Hidrocelul: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

16. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Hidrocelul

Ce este hidrocelul?

Hidrocelul se manifesta de cele mai multe ori ca o tumefiere (umflare) nedureroasa a unuia sau a ambelor testicule. Un hidrocel se dezvolta printr-o colectie lichidiana care se formeaza in invelisul din jurul unui testicul. 

Aproape 10% dintre copiii de sex masculin vin pe lume cu un hidrocel. Nasterea prematura poate fi asociata cu hidrocelul. Cu toate acestea, hidrocelul poate afecta persoane de orice varsta. 

Tipuri de hidrocel

Hidrocelul poate aparea fie pe una, fie pe ambele parti ale scrotului.

Hidrocelul poate fi [1], [2]:

  • primar sau congenital - lichidul se acumuleaza din cauza unui defect congenital;
  • secundar - lichidul este cauzat de iritatia tunicii vaginale, punga de membrana seroasa care acopera testiculele;
  • hidrocelul canalului Nuck - forma foarte rara, poate aparea la persoanele fara testicule.

Hidrocelul primar sau congenital

Testiculul coboara in scrot din cavitatea abdominala. Initial, la un copil exista un canal de comunicare cu abdomenul, canalul peritoneo-vaginal, care in mod normal, se inchide. Daca acest canal de comunicare este larg, persoana se poate confrunta cu o hernie, dar daca este ingust, o anumita cantitate de lichid din cavitatea abdominala se poate scurge spre scrot si se poate acumula ca hidrocel, la copil. Cele mai multe dintre aceste canale inguste se inchid pana la varsta de un an.

Hidrocelul congenital poate fi de doua tipuri:

  • Hidrocel comunicant

Acesta este un tip de hidrocel care prezinta un canal de comunicare cu lichidele cavitatii abdominale. Un hidrocel comunicant este cauzat de o problema care poate aparea la processus vaginalis - membrana subtire care se extinde prin canalul inghinal si in scrot. Daca aceasta membrana ramane deschisa, exista posibilitatea de a dezvolta un hidrocel. Scrotul copilului va aparea tumefiat (umflat) sau isi poate schimba volumul pe parcursul zilei.

  • Hidrocel necomunicant

In cazul acestui tip de hidrocel, canalul inghinal s-a inchis, dar exista inca lichid suplimentar in jurul testiculului in scrot. Aceasta afectiune ar putea fi prezenta la nastere sau se poate dezvolta ani mai tarziu, fara un motiv evident. Un hidrocel necomunicant ramane de obicei de aceeasi dimensiune sau are o crestere foarte lenta.

Hidrocel secundar

Hidrocelul secundar apare cu debut tarziu si secundar leziunilor locale, infectiilor la nivelul tunicii vaginale si pe fondul radioterapiei. 

Hidrocelul canalului lui Nuck 

Hidrocelul lui Nuck e un tip rar care se gaseste la persoanele fara testicule; poate aparea in captuseala peretelui pelvin si poate provoca umflaturi dureroase in ganglionii limfatici din zona inghinala. 

Cauze

  • Hidrocelul la copii [1]

Un hidrocel se poate dezvolta inainte de nastere. In mod normal, testiculele coboara din cavitatea abdominala a copilului in curs de dezvoltare, in scrot. Un sac insoteste fiecare testicul, permitand fluidului sa inconjoare testiculele. De obicei, fiecare sac se inchide si lichidul este absorbit. Uneori, insa, lichidul ramane dupa ce sacul se inchide (hidrocelul necomunicant). Lichidul este in cele mai multe cazuri absorbit treptat in primul an de viata, dar, uneori, sacul ramane deschis. Sacul isi poate schimba dimensiunea sau daca sacul este comprimat, lichidul poate curge inapoi in cavitatea abdominala. Hidrocelul comunicant este uneori asociat cu hernia inghinala.

  • Hidrocelul la adulti [1]

Un hidrocel se poate dezvolta ca urmare a unei leziuni sau inflamatiei in scrot. Inflamatia poate fi cauzata de o infectie in testicul sau pe fondul unei epididimite, o  inflamatie a epididimului, un tub aflat in spatele testiculelor, responsabil cu productia si depozitarea spermei.

Factori de risc

Bebelusii care se nasc prematur prezinta un risc mai mare de a dezvolta un hidrocel.

Factorii de risc pentru dezvoltarea unui hidrocel mai tarziu, in viata adulta, includ [3]:

  • leziuni sau inflamatii ale scrotului;
  • infectie, inclusiv o infectie cu transmitere sexuala.

Simptome

De obicei, singura indicatie a unui hidrocel este o umflare nedureroasa a unuia sau a ambelor testicule [3], [4].

Barbatii adulti cu hidrocel ar putea prezenta disconfort din cauza greutatii unui scrot umflat. Durerea se intensifica odata cu dimensiunea tumefactiei. 

Simptomele care apar pe masura ce aceasta colectie lichidiana creste in dimensiune pot include:

  • greutate, plenitudine din cauza unui scrot marit;
  • disconfort usor care radiaza de-a lungul zonei inghinale pana la partea de mijloc a spatelui;
  • febra, frisoane, greata sau varsaturi.

Hidrocelul nu provoaca probleme de activitate sexuala, dar poate cauza anxietate sau depresie moderata. 

Atentie! Daca exista o extindere brusca nedureroasa a scrotului la un tanar, ar trebui sa se investigheze posibilitatea existentei unei tumori a testiculului.

Complicatii

Un hidrocel nu este periculos si nu afecteaza fertilitatea. Dar un hidrocel ar putea fi asociat cu o afectiune testiculara care poate provoca unele complicatii grave, inclusiv:

  • infectie sau tumoare;
  • hernie inghinala; 

Diagnosticare

Diagnosticarea hidrocelului

Medicul specialist va investiga cauzele durerii testiculare si va elimina posibilitatea manifestarii altor boli precum variocel.

Medicul specialist poate diagnostica un hidrocel la un copil sau adult prin teste si observatii, inclusiv [4]:

  • Examen fizic. Medicul poate aplica o presiune pe abdomen pentru a verifica prezenta unei alte conditii numita hernie inghinala. Medicul poate efectua o transiluminare pentru a evidentia orice colectie de lichid din acea zona. Daca lichidul este prezent, scrotul va permite transmiterea luminii. Cu toate acestea, daca tumefactia este cauzata de o masa solida (cancer), atunci lumina nu va straluci prin scrot.
  • Teste de sange sau urina pentru a verfica existenta unor infectii.  
  • Teste imagistice, asa cum ar fi o ecografie, pentru a verifica herniile, tumorile sau orice alta cauza de umflare scrotala.

Optiuni de tratament

Nu exista un tratament medical disponibil pentru hidrocel.

Un hidrocel dispare de cele mai multe ori de la sine in termen de sase pana la 12 luni de viata. Daca hidrocelul nu dispare, atunci se intervine chirurgical pentru a preveni complicatiile ulterioare [1], [3].

 La adulti, hidrocelul ar putea disparea de la sine, dar numai daca a fost cauzat de inflamatii precum traumatisme sau infectii care au fost tratate. 

Daca acesta este de mici dimensiuni, iar rezultatele examenelor si ultrasunetelor sunt promitatoare, de obicei, este doar monitorizat pentru a vedea daca dispare de la sine. Daca este de mari dimensiuni, se recomanda o interventie chirurgicala, fiind considerat o hernie.

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala pentru indepartarea unui hidrocel se efectueaza sub anestezie. In cele mai multe cazuri, persoana poate merge acasa in cateva ore de la operatie. Durerea din testiculul umflat va disparea probabil in aproximativ o saptamana. Persoana va evita activitatile fizice pe durata a catorva saptamani.

Aspiratia trans-scrotala cu ac

O alta optiune pentru tratarea hidrocelului o reprezinta drenarea acestuia cu un ac lung. Acul este introdus in sac pentru a elimina lichidul. In unele cazuri, un medicament poate fi injectat pentru a preveni umplerea sacului din nou. 

Medicul va recomanda probabil un examen de control, deoarece un hidrocel poate reaparea uneori.

Hidrocelul nu afecteaza in general fertilitatea si nu creeaza probleme legate de cuplu si sex.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.

Hidrocelul poate afecta in primul rand copiii, dar si adultii. Daca tu sau copilul tau va confruntati cu simptome ale bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.

Surse de informare:

[1] Smith-Garcia Dorian. “Hydrocele: Causes, Symptoms, and Treatment”, Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/hydrocele Accesat in 01.07.2022.

[2] Medindia. “Hydrocele. Types”, Medindia, 2022,

https://www.medindia.net/patients/patientinfo/hydrocele-types.htm Accesat in 01.07.2022.

[3] Mayo Clinic Staff. “Hydrocele.”, Mayo Clinic, 2022,

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hydrocele/diagnosis-treatment/drc-20363971 Accesat in 01.07.2022.

[4] Cleveland Clinic. “Hydrocele.”, Cleveland Clinic, 2022,

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16294-hydrocele#diagnosis-and-tests  Accesat in 01.07.2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor