Klebsiella: ce trebuie sa stii despre aceasta bacterie?

21. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Klebsiella spp

 

Klebsiella pneumoniae este o bacterie gram-negativa, care se gaseste in flora de la nivelul cavitatii bucale si in tractul gastro-intestinal. Este bacteria care provoaca aparitia unor afectiuni precum pneumonia, bacteriemie, infectii ale tractului urinar, infectia leziunilor si plagilor, diaree, osteomielita, endocardita, meningita, septicemie. Are de asemenea capacitatea de a contamina echipamentele medicale (catetere sau dispozitive respiratorii), crescand astfel riscul infectiilor intraspitalicesti. Klebsiella este o bacterie rezistenta la antibiotice, care duce la infectii virulente si are un potential crescut de contaminare. 

Mecanismul de infectare al bacteriei nu este inca pe deplin lamurit si nu se cunoaste nici cum afecteaza evolutia afectiunilor reumatoide. Se cunosc insa efectele contaminarii cu Klebsiella, care pot fi devastatoare in cazul unui organism slabit. De aceea, este important sa cunoastem mai multe despre aceasta bacterie si despre simptomele, diagnosticarea, tratamentul si prevenirea infectiilor cauzate de ea. Prin urmare, acest articol va aborda in detaliu toate aceste subiecte pentru a ne ajuta sa intelegem cat de periculoasa este Klebsiella, cum putem preveni si trata infectiile cauzate de aceasta bacterie.

Ce este Klebsiella si de ce este importanta?

Klebsiella este o bacterie gram-negativa, parte a familiei Enterobacteriaceae. Exista mai multe specii de Klebsiella, dar cele mai importante sunt Klebsiella pneumoniae și Klebsiella oxytoca. Acestea sunt cauza unor boli infecțioase precum: 

  • infectii ale tractului urinar;

  • infectii ale leziunilor;

  • infectii ale pielii;

  • abcese hepatice;

  • pneumonie;

  • infectii ale sangelui;

  • meningita;

  • septicemie (3).

Klebsiella joaca un rol major in patogeneza si epidemiologia infectiilor nosocomiale. Bacteria poate sa se raspandeasca rapid prin spital si sa cauzeze o multime de simptome severe si complicatii grave. Printre acestea se numara pneumonii asociate cu ventilatia mecanica, sepsis, endocardita bacteriana si infectii urinare complicate. De asemenea, poate fi responsabila pentru meningite, osteomielite si infectii ale tegumentelor si tesuturilor moi. Cand se produc astfel de infectii, manifestarile clinice pot include febra si frisoane, pierdere in greutate, transpiratii nocturne si disconfort abdominal sever. Complicatii, cum ar fi insuficiența respiratorie acuta si insuficienta renala acuta, pot aparea de asemenea in cazurile avansate de boala. De aceea, este necesara o evaluare medicala rapida pentru a reduce riscul acestor complicatii severe.

Durata tratamentului pentru infectia cu Klebsiella variaza de la cateva zile la cateva luni, in functie de starea persoanei, localizarea infectiei si cat de devreme este identificata infectia. Cu cat mai repede este inceput tratamentul cu atat mai bine (1).

Simptomele infectiilor cauzate de Klebsiella

 

Simptomele infectiilor cauzate de Klebsiella

 

Simptomele unei infectii cu Klebsiella difera in functie de locul in care se afla infectia si sunt similare cu simptomele bolilor cauzate de alti microbi. De exemplu:

  • meningita provocata de Klebsiella se manifesta prin febra, confuzie, rigiditatea gatului, sensibilitate la lumina;

  • infectia sangelui provocata de Klebsiella poate provoca febra, frisoane, oboseala, confuzie. Bacteriemia trebuie tratata imediat, daca acest lucru nu se intampla ea poate pune viata in pericol pentru ca poate dezvolta sepsisul;

  • pneumonia cauzata de Klebsiella se manifesta prin febra, frisoane, simptome asemanatoare gripei, tuse, dificultati respiratorii, dureri in piept;

  • infectiile urinare cauzate de Klebsiella se manifesta prin nevoia frecventa de a urina, durere si senzatie de arsura la urinare, urina cu urme de sange si tulbure, durere in zona pelvina, febra, dureri in abdomenul inferior. Daca infectia ajunge la rinichi se manifesta prin frisoane, greata, varsaturi, febra, durere in spate si in zonele laterale;

  • infectii ale pielii sau ale tesuturilor moi (ca urmare a unor leziuni sau interventii chirurgicale): febra, roseata, inflamatie, durere, oboseala.

  • meningita cauzata de Klebsiella: se dezvolta atunci cand bacteriile infecteaza lichidul din jurul creierului si maduvei spinarii. Meningita se manifesta prin: febra mare, cefalee, gat rigid, greata, varsaturi, fotofobie, confuzie, convulsii;

  • endoftalmita cauzata de Klebsiella: provoaca dureri oculare, roseata, fotofobie, vedere incetosata (2). 

Persoanele care au o imunitate scazuta prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii severe care pot pune in pericol viata pacientului. Prin urmare, este important sa se recunoasca simptomele si complicatiile grave ale infectiilor cauzate de Klebsiella pentru ca pacientii sa poata beneficia de tratament adecvat cat mai curand posibil.

Cauzele infectiei cu Klebsiella

Persoanele sanatoase nu pot fi infectate cu Klebsiella pneumoniae. Riscul creste in caz de spitalizare, abuz de alcool, existenta unor afectiuni, cateter conectat la vezica urinara. Riscul de a dezvolta o infectie cu Klebsiella este mai mare in cazul in care persoana are probleme de sanatate. Factorii de risc ai infectiei includ:

  • varsta mai inaintata;

  • tratamente indelungate cu antibiotice; 

  • tratament cu corticosteroizi;

  • internare in spital;

  • utilizarea unor dispozitive pentru respiratie;

  • folosirea unui cateter intravenos sau urinar;

  • leziuni;

  • diabet zaharat;

  • abuz de alcool;

  • boli hepatice cronice;

  • boli pulmonare;

  • insuficienta renala;

  • dializa;

  • transplant de organe;

  • cancer;

  • tratament chimioterapie.

In multe dintre aceste situatii, sistemul imunitar poate fi afectat (3).

Transmiterea bacteriei Klebsiella pneumoniae

Klebsiella se transmite prin contact direct, adica este nevoie sa atingi pe cineva care are deja infectia sau o suprafata pe care se afla bacteria. Chiar daca nu dezvolti infectia, poti transmite bacteriile unei alte persoane. In plus, bacteriile pot contamina dispozitive medicale precum:

  • ventilatoare;

  • catetere intravenoase.

Se poate veni in contact cu bacteriile prin expunerea la mediu, desi acest lucru se intampla rar. Membrii sanatosi ai familiei persoanelor cu infectii cu Klebsiella prezinta un risc scazut de a dobandi infectia. Cu toate acestea, luarea tuturor masurilor de precautie privind igiena este esentiala. Igiena mainilor curate ramane cea mai buna aparare impotriva infectiei cu Klebsiella.

Diagnosticarea infectiei cu Klebsiella

 

Diagnosticarea infectiei cu Klebsiella

 

Sunt diferite teste prin care se poate diagnostica infectia cu Klebsiella, iar testele depind de simptomele pacientului. Ele pot include:

  • examen fizic: in cazul unei leziuni, medicul va cauta semne de infectie;

  • probe de lichid: medicul ar putea lua probe de sange, mucus, urina sau lichid spinal cerebral, iar apoi probele pot fi analizate in laborator pentru a se identifica eventualele bacterii;

  • teste imagistice: daca medicul suspecteaza pneumonie de exemplu, va recomanda o radiografie toracica sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a examina plamanii. Daca medicul crede ca pacientul are un abces hepatic, poate recomanda o ecografie sau o scanare tomografica (CT). In cazul in care pacientul foloseste un cateter, medicul poate testa aceste obiecte pentru Klebsiella (2).

Odata ce medicul confirma diagnosticul, acesta poate efectua teste pentru a determina ce antibiotic va trata cel mai eficient infectia. 

Cand se recomanda consultul medical?

Persoanele care suspecteaza ca au o infectie cu Klebsiella trebuie sa solicite asistenta medicala imediata. In cazul in care infectia persista dupa ingrijirea la domiciliu sau tratamentul cu antibiotice este important consultul medical. Medicul poate solicita teste suplimentare pentru a verifica susceptibilitatea bacteriilor la antibiotice.

Tratamentul infectiei cu Klebsiella

Unul dintre cele mai comune tratamente pentru o infectie cauzata de Klebsiella este administrarea antibioticelor. Exista mai multe tipuri de antibiotice care pot fi folosite pentru a trata infectiile cauzate de aceasta bacterie (ampicilina, gentamicina si cefalosporinele). Este important ca pacientul sa ia toata doza recomandata de medicamente si sa respecte programul stabilit de medic, chiar daca simptomele dispar inainte de finalizarea tratamentului. Daca simptomele nu dispar dupa tratamentul cu antibiotic, medicii pot recomanda interventii chirurgicale pentru a indeparta tesuturile infectate.

In unele cazuri rare, complicatiile pot sa apara in urma unei infectii Klebsiella. Aceste complicatii pot include diaree severa, septicemie (infectia sangelui) si leziuni renale. Pentru a trata aceste complicatii, medicii pot recomanda suplimentarea dietei cu vitamine si minerale esentiale, hidratare suplimentara si, in unele cazuri, terapia intravenoasa cu fluide sau antibiotice.

Prognosticul infectiei cu Klebsiella

Cand medicii identifica bacteria si prescriu imediat tratamentul cu antibiotice, prognosticul se imbunatateste. Daca diagnosticul intarzie se poate ajunge la un prognostic mai putin favorabil. Persoanele cu pneumonie din cauza Klebsiella si persoanele cu sisteme imunitare compromise prezinta cele mai mari riscuri de mortalitate. La persoanele cu pneumonie cauzata de Klebsiella, infectia poate impiedica functia pulmonara pe termen lung, posibil luni de zile (4).

Prevenirea infectiilor cu Klebsiella

Controlul infectiilor cauzate de Klebsiella este esential pentru a preveni transmiterea acestei bacterii:

  • este necesara practicarea unei igiene adecvate, inclusiv spalarea mainilor frecvent cu apa si sapun si utilizarea unor produse de curatare si dezinfectare;

  • este esential sa se evite contactul direct cu persoanele care sufera de infectii cauzate de Klebsiella, precum si sa se reduca la minimum contactul cu obiectele pe care le-ar fi putut atinge persoanele respective;

  • este recomandata efectuarea testelor de diagnosticare si tratament atunci cand apar simptomele suspecte ale unei infectii cauzate de Klebsiella. Testele trebuie sa fie efectuate cat mai curand posibil pentru a reduce riscurile de complicatii si pentru a limita raspandirea acestei bacterii;

  • in cazul in care se constata ca o persoana sufera de o infectie cauzata de Klebsiella, este important sa se ia masuri corespunzatoare pentru a preveni raspandirea ei. Acestea ar include evitarea contactului direct cu alte persoane, purtarea unor masti chirurgicale, igienizarea mainilor si a suprafetelor cu produsele potrivite si urmarea tratamentului prescris de medic.

Ce trebuie retinut?

  • Klebsiella este o bacterie care poate cauza o varietate de infectii, inclusiv infectii respiratorii si infectii ale tractului urinar. 

  • Este important sa stim cum recunoastem simptomele acestor infectii si ce masuri trebuie luate pentru tratarea lor. 

  • Exista mai multe modalitati de prevenire a infectiilor cauzate de Klebsiella, inclusiv dezinfectia corespunzatoare, igiena mainilor si vaccinarea. 

  • In plus, medicamentele pot fi utilizate pentru a trata simptomele acestor infectii si pot fi folosite in scop preventiv in anumite situatii. 

  • Daca toata lumea ar respecta standardele de igiena si medicamentele ar fi disponibile pentru cei care au nevoie, numarul de infectii cauzate de Klebsiella ar putea fi drastic redus. Cu toate acestea, este important sa se incerce prevenirea si controlul infectiilor cauzate de aceasta bacterie prin educarea populatiei cu privire la standardele corecte de igiena.

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Everyday health, What is a Klebsiella Pneumoniae infection? Symptoms, causes, diagnosis, treatment, and prevention: https://www.everydayhealth.com/klebsiella-pneumoniae/guide/

  2. WebMD, What is Klebsiella Pneumoniae infection?: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/klebsiella-pneumoniae-infection

  3. Healthline, Whay you need to know about a Klebsiella Pneumoniae infection: https://www.healthline.com/health/klebsiella-pneumonia#overview

  4. Medical News Today, What to know about Klebsiella Pneumoniae: https://www.medicalnewstoday.com/articles/klebsiella-pneumoniae#causes

 

  • Multivitamin Energy de la Dr. Max are in compozitie 13 vitamine si 10 minerale + rutin si luteina.
  • Dr. Max Multivitamin Kids este un supliment alimentar cu aroma de zmeura ce are efecte benefice asupra functionarii normale a sistemului nervos, contribuie la functionarea celulelor impotriva stresului si reduce oboseala si starile de extenuare.
  • Supliment alimentar cu 10 vitamine: vitamina C, grupul vitaminelor B (incluzand acidul folic), biotina, vitamina E si minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu), care aduce printr-o compozitie echilibrata, necesarul zilnic de vitamine si minerale. Formula efervescenta face din produs o bautura energizanta pentru vitalitatea si rezistenta zilnica.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor