LDH (Lactat dehidrogenaza): ce este, valori, afectiuni indicate

12. 9. 2023 · 6 minute de citit

LDH (Lactat dehidrogenaza) este o enzima prezenta in mai toate tesuturile organismului, inclusiv in rinichi, inima, creier, ficat, plamani si musculatura scheletica. Analiza care masoara nivelul de LDH din sange sau din alte lichide corporale verifica prezenta leziunilor tisulare. Analiza este recomandata de medici pentru diagnosticarea sau monitorizarea unei game variate de afectiuni. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
LDH (Lactat dehidrogenaza): ce este, valori, afectiuni indicate

Ce este LDH (Lactat dehidrogenaza)?

LDH (Lactat dehidrogenaza) este o enzima prezenta in aproape toate celulele corpului uman. Aceasta joaca un rol important in procesul de transformare a zaharului in energie pentru celule, fiind implicata in metabolismul glicolitic. Enzima LDH este gasita in concentratii ridicate in celulele active, cum ar fi cele din muschi, inima, ficat, rinichi, creier, dar si in sange.

Testul pentru masurarea nivelului de lactat dehidrogenaza din sange sau alte fluide corporale este deosebit de important. LDH este o enzima cu rol esential in producerea energiei la nivelul organismului. Acest tip de proteina este eliberata in fluxul de sange si in alte lichide corporale in momentul in care tesuturile corpului sunt deteriorate sau lezate.

Monitorizarea nivelului de LDH prin intermediul unui test de sange poate oferi informatii importante despre starea de sanatate a unei persoane. Pe langa identificarea leziunilor tisulare, analiza pentru determinarea valorilor de LDH ofera posibilitatea monitorizarii tulburarilor care provoaca leziuni tisulare.Testul este utilizat si pentru a arata daca chimioterapia, implementata in diverse tipuri de cancer, functioneaza conform asteptarilor. (1), (2)

Cum se efectueaza si ce implica testul LDH?

Procesul de testare a nivelului de LDH (Lactat dehidrogenaza) implica recoltarea unei mostre de sange dintr-o vena a bratului. Procedura este relativ rapida si nedureroasa. Prelavarea probei de sange se face pe nemancate, rar postprandial. Iti vei putea relua activitatile normale dupa cateva minute de odihna si supraveghere medicala. 

In ceea ce priveste pregatirea pentru testul LDH, este posibil sa fie necesare anumite restrictii alimentare sau de exercitiu fizic inainte de test. Probabil vei primi recomandare sa nu mananci sau sa bei nimic timp de cateva ore inainte de test. De asemenea, sunt mari sanse sa primesti indicatie pentru evitarea exercitiilor fizice intense cu o zi inainte de analiza. 

Medicul trebuie sa stie istoricul tau medical si familial si tratamentele administrate pentru bolile cronice diagnosticate, precum si suplimentele alimentare luate, deoarece unele pastile pot interfera cu rezultatele testului. De aceea, specialistul poate sa iti spuna sa nu le mai iei cu cateva zile inainte de procedura propriu-zisa. 

Determinarea LDH poate fi realizata si din alte lichide nu doar din sange. Acest lucru se poate intampla cand exista leziuni, infectii sau inflamatii la nivelul creierului, inimii sau plamanilor pentru a se stabili cauza producerii acestora. (1), (2)

Interpretarea rezultatelor: valori normale ale LDH (Lactat dehidrogenaza)

LDH este o enzima prezenta in mai multe tesuturi si celule din organism, inclusiv in sange. Valorile normale ale LDH pot varia in functie de sex si varsta, dar si de laboratorul in care se efectueaza testul. Valorile de referinta sunt diferite de la un laborator la altul in functie de aparatura folosita, de metoda de lucru abordata, dar si de reactivii utilizati.

Pentru barbati, valorile normale ale LDH sunt considerate a fi cuprinse intre 135 si 225 U/L, unitati pe litru. Pentru femei, valorile normale ale LDH (Lactat dehidrogenaza) sunt intre 135 si 214 U/L. Copiii constituie o categorie aparte deoarece au un nivel mai mare in mod normal pentru LDH, comparativ cu adultii. 

Medicul care ti-a recomandat efectuarea analizelor va putea sa interpreteze corect rezultatele si sa iti ofere tratamentul adecvat pentru valorile considerate anormale si care pot arata prezenta unor afectiuni variate de sanatate. (1), (3)

Valori crescute ale LDH (Lactat dehidrogenaza)

Valori crescute ale LDH pot indica anumite boli sau conditii deosebite, precum bolile de inima, cele hepatice sau prezenta anumitor tipuri de cancer. Nivelurile crescute ale LDH pot fi un indicator al afectarii functiei cardiace, deoarece inima este un organ care necesita cantitati mari de energie pentru a functiona corect. LDH joaca un rol esential in procesul de conversie a lactatului la nivelul inimii si atunci cand acest organ este afectat de boli sau conditii precum infarctul miocardic, nivelurile de LDH pot creste semnificativ.

LDH este o enzima implicata in metabolismul hepatic si o crestere a nivelurilor acesteia poate indica o functie hepatica afectata sau o boala hepatica. De exemplu, hepatita virala sau ciroza hepatica pot duce la mairea nivelului de LDH in sange.

Valorile ridicate de LDH pot fi, de asemenea, un marker al activitatii tumorale si pot indica prezenta anumitor tipuri de cancer. De exemplu, limfomul si leucemia sunt doua tipuri de cancer care pot fi asociate cu cresterea nivelurilor de LDH. Aceasta se datoreaza faptului ca celulele canceroase pot elibera LDH in sange in cantitati mai mari decat in celulele normale.

Exista si alte conditii care pot duce la valori marite de LDH in sange. De exemplu, bolile musculare, cum ar fi distrofia musculara, afecteaza nivelul de LDH. De asemenea, infectiile sau anemia pot fi asociate cu valori crescute ale LDH.

Este important de mentionat ca valori crescute ale LDH pot fi cauzate si de alte factori, precum exercitiile fizice intense sau traumatismele musculare. De aceea, interpretarea rezultatelor trebuie facuta in contextul clinic al persoanei investigate si trebuie luate in considerare si alte analize suplimentare. (1), (3), (4)

Valori scazute ale LDH (Lactat dehidrogenaza)

Valori scazute ale LDH pot fi cauzate de mai multe factori. Unul dintre acestia este aportul insuficient de nutrienti, cum ar fi vitaminele din grupul B, care pot afecta productia de LDH in organism. De asemenea, anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii de LDH, pot reduce nivelul de LDH. Alte cauze posibile includ tulburarile genetice rare care afecteaza productia de LDH si afectiunile hepatice severe.

Nivelurile scazute ale LDH pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii. Un nivel scazut de LDH poate duce la simptome precum oboseala, slabiciune si lipsa de energie. Aceste simptome pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii si capacitatea unei persoane de a-si desfasura activitatile zilnice. De asemenea, nivelurile scazute ale LDH pot fi un indicator al unor afectiuni mai grave, cum ar fi insuficienta hepatica sau afectiunile hematologice.

Un nivel scazut de LDH este mai rar intalnit. Nu toate persoanele care au un nivel redus de lactat dehidrogenaza prezinta simptome specifice. De mentionat este faptul ca daca te numeri printre cei care consuma cantitati mari de acid ascorbic sau vitamina C poti avea valori scazute de LDH in organism. (1), (3), (4)

Un nivel anormal pentru LDH (Lactat dehidrogenaza), rezultat in urma unui test de laborator, nu inseamna neaparat o afectiune grava de sanatate. Medicul poate propune investigatii suplimentare pentru determinarea cauzei problemei, astfel incat sa poata oferi un tratament adecvat. Mentinerea sub control a valorilor de LDH este o necesitate in conditiile prezentei bolilor cronice. 

Acest material despre LDH (Lactat dehidrogenaza) a oferit informatii generale despre prezenta si functiile enzimei la nivelul organismului, precum si despre valorile normale si anormale ce pot aparea pe buletinul de analize medicale. Orice problema de sanatate trebuie diagnosticata si monitorizata corect de medicul specialist. De la primele semne ale unor afectiuni, mergi la medic si respecta sfaturile si indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Lactate Dehydrogenase (LDH) Test - https://medlineplus.gov/lab-tests/lactate-dehydrogenase-ldh-test/, Accesat 05.09.2023

2. Lactate Dehydrogenase (LDH) Test - https://www.testing.com/tests/lactate-dehydrogenase-ldh/, Accesat 05.09.2023

3. LDH Test - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22736-lactate-dehydrogenase-ldh-test, Accesat 05.09.2023

4. Lactate Dehydrogenase Test - https://www.healthline.com/health/lactate-dehydrogenase-test, Accesat 05.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor