Atrofie musculara: Cauze, simptome, tratament

12. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
atrofie musculara

Activitatea fizica este benefica pentru organismul uman, mai ales in ceea ce priveste cresterea si pastrarea masei musculare. Musculatura ne ajuta in aproape toate activitatile zilnice, de la simplul mers sau alergare si pana la sustinerea greutatilor sau a propriei greutati. Masa musculara este importanta asadar pentru organism, iar pierderea sa poarta denumire de atrofie musculara.

Ce este atrofia musculara?

Atrofia musculara este o afectiune caracterizata prin pierderea masei musculare sau, dupa caz, prin dezvoltarea ineficienta a musculaturii. Ca urmare a atrofiei musculare, tesutul este descompus chiar de catre organism, ca parte din incercarea corpului de a conserva energia.  

Atrofia musculara survine, in cele mai multe dintre cazuri, lipsei de activitate fizica, a sedentarismului, sau ca urmare a incapacitatii unei persoane de a se misca. Persoanele imobilizate,  aflate in scaune speciale sau cele care au suferit accidentari si sunt in perioada de refacere se pot confrunta cu aparitia distrofiei musculare. 

Atrofia musculara este prezenta atat in cazul adultilor, ca urmare a unor accidentari, dar si in cazul copiilor, din cauza transmiterii informatiei genetice. In oricare dintre cazuri, aceasta afectiune trebuie identificata si tratata in mod corect, fiindca afecteaza calitatea vietii pacientului.

Cauze ale atrofiei musculare

In cele mai multe cazuri, distrofia musculara apare ca urmare a unor accidente sau traumatisme. De asemenea, o alimentatie defectuoasa poate contribui la aparitia atrofiei musculare. 

Alimentatia joaca un rol la fel de important ca si miscarea. Cele doua aspecte sunt corelate pentru ca, uneori, o greutate foarte mare a pacientului poate conduce la incapacitatea acestuia de a se misca, la sedentarism si implicit la atrofie musculara. 

Unele boli sau predispozitia genetica joaca si ele un rol important in aparitia atrofiei musculare. 

Alte cauze ale atrofiei musculare sunt:

  • AVC- accidentul vascular cerebral;
  • inaintarea in varsta, deoarece tesuturile imbatranesc in timp;
  • arsuri si alte vatamari similare la nivelul musculaturii; 
  • leziuni si traumatisme la nivelul muschilor, indiferent de zona corporala.

Exista si o serie de boli care pot determina aparitia atrofiei, iar acestea sunt:

  • boli ereditare, precum atrofia musculara a coloanei vertebrale sau atrofia musculara spinala- este o boala care se manifesta prin lipsa utilizarii musculaturii de la nivelul coloanei vertebrale (pacientii sufera de dureri si treptat aceasta grupa de muschi ajunge sa nu mai fie utilizata);
  • poliomielita- boala produsa de virusul poliomielitic (produce paralizie, asadar incapacitatea persoanei bolnave de a-si mai folosi musculatura). In acest caz, organismul descompune tesuturile, iar membrele isi diminueaza vizual volumul (in unele cazuri, acest lucru poate fi determinat vizual, facand o comparatie cu membrele neafectate de atrofie);
  • sindromul Guillain-Barré (SGB) reprezinta o tulburare inflamatoare la nivelul nervilor, care, de asemenea, provoaca paralizie;
  • neuropatii -se manifesta prin disfunctii ale nervilor periferici si scaderea capacitatii musculare ca urmare a acestui lucru;
  • distrofie musculara- se manifesta prin slabiciune musculara si este una dintre bolile care se transmit pe care ereditara;
  • scleroza laterala amiotrofica (SLA)- este o boala progresiva care afecteaza sistemul nervos central (SNC). Desi este mai putin cunoscuta dupa nume, aceasta este boala de care a suferit celebrul Stephen Hawking, efectele acesteia putand fi vizibile la nivel de mobilitate. 

Semne si simptome

Atrofia musculara se manifesta prin scaderea masei musculare, scadere care este vizibila la nivelul membrelor afectate. Astfel, persoanele care sufera de atrofie musculara au un membru mai subtire decat celalalt (dar nu si mai scurt), asadar efectele nu au legatura cu lungimea, acesta fiind de altfel si membrul afectat. 

Alte simptome ale atrofiei musculare includ:

  • dificultatea pastrarii echilibrului;
  • slabiciune la nivelul membrelor afectate;
  • dificultate in a ridica obiecte, chiar si cu greutate relativ mica;
  • dureri localizate la nivelul membrelor.

Atrofia musculara trebuie sa fie diagnosticata intotdeauna printr-un control medical. Nu se recomanda urmarea unor tratamente fara aviz medical, deoarece acestea pot interfera cu alte afectiuni existente. 

Diagnostic

Pentru diagnosticarea atrofiei musculare este nevoie de un control medical, in vederea identificarii cauzelor care stau la baza acesteia. Medicul poate recomanda realizarea unor analize si teste pe baza carora sa poata stabili un diagnostic corect. Este important, insa ca de la primele simptome sa te prezinti la medicul specialist in vederea evaluarii starii de sanatate a membrelor sau a zonelor in cazul carora ai probleme cu musculatura.

Una dintre analizele care trebuie realizate este testarea genetica. Pentru ca majoritatea afectiunilor care o pot determina sunt genetice, in mod automat este nevoie de testare AMS de tip I. 

In acelasi timp, poate fi recomandata si o biopsie musculara si o electromiografie. Aceste analize pot determina fluxul conductorilor la nivelul terminatiilor nervoase, in vedere observarii gradului de atrofie. 

Disclaimer: Orice problema care tine de buna functionare a musculaturii ar trebui sa fie semnalata medicului. Nu te autodiagnostica si nu urma tratamente fara ca acestea sa fie prescrise de catre un medic. Nu uita ca in spatele unei afectiuni musculare, se pot ascunde si alte boli cu care tratamentele pot interactiona. 

Optiuni de tratament 

Tratamentul pentru atrofie se stabileste numai de catre medicul care urmareste afectiunea. Pe baza rezultatelor analizelor, el va determina cea mai buna metoda de tratament. 

Kinetoterapia

Kinetoterapia poate fi un mod bun de a preveni sau trata anumite probleme relationate de atrofia musculara. Prin kinetoterapie, se diminueaza contracturile musculare, precum cele cauzate de torticolis, dar si spasmele, este imbunatatita circulatia sangelui si in acelasi timp este ameliorata elasticitatea si rezistenta fibrelor musculare. Chiar si carceii pot fi redusi cu ajutorul acestei proceduri care aduce un grad mare de relaxare la nivelul fibrelor musculare. 

masaj atrofie musculara

Tratament medicamentos

O alta metode de tratament in caz de atrofie musculara este cel medicamentos specific, stabilit de catre medic. In combinatie cu acesta, medicul iti poate recomanda anumite suplimente si remedii naturiste.

Terapii cu ultrasunete

Pentru a ajuta la o buna recuperare a slabiciunii musculare poate fi folosita terapia cu ultrasunete. Acest tratament de refacere a masei musculare foloseste fascicule de energie aplicate local pentru a reduce gradul atrofierii. 

Interventie chirurgicala

Acolo unde gradul de atrofie este foarte ridicat, este nevoie de interventii chirurgicale care sa corecteze si sa imbunatateasca abilitatile fibrelor musculare. Efectele se vad relativ repede, iar in acest fel pot fi tratate cazuri de atrofie musculara cauzate de malnutritie, malabsorbtie sau de transmiterea ereditara a unor anumite afectiuni. 

Pentru a te proteja de atrofie musculara, este necesar sa ai in vedere activitatea fizică regulata si realizarea controalelor medicale regulate care ar putea indica o anumita problema. Daca observi ca membrele tale nu mai au aceeasi putere sau masa musculara scade, daca in ciuda alimentatiei suferi de dureri si slabiciune musculara, atunci ar trebui sa te programezi la un consult. 

Medicul iti va recomanda cea mai buna varianta de tratament si eventual cateva suplimente nutritive care sa te ajute sa depasesti mai usor efectele afectiunii. 

Atrofia musculara este una dintre afectiunile care poate afecta calitatea vietii si sanatatea. Daca simti ca ai muschii atrofiati, atunci, pe langa a te documenta despre atrofia musculara si simptome, ar trebui sa mergi la un consult medical de specialitate. 

 

Referinte:
Muscle atrophy: Causes, symptoms & treatment. Cleveland Clinic. Retrieved July 2, 2022, 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22310-muscle-atrophy  

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor