Laxativele: ce trebuie sa stii inainte de a le utiliza?

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mulaj intestin

 

Laxativele reprezinta un tip de medicamente care ajuta la ameliorarea constipatiei. Constipatia este o tulburare de tranzit intestinal, manifestata prin scaune de consistenta dura, dificil de eliminat. Laxativele sunt de mai multe tipuri si se gasesc sub mai multe forme – tablete, capsule, lichid, supozitoare. Multe dintre acestea sunt disponibile fara prescriptie medicala. 

Iata tot ce trebuie sa stii despre laxative inainte de a le utiliza! 

Pentru ce se utilizeaza?

Scopul laxativelor este de a ameliora temporar constipatia. Acestea contin substante farmaceutice sau naturale care cresc volumul bolului fecal, frecventa eliminarii scaunelor si motilitatea intestinala (1). 

Simptomele constipatiei sunt:

  • materii fecale dure;
  • dificultate la defecatie;
  • senzatia de obstructie sau eliminare incompleta a materiilor fecale;
  • mai putin de 3 scaune pe saptamana (1).

Atat medicamentele, cat si suplimentele alimentare cu efect laxativ se utilizeaza pe termen scurt. Utilizarea abuziva a acestora poate duce la constipatie cronica si la alte complicatii mai serioase (1).

Multe persoane care prezinta exces ponderal sau tulburari de alimentatie (bulimie, anorexie) iau laxative in mod frecvent, cu scopul de a scadea in greutate. Este important sa stii, insa, ca laxativele nu ajuta la slabit. Acestea pot cauza, in schimb, deshidratare. Pierderea de fluide cauzeaza adesea falsa impresie ca laxativele ar ajuta la reducerea ponderala (2).  

Daca iti doresti sa slabesti, solutia este sa adopti un stil de viata echilibrat – alimentatie sanatoasa (nu restrictiva) si miscare zilnica. Poti cere ajutor de specialitate de la un nutritionist-dietetician.

Tipuri de laxative

Exista 4 tipuri principale de laxative care se administreaza pe cale orala:

    1. Laxative de volum
Acestea contin fibre alimentare (cum ar fi din seminte de psyllium sau metilceluloza), actionand in mod similar cu alimentele bogate in fibre. Acestea cresc volumul bolului fecal, prin cresterea retentiei de lichid la nivelul acestora, formand o masa gelatinoasa. Materiile fecale devin, astfel, mai moi si mai usor de eliminat. In plus, stimuleaza  motilitatea intestinului. De obicei, efectul este vizibil dupa 12-24 de ore de la administrare (2, 3). 

    2. Laxative osmotice
Acest tip de laxative inmoaie materiile fecale prin cresterea cantitatii de apa secretata in colon. Pot contine lactuloza sau polietilen glicol. Poate dura 2-3 zile pana sa actioneze (2, 4).

    3. Laxative stimulante
Acestea stimuleaza peretii intestinului, provocand contractii ritmice la nivelul muschilor intestinali, pentru a facilita defecatia (2, 3). Pot contine planta senna sau picosulfat de sodiu. Efectul apare dupa 6-12 ore (4). 

    4. Laxative emoliente
Acestea imbunatatesc absorbtia apei la nivelul materiilor fecale, ceea ce favorizeaza inmuierea lor si evacuarea usoara a acestora. Pot contine ulei de arahide si actioneaza in 12-72 de ore (2, 4). 

Laxativele supozitoare se introduc pe cale anala si actioneaza prin stimularea contractiilor ritmice ale intestinului gros (3).

Poate fi dificil sa alegi produsul potrivit, deoarece eficacitatea acestora difera de la o persoana la alta. Este indicat, insa, sa incepi cu un laxativ de volum ca tratament de prima linie (2). Intreaba medicul sau farmacistul ce tip de laxativ recomanda in cazul tau!

Efecte adverse si precautii

 

Efectul laxativelor

 

Efectele adverse depind de tipul de laxativ. In general, atunci cand se utilizeaza incorect sau abuziv, acestea se pot asocia cu:

  • balonare;
  • deshidratare – poate cauza slabiciune, ameteli, dureri de cap, tulburari de vedere, deteriorarea rinichilor. In cazuri severe, poate fi fatala;
  • ocluzie intestinala – blocaj intestinal. In acest caz, poate aparea din cauza deshidratarii, care produce intarirea materiilor fecale; 
    diaree;
  • crampe abdominale;
  • dezechilibre electrolitice si minerale (potasiu, clor, calciu, magneziu, sodiu) – pot afecta functia nervoasa si musculara si pot duce la aritmii cardiace, confuzie, senzatie de slabiciune, convulsii;
  • gaze intestinale;
  • dependenta de laxative - colonul poate deveni rezistent la dozele uzuale de laxativ, ceea ce te va face sa utilizezi doze din ce in ce mai mari;
  • constipatie cronica (daca nu se consuma suficienta apa) (2, 3).

Unele laxative pot interactiona cu anumite medicamente. De aceea, daca urmezi un tratament medicamentos, discuta cu medicul inainte de a utiliza laxative (2)! 

Laxativele sunt contraindicate copiilor si pacientilor cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn si rectocolita ulcerativa). In aceste cazuri, se pot administra numai daca medicul a recomandat (2, 4).

De asemenea, utilizarea laxativelor se asociaza cu riscuri majore in cazul in care constipatia a aparut pe fondul unei ocluzii intestinale sau unei apendicite (3). 

Daca esti insarcinata sau ai nascut recent, discuta cu medicul inainte de a utiliza laxative – unele dintre acestea se pot asocia cu riscuri (3).

Adreseaza-te medicului daca:

  • constipatia dureaza mai mult de 7 zile, in ciuda utilizarii laxativelor;
  • te simti ametit, slabit sau obosit;
  • prezinti sangerari rectale sau scaune cu sange;
  • ai dureri sau crampe abdominale severe (3).

Recomandari utile

Inainte de a alege sa utilizezi laxative, ia in considerare urmatoarele recomandari pentru a ameliora si preveni constipatia in mod natural:

  • creste aportul de fibre alimentare – consuma mai multe cereale integrale, in detrimentul celor rafinate (albe). Consuma o varietate de legume si leguminoase boabe, precum si 2-4 portii de fructe pe zi. Fibrele din aceste alimente stimuleaza motilitatea intestinala si regleaza tranzitul;  
  • consuma alimente cu efect laxativ – cum ar fi tarate de ovaz, de psyllium sau de grau; 
  • redu aportul de cafeina – daca bei cantitati mari de bauturi energizante, cafea, ceai verde sau bauturi carbogazoase cu adaos de cafeina, este indicat sa reduci consumul acestora. Cafeina in exces are efect diuretic, produce deshidratare si creste astfel riscul de constipatie;
  • hidrateaza-te suficient – bea minim 8 pahare de apa pe zi. Poti consuma lichide si sub forma de supe, limonada si infuzii de plante fara cafeina. Nu uita ca fructele si legumele sunt bogate in apa;
  • fa miscare zilnic – exercitiile fizice imbunatatesc tranzitul intestinal. (1, 2).

Daca alegi sa iei medicamente laxative, respecta doza recomandata si bea minim 2 litri de lichide pe zi, pentru a preveni deshidratarea, diareea si ocluzia intestinala (2). 

Prin urmare, laxativele te pot ajuta temporar sa ameliorezi constipatia. Totusi, acestea nu inlocuiesc un stil de viata echilibrat. Adreseaza-te medicului daca aceasta tulburare de tranzit persista in ciuda modificarilor dietetice!  

Referinte:

  1. Fulghum, Debra. “Safely Using Laxatives for Constipation.” WebMD, WebMD, 25 June 2007, www.webmd.com/digestive-disorders/laxatives-for-constipation-using-them-safely. Accessed 15 Jan. 2023.
  2. ‌Brazier, Yvette. “Laxatives for Constipation: All You Need to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 14 Apr. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/10279. Accessed 15 Jan. 2023.
  3. ‌“Over-The-Counter Laxatives for Constipation: Use with Caution.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/in-depth/laxatives/art-20045906. Accessed 15 Jan. 2023.
  4. Overview - Laxatives. 2023, www.nhs.uk/conditions/laxatives/. Accessed 15 Jan. 2023.

 

  • Supozitoarele cu glicerina Glycerol Suppositories for Kids sunt dispozitive medicale concepute pentru a sprijini golirea blanda a tractului intestinal al copiilor, atat pentru scaun ingrosat cat si solid.
  • Supozitoarele cu glicerina 4Lax pentru adulti sunt laxative utilizate pentru tratarea constipatiei, pentru usurarea defecatiei dupa interventii chirurgicale sau inaintea rectoscopiei.

    Iti recomandam si:

    • Crampe abdominale: Cauze, tratament, preventie

      Crampe abdominale: Cauze, tratament, preventie

      · 4 minute de citit
      Durerile de burta sunt neplacute si fiecare ne confruntam cu un astfel de disconfort din cand in cand. De cele mai multe ori nu sunt un motiv de ingrijorare, insa alteori ar putea ascunde afectiuni mai grave. Afla, din urmatoarele randuri, ce sunt crampele abdominale, de ce apar, ce sa faci cand te confrunti cu ele si cum le poti preveni.
    • Gaze intestinale: cauze, simptome, tratament

      Gaze intestinale: cauze, simptome, tratament

      · 5 minute de citit
      Gazele intestinale sunt, in principal, acumulari de aer care se regasesc la nivelul sistemului digestiv. Odata cu ingerarea hranei, in interiorul cavitatii bucale patrunde aer care este fie eructat, fie transmis in intestine pentru a fi eliminat prin rect.
    • Diaree: Cauze, simptome, tratament, preventie

      Diaree: Cauze, simptome, tratament, preventie

      · 9 minute de citit
      Episoadele diareice pot aparea la orice varsta si presupun mai mult de 3 scaune moi sau lichide pe zi. Diareea poate fi cauzata de bacterii sau de paraziti care se gasesc in apa contaminata sau in alimente. Pacientii sufera de crampe stomacale, un volum mare de scaune diareice, se simt slabiti si deshidratati.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor