Durerea de umar: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

14. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit

O durere de umar poate sa aiba numeroase cauze, iar momentul aparitiei are legatura fie cu o rana care a survenit la acest nivel, fie este cauza imbolnavirii articulatiei de la nivelul umarului. Afectiunea poate fi localizata la tendoane, ligamente, cartilaj sau la oasele umarului. Articulatia umarului este complexa si are un rol important in mobilitatea membrelor superioare. 

O durere de umar poate sa apara in orice moment, fiind de altfel o afectiune frecventa, indiferent de varsta si de sex. In cea mai mare parte a cazurilor, durerea de umar poate fi combatuta cu tratament adecvat. 

Persoanele in varsta resimt mai des o durere de umar suparatoare, ce se poate mentine o mai lunga perioada de timp si se poate transforma intr-o durere de umar cronica. In majoritatea cazurilor, cand vorbim de varstnici, durerea de umar apare ca urmare a uzurii de la nivelul cartilajelor si ligamentelor, oasele fiind si ele predispuse la diverse afectiuni care dau dureri, pe fondul imbatranirii. 

Pe de alta parte, persoanele tinere pot suferi diverse leziuni, raniri mecanice sau accidente, in urma carora pot ramane cu o durere de umar ce apare si se manifesta, in special cand umarul este supus unei activitati. 

Anatomia umarului

Anatomia umarului este o structura deosebit de complexa, iar mecanismul prin care umarul se roteste, atunci cand realizam diverse miscari, este uimitor. 

Explicat cat mai simplist, umarul este format din 3 oase mari: humerus - osul superior al bratului, scapula - omoplatul sau osul din spate si clavicula - osul din fata. 

Legaturile dintre aceste 3 structuri osoase se realizeaza printr-o panza de muschi, tendoane si articulatii. O parte a muschilor si tendoanelor pastreaza osul bratului in priza umarului, printr-o manseta rotatoare, cu rol de protectie pentru osul bratului, dar si cu importanta sarcina de mentinere a atasamentului creat pe omoplat. Cu alte cuvinte, humerusul este prins in scapula ca intr-o cavitate, iar la exterior sunt protejate de un cartilaj. In fata acestei structuri se afla clavicula. 

La nivelul umarului sunt 2 articulatii principale, acromionul si articulatia glomerulara, acestea conferind umarului o mobilitate foarte mare pentru ca mana sa se poata misca inainte, inapoi, in sus si in jos, dar si in sens circular. 

In reteaua de muschi, oase, ligamente se afla si tendoanele, care conecteaza muschii de os. 

Orice inflamatie a acestor structuri, leziunile sau ranile vor determina aparitia durerii de umar. 

Cauzele durerii de umar

Aparitia durerii de umar poate fi cauzata de numeroase situatii. Munca fizica sustinuta, unele activitati sportive solicitante, leziuni, rani, accidentari, dar si miscari repetitive sunt doar o parte dintre cauze. 

La toate acestea nu trebuie sa uitam sa mentionam si anumite boli care determina aparitia durerii la nivelul umarului, desi cauza nu se afla neaparat in zona avuta in vedere in acest material. 

Suprasolicitarea umarului

Miscarile repetitive la munca, in activitatile zilnice de acasa, activitatile sportive executate ani buni, o accidentare sau o leziune pot duce la o ruptura a muschiului, ligamentelor sau tendoanelor, ceea ce determina aparitia unei dureri intense la nivelul umarului. 

Artrita

Boala articulara degenerativa sau osteoartrita este o forma de artrita localizata la nivelul umarului. Odata cu inaintarea in varsta, in principal, cartilajul aflat la capetele oaselor articulatiei umarului se uzeaza, se subtiaza si pot sa dispara, ceea ce face ca oasele sa vina in contact direct, ceea ce duce la artrita umarului. 

Acesta este motivul pentru care apare senzatia de durere. In plus, apar formatiunile osoase numite osteofite, care fac ca miscarea sa devina tot mai rigida, iar durerea intensa. 

Bursita

La jonctiunea dintre oase si tesuturile moi exista un fel de saculeti care contin lichid, al caror rol este de a reducere frecarea dintre oase si muschi, dar si pentru protectia lor. Bursele, caci asa se numesc aceste formatiuni, pot acumula lichid in exces, in anumite conditii, ceea ce duce la durere ascutita in umar si la imposibilitatea de a realiza activitatile simple de zi cu zi. 

Tendinita

Inflamatiile la nivelul tendoanelor poate duce la aparitia acestei afectiuni. Tendinita acuta ii are in prim-plan pe sportivii care arunca mingea. Rotatia succesiva a bratului poate duce la o ruptura musculara sau chiar a tendoanelor, ceea ce aduce durerea articulatiei umarului. 

Tendinita cronica poate sa apare ca urmare a progresului artritei sau a altor boli degenerative. 

Umar intepenit

Capsulita adeziva a umarului apare la persoanele trecute de 40 de ani, in special femei si suferinzi de diabet, la cei cu valori ale colesterolului ridicate, dar si in cazul tulburarilor glandei tiroide. De ce apare durerea de umar in aceasta situatie? Ingrosarea tesuturilor in jurul articulatiilor umarului, determina in timp rigiditate, iar durerea apare la cea mai mica miscare efectuata. 

Infectii

Bacteriile pot determina inflamatie, inrosirea zonei umarului si chiar probleme serioase daca infectia nu este tratata la timp. 

Multe persoane continua sa creada ca o problema la nivelul umarului nu este serioasa, iar durerea poate fi combatuta cu creme, lotiuni, unguente si geluri cu anestezic sau cu efect antiinflamator. 

Infectiie localizate la umar pot fi grave si de obicei sunt tratate chirurgical. Medicul specialist va poate oferi cel mai bun tratament dupa un diagnostic complet. 

Fracturi

Fracturile pot sa apara la nivelul celor 3 oase mari ale umarului, pe fondul unor accidente, al unor caderi de la inaltime sau ca urmare a practicarii unor sporturi de contact. 

Leziunile sunt atat interne, cat si externe, vizibile, prin vanataile mari de pe umar, umflaturi, insotite de dureri severe. 

Boli cardiovasculare

O durere acuta in partea stanga a trunchiului, dificultati in respiratie si durere in piept ar trebui sa va determine sa sunati de urgenta pentru ajutor medical. In caz de infarct, apare o durere in umarul stang. 

Boli respiratorii

Astmul, dar si alte boli localizate la nivelul plamanilor pot duce la o suprasolicitare a muschilor respiratori si aparitia durerilor la nivelul gatului si a umarului. 

Boli digestive

Refluxul gastroesofagian este o afectiune ce determina arsuri la nivelul stomacului, durerile pot iradia si se manifesta ca junghiuri in umarul stang, dar si la nivelul gatului. 

Cancerul

Cancerul pulmonar este doar una dintre formele agresive cu efecte puternice asupra organismului. Formatiunile canceroase de la nivelul plamanilor pot conduce la dureri ale umarului si bratului. 

Pozitie gresita

Munca la birou, poate duce la aparitia durerilor lombare, dar si a celor din zona gatului, care pot sa se resimta si la nivelul umarului. 

O durere in umarul drept este consecinta unei pozitii gresite in timpul somnului, iar daca nu intervin si alte probleme de sanatate, senzatia va disparea in cateva zile. 

Durerea de umar drept are cauze variate. O greutate purtata de umarul drept, mult timp, nedistribuita uniform, va afecta partea dreaptă a trunchiului. 

Factori de risc

Sunt mai multi factori de risc, asa cum sunt si numeroasele cauze de aparitie ale acestei afectiuni. Iata principalii factori de risc:

  • Varsta;
  • Activitati sportive;
  • Probleme fiziologice;
  • Ridicarea unor lucruri grele;
  • Munca repetitiva;
  • Pozitia incorecta la nivelul umerilor;
  • Traumatisme, leziuni, rani si accidente.

Cum se manifesta durerea de umar

  • Durere in articulatia umarului in fata sau in spate;
  • Senzatie de dislocare a umarului, pe fondul glisarii si al miscarii incontrolabile;
  • Furnicaturi si senzatii de arsuri la nivelul umarului;
  • Slabiciune la umar sau brat;
  • Mobilitate diminuata la umar si la brat;
  • Rigiditatea articulatiilor.

Diagnostic

Vizita la medicul specialist este importanta pentru mentinerea starii de sanatate. O durere de umar trebuie sa va determine sa mergeti la un control, daca nu trece in cateva zile sau se accentueaza. Istoricul medical este necesar pentru un diagnostic corect, dar medicul va dori sa stie totul despre momentul aparitiei durerii, modul de manifestare si oricare alta informatie legata de episodul dureros. 

Daca aveti in familie cazuri cu dureri cronice de umar sau probleme la coloana este bine sa informati medicul. 

Informatii de interes pentru medic sunt medicamentele cu prescriptie administrate pentru diverse boli diagnosticate deja, medicamente fara reteta pentru durere, pentru dureri articulare si musculare, suplimentele alimentare, remediile naturiste si alte produse administrate fara recomandare medicala. 

Atentie: suplimentele alimentare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. 

Specialistul va realiza un examen clinic amanuntit, putand solicita teste imagistice - CT, RMN, ecografii, radiografii sau realizarea unei artrograme, dar si de laborator, pentru a elimina alte boli probabile. 

Abia cand va avea toate informatiile si rezultatele investigatiilor recomandate va putea sa puna un diagnostic corect. Abia apoi va realiza schema de tratament personalizata pentru fiecare caz in parte. 

Metode de tratament

Exista numeroase metode de tratament pentru durerea de umar. Medicul va poate indica varianta potrivita, in functie de simptome si manifestari. 

Remedii pentru reducerea durerii

  • Compresele cu gheata pot ajuta in anumite situatii;
  • Exercitii fizice moderate;
  • Masajul umarului;
  • Sedinte de acupunctura;
  • Schimbarea obiceiurilor;
  • Analiza si modificarea posturii;

Tratament medicamentos

  • Crema antiinflamatoare pentru umar;
  • Antiinflamatoare nesteroidiene;
  • Analgezice;
  • Corticosteroizi;
  • Creme, geluri, unguente cu efect calmant sau de anestezic local;
  • Medicamente antireumatice;

Pentru oricare dintre aceste produse, chiar daca pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, este bine sa va consultati cu medicul. Daca decideti administrarea fara recomandare medicala a unui tratament pentru durerea de umar, cititi cu atentie prospectele medicamentelor si, in situatiile in care observati aparitia unor reactii adverse, solicitati ajutor medical de urgenta. 

Infiltratii

Uneori injectarea steroizilor la nivelul articulatiilor este metoda care ajuta la ameliorarea durerii. 

Interventii chirurgicale

Operatiile sunt inevitabile in anumite situatii. Artroscopia sau chirurgia deschisa pot fi recomandate de medic. 

Specialistul insa trebuie sa va informeze despre riscurile procedurilor chirurgicale, modul de realizare si rezultatele urmarite, pentru a fi informati inainte de a lua o decizie. 

Recuperarea medicala dupa interventia chirurgicala, tratamentul corect si urmarea cu strictete a sfaturilor medicului sunt etape necesare pentru a va putea relua activitatile normale in cel mai scurt timp si pentru o vindecare facila. 

Recuperare medicala 

Fizioterapia si kinetoterapia sunt importante, iar medicul va poate recomanda aceste variante. Impreuna cu specialistul puteti identifica cele mai bune exercitii si miscari care sa va ajute sa va recapatati mobilitatea, pentru ca durerea sa nu se mai resimta, dar si pentru a preveni recidivele. 

Aceste terapii au rolul de a imbunatati confortul persoanei suferinde, astfel incat sa poata relua activitatile zilnice, fara disconfort, prevenind posibilele leziuni si raniri. 

Uneori medicul poate propune produse tehnico-medicale, existente in farmacii, care sa sustina si sa protejeze umarul pe durata vindecarii. 

Terapii experimentale

Stimularea profunda a creierului este o modalitate de tratament despre care nu se cunosc foarte multe lucruri, dar astfel de terapii au fost incercate in timp. Varianta experimentala a fost aleasa pentru cazurile care nu au putut fi tratate altfel, pentru o ameliorare a durerii umarului. 

Preventie

Controlul medical periodic este esential pentru a depista problemele in faza incipienta. 

Exercitiile fizice regulate sunt importante pentru mentinerea unei sanatati optime, dar si un ajutor util pentru a evita aparitia durerilor. 

Mersul si postura sunt alte elemente pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a remedia problemele si a evita aparitia unor dureri. 

O dieta echilibrata si o alimentatie sanatoasa intaresc oasele si ajuta muschii, asadar atentie la produsele alimentare din dieta zilnica. Un ajutor in plus il constituie inlaturarea factorilor nocivi si a exceselor. Echilibrul si moderatia va asigura o stare de sanatate buna. 

O durere de umar trebuie tratata corespunzator, mai ales daca persista. Interventia la timp poate insemna ca durerea acuta nu se va transforma in una cronica. Medicul specialist este singurul care poate stabili un diagnostic corect si complet, dupa ce identifica toate informatiile de care are nevoie. In situatii speciale este posibil ca medicul sa recomande interventia chirurgicala, tocmai pentru ca viata sa nu va fie afectata de durere, disconfort si nici sa nu apara alte complicatii. 

Indiferent de varsta, puteti sa va confruntati cu durere de umar. Medicul va recomanda un tratament adecvat, operatia este ultima varianta.  

Surse de informare:

  1. 1. houlder Pain and Common Shoulder Problems - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/
  2. Shoulder pain - https://www.nhs.uk/conditions/shoulder-pain/
  3. Shoulder Pain - https://www.webmd.com/pain-management/why-does-my-shoulder-hurt
  4. Shoulder pain - https://www.mayoclinic.org/symptoms/shoulder-pain/basics/causes/sym-20050696
  5. Ouch! Shoulder pain and how to treat it - https://www.health.harvard.edu/pain/ouch-shoulder-pain-and-how-to-treat-it
  6. Shoulder Pain: 11 Common Conditions and Causes - https://health.clevelandclinic.org/shoulder-pain-most-common-causes-and-how-to-fix-it/
  7. Understanding Shoulder Pain - https://msk.org.au/shoulder-pain/
  8. Shoulder Pain and Problems - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/shoulder-pain-and-problems
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor