Proteine in urina: ce inseamna si ce trebuie sa stii?

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Proteine in urina

 

Proteinele au numeroase roluri in organism cum ar fi crearea muschilor si a oaselor, mentinerea circulatiei si combaterea infectiilor. Cu toate acestea, nivelul ridicat de proteine in urina (proteinurie) poate indica prezenta unor anumite afectiuni sau probleme asociate cu functiile rinichilor.

Atunci cand sangele circula prin rinichi, acesta este filtrat de orice produse reziduale sau in exces. Proteinele prezente in sange sunt prea mari pentru a nu fi filtrate de catre rinichi, ceea ce rezulta, in mod normal, intr-o cantitate foarte mica a acestora in urina finala. Atunci cand exista un nivel prea mare de proteine in urina, acest lucru poate fi asociat cu probleme ale sistemului de filtrare (glomeruli).

Anumite afectiuni, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala pot leza glomerulii, ceea ce poate duce la functionarea necorespunzatoare a acestora. Prin masurarea nivelului de proteina prezenta in urina, medicii pot analiza gravitatea leziunilor la rinichi si riscul de aparitie a insuficientei renale.

Care sunt cauzele proteinuriei

Nivelul ridicat de proteine in urina poate avea numeroase cauze, unele dintre ele temporare cum ar fi:

  • deshidratarea;
  • activitati fizice intense;
  • febra;
  • temperaturi extrem de scazute.

Daca proteinuria este detectata, medicul va monitoriza nivelul proteinelor din urina pentru a observa daca acesta revine la normal sau daca se mentine la un nivel ridicat, lucru care poate indica o potentiala afectiune renala.

Atunci cand exista un risc mai mare de a dezvolta afectiuni renale, medicul poate cere efectuarea regulata a testelor de proteinurie, pentru a putea actiona din timp, daca este cazul. Persoanele care prezinta un risc mai ridicat de proteinurie, sunt cele care sufera de:

Femeile insarcinate prezinta si ele un risc mai ridicat de aparitie a proteinuriei, la fel si cele care au un istoric medical familial de boli renale.

Care sunt simptomele proteinuriei?

Atunci cand leziunile renale sunt minore, iar afectiunea este in stadiul incipient, este posibil sa nu prezinti simptome specifice, intrucat nu exista un nivel prea mare de proteine in urina.

Cu toate acestea, odata cu aparitia leziunilor mai grave si cu cresterea nivelului de proteine, pot fi observate urmatoarele simptome:

  • urinare frecventa;
  • umflarea mainilor, picioarelor, fetei sau a abdomenului;
  • crampe musculare pe timp de noapte;
  • greata;
  • varsaturi;
  • scaderea poftei de mancare.

In cazul femeilor insarcinate, proteinele in urina pot indica si prezenta preeclampsiei, o problema severa care poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale.

Factorii de risc asociati cu proteinuria

Chiar daca oricine poate prezenta aceasta problema, exista anumiti factori care pot creste riscul de dezvoltare al proteinuriei, cum ar fi:

  • varsta - adultii mai in varsta tind sa prezinte deshidratare si probleme renale mult mai des, lucru care poate duce la aparitia proteinelor in urina;
  • hipertensiunea arteriala - intrucat persoanele cu tensiune arteriala ridicata au un risc mai mare de dezvoltare a diabetului sau a bolilor de rinichi;
  • diabetul - acesta reprezentand una dintre cele mai comune cauze de boli renale cronice;
  • istoric familial - riscul fiind mai mare daca exista in familie un istoric medical de preeclampsie sau afectiuni renale;
  • supraponderabilitate sau obezitate - greutatea peste limitele normale fiind asociata cu hipertensiunea arteriala, diabetul si preeclampsia.

Diagnosticarea proteinuriei

Pentru a determina daca exista sau nu un nivel ridicat de proteine in urina, medicul va cere efectuarea unui test de urina specific. Aditional, aceasta va fi analizata si in laborator, pentru a putea verifica prezenta sau absenta anumitor schimbari, cum ar fi leucocite, eritrocite, bacterii etc.

Daca medicul suspecteaza o potentiala afectiune renala, acesta va cere efectuarea mai multor teste de urina, dar si analize aditionale care pot include:

  • teste imagistice - cum ar fi tomografia computerizata sau ecografia pentru a putea verifica prezenta calculilor renali (pietre la rinichi), tumori sau potentiale stenoze (blocaje);
  • analize de sange - pentru a verifica functiile rinichilor, prin verificarea valorilor anumitor chimicale prezente in sange;
  • biopsie renala - care consta in prelevarea de tesut renal, pentru a fi analizat in laborator.

In functie de rezultatele obtinute, medicul specialist va recomanda tratamentul corespunzator, care va tine cont si de alte aspecte personale, cum ar fi prezenta sau absenta altor afectiuni, planul curent de tratament, sanatatea generala etc.

Prezenta proteinelor in urina semnaleaza existenta unei alte afectiuni, motiv pentru care tratamentul va depinde de cauza principala. Este posibil sa nu ai nevoie de tratament daca proteinuria este usoara sau temporara, insa este important de tratat cauzele mai severe, inainte ca problema sa se dezvolte in insuficienta renala.

Daca prezinti simptome asociate cu proteinuria, discuta cat mai rapid cu un doctor specialist pentru a primi atentia medicala necesara si tratamentul corespunzator!

Referinte:

  1. Smith, Kathleen, et al. “Protein in Urine: Causes, Symptoms, Treatment.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/urine/protein-urine-proteinuria-causes-symptoms/. Data accesarii: 15.01.2023
  2. “Proteinuria: Causes, Symptoms, Tests & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16428-proteinuria. Data accesarii: 15.01.2023
  3. Nunez, Kirsten. “What You Need to Know about Protein in Urine (Proteinuria).” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/what-causes-protein-in-urine. Data accesarii: 15.01.2023
  4. “Protein in Urine (Proteinuria): Causes, Symptoms, and Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/proteinuria-protein-in-urine. Data accesarii: 15.01.2023

 

    Iti recomandam si:

    • Deshidratarea apare atunci când corpul unei persoane pierde lichide, iar corpul nu mai are suficiente fluide pentru a isi mentine functiile in parametri normali. Desi oricine poate fi afectat de ea, deshidratarea are, de regula, manifestari mai intense in randul copiilor, batranilor, al sportivilor sau al persoanelor care sufera de boli cronice.
    • Sportul pentru copii: de ce este important?

      Sportul pentru copii: de ce este important?

      · 6 minute de citit
      Practicarea unui sport organizat ofera numeroase beneficii. Sportul pentru copii este esential, activitatile individuale si cele de echipa le ofera acestora sansa de a se concentra pe atingerea unor obiective, de a capata rezistenta treptat, de a intelege mai bine cine sunt si ce vor sa faca.
    • Examenul de urina este folosit pentru a detecta si gestiona o gama larga de probleme de sanatate, cum ar fi infectii ale tractului urinar, boli de rinichi si diabet. O analiza a urinei implica verificarea aspectului, concentratiei si continutului de urina. De exemplu, niveluri crescute de proteine din urina pot fi un semn al bolii renale.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor