Ginecomastia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

8. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
 Ginecomastia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Ginecomastia este o conditie comuna baietilor si barbatilor. Sanii acestora sunt inflamati si devin anormal de mari. Este vorba de fapt despre dezvoltarea in exces a tesutului glandular mamar. Pot fi afectati barbatii de toate varstele, de la nou-nascuti la baietii aflati la pubertate si chiar la adulti. Ginecomastia este asadar rezultatul tesutului mamar suplimentar, care se formeaza ca urmare a acumularii de grasime, in cazul in care  pacientul este o persoana supraponderala sau obeza (1).

Explicam in acest articol care sunt cauzele ginecomastiei, cum se manifesta aceasta afectiune, cum se poate stabili diagnosticul si de ce este nevoie sa fie stabilit diagnosticul corect. De asemenea, explicam si modalitatile de tratament.

Ce este ginecomastia

Ginecomastia este cea mai frecventa afectiune la nivelul sanilor barbatilor. Aproximativ 50-65% dintre baietii si barbatii din intreaga lume sunt afectati de ginecomastie (4). 

Cine poate avea ginecomastie?

Ginecomastia se poate dezvolta la persoanele de sex masculin in anumite situatii:

  • la nastere: mai bine de jumatate dintre nou-nascutii de sex masculin au sanii mariti, sau inmuguriti, dar aceste semne ar trebui sa dispara in numai cateva saptamani (4). 
  • pubertate: sanii pot sa creasca la baieti in perioada pubertatii. Aceasta dezvoltare a sanilor are loc datorita dezechilibrului hormonal (testosteron, estrogen). Aceasta conditie poate sa se amelioreze in timp (4).
  • maturitate: sanii mariti sunt mai frecventi la barbatii trecuti de 50 de ani. Odata cu inaintarea in varsta, corpul barbatilor produce mai putin testosteron. De asemenea, mai multa grasime corporala stimuleaza productia de estrogeni, ceea ce poate duce la dezvoltarea tesutului mamar (4).

Cauzele ginecomastiei

Sunt mai multi factori care pot provoca ginecomastia:

  • un dezechilibru intre hormonii sexuali (testosteron, estrogen): estrogenul este hormonul care face tesutul mamar sa creasca, in vreme ce testosteronul opreste o asemenea evolutie. Atat barbatii cat si femeile au testosteron si estrogen in organism, dar nivelul de testosteron este mai mare la barbati, in vreme ce estrogenul este in cantitate mai mare la femei. Nou-nascutii si baietii tineri pot dezvolva ginecomastie, pentru ca hormonii fluctueaza in timpul dezvoltarii. Aceste situatii se rezolva pe cont propriu (1). 
  • varsta: sanii dezvoltati pot aparea la barbatii care sunt trecuti de 50 de ani, iar acest lucru se datoreaza faptului ca barbatii maturi produc mai putin testosteron si au o greutate corporala mai mare decat cei tineri, ceea ce poate duce la o crestere a nivelului de estrogen (1).
  • ciroza hepatica: leziuni hepatice cronice, insuficienta hepatica (3).
  • hipogonadism: este o afectiune caracterizata printr-o insuficienta a functionarii gonadelor (3).
  • hipertiroidism: tiroida hiperactiva.
  • functie renala deficienta.
  • tumori testiculare sau suprarenale (dar astfel de cazuri sunt rare) (3).
  • administrarea unor medicamente: unii barbati pot dezvolta ginecomastia in urma administrarii unor medicamente sau tratamente precum: steroizi anabolizanti, antibiotice, chimioterapie, antidepresive triciclice, medicamente anti HIV, blocante ale canalelor de calciu (1), anumite suplimente alimentare. Ginecomastia poate sa se dezvolte si in urma consumului de droguri recreative (canabis, heroina, amfetamine) (3). Ginecomastia poate aparea si dupa tratamentul de cancer la prostata (3).

Important de retinut

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii. 

Cum se manifesta ginecomastia

In mod normal, ginecomastia nu reprezinta o problema de sanatate grava, dar asta nu inseamna ca nu trebuie recunoscute simptomele afectiunii si identificata cauza. Simptomele includ inflamarea si sensibilitatea tesutului mamar. Daca se dezvolta inflamatii neobisnuite si persistente, daca se manifesta durere, o scurgere a mamelonului sau o combinatie a acestor manifestari este important sa fie consultat medicul specialist pentru identificarea cauzei si stabilirea tratamentului adecvat (1).

 Cum se stabileste diagnosticul de ginecomastie

Medicul dumneavoastră va dori să fie sigur că umflarea sânilor este ginecomastie și nu o altă condiție. Alte condiții care pot provoca simptome similare ginecomastiei includ:

  • tesut mamar gras: pseudoginecomastia. Este cazul persoanelor de sex masculin supraponderale care au grasime mamara, foarte asemanatoare cu ginecomastia. In astfel de cazuri nu este nevoie de investigatii suplimentare (2).
  • cancer de san: cancerul de san este mai putin frecvent la barbati, dar asta nu inseamna ca nu poate aparea. Dezvoltarea unui san, sau aparitia unui nodul ar putea fi un semnal ingrijorator (2).
  • abces mamar: este o infectie a tesutului mamar (2).
  • chist.
  • tumori benigne (lipom).
  • metastaza (un tip de cancer care s-a raspandit din alta parte a corpului).

De asemenea, medicul va intreba pacientul despre simptome, despre istoricul medical, despre stilul de viata si, eventual, istoricul familial. Medicul va face apoi o examinare fizica a tesutului mamar. In cazul in care medicul banuieste ca este vorba despre un dezechilibru hormonal, poate recomanda o urmarire a evolutiei, fara vreun tratament deosebit. In unele cazuri, pentru a exclude cancerul de san, medicul poate recomanda:

  • biopsie;
  • test de sange;
  • teste imagistice precum ecografii mamare, radiografii toracice, scanari RMN, ecografie la testicule.

Cum se trateaza ginecomastia

Ginecomastia se poate rezolva fara tratament in 6-36 de luni, daca este vorba de un dezechilibru hormonal. Daca medicul considera ca ginecomastia este cauzata de un tratament medicamentos, pacientului i se poate recomanda un medicament alternativ, iar problema dispare in cele mai multe cazuri, mai ales daca tratamentul a fost urmat o perioada nu foarte lunga de timp. Daca totusi problema nu dispare, atunci medicul poate considera ca este nevoie de o interventie chirurgicala de reducere a sanilor, sau de terapie hormonala, pentru blocarea estrogenului (1). Exista medicamente care blocheaza actiunea hormonului feminin in organism (estrogen). Medicul specialist este cel care poate prescrie insa tratamentul medicamentos, in functie de simptomele pacientului si de istoricul sau medical.

Daca sanii raman mari, inseamna ca nu este vorba despre un dezechilibru hormonal si atunci trebuie cautate alte modalitati de tratament. In unele cazuri medicul poate recomanda o interventie chirurgicala. Sunt 2 optiuni chirurgicale in ceea ce priveste ginecomastia: 

  • liposuctia: este o interventie chirurgicala care indeparteaza grasimea mamara, dar nu si tesutul glandei mamare in sine (2).
  • mastectomia: este o interventie chirurgicala care indeparteaza tesutul glandei mamare. Operatia necesita incizii mici. Este un tip mai putin invaziv de interventie chirurgicala care implica mai putin timp de recuperare (2).

Cand este indicat consultul medical

Consultul medical este necesar in urmatoarele situatii (4):

  • nodul mamar;
  • dureri neobisnuite de sani;
  • modificari neobisnuite ale sanilor;
  • mancarimi ale sanilor sau in zona axilei;
  • scurgeri ale mamelonului.

Intrebari frecvente legate de ginecomastie

Ginecomastia poate fi prevenita?

Nu, dezechilibrele hormonale nu pot fi prevenite. In schimb poate fi redus riscul de marire a sanilor prin schimbarea medicamentelor pe care le ia pacientul.

Cum pot scapa de ginecomastie?

Pentru a scapa de ginecomastie trebuie identificata cauza, pentru a se stabili cel mai bun tratament. Cel mai simplu ar fi ca ginecomastia sa fie cauzata de un tratament, pentru ca in acest caz, daca tratamentul este stopat problema dispare. 

Poate ginecomastia disparea singura? 

Ginecomastia poate disparea singura, daca se dezvolta intr-o perioada in care se manifesta dezechilibre hormonale temporare (nastere, pubertate).

Ce se poate intampla daca ginecomastia nu este tratata?

Nu exista un pericol, dar trebuie totusi investigata cauza, pentru ca este posibil ca o afectiune sa aiba manifestari de ginecomastie, dar sa fie vorba de ceva mai grav. De asemenea, trebuie vazut cum progreseaza afectiunea si ce simptome provoaca.

Exercitiile fizice pot reduce ginecomastia?

Nu. Numai in cazul in care sanii mariti sunt o consecinta a obezitatii (pseudoginecomastie) exercitiile fizice pot antrena o scadere a tesutului adipos si o reducere a sanilor.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru ginecomastie pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medical News Today, „Everything you need to know about gynecomastia (enlarged breasts in men)”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266129
  2. Mayo Clinic, „Enlarged breasts in men (gynecomastia)”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gynecomastia/diagnosis-treatment/drc-20351799
  3. Verywellhealth, „An overview of gynecomastia”: https://www.verywellhealth.com/gynecomastia-prominent-male-breasts-430620
  4. Cleveland Clinic, „Enlarged Male Breast Tissue (Gynecomastia)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16227-enlarged-male-breast-tissue-gynecomastia
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor