Limba geografica: cauze, manifestari si optiuni de tratament

1. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Limba geografica

Limba geografica, cunoscuta si sub denumirea de glosita benigna migratorie, este o afectiune inflamatorie a limbii. Dupa cum ii spune numele, tulburarea face limba sa arate ca o harta, cu pete rosii neuniforme, care au forma unor „insule”. Caracterul migrator al afectiunii presupune faptul ca petele se vindeca, insa reapar in alte zone ale limbii. 

Desi nu este o problema de sanatate ingrijoratoare, aceasta se asociaza cu o sensibilitate crescuta a limbii la diferite alimente, ceea ce cauzeaza disconfort. 

Afla mai multe despre aceasta afectiune citind acest articol!

Cauze

Limba geografica afecteaza 1-3% din populatie. Cauzele acestei afectiuni nu sunt deocamdata cunoscute, fiind necesare mai multe cercetari stiintifice pentru a le clarifica. De asemenea, acest lucru inseamna ca nu exista nici metode de preventie (1). 

Cu toate acestea, se cunoaste faptul ca anumite persoane sunt mai predispuse decat altele sa o dezvolte (2):

  • Persoanele cu psoriazis – aceasta afectiune este caracterizata de aparitia unor zone de piele ingrosata, care prezinta descuamari si mancarimi. Unii specialisti considera ca limba geografica este o forma de psoriazis care afecteaza limba. 
  • Persoanele cu lichen plan – boala provoaca aparitia unor leziuni si umflaturi pe piele si in interiorul cavitatii bucale. Limba geografica ar putea fi manifestarea orala a acestei afectiuni. 
  • Persoanele cu deficiente nutritionale – deficitul de vitamina B12, B6, B9 (folat), vitamina D, zinc si fier se asociaza cu un risc mai crescut de limba geografica. 
  • Femeile insarcinate – manifestari similare cu cele ale limbii geografice pot aparea in cazul femeilor insarcinate, din cauza schimbarilor hormonale si eventualelor deficiente nutritionale. Deoarece necesarul nutritional este mai crescut in aceasta situatie, dieta in sarcina trebuie sa fie echilibrata si bogata in nutrienti.

Uneori, afectiunea poate fi favorizata de factori ereditari. Prin urmare, o poti dezvolta daca alti membri ai familiei tale au avut-o (3).

Manifestari

Limba geografica poate fi recunoscuta prin urmatoarele semne si simptome (1, 2, 3):

  • Leziuni rosii de forma neregulata, de dimensiuni variabile, asemanatoare unor insule, cu suprafata neteda;
  • Sensibilitate la nivelul leziunilor;
  • Margini albe sau deschise la culoare in jurul petelor rosii, care pot fi usor reliefate;
  • Leziuni care par sa migreze frecvent dintr-o zona in alta a limbii, pe parcursul mai multor zile sau saptamani;
  • Sensibilitate la alimente condimentate, iuti, acide, sarate sau dulci, zahar, fum de tigara, anumite paste de dinti si ape de gura; 
  • Senzatie usoara de arsura sau disconfort in gura;
  • Absenta papilelor (umflaturi foarte mici) care acopera, in mod normal, suprafata limbii.

Simptomele pot dura zile, luni sau ani. Pot disparea de la sine si pot aparea din nou dupa o anumita perioada de timp (1). 

Afectiunea se asociaza frecvent si cu fisuri dureroase pe suprafata limbii. Acestea arata ca niste crapaturi (2).  

Uneori, limba geografica nu provoaca simptome evidente si trece neobservata (2). In acest caz, tulburarea poate fi diagnosticata intamplator, in cadrul consultatiei stomatologice (3).

Afectiunea nu este contagioasa, deci nu se transmite de la o persoana la alta (3). 

De asemenea, desi nu asociaza complicatii pentru sanatate, limba geografica poate produce anxietate sau sentimentul de jena in relatiile cu ceilalti, atunci cand simptomele sunt severe (1). 

Optiuni de tratament 

Este important sa te adresezi medicului, daca recunosti simptomele limbii geografice. Aceste manifestari pot fi confundate cu cele ale unor afectiuni orale contagioase, cum ar fi candidoza bucala

In cadrul consultatiei medicale, se va stabili daca este vorba de glosita benigna migratorie sau alta problema de sanatate. Medicul iti va examina vizual limba sau o va palpa. De asemenea, acesta iti poate recomanda si un set de analize de laborator. 

Nu exista tratament pentru vindecarea limbii geografice. Aceasta dispare de la sine dupa cateva saptamani sau luni. Totusi, simptomele acesteia pot fi ameliorate prin urmatoarele metode (1, 2, 3):

  • Medicamente fara prescriptie medicala – cum ar fi analgezice si antiinflamatoare nesterodiene, pentru reducerea durerilor si disconfortului;
  • Medicamente cu prescriptie medicala – medicul iti poate prescrie un produs farmaceutic (de exemplu, apa de gura) cu substanta anestezica, pentru ameliorarea durerilor, sau unul cu corticosteroizi, pentru reducerea inflamatiei;
  • Evitarea alimentelor care provoaca disconfort – cele fierbinti, condimentate, sarate (cum ar fi alune sau seminte sarate), iuti sau dulci;
  • Evitarea fumatului;
  • Evitarea pastei de dinti si a apei de gura aromate, intens astringente sau cu agenti de albire – o alegere mai buna sunt produsele de igiena orala pentru dinti sensibili;   
  • Suplimente cu vitamine si minerale – in cazul in care se identifica prezenta unei deficiente nutritionale, medicul iti poate recomanda un supliment nutritional. De asemenea, este important sa adopti o dieta echilibrata si variata, cu alimente din toate grupele alimentare. Astfel, te asiguri ca ai un aport optim de substante nutritive. 

Prin urmare, limba geografica nu este o afectiune care pune sanatatea in pericol, insa poate provoca simptome neplacute. Daca te confrunti cu manifestari la nivelul limbii, programeaza-te la medic pentru un diagnostic corect. 

Referinte:

  1. “Geographic Tongue - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/geographic-tongue/symptoms-causes/syc-20354396#:~:text=Geographic%20tongue%20results%20from%20the,the%20surface%20of%20your%20tongue.. Accessed 16 Aug. 2022.
  2. Holland, Kimberly. “Geographic Tongue: What to Know.” Healthline, Healthline Media, 17 Nov. 2021, www.healthline.com/health/geographic-tongue. Accessed 16 Aug. 2022.
  3. Stuart, Annie. “Geographic Tongue.” WebMD, WebMD, 18 Nov. 2009, www.webmd.com/oral-health/guide/geographic-tongue. Accessed 16 Aug. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului