Fibrinogen: ce este, valori, afectiuni asociate

29. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Fibrinogen

 

Fibrinogenul este o proteina esentiala in procesul de coagulare a sangelui, iar intelegerea valorilor sale si a afectiunilor asociate poate fi cruciala pentru mentinerea unei sanatati optime. In acest articol poti descoperi informatii detaliate despre fibrinogen, valorile de referinta si afectiunile asociate cu niveluri scazute sau crescute ale acestei proteine. De asemenea, vei afla despre diagnosticarea si monitorizarea nivelului de fibrinogen, precum si despre tratamentul si prevenirea afectiunilor asociate cu variatii ale nivelului acestuia. 

Ce este fibrinogenul?

Fibrinogenul este o proteina plasmatica esentiala in procesul de coagulare a sangelui. Aceasta proteina este produsa in principal de ficat si se transforma in fibrina, substanta care formeaza cheagurile de sange, in momentul in care organismul are nevoie de oprirea unui sangerari.

Rolul fibrinogenului in procesul de coagulare este crucial, deoarece intervine in ultima etapa a coagularii, numita coagularea secundara, in care se formeaza o retea de fibrina care stabilizeaza cheagul de sange si opreste sangerarea. Astfel, fibrinogenul este esential in mentinerea sanatatii organismului [1].

Nivelul de fibrinogen din sange trebuie sa fie echilibrat, deoarece un nivel prea scazut poate duce la sangerari necontrolate si dificultati in oprirea hemoragiilor, in timp ce un nivel crescut poate favoriza formarea de cheaguri de sange in locuri nepotrivite, cauzand tromboza. Studii au aratat ca nivelurile crescute de fibrinogen sunt asociate cu riscul crescut de boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale.

Pe langa rolul sau in coagulare, fibrinogenul este considerat si un marker al inflamatiei, nivelurile sale crescute fiind asociate cu procese inflamatorii in organism. Acest lucru poate fi observat in cazul unor boli precum artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic si alte afectiuni inflamatorii [2].

Valori de referinta pentru fibrinogen

Valorile normale ale fibrinogenului variaza intre 200 si 400 mg/dl. Aceste valori sunt comune pentru adulti si copii, cu exceptia nou-nascutilor, care au valori mai mari. Nu exista diferente semnificative intre valorile normale ale fibrinogenului la barbati si femei.

Factori care pot influenta valorile fibrinogenului includ varsta, starea generala de sanatate, medicamentele, sarcina sau unele afectiuni medicale. De exemplu, nivelul de fibrinogen poate fi crescut in cazul inflamatiilor sau infectiilor acute si poate fi scazut in cazul bolilor hepatice sau renale. De asemenea, anumite medicamente, cum ar fi anticonceptionalele orale sau anticoagulantele, pot afecta nivelul de fibrinogen [3].

Nivelul de fibrinogen este important in evaluarea starii de sanatate, deoarece acesta are un rol cheie in coagularea sangelui. Valorile ridicate sau scazute ale fibrinogenului pot indica diferite probleme de sanatate, cum ar fi trombozele, infarctul miocardic sau hemoragiile.

Rezultatele testelor de fibrinogen trebuie interpretate in contextul clinic al fiecarui pacient. Valorile ridicate sau scazute pot fi semnificative pentru diagnosticarea si monitorizarea anumitor afectiuni, dar pot fi si rezultatul altor factori care influenteaza concentratia acestei proteine. De aceea, este important sa se ia in considerare si alte teste si examinari medicale pentru a ajunge la o concluzie clara si precisa [4].

Afectiuni asociate cu nivelul scazut de fibrinogen

Afibrinogenemia congenitala este o tulburare rara, care se manifesta prin absenta fibrinogenului in organism sau producerea acestuia in cantitati foarte mici. Potrivit unui studiu publicat in revista Hematology Reports, aceasta boala afecteaza aproximativ 1 din 1.000.000 de persoane. Pacientii cu afibrinogenemie congenitala prezinta sangerari prelungite, care pot fi severe si pot duce la anemie, hemoragii interne sau accidente vasculare cerebrale. Conform sursei mentionate, terapia de substitutie cu fibrinogen este esentiala pentru prevenirea acestor complicatii [5].

Hipofibrinogenemia este o afectiune in care nivelul de fibrinogen este mai scazut decat normal, insa nu complet absent. Hipofibrinogenemia poate fi cauzata de anumite boli, cum ar fi hepatita cronica, malnutritia sau leucemia, dar si de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele sau chimioterapicele. Pacientii cu hipofibrinogenemie pot prezenta sangerari prelungite si un risc crescut de hemoragii.

Disfibrinogenemia este o afectiune rara, in care fibrinogenul produs de organism este anormal si nu functioneaza corect in procesul de coagulare a sangelui. Disfibrinogenemia poate fi ereditara sau dobandita. Pacientii cu disfibrinogenemie pot prezenta sangerari necontrolate sau formarea de cheaguri de sange anormale, care pot duce la complicatii precum tromboembolismul pulmonar sau tromboza venoasa profunda [6].

Anumite situatii, precum septicemia, traumatismele severe sau arsurile extinse, pot determina un consum crescut de fibrinogen in organism, ducand astfel la scaderea nivelului acestuia. Pacientii cu scaderea nivelului de fibrinogen ca urmare a consumului crescut prezinta un risc crescut de sangerari si complicatii asociate [2].

 

Afectiuni asociate cu nivelul scazut de fibrinogen

 

Afectiuni asociate cu nivelul crescut de fibrinogen

Niveluri crescute de fibrinogen apar atunci cand exista o crestere a sintezei acestuia. In general, acest fenomen se produce in raspunsul de faza acuta la infectii, inflamatii, tumori, traumatisme sau arsuri. 

Un nivel crescut de fibrinogen se intalneste in mod cronic la pacientii care sufera de boli reumatismale si boli ale colagenului [1].

O crestere a concentratiei de fibrinogen poate aparea ca urmare a unui mecanism compensator fata de pierderea de proteine, in special de albumina, la pacientii cu sindrom nefrotic sau la cei care sufera de mielom multiplu. 

Alte patologii care evolueaza insotite de cresterea concentratiei de fibrinogen sunt boala hepatica, ciroza, coagularea intravasculara compensata, hipertensiunea, diabetul si obezitatea [4]. 

Nivelul crescut de fibrinogen expune pacientul unui risc crescut de boala cardiovasculara aterosclerotica. 

Tratamentul si prevenirea afectiunilor asociate cu variatii ale nivelului de fibrinogen

Pentru a trata si preveni afectiunile asociate cu variatiile nivelului de fibrinogen, este esential sa se identifice cauza care determina aceste variatii. Aceasta poate include investigarea unor posibile tulburari de coagulare, infectii, traume, boli autoimune sau hepatice.

In functie de cauza identificata, tratamentul se va axa pe abordarea problemei de baza. De exemplu, in cazul unui nivel scazut de fibrinogen cauzat de o tulburare de coagulare, se pot administra medicamente anticoagulante sau inlocuitori ai fibrinogenului. Daca nivelul crescut de fibrinogen este cauzat de o infectie, tratamentul va include administrarea de antibiotice [2].

Prevenirea afectiunilor asociate cu variatiile nivelului de fibrinogen implica si adoptarea unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat si evitarea consumului excesiv de alcool. Aceste masuri pot contribui la mentinerea unui nivel optim de fibrinogen si la reducerea riscului de afectiuni asociate [3].

Un aspect important in tratamentul si prevenirea afectiunilor asociate cu variatiile nivelului de fibrinogen este monitorizarea constanta a acestuia. Pacientii cu risc crescut de afectiuni legate de fibrinogen, cum ar fi cei cu antecedente de coagulare, ar trebui sa isi verifice periodic nivelul de fibrinogen pentru a detecta orice anomalie si a interveni in timp util [2]. 

In concluzie, fibrinogenul este o proteina esentiala in procesul de coagulare a sangelui, iar valorile sale normale sau anormale pot fi asociate cu diverse afectiuni. Este important sa fii constient de rolul fibrinogenului in organism, sa monitorizezi nivelul acestuia si sa fii atent la simptomele care pot indica o problema. Nu uita sa consulti un medic in caz de nevoie si sa te informezi in mod constant despre starea de sanatate. 

Bibliografie:

1. “Fibrinogen.” Testing.com, 28 Jan. 2022, www.testing.com/tests/fibrinogen/, accesat la 8.06.2023;

2. “Fibrinogen - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/fibrinogen, accesat la 8.06.2023;

3. “Fibrinogen Blood Test Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/tests/fibrinogen-blood-test, accesat la 8.06.2023;

4. “Fibrinogen Test: What It Is, Purpose, Procedure & Results.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22791-fibrinogen-test, accesat la 8.06.2023;

5. https://www.facebook.com/WebMD. “What Is a Fibrinogen Blood Test?” WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-fibrinogen-blood-test#1, accesat la 8.06.2023;

6. “UpToDate.” Www.uptodate.com, www.uptodate.com/contents/disorders-of-fibrinogen, accesat la 8.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor