Hemangiom hepatic: cauze, simptome, tratament
Un hemangiom hepatic este o masa necanceroasa (benigna) in ficat, formata dintr-o incalceala de vase de sange. Cunoscute si sub numele de hemangioame cavernoase, aceste mase hepatice sunt frecvente si se estimeaza ca apar la aproximativ 20% din populatie. Cele mai multe nu provoaca simptome si nu trebuie sa fie indepartate. Ele nu se transforma in tumori canceroase (1). Despre cauzele, factorii de risc, simptomele si tratamentul hemangioamelor hepatice vorbim in acest articol.
Continutul articolului
- Ce este hemangiomul hepatic
- Tipuri de hemangiom hepatic
- Cum identifici simptomele hemangiomului hepatic?
- Cauzele aparitiei hemangiomului hepatic
- Complicatiile hemangiomului hepatic
- Metode de diagnosticare a hemangiomului hepatic
- Hemangiom hepatic vs. cancer
- Optiuni de tratament pentru hemangiomul hepatic
- Pot fi prevenite hemangioamele hepatice?
- Prognosticul hemangiomului hepatic
- De retinut
Ce este hemangiomul hepatic
Un hemangiom hepatic este o tumoare necanceroasa situata la nivelul ficatului. Este alcatuit din vase de sange aglomerate si malformate care sunt alimentate de artera hepatica. Tumorile de hemangiom pot aparea in diverse organe, inclusiv in creier, unde uneori pot cauza probleme. In ficat, insa, rareori o fac. Ele nu se transforma in cancer si provoaca simptome doar daca cresc deosebit de mari.
Nu se stie sigur de ce apar hemangioamele hepatice. Sunt considerate o anomalie. Se crede chiar ca ar putea fi un defect din nastere. Nu indica faptul ca ceva este in neregula cu ficatul si, in general, nu vor cauza probleme pentru acest organ. Cei mai multi oameni au doar un singur hemangiom hepatic. Acesta nu se va raspandi si rareori creste in dimensiuni. In cele mai multe cazuri, hemangiomul este lasat in pace fiindca nu pune probleme. Hemangioamele hepatice la adulti si copii nu reprezinta, in general, nimic ingrijorator. Doar 10% dintre ele cresc, iar tumoarea ar trebui sa se dezvolte foarte mult pentru a duce la aparitia simptomelor. Medicul va supraveghia hemangiomul si va interveni doar daca apar probleme. Hemangiomul hepatic infantil este altceva si poate urma un curs diferit (2).
Tipuri de hemangiom hepatic
Exista doua tipuri principale de hemangiom hepatic:
- hemangiom hepatic cavernos: este cel mai frecvent, este format dintr-un amestec de vase de sange mari si mici.
- hemangiomul hepatic capilar: este mai rar, este format din vase de sange mici.
Cum identifici simptomele hemangiomului hepatic?
Hemangioamele hepatice foarte rar provoaca simptome, deoarece oamenii au de obicei hemangioame hepatice de dimensiuni mici si solitare. Cu toate acestea, mai rar, oamenii pot avea hemangioame multiple in ficat. De asemenea, acestia pot avea hemangioame mai mari. In cazul in care un hemangiom are un diametru mai mare de 4 cm, acesta poate provoca urmatoarele simptome:
- disconfort abdominal si balonare;
- greata;
- pierderea poftei de mancare;
- durere;
- o senzatie de satietate dupa o masa nu foarte copioasa.
In cazurile severe, un hemangiom mai mare se poate rupe. Acest lucru poate interfera cu functionarea organelor si poate provoca sangerari in abdomen sau coagulari de sange generalizate. Aceasta poate duce la insuficienta cardiaca si poate fi fatala (4).
Cauzele aparitiei hemangiomului hepatic
Oricine poate avea un hemangiom hepatic, dar cel mai adesea se intampla la 30, 40 si 50 de ani. Femeile sunt de trei ori mai predispuse sa il aiba decat barbatii. Motivul este neclar. De asemenea, medicii nu stiu exact ce declanseaza formarea unui hemangiom in ficat. Dar studiile sugereaza ca genele ar putea fi implicate (3).
Factori de risc
Factorii care pot creste riscul ca un hemangiom hepatic sa fie diagnosticat includ:
- varsta: un hemangiom hepatic poate fi diagnosticat la orice varsta, dar cel mai frecvent este diagnosticat la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.
- sex: femeile au mai multe sanse de a fi diagnosticate cu un hemangiom hepatic decat barbatii.
- sarcina: femeile care au fost insarcinate sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu un hemangiom hepatic decat femeile care nu au fost niciodata insarcinate. Se crede ca hormonul estrogen, care creste in timpul sarcinii, poate juca un rol in cresterea hemangiomului hepatic.
- terapia de substitutie hormonala: femeile care folosesc terapia de substitutie hormonala pentru simptomele menopauzei pot fi mai susceptibile de a fi diagnosticate cu un hemangiom hepatic decat femeile care nu o fac.
Complicatiile hemangiomului hepatic
Femeile care au fost diagnosticate cu hemangioame hepatice se confrunta cu un risc de complicatii daca raman insarcinate. Se crede ca hormonul feminin estrogen, care creste in timpul sarcinii, determina unele hemangioame hepatice sa se mareasca. Foarte rar, un hemangiom in crestere poate provoca semne si simptome care pot necesita tratament, inclusiv durere in cadranul superior drept al abdomenului, balonare abdominala sau greata. A avea un hemangiom hepatic nu inseamna ca persoana nu poate sa ramana insarcinata. Medicamentele care afecteaza nivelul de hormoni din organism, cum ar fi anticonceptionalele (pilulele contraceptive), ar putea provoca o crestere a dimensiunii si complicatii in cazul persoanelor diagnosticate cu un hemangiom hepatic. Insa acest lucru este controversat (1).
Metode de diagnosticare a hemangiomului hepatic
De obicei, medicii descopera hemangioamele hepatice in timp ce verifica organul pentru altceva, cu ajutorul unui test imagistic. Aceste teste imagistice ar putea include:
- ecografia;
- imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);
- tomografie computerizata (CT).
Daca ceva pare suspect in aceste imagini, este posibil ca pacientului sa i se solicite mai multe imagini si analize de sange pentru a stabili un diagnostic. In plus, medicul va intreba despre istoricul medical, in special, daca pacientul a avut ciroza (cicatrizare a ficatului) sau orice tip de cancer la ficat sau in alta parte (3).
Hemangiom hepatic vs. cancer
De cele mai multe ori, testele imagistice sunt suficiente pentru a le deosebi aceste doua afectiuni, hemangiom hepatic si cancer hepatic. Dar daca hemangiomul nu are caracteristicile tipice, este posibil sa fie nevoie de investigatii suplimentare pentru a-l deosebi de cancerul hepatic. De exemplu, o tumoare canceroasa a ficatului (carcinom hepatocelular) isi va schimba de obicei aspectul in timp, in timp ce un hemangiom va ramane stabil. Un cancer metastatic care s-a raspandit in ficat din alta parte ar fi, de asemenea, intalnit in alta parte a corpului (2).
Optiuni de tratament pentru hemangiomul hepatic
Hemangioamele nu au nevoie adesea de tratament si nu exista dovezi ca persoanele cu hemangioame hepatice netratate vor dezvolta cancer hepatic. Cu toate acestea, in functie de localizarea, dimensiunea si numarul lor, unele hemangioame pot fi problematice. Adesea, cel mai bine este sa tratezi un hemangiom daca acesta este mare si provoaca simptome. Tratamentele posibile pentru persoanele cu hemangioame hepatice includ:
- medicamente: de exemplu corticosteroizi.
- blocarea alimentarii cu sange a hemangiomului: medicii pot efectua o procedura pentru a taia alimentarea cu sange a hemangiomului, cu scopul de a-l opri din crestere. Aceasta procedura se numeste embolizare selectiva a arterei hepatice sau ligatura arterei hepatice.
- interventie chirurgicala pentru a indeparta hemangiomul: un medic poate indeparta un hemangiom atunci cand este posibil sa il separe de ficat, desi uneori poate fi nevoie sa indeparteze si o parte din ficat.
- transplant de ficat: medicii efectueaza rar aceasta procedura, cu exceptia cazului hemangioamelor mari sau multiple care nu pot fi tratate in alte moduri (4).
Pot fi prevenite hemangioamele hepatice?
Din moment ce nu stim ce le provoaca, nu stim cum sa prevenim hemangioamele. Cu toate acestea, un nivel ridicat de estrogen poate fi un factor de plecare. Daca ai un hemangiom hepatic, este posibil sa poti incetini sau preveni cresterea acestuia prin oprirea sau evitarea terapiei de substitutie hormonala.
Prognosticul hemangiomului hepatic
In general, prognosticul pentru hemangiomul hepatic este excelent. Majoritatea hemangioamelor hepatice nu vor cauza probleme, iar atunci cand acestea apar, interventia chirurgicala reprezinta o solutie simpla (2).
De retinut
- Hemangioamele hepatice sunt cel mai frecvent tip de tumoare hepatica benigna. Ele nu sunt canceroase.
- Majoritatea persoanelor cu hemangioame hepatice nu au simptome si nu necesita tratament medical.
- Hemangioamele hepatice cauzeaza rareori complicatii, desi hemangioamele mai mari sau multiple pot provoca simptome dureroase sau incomode.
- Daca cineva suspecteaza ca are un hemangiom hepatic, ar trebui sa vorbeasca cu un medic despre cele mai bune modalitati de diagnosticare si de gestionare a afectiunii.
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Mayo Clinic, „Liver hemangioma”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-hemangioma/symptoms-causes/syc-20354234
(2) Cleveland Clinic, „Liver hemangioma”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17784-liver-hemangioma
(3) Web MD, „What is a liver hemangioma?”: https://www.webmd.com/digestive-disorders/liver-hemangioma-overview
(4) Medical News Today, „What to know about liver hemangiomas?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322450