Intinderile musculare: cauze, manifestari si optiuni de tratament

25. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie cu durere de spate

Intinderea musculara e cel mai des intalnita leziune sportiva, insa poate aparea si in alte situatii. Descopera prin ce se caracterizeaza, de cate tipuri exista, de ce apare, ce simptome are, cu ce se trateaza, precum si ce poti face pentru a o preveni.

Ce sunt intinderile musculare?

Intinderea musculara este o leziune ce afecteaza muschii sau tendoanele. Problema apare cand acestea se intind prea mult, se fisureaza sau chiar se rup din cauza suprasolicitarii. Mai este numita si crampa musculara sau spasm muscular. Afecteaza in general picioarele, bratele, spatele, umerii sau gatul, insa poate aparea la orice muschi scheletic. 

Tipuri de intinderi musculare

Pacientii care intampina aceasta problema vor sa afle cat dureaza o intindere musculara. In cele mai multe cazuri, situatia se remediaza in cateva zile, insa daca intinderea este severa, perioada de vindecare poate dura cateva luni. 

Discutam in continuare despre tipurile intinderilor musculare pentru a intelege mai bine situatia.

Intindere musculara de gradul 1

In acest caz, muschii sau tendoanele nu au fost intinse foarte mult, iar gravitatea leziunii este scazuta. Simptomele sunt usoare: o durere musculara slaba si vanatai sau inflamatii minore ori care nu exista. In general, intinderea musculara de gradul 1 se vindeca in intregime in 2-3 saptamani, insa durerea dispare mai repede.

Intindere musculara de gradul 2

De data aceasta, fibrele au fost intinse mai mult si sunt rupte partial. De aceea, simptomele sunt mai puternice. Durerea este moderata si apar umflaturi si vanatai. De asemenea, poti avea dificultati in utilizarea muschiului sau a articulatiei. De regula, intinderea musculara de gradul 2 se vindeca in 3-6 saptamani.

Intindere musculara de gradul 3

Vorbim de aceasta data de o intindere severa, unde muschiul sau tendonul s-a rupt. Fireste, simptomele sunt mai serioase, incepand cu durerea, care este puternica. Totodata, zona se invineteste si se umfla. Fiind o intindere mai grava, necesita, de obicei o interventie chirurgicala. Vindecarea completa dureaza cateva luni si e nevoie de recuperare medicala.

Cauzele intinderilor musculare

Daca au loc in timpul exercitiilor, intinderile apar cand nu s-a efectuat incalzirea (sau a fost facuta incorect), daca exercitiile sunt intense, daca persoana in cauza are un grad scazut de flexibilitate sau daca exercitiile nu se fac corespunzator. Din acest motiv persoanele care doresc sa se apuce de sport ar trebui sa inceapa la sala, sub indrumarea unui antrenor. El poate recomanda tipul de incalzire potrivit, explica modul in care se efectueaza corect exercitiile si are grija ca antrenamentul sa nu excedeze capacitatile muschilor.

Cand nu au loc in timpul exercitiilor fizice, intinderile sunt considerate ocupationale. De data aceasta apar cand avem o postura gresita pentru o perioada lunga de timp. Adesea intinderile ocupationale se intalnesc in special la gat, umeri sau spate. [2]

barbat cu durere de picior

Simptomele intinderilor musculare

Dupa ce am clarificat cauzele acestei leziuni, a venit momentul sa discutam in detaliu despre semnele intinderii musculare. Primul simptom care apare este durerea brusca pe care multi o compara cu cea de arsura. Se manifesta local si poate fi de la slaba (la intinderile de gradul 1) pana la foarte puternica (la intinderile de gradul 3).

Alte simptome ale intinderii musculare sunt:

  • sensibilitatea zonei;
  • inflamatie;
  • vanatai locale;
  • rigiditate musculara;
  • hematoame (la intinderile severe caracterizate prin ruptura);
  • pierderea completa a functiei muschiului;
  • observarea unui decalaj pe conturul muschiului.

Leziunile muschilor sunt uneori confundate cu intinderea de ligamente. Exista totusi diferente pe care trebuie sa le cunosti pentru a-ti da seama ce s-a intamplat de fapt. Intinderea de ligament apare in general la genunchi, inchietura mainii, glezna sau laba piciorului, din cauza unui soc, a ridicarii unui obiect greu, a unei miscari fortate sau a suprasolicitarii. Poate avea loc si in cazul sporturilor de contact. Durerea nu apare brusc, ci este initial destul de discreta. Ulterior, se accentueaza treptat. Mai pot aparea umflaturi si vanatai. 

Alte afectiuni care afecteaza muschii sunt atrofia musculara si distrofia musculara. In cazul atrofiei musculare, problema apare din cauza lipsei de activitate fizica si e caracterizata prin pierderea masei musculare. Drept urmare, pot fi afectate persoanele sedentare si cele care nu mai au capacitatea de a se misca (din cauza unor accidentari, daca sunt imobilizate etc). Inaintarea in varsta, accidentul vascular cerebral, traumatismele, leziunile sau arsurile la nivelul musculaturii pot cauza de asemenea atrofia.

Distrofia musculara in schimb, este o boala mostenita genetic care provoaca slabirea treptata a muschilor. Este o boala rara pentru care nu exista inca un leac, insa simptomele pot fi gestionate prin tratamente specifice. 

Optiuni de tratament pentru intinderile musculare

Intinderile musculare pot avea mai multe tratamente, in functie de simptomele prezente si de gravitatea problemei. De aceea, e important sa te adresezi cat de curand unui medic.

Ingrijirea imediata a intinderii musculare (primul ajutor) consta in repaus imediat si evitarea miscarilor care provoaca durere sau disconfort. Aplicarea compreselor de gheata este de asemenea utila, in special in primele 24 de ore de la producerea leziunii [1]. 

In cazul in care apare inflamatia, se poate efectua comprimarea zonei cu bandaje elastice. Atentie, comprimarea trebuie realizata cu grija pentru a nu afecta circulatia sangelui. Inflamatia mai poate fi redusa si daca membrul afectat este ridicat la un nivel superior inimii.

Intinderile musculare de gradul 1 pot fi de obicei tratate la domiciliu, insa e imperativ sa ceri recomandarea unui medic. In urma consultului, doctorul iti va explica tot ce trebuie sa faci si ce e bine sa eviti pentru o perioada. In acelasi timp, iti poate prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Pot fi utile si unele remedii naturiste, insa administreaza-le doar la recomandarea medicului.

In cazurile severe, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de reconstructie. Desigur, acest tip de tratament se ia in considerare doar in situatia in care muschiul sau tendonul s-a rupt.

In unele situatii sunt necesare exercitii pentru intindere musculara, mai exact un program de recuperare efectuat la un cabinet de kinetoterapie. Se incepe prin exercitii de stretching, urmate de exercitii pentru forta musculara. Acestea sunt initial pasive, apoi pasivo-active, iar la final active. Antrenamentul este progresiv si poate varia de la pacient la pacient.

Eficient este si masajul pentru intindere musculara. Este vorba de un masaj terapeutic, recuperator, efectuat de un terapeut autorizat. Iti recomandam sa eviti tratamentele din popor precum masajul cu usturoi, care pot afecta si mai rau muschii lezati.

Prevenirea intinderilor musculare

Din fericire, intinderile musculare pot fi prevenite cu usurinta. Pentru cele cauzate de exercitii fizice, tine cont de urmatoarele:

  • fa o incalzire corecta inainte de orice antrenament;
  • nu uita de exercitiile de stretching de la finalul antrenamentului;
  • creste treptat forta musculara; 
  • nu te forta cand obosesti si evita antrenamentele daca deja esti obosit sau ai vreun disconfort ori dureri musculare;
  • nu alerga pe suprafete cu denivelari. [3]

Pentru intinderile musculare ocupationale, este util sa:

  • mentii o postura corecta a corpului, mai ales daca ai un loc de munca care cere sa petreci mult timp intr-o anumita pozitie;
  • achizitionezi o perna ergonomica pentru dormit;
  • doar la recomandarea medicului, poti sa administrezi suplimente alimentare pentru sanatatea musculaturii.

Important de retinut: acest articol are rol informativ. Daca suspectezi ca ai o intindere musculara sau orice alta afectiune, adreseaza-te medicului! Doar el iti poate pune diagnosticul corect, in urma unei consultatii specializate. De asemenea, iti va prescrie un tratament potrivit in functie de afectiune, gravitatea acesteia si simptomele pe care le prezinti.

Bibliografie:

  1. https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/muscle-strain 
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-strains/symptoms-causes/syc-20450507 
  3. https://www.healthline.com/health/strains#treatment 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor