Durerea de splina: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

18. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Exista momente in care poti resimti durere in zona splinei, insa stii ce afectiuni ar putea marca acest simptom? Pentru a intelege cat mai bine posibilele cauze, este important sa stii ce este acest organ si care este rolul sau in organism. Astfel, vei depista mai usor o potentiala durere de splina si vei sti cand este cazul sa te prezinti la medic.

Ce este splina?

Splina reprezinta un organ de dimensiuni destul de mici (in general nu depaseste 13 centimetri si are o greutate maxima de 250 de grame, insa poate cantari si mai putin) care face parte din sistemul limfatic. Asadar, aceasta este bogat vascularizata si este acoperita de o membrana dura, similara unei capsule.

Splina este situata in partea stanga a abdomenului, in zona superioara. Ea se afla sub coaste si este partial acoperita de catre stomac, asadar amplasarea sa poate impedica palparea cu usurinta. De aceea, o parte din potentialele afectiuni devin mai greu de diagnosticat si sunt necesare mai multe investigatii.

Ce rol joaca splina in organism?

Splina reprezinta cel mai mare organ al sistemului limfatic si are numeroase roluri in organism. Aceasta influenteaza procesul de digestie si asigura o functionare optima a lichidelor gastrice, pancreatice, a salivei etc. Splina contribuie si la protejarea organismului de boli, producand substante ce ajuta in lupta impotriva infectiilor si filtrand parazitii din sange.

Pe langa rolul sau de aparare, splina influenteaza si evolutia celulelor din sange. Ea ajuta la dezvoltarea acestor celule (plachete sanguine, leucocite, hematii) inca din stadiul de embrion, insa contribuie si la epurarea si la distrugerea hematiilor, functie indeplinita doar de catre splina.

Cum se manifesta durerea de splina?

Durerea de splina este localizata in partea stanga a abdomenului, in apropierea coastelor. Ea isi poate face aparitia sub forma unui mic disconfort, insa poate creste in intensitate si se poate manifesta drept o intepatura care se agraveaza cu fiecare inspiratie. In aceste cazuri extreme, se recomanda sa mergi imediat la medic.

Afectiunile splinei sunt insotite si de alte simptome, in afara de durere si disconfort. Acestea includ stari pronuntate de oboseala, aparitia deasa a infectiilor, scaderea in greutate, aparitia anemiei, sangerarea cu usurinta si icterul (pielea si ochii capata o nuanta galbuie).

De ce poate aparea durerea de splina?

Durerea de splina sau disconfortul in aceasta zona poate aparea drept rezultat al unor afectiuni ale splinei, dar si ale organelor din aceasta zona. Bolile asociate cu acest organ nu provoaca intotdeauna dureri, motiv pentru care ele pot fi greu de depistat. Asadar, durerea poate fi un rezultat si al unor afectiuni intestinale sau renale.

Iata care sunt cele mai comune probleme care pot determina aparitia durerii in zona splinei.

Splenomegalia - splina marita

Splenomegalia reprezinta marirea splinei si depasirea dimensiunilor sale obisnuite. Astfel, aceasta ajunge sa cantareasca peste 400 de grame, insa nu provoaca intotdeauna dureri. Splenomegalia se numara printre acele afectiuni care pot fi asociate cu lipsa simptomelor, care poate fi descoperita doar in urma unor investigatii imagistice.

Insa, in cazul in care afectiunea prezinta, totusi, simptome, apar urmatoarele manifestari: durerea migreaza si in alte zone, precum intregul abdomen si umarul stang, in timpul mesei se instaleaza foarte repede senzatia de satietate, pielea se invineteste rapid si pacientul sufera diferite infectii.

Cauzele splenomegaliei sunt diverse, de la diferite infectii bacteriene si virale, pana la boli inflamatorii (de exemplu sarcoidoza), afectiuni hepatice (ciroza hepatica), traumatisme, anemie sau o activitate mult prea intensa a splinei care duce la distrugerea prea rapida a hematiilor.

Ruptura splinei

O alta problema extrem de grava, care reprezinta o urgenta medicala, este reprezentata de ruptura splinei. Aceasta apare de cele mai multe ori in urma unui traumatism si este necesara interventia imediata, deoarece este insotita si de hemoragie interna. Alte manifestari includ scaderea rapida a tensiunii arteriale si cresterea pulsului.

Simptomele isi pot face aparitia imediat dupa suferirea traumatismului sau dupa o scurta perioada. Durerea de splina asociata cu ruptura acesteia este extrem de puternica, orice alta activitate nemaifiind posibila.

Tumori si chisturi

Aparitia unor tumori sau chisturi pe suprafata splinei pot de asemenea sa duca la declansarea unor dureri. Insa, tumorile apar destul de rar la nivelul acestui organ.

Stresul

Cu totii stim ca stresul poate afecta buna functionare a organismului si poate perturba activitatea anumitor organe. Desi afectiunile splinei nu sunt un rezultat direct al unui nivel ridicat de stres, se pare ca acesta ar putea influenta numarul de celule sanguine prezente in splina. Drept rezultat, pot aparea starile de tristete, apatie, iritabilitate, precum si afectarea capacitatii de concentrare.

Efortul

Activitatea fizica intensa si sustinuta poate fi de asemenea asociata cu durerea de splina. Senzatia de disconfort se poate instala in timpul practicarii anumitor sporturi sau activitati care necesita un efort intens, ca de exemplu alergarea. In general, durerea dispare odata ce efortul inceteaza si pacientul ia o pauza, insa se recomanda o discutie cu un specialist referitoare la acest simptom.

Boli ale organelor invecinate

Asa cum am mentionat mai sus, durerile din zona splinei nu sunt intotdeauna cauzate de o afectiune a acesteia, ci a altor organe din aceeasi zona. Bolile colonului sau ale stomacului pot cauza simptome asemanatoare, precum si afectiunile renale, ca de exemplu calculii (pietrele la rinichi).

Diagnostic

Pentru a putea stabili un diagnostic exact, medicul va incepe cu anamneza pacientului. Acesta va pune intrebari referitoare la simptome si la potentialii factori care ar fi putut determina aparitia lor, apoi va continua cu un examen clinic si cu palparea abdomenului. Din cauza zonei in care este amplasata, splina poate fi dificil de palpat, asa ca sunt necesare mai multe investigatii.

Ecografia este esentiala pentru a putea verifica dimensiunile splinei si a descoperi daca aceasta este marita. Medicul va recomanda si analizele de sange pentru a putea depista o eventuala anomalie in numarul de hematii si leucocite, dar si prezenta unei inflamatii sau infectii in organism.

In cazurile mai complexe, in care aceste investigatii nu ofera un rezultat concludent, se pot recomanda si alte analize imagistice, precum CT sau RMN.

Optiuni de tratament pentru durerea de splina

Medicul va stabili cea mai buna metoda de a combate durerile in functie de diagnostic. Acesta poate recomanda tratarea cauzei sau, daca este cazul, terapia prin metode chirurgicale.

Tratament medicamentos

O alternativa de tratament este reprezentata de administrarea unor medicamente care sa trateze cauza. Dupa caz, acestea pot combate infectia prezenta in corp, pot ameliora inflamatia sau pot trata afectiunea organelor vecine.

Tratament chirurgical

In cazul splinei marite, medicul poate recomanda inlaturarea acesteia printr-o procedura numita splenectomie. Interventia se recomanda si daca splina nu mai functioneaza corespunzator si nu exista alte metode pentru a ameliora afectiunea. Splenectomia poate fi totala, in care se indeparteaza intreaga splina, sau partiala, in care se scoate doar o parte din aceasta.

Inlaturarea splinei se poate realiza laparoscopic, o metoda mai rapida care presupune realizarea unor incizii mici, sau sub anestezie generala, printr-o incizie mai mare la nivelul abdomenului.

Este posibil ca o persoana sa traiasca fara splina, functiile sale fiind transferate catre celelalte organe. Insa, aceasta devine mai sensibila la diferite afectiuni, iar riscul de aparitie a infectiilor creste.

Prevenirea durerii de splina

Acest tip de durere poate fi dificil de prevenit, deoarece afectiuni precum splenomegalia sunt dificil de controlat. Insa, un stil de viata sanatos si cat mai lipsit de stres poate contribui la confortul tau zilnic. Consuma cat mai multe fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate din punct de vedere nutritional si incearca sa gasesti un echilibru in activitatile de zi cu zi, astfel incat sa te poti bucura de ele. Nu uita sa consumi suficiente lichide si sa te odihnesti.

Durerea de splina poate semnala o problema la nivelul acestui organ, dar si a celor invecinate. Daca resimti un disconfort pronuntat in aceasta zona, in special in timpul inspiratiilor, mergi imediat la medic si afla care ar putea fi cauza exacta.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor