Nucsoara: proprietati, beneficii, utilizari

17. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Nucsoara

 

Nucsoara este un condiment care provine de la semintele arborelui Myristica fragrans, originar din regiunea Indoneziei. De cele mai multe ori, condimentul se gaseste macinat, dar si sub forma de seminte, iar alte produse derivate includ uleiul esential si untul de nucsoara. In principal, condimentul are un miros specific, usor intepator, si un gust dulceag, asa ca este utilizat in scop culinar, pentru a aroma diferite bauturi si feluri de mancare dulci sau satioase. Insa, acesta prezinta si o serie de beneficii pentru sanatate. Afla mai multe despre nucsoara si despre cum o poti utiliza!

Proprietati

Nucsoara este bogata in fibre, care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la prevenirea cresterii glicemiei. Ea reprezinta si o buna sursa de nutrienti, precum vitaminele A, C, E, mangan, magneziu, cupru, fosfor, zinc si fier. [1]

O lingurita de nucsoara are urmatoarele valori nutritionale:

  • 12 calorii; [1]
  • 0 grame de proteine; [1]
  • 1 gram de grasimi; [1]
  • 1 gram de carbohidrati, dintre care 0.066 grame de zahar. [1]

Beneficii

Desi nucsoara este utilizata mai mult pentru aroma sa decat pentru felul in care ajuta sanatatea, continutul sau de nutrienti este extrem de benefic. Ingredientul poate contribui la prevenirea anumitor boli si sustine o stare generala buna de sanatate. Iata care sunt cateva dintre beneficiile pe care acesta le poate oferi!

Efect antioxidant

Nucsoara contine numerosi compusi antioxidanti, care ofera protectie celulelor impotriva radicalilor liberi. Daca nivelul acestora din organism creste, apare stresul oxidativ, fenomen asociat cu dezvoltarea mai multor boli cronice serioase. Antioxidantii au efect de neutralizare a radicalilor liberi, astfel mentinand nivelul acestora sub control si contribuind la prevenirea degenerarii celulare. [2]

S-au realizat o serie de studii pentru a testa aceasta ipoteza. Un studiu pe animale a demonstrat cum consumul de extract de nucsoara poate preveni deteriorarea celulelor la sobolanii carora li s-a administrat o substanta ce a dus la cresterea accelerata a nivelului de stres oxidativ din organism. De cealalta parte, sobolanii ce nu au primit extract de nucsoara au avut de-a face cu un nivel ridicat de degenerare celulara. [3]

Efect antiinflamator

Inflamatia este si ea asociata cu un risc ridicat de aparitie a anumitor afectiuni, insa nucsoara ar putea fi benefica si in acest caz. Aceasta contine o serie de compusi antiinflamatori, care contribuie la reducerea inflamatiei din organism si ajuta la ameliorarea bolilor specifice. In plus, si antioxidantii pe care nucsoara ii contine pot avea un astfel de efect. [2] [4]

In cadrul unui alt studiu realizat pe animale s-a demonstrat faptul ca uleiul de nucsoara poate contribui la reducerea inflamatiei, a durerilor asociate cu aceasta si a umflaturilor articulare la sobolani. [5]

Efect antibacterian

Nucsoara poate actiona impotriva anumitor tulpini de bacterii care duc la formarea cariilor dentare si a inflamatiilor gingivale. [6] Se pare ca aceasta ar putea duce si la o inhibare a dezvoltarii unor tulpini foarte periculoase ale bacteriei E. coli[4] Insa, rezultatele sunt evidentiate tot cu ajutorul studiilor pe animale si sunt necesare mai multe date pentru a demonstra beneficiile in cazul subiectilor umani.

Alte beneficii pentru sanatate

Desi rezultatele studiilor sunt destul de limitate, mai putem mentiona si alte cateva beneficii importante pentru sanatate. Administrarea unor doze ridicate de suplimente pe baza de nucsoara pot contribui la reducerea factorilor de risc pentru afectiunile cardiace, precum nivelul ridicat de colesterol si trigliceride. [7] Extractul de nucsoara ar putea avea si efect antidepresiv [8], dar ar putea si sa contribuie la o scadere semnificativa a glicemiei si la imbunatatirea functiei pancreasului [9].

Insa, este foarte important sa mentionam faptul ca aceste studii au fost realizate tot pe animale. Pentru a putea confirma in mod clar beneficiile in cazul oamenilor, sunt necesare mai multe dovezi si mai multe studii specializate.

Utilizari

Nucsoara este un condiment delicios ce poate avea numeroase utilizari in bucatarie, putand fi combinat si cu alte ingrediente precum cardamom, scortisoara sau cuisoare. Aroma sa o face perfecta pentru a fi adaugata in numeroase deserturi precum placinte, torturi, prajituri, creme si produse de panificatie. Insa, ea poate completa in mod perfect si o serie de retete pe baza de carne sau legume fierte (cartofi dulci, conopida sau dovleac). Nucsoara este un ingredient perfect si pentru micul dejun, putand fi adaugat peste cereale sau terciul de ovaz.

Nu este nevoie sa te limitezi la mancare, ci poti adauga condimentul si in diverse bauturi. Nucsoara va spori aroma bauturilor calde si se va potrivi perfect cu ceaiul, cafeaua, ciocolata calda sau bauturile de sezon, precum vinul fiert.

Contraindicatii

Desi nucsoara este un ingredient sigur atunci cand este consumat in cantitati mici, dozele putin mai mari pot provoca o serie de reactii adverse, precum halucinatii si incapacitatea de coordonare a muschilor. [2] Este recomandat sa nu consumi mai mult de o lingurita de nucsoara, deoarece chiar si 5 grame pot provoca o intoxicatie. [1]

Principala componenta a uleiului esential prezent in nucsoara are proprietati psihoactive, iar specialistii sunt de parere ca acesta poate duce la aparitia intoxicatiei. [10] Alte simptome care pot aparea includ cresterea ritmului cardiac, greata, varsaturi, stare de agitatie si dezorientare. Daca nucsoara este consumata in scop recreativ si este combinata cu alte droguri, aceasta poate fi fatala. [11]

Nucsoara este un condiment delicios, care adauga savoare multor feluri de mancare. Desi poate avea o serie de beneficii, este recomandat sa nu folosesti acest ingredient in scop medical. Acest articol are doar rol informativ si nu poate inlocui sfaturile oferite de catre un specialist. Doar acesta iti poate oferi recomandari de tratament si poate plasa un diagnostic.

Surse:

1. Nutmeg: Health Benefits, Nutrition Information, and How to Use It. WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/nutmeg-health-benefits-nutrition-uses. Published November 22, 2022. Accessed April 3, 2023.

2. Kubala, Jillian. 8 Science-Backed Benefits of Nutmeg. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/nutmeg-benefits. Published June 12, 2019. Accessed April 3, 2023.

3. Kareem, Mohammed Abdul, et al. Protective Effect of Nutmeg Aqueous Extract against Experimentally-Induced Hepatotoxicity and Oxidative Stress in Rats. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891177/. Published October 2013. Accessed April 3, 2023.

4. Abourashed, Ehab A, and Abir T El-Alfy. Chemical Diversity and Pharmacological Significance of the Secondary Metabolites of Nutmeg (Myristica Fragrans Houtt.). Phytochemistry Reviews : Proceedings of the Phytochemical Society of Europe, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222521/. Published December 2016. Accessed April 3, 2023.

5. Zhang, Wei Kevin, et al. Nutmeg Oil Alleviates Chronic Inflammatory Pain through Inhibition of COX-2 Expression and Substance P Release in Vivo. Food & Nutrition Research, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848392/. Published April 26, 2016. Accessed April 3, 2023.

6. Shafiei, Zaleha, et al. Antibacterial Activity of Myristica Fragrans against Oral Pathogens. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434417/. Published 2012. Accessed April 3, 2023.

7. Onyenibe, Nwozo Sarah, et al. African Nutmeg (Monodora Myristica) Lowers Cholesterol and Modulates Lipid Peroxidation in Experimentally Induced Hypercholesterolemic Male Wistar Rats. International Journal of Biomedical Science : IJBS, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502738/. Published June 2015. Accessed April 3, 2023.

8. A;, Dhingra D;Sharma. Antidepressant-like Activity of n-Hexane Extract of Nutmeg (Myristica Fragrans) Seeds in Mice. Journal of Medicinal Food, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16579733/. Published 2006. Accessed April 3, 2023.

9. P;, Pashapoor A;Mashhadyrafie S;Mortazavi. Ameliorative Effect of Myristica Fragrans (Nutmeg) Extract on Oxidative Status and Histology of Pancreas in Alloxan Induced Diabetic Rats. Folia Morphologica, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31063201/. Published 2020. Accessed April 3, 2023.

10. Ehrenpreis, Jamie E, et al. Nutmeg Poisonings: A Retrospective Review of 10 Years Experience from the Illinois Poison Center, 2001-2011. Journal of Medical Toxicology : Official Journal of the American College of Medical Toxicology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057546/. Published June 2014. Accessed April 3, 2023.

11. H;, Stein U;Greyer H;Hentschel. Nutmeg (Myristicin) Poisoning--Report on a Fatal Case and a Series of Cases Recorded by a Poison Information Centre. Forensic Science International, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11343860/. Published April 15, 2001. Accessed April 3, 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor