Durerea de limba: de ce apare si optiuni de tratament

28. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Durerea de limba

 

Durerea de limba este un disconfort resimtit la nivelul organului musculos, ce apare ca raspuns al organismului fata de o infectie, o inflamatie sau leziuni tisulare. Pentru un diagnostic corect este posibil sa fie nevoie de consult multidisciplinar. Tratamentul acordat poate duce la vindecarea cauzei, prevenind si aparitia complicatiilor. 

Durerea de limba este greu de ignorat. De regula, aceasta apare pe fondul unei igiene orale precare, insa poate fi si un simptom al altor afectiuni manifestate la nivelul limbii si al cavitatii bucale. Atunci cand durerea de limba este intensa si de lunga durata, apar si leziuni, medicul este in masura sa identifice cauza de producere si sa ofere o schema de tratament corespunzatoare pentru ameliorarea sau vindecarea afectiunii. 

Care sunt manifestarile durerii de limba?

Durerea de limba poate fi ascutita, intensa, resimtita ca o arsura, cu amorteala sau furnicaturi, pe intreaga suprafata a muschiului responsabil de masticatie, deglutitie si vorbire sau doar in anumite zone. 

Durerea de limba poate fi asociata si cu alte simptome (1), (2): 

  • vezicule sau leziuni pe limba, de culori diferite;
  • modificarea aspectului si texturii limbii;
  • limba crapata;
  • stomatita;
  • afte bucale;
  • vezicule purulente sau leziuni pe gingii si interiorul obrajilor;
  • sangerare si iritatii;
  • umflarea limbii, a gingiilor si a buzelor;
  • rani in cavitatea bucala;
  • febra sau cresterea temperaturii la nivel local;
  • eruptii cutanate in jurul gurii. 

De ce apare durerea de limba?

Durerea de limba poate sa dispara rapid, prin implementarea unor reguli stricte de igiena sau o schimbare de dieta. Alteori, o limba dureroasa poate fi cauzata de boli grave - HIV/SIDA, cancer oral, deficiente de vitamine (2) etc. 

Trauma

Muscarea cu putere a limbii poate duce la durerea insuportabila, resimtita pe toata suprafata acesteia. Durerea de limba poate sa apara si daca iti musti interiorul obrazului. 

Alte traume vizeaza ingerarea unor alimente prea fierbinti, scrasnirea dintilor, precum si utilizarea unor proteze si aparate dentare (1), (3). 

Inflamatii

Inflamatiile din cavitatea bucala pot determina marirea papilelor de pe suprafata limbii si aparitia durerii de limba. Infectiile cu fungi duc la durerile de limba si la inflamarea acesteia, uneori cu aparitia unor pete albe. 

Aftele bucale sunt intalnite frecvent la copii, dar apar si la adulti, chiar la persoanele care utilizeaza inhalatoare pentru astm (3). 

Trebuie sa amintim la aceasta categorie si durerea de limba ce poate sa apara ca urmare a inflamatiilor pe fondul sifilisului, al dezvoltarii bolii gura-mana-picior sau in infectarea cu papilomavirusul uman (HPV), (3). 

Ulcere la nivelul gurii

De ulcerele stomacale stie toata lumea, ulcerele bucale sunt cunoscute mai putin. Rotunde sau ovale, de dimensiuni variate, ulcerele pot sa apara pe limba, in orice zona, determinand atat durere, cat si amorteala sau furnicaturi. De regula, aceste formatiuni pot disparea in aproximativ 2 saptamani (3), daca este eliminata cauza de producere. Aceasta poate fi mecanica, dar poate avea legatura si cu alimentatia, viciile si excesele. 

Alergii

Alergiile si sensibilitatea la anumite alimente ingerate pot conduce la durerea limbii. Sindromul de alergie orala are manifestari caracteristice: mancarime, durere, umflare, iritatii si eruptii.

 

Basic Tastes

 

Fumat

Fumatul excesiv pare ca duce la aparitia durerii de limba, la fel si renuntarea la tutun (3). 

Probleme medicale

Unele boli cronice, asa cum este diabetul, dar si persoanele care se confrunta cu anemie, pot experimenta dureri de limba. 

Se crede ca si deficientele de vitamine si minerale din corp pot duce la durerea de limba si la aparitia unor formatiuni la suprafata acesteia. Lipsa sau o cantitatea redusa de vitamina B12, fier si zinc pot produce algie la nivelul limbii (3). 

Sindromul gurii arse

Sindromul gurii arse sau sindromul limbii arse apare pe fondul consumului de alimente foarte fierbinti sau foarte iuti. Uneori este insotit de durere de limba si arsura la nivelul acesteia, dar si de uscaciune a cavitatii bucale si, in timp, se poate ajunge la pierderea gustului (1). 

Lichen plan

Cand spunem lichen plan, vorbim de o eruptie pe piele, care afecteaza si membranele mucoase. La nivelul gurii, aceasta formeaza pete albe dantelate, ce provoaca rani si durere de limba (3). 

Cancerul oral

Cancerul bucal poate duce la durere de limba, alaturi de o rana sau un nodul care nici nu dispar, nici nu se vindeca (3). 

Sindromul Sjögren 

Vorbim in acest caz de o afectiune autoimuna, cu inflamarea glandelor salivare si lacrimale, ceea ce conduce la uscaciunea gurii. Limba poate fi uscata, fisurata, iar durerea este insotita de ulceratii (3). 

Optiuni de tratament pentru durerea de limba

Durerea de limba poate fi diagnosticata de medicul curant, dar si de un stomatolog. Unele manifestari vor disparea in cateva zile. Pentru cele persistente, medicul poate prescrie tratament medicamentos cu antibiotice pentru a tine sub control infectiile; antifungic pentru a scapa de ciuperci; analgezice pentru ameliorarea durerii si unguente. 

Cand dezechilibrul de vitamine din organism are o contributie importanta in aparitia durerilor de limba, medicul te va sfatui in legatura cu schimbarile din dieta.  Poate sa iti indice si anumite suplimente alimentare si remedii naturiste de administrat in paralel, fara a uita ca acestea nu se pot substitui unui stil de viata sanatos. 

Daca durerea de limba a aparut pe fondul consumului unor alimente acide, iuti sau fierbinti, medicul va sugera evitarea acestora. 

Pacientii cu cancere bucale pot avea o combinatie de tratamente medicamentoase pentru a inlatura efectele radiatiilor si pe cel al chimioterapiei. 

O buna igiena orala va mentine atat limba curata, departe de infectii si inflamatii, cat si intregul organism sanatos. Periajul dintilor trebuie insotit permanent de o curatare buna a suprafetei limbii, pentru a nu favoriza aparitia si inmultirea bacteriilor. 

Durerea de limba poata sa apara din cauze multiple. In anumite situatii este un simptom al unor afectiuni mai grave. Unele boli cronice cresc riscul de aparitie a durerilor de limba. Este recomandat un consult medical de specialitate si un tratament adecvat. Ingrijirile medicale pot fi asociate cu schimbarea stilului de viata si a dietei. 

Surse de informare:

1. Tongue Problems - https://www.healthline.com/health/tongue-problems-2

2. Tongue Problems - https://www.webmd.com/oral-health/guide/tongue-problem-basics-sore-or-discolored-tongue-and-tongue-bumps

3. What’s Causing My Sore Tongue? - https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/sore-tongue

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor