Reiki: ce este, recomandari, contraindicatii

19. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Reiki

 

Medicina alternativa, medicina complementara sau medicina neconventionala. Toti sunt termeni folosit pentru a descrie o gama larga de tehnici, practici si terapii care se afla in afara medicinei conventionale. Din aceasta categorie fac parte, de exemplu, yoga, acupunctura, dar si terapia Reiki, o forma de tehnica energica ce isi are originea in Japonia. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre cum a aparut si pe ce principii se bazeaza Reiki, la ce se spune ca ar ajuta si cand se recomanda evitarea sa.

Ce este Reiki

Reiki este, dupa cum mentionam mai sus, o tehnica de vindecare energetica de origine japoneza, care implica transferul de energie universala prin intermediul palmelor practicantului catre receptor, cu scopul de a restabili echilibrul energetic, a promova vindecarea si a imbunatati starea generala de sanatate.

Conceptul de Reiki a fost dezvoltat in Japonia la inceputul secolului XX de catre Mikao Usui, un calugar budist, iar la baza sa se afla credinta orientala in interiorul corpului nostru circula o energie vitala (cunoscuta si sub numele de "qi" sau "chi"), esentiala pentru mentinerea sanatatii si a echilibrului in organism, care poate fi manipulata pentru a restabili echilibrul si a promova vindecarea.[4]

Reiki se bazeaza pe cinci principii fundamentale[3], pe care se considera ca orice practicant ar trebui sa le respecte zilnic: 

  • Nu iti face griji!
  • Nu te infuria!
  • Fii recunoscator!
  • Munceste din greu!
  • Fii bun cu ceilalți!

Cum se desfasoara o sedinta de Reiki 

O sedinta tipica de Reiki poate dura intre 45 si 90 de minute si este adaptata pentru a raspunde nevoilor fiecarui pacient. De regula, persoana respectiva sta intinsa intr-o pozitie cat mai confortabila in timp ce (cu acordul sau) terapeutul sau Maestrul isi va plasa mainile pe sau in apropierea anumitor zone ale corpului, in diverse pozitii. Rolul acestor atingeri sau miscari ale mainilor este de a canaliza energia universala si de a o transfera in acele parti ale corpului in care este exista un dezechilibru. 

De obicei, dupa acest proces de transfer energetic, pacientii raporteaza adesea sentimente de relaxare, liniste, caldura sau furnicaturi. Sunt insa si persoane care nu simt nimic.[2]

Cine poate practica Reiki 

Reiki este impartit in mai multe grade sau niveluri de initiere, care reflecta nivelul de cunoastere si experienta ale practicantului. Primul grad se concentreaza pe practicarea Reiki pentru auto-vindecare si vindecarea altora prin contactul direct cu mainile. Al doilea grad introduce simbolurile si tehnicile de vindecare la distanta, care permit practicantului sa trimita energie Reiki catre persoane aflate in alte locuri. Al treilea grad (sau nivelul de Maestru) implica invatarea tehnicilor avansate de vindecare si pregatirea pentru a preda si initia alti practicanti in Reiki.[4]

Cui ii este recomandata terapia Reiki si la ce ajuta 

Ca si tehnica terapeutica, Reiki promoveaza relaxarea, reducerea stresului si ameliorarea anumitor simptome, totul prin armonizarea si echilibrarea energiei corpului. Printre beneficiile ce ii sunt atribuite se numara[1][5]: 

  • favorizarea procesului de vindecare a tesuturilor si oaselor dupa leziuni sau intervenii chirurgicale; 
  • stimularea sistemului imunitar
  • promovarea autovindecarii;
  • ameliorarea durerii si a tensiunii; 
  • ameliorarea anxietatii si a oboselii; 
  • imbunatatirea starii de spirit; 
  • imbunatatirea calitatii vietii.

Printre persoanele despre care se spune ca ar putea beneficia de efectele terapiei Reiki se numara cele diagnosticate cu cancer, cele care sufera de dureri cronice, infertilitate, probleme digestive sau boala Parkinson, dar si cele care se lupta cu depresia, anxietatea sau stresul.[5]

Terapia Reiki prezinta si cateva avantaje importante:

  • este non-invaziva si nedureroasa; 
  • nu exista riscul aparitiei unor efecte adverse; 
  • poate fi efectuata aproape oriunde se doreste (de la clinici pana la confortul propriului camin) si de catre orice persoana care are cunostintele necesare.[2]

Atentie! Ca orice alta forma de medicina alternativa, terapia Reiki poate fi folosita ca o completare a tratamentului conventional, dar nu il poate inlocui. Este important sa urmezi intotdeauna tratamentul prescris de medic, conform indicatiilor acestuia, si sa il consulti inainte de a decide sa apelezi la terapii alternative. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a confirma toate beneficiile atribuite terapiei Reiki. 

Contraindicatii si precautii: cand nu este indicata terapia Reiki 

In general, Reiki este considerata o forma de terapie sigura si, din punct de vedere medical, nu are contraindicatii. Totusi, trebuie mentionat faptul ca unele persoane au raportat stari de oboseala neobisnuite, dureri de cap sau de stomac si stari de slabiciune dupa astfel de sedinte. Conform specialistilor in domeniu, astfel de simptome reprezinta semne ale faptului ca procesul de vindecare a inceput.

Nu uita, de asemenea, ca, dupa cum am mentionat anterior, Reiki nu poate si nu trebuie folosita ca substitut pentru tratamentul medical, ci doar ca o terapie complementara. Este recomandat sa se discute cu un medic inainte de a incepe terapia Reiki si sa se gaseasca un practician calificat si experimentat.[1][2]

Reiki este o forma de terapie ce se bazeaza pe credinta orientala in „qi” sau energia vitala, al carui echilibru este vital pentru mentinerea sanatatii. Nu are efecte adverse, dar nici nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele benefice ce ii sunt atribuite. Acestea fiind spuse, cat timp nu este folosita ca substitut pentru tratamentul conventional, poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Cere intotdeauna sfatul unui medic inainte de a recurge la terapii alternative si tine cont de recomandarile acestuia. 

Bibliografie: 

  1. Cronkleton, Emily. „What Are the Benefits of Reiki and How Does It Work?”, Healthline, 21 June 2018, www.healthline.com/health/reiki. Accessed 9 June 2023.
  2. „Does Reiki Therapy Work?”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/reiki-therapy-6362562. Accessed 9 June 2023.
  3. „Learn the Usui Principles in Japanese”, The International Center for Reiki Training, 14 Sept. 2015, www.reiki.org/learn-usui-principles-japanese. Accessed 9 June 2023.
  4. Starkman, Evan. „What Is Reiki Therapy?”, WebMD, 3 June 2017, www.webmd.com/pain-management/reiki-overview. Accessed 9 June 2023.
  5. „What Is Reiki, and Does It Really Work?”, Cleveland Clinic, 30 Aug. 2021, health.clevelandclinic.org/reiki/. Accessed 9 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor