinolul poate imbunatati structura pielii, reducand astfel aspectul porilor dilatati.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este important sa folosesti produse cu retinol in mod regulat si sa respecti instructiunile de utilizare. De asemenea, este recomandat sa consulti un dermatolog inainte de a incepe utilizarea produselor cu retinol, in special daca ai pielea sensibila sau suferi de alte afectiuni dermatologice.

Cum aplici produsele cu retinol?

Retinolul este un produs care trebuie aplicat seara, caci acesta poate sensibiliza tenul la efectele nedorite ale razelor solare asupra pielii. Cu atat mai mult, este recomandata folosirea produselor cu protectie solara atat in timpul tratamentului cu retinol, cat si dupa aplicarea acestuia. Acest ingredient se aplica pe pielea uscata, deoarece, in caz contrar, poate cauza iritatii la nivelul tenului, fiind absorbit mult mai rapid. 

In urma utilizarii produselor pentru ingrijirea tenului pe baza de retinol, pielea va avea nevoie de o hidratare intensa, pentru a preveni uscarea excesiva, decojirea sau aparitia ranilor la nivelul pielii. Iata in ce consta ritualul pentru aplicarea produselor cu retinol, fie ca vorbim despre retinol sub forma de gel, crema cu retinol ori ser:

  • aplica pe piele apa micelara si produse demachiante pentru a elimina reziduurile acumulate pe parcursul zilei; 
  • aplica o cantitate mica de retinol, de marimea unui bob de mazare, in zonele afectate si maseaza; 
  • asteapta aproximativ 20-30 de minute, pana cand produsul este absorbit complet in piele; 
  • aplica crema hidratanta pentru a oferi tenului o textura catifelata. 

Pentru a aplica corect produsele cu retinol, este important sa urmezi cativa pasi cheie:

  • pregatirea pielii: inainte de a aplica un produs cu retinol, este esential sa cureti bine pielea pentru a elimina orice impuritati si a permite produsului sa patrunda corect in piele. Poti utiliza un demachiant bland si apa calduta pentru a curata fata in profunzime. De asemenea, este recomandat sa exfoliezi usor pielea pentru a elimina celulele moarte de la suprafata acesteia. Exfolierea poate fi realizata prin utilizarea unui scrub delicat sau a unui produs de curatare cu enzime.
  • aplicarea corecta a retinolului: produsele cu retinol ar trebui aplicate pe piele intr-un strat subtire, incepand cu cea mai mica concentratie si crescand treptat. Este recomandat sa aplici produsul inainte de culcare, deoarece lumina soarelui poate diminua eficacitatea retinolului. Maseaza usor produsul pe fata si pe gat, evitand zona ochilor si buzelor.
  • hidratarea si protectia solara: dupa aplicarea retinolului, este importanta hidratarea adecvata a pielii, deoarece retinolul poate provoca uscaciune. Poti utiliza o crema hidratanta non-comedogenica pentru a mentine pielea hidratata si catifelata. De asemenea, utilizarea unui ecran solar in timpul zilei este esentiala, deoarece retinolul poate face pielea mai sensibila la soare. Asigura-te ca utilizezi un produs cu factor de protectie solara (SPF) adecvat.
  • utilizarea constanta si progresiva: pentru a vedea rezultate, este important sa utilizezi produsele cu retinol in mod regulat. Incepe cu o utilizare de 2-3 ori pe saptamana si creste treptat frecventa in functie de toleranta pielii tale. De asemenea, este important sa incepi cu o concentratie redusa de retinol si sa o cresti treptat, pentru a permite pielii sa se obisnuiasca cu ingredientul. In cazul utilizarii produselor cu retinol in timpul zilei, asigura-te ca aplici si un strat de protectie solara adecvat.

Este important de stiut ca fiecare persoana are o toleranta diferita fata de retinol si este posibil sa apara iritatii sau descuamari la inceputul utilizarii. Daca observi o reactie adversa severa, este recomandat sa consulti un dermatolog.

Contraindicatii si reactii adverse la administrarea de retinol

Doza zilnica recomandata de vitamina A difera in functie de genul si varsta fiecarei persoane. Pentru femeile in varsta, adulte si adolescente, doza recomandata este de 600 micrograme. Pentru barbatii varstnici, adulti si adolescenti, doza necesara este intre 700 si 800 micrograme. Desi retinolul este aprobat de Food and Drug Administration (FDA), acest lucru nu inseamna ca retinolul nu are efecte secundare. Persoanele care utilizeaza retinol au de regula pielea uscata si iritata, mai ales dupa utilizarea unui produs nou. Alte reactii adverse pot include: 

  • roseata; 
  • mancarime;
  • decojirea pielii.

In ceea ce priveste contraindicatiile, femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu ar trebui sa consume retinol, caci aceasta substanta poate afecta sanatatea copilului. Cu toate acestea, medicul este cel care iti poate oferi sfaturi cu privire la aplicarea produselor pe baza de retinol. 

Indiferent ca te confrunti cu acneea, liniile fine si ridurile, psoriazis sau hiperpigmentare, produsele dermatocosmetice pe baza de retinol sunt extrem de eficiente in ameliorarea efectelor acestor afectiuni ale pielii, date fiind toate beneficiile acestui derivat al vitaminei A. Tine cont, insa, ca informatiile din acest articol au doar caracter informativ si nu inlocuiesc sfaturile medicului, cu atat mai mult in ceea ce priveste tratamentul cu retinol pe baza de reteta medicala. 

In concluzie, retinolul este un ingredient esential in ingrijirea pielii datorita multiplelor sale beneficii si proprietati. Cu toate acestea, este important de stiut ca acesta poate avea si anumite contraindicatii si reactii adverse. Prin urmare, este recomandat sa te informezi in detaliu inainte de a adauga retinolul in rutina ta zilnica de ingrijire a pielii. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Retinol: Cream, Serum, What It Is, Benefits, How to Use. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol.
    Reviewed 17 June 2022. Accessed 25 Aug. 2022.
  2. Cherney, Kristeen. How Does Retinol Work? Facts, Side Effects, and More. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work#what-it-treats.
    Published 4 Jan. 2022. Accessed 25 Aug. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor