Intoleranta la lactoza bebelusi: cauze, simptome, tratament

16. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Intoleranta la lactoza bebelusi

 

Intoleranta la lactoza la bebelusi nu este o boala, ci incapacitatea organismului de a digera zaharul din lapte si alte produse lactate. Bebelusii cu intoleranta la lactoza prezinta si eruptii cutanate, alaturi de simptomele specifice: dureri de burta, balonare, diaree, flatulenta si zgomote la nivel abdominal. Intoleranta la lactoza in cazul bebelusilor poate fi tratata corespunzator, medicul specialist iti poate oferi alternative sanatoase. 

Intoleranta la lactoza apare si la bebelusi, dar se manifesta si la copiii ceva mai mari, adolescenti si chiar la adulti. Bebelusii alaptati la san pot prezenta intoleranta la lactoza, deoarece aceasta se regaseste si in laptele matern, nu doar in formula pentru bebelusi. Laptele de vaca ii poate face pe bebelusi sa se simta, de asemenea, inconfortabil, continutul lactozei din acest produs determina crampe abdominale, dar si tulburari de tranzit intestinal. 

Ce este intoleranta la lactoza la bebelusi?

Intoleranta la lactoza in cazul bebelusilor este data de capacitatea redusa a organismului lor de a digera zaharurile din laptele matern, cel de la vaca sau din laptele formula. Aceasta problema este inregistrata pe fondul prezentei unei cantitati insuficiente de enzima intestinala numita lactaza sau al lipsei acesteia din organism.

La ingerarea laptelui cu lactoza, enzima din intestin, lactaza, descompune acest produs in zaharuri simple. Fluxul de sange absoarbe zaharurile simple si le transforma in energie, necesara corpului pentru buna functionare. Bebelusii care prezinta intoleranta la lactoza, fie nu au cantitatea necesara de lactaza pentru decompunerea lactozei, fie aceasta lipseste total. Astfel, lactoza ajunge in intestin si este alterata de bacterii. In acest moment apare disconfortul abdominal si restul simptomelor neplacute. Este adevarat ca nu toti bebelusii prezinta simptome si nici intensitatea acestora nu este asemanatoare. (1)

Diferenta intre intoleranta la lactoza si alergia la lapte

Copiii mici pot manifesta intoleranta la lactoza cand beau lapte formula, sunt alimentati la san sau ingereaza lapte de vaca. In acelasi timp se poate vorbi și de alergie la lapte. Pana in jurul varstei de 5 ani se pare ca simptomele sesizate sunt mai degraba pe fondul alergiei la lapte decat provocate de intoleranta la lactoza. 

In timp ce intoleranta la lactoza este o deficienta a sistemului digestiv, alergia la lapte este o problema a sistemului imunitar. In acest ultim caz, organismul reactioneaza la proteinele din lapte, nu doar stomacul este afectat, ci si alte regiuni ale corpului, eruptiile cutanate sunt asociate cu inflamarea si umflarea fetei. (2)

Cauzele aparitiei intolerantei la lactoza in cazul bebelusilor

  • Hipolactazie - dezvoltare insuficienta de lactaza

Bebelusii pot avea toleranta la lactoza intr-o prima faza sau sa manifeste minime probleme la consumul de lapte cu lactoza. Insa, pe masura ce cresc, deficienta se agraveaza si rezistenta organismului in fata enzimei lactaza scade foarte mult. In acest caz vorbim de o problema genetica, iar rezultatul este ca adolescentii si tinerii au intoleranta la lactoza din lapte si produsele asociate. 

  • Alactazie - deficit congenital de lactaza

Bebelusii se pot naste fara enzima lactaza la nivelul tractului digestiv, ceea ce se numeste si intoleranta primara la lactoza. Inca de la nastere acesti copii vor avea nevoie de o dieta speciala deoarece disconfortul abdominal, gazele si diareea sunt severe, ceea ce le afecteaza cresterea si dezvoltarea. 

  • Intoleranta secundara la lactoza

O infectie la nivelul sistemului digestiv al bebelusilor, precum gastroenterita poate deteriora mucoasa stomacului si pe cea a intestinului subtire, iar acest lucru determina intoleranta la lactoza. De regula acest lucru este temporar, tratarea afectiunii va insemna si disparitia problemelor legate de intoleranta. Si boala celiaca poate provoca intoleranta la lactoza, dar si in acest caz problemele pot fi ameliorate prin aplicarea tratamentului corespunzator. (2), (3)

 

Bebelus band laptic

 

Simptome ale intolerantei la lactoza la bebelusi

  • Scaune moi sau lichide, uneori cu masa mare, cu gaze;
  • Diaree apoasa;
  • Balonare si flatulenta - simptome asemanatoare celor din colicile la bebelusi;
  • Crampe abdominale severe, cu zgomot;
  • Umflarea vizibila a abdomenului;
  • Crestere lenta in greutate;
  • Eruptie cutanata de scutec;
  • Agitatie si nervozitate inainte de masa, dar si in timpul mesei;
  • Greata si varsaturi imediat dupa ingerarea laptelui;
  • Plans si iritabilitate in momentul defecarii. (1), (2)

Oricare dintre simptome ar trebui sa te determine sa mergi cu bebelusii la medic. Diareea apoasa duce la deshidratare severa, precum si stagnarea sau chiar pierderea in greutate, semne clare ca evolutia si dezvoltarea celor mici nu se realizeaza normal si ca bebelusii sufera. 

Tratamentul pentru intoleranta la lactoza in cazul bebelusilor

Tratamentul pentru intoleranta la lactoza pentru bebelusi depinde de cauza aparitiei problemei. Diagnosticarea corecta il va ajuta pe medic sa iti ofere cea mai buna varianta de ingrijire pentru bebelusi. In cazul intoleranta secundara la lactoza medicul incurajeaza mamele sa continue alaptarea la san si sa adauge unele produse medicamentoase care sa ofere organismului posibilitatea digerarii lactozei din laptele matern. 

Daca bebelusii diagnosticati cu intoleranta la lactoza sunt hraniti cu lapte formula poti opta pentru o alta varianta cu continut scazut de lactoza sau fara lactoza, dar numai cu recomandarea medicului pediatru. 

Si cum o parte a bebelusilor pot avea intoleranta la lactoza temporar, dupa o anumita perioada, medicul specialist iti va recomanda sa introduci treptat, in doze mici, laptele clasic in dieta acestora, observand reactiile organismului. (2), (3)

Nasterea prematura poate determina intoleranta la lactoza pentru bebelusi. Vorbim de o situatie temporara de cateva saptamani sau luni, timp in care bebelusii pot fi hraniti cu lapte formula fara lactoza, apoi alaptati la san, treptat.

Alaptarea nu este o optiune daca bebelusii se nasc fara enzima lactaza. Pentru a evita deshidratarea severa si pierderea electrolitilor esentiali pentru organism prin episoadele frecvente de diaree apoasa, bebelusii vor fi hraniti cu lapte formula fara lactoza si vor avea pe tot parcursul vietii o dieta adaptata nevoilor. (4)

Acest articol este informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Daca observi simptome ca cele descrise in cadrul acestui material despre intoleranta la lactoza la bebelusi, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Lactose Intolerance - https://kidshealth.org/en/parents/lactose.html

2. Milk allergy and lactose intolerance in babies and children - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/milk-intolerance-in-babies-and-children

3. Lactose intolerance: babies, children and teenagers - https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/lactose-intolerance#:~:text=Lactose%20intolerance%20symptoms%20include%20wind,GP%20about%20formula%2Dfed%20babies.

4. Sign and Symptoms Your Baby May Be Lactose Intolerant - https://www.healthline.com/health/baby/lactose-intolerance-symptoms-in-babies

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor