Durerea de coate: de ce apare si optiuni de tratament?

20. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Durerea de coate

 

Cotul este o articulatie complexa, care ajuta la realizarea a numeroase miscari, motiv pentru care articulatiile se pot uza si deteriora. Drept rezultat, poate aparea durerea de coate. De cele mai multe ori, cauzele durerii sunt de natura mecanica, insa pot fi responsabile si anumite afectiuni.

Cateva cuvinte despre anatomia cotului

Cotul este o articulatie care uneste trei oase diferite: osul bratului, numit humerus, si oasele ulna si radius, care compun antebratul. In capatul fiecarui os se afla un cartilaj, care favorizeaza miscarea acestora si absoarbe socurile. De asemenea, ele sunt fixate cu ajutorul unui ligament. Tendoanele sunt cele care fac legatura dintre oase si muschi si permit realizarea diferitelor miscari ale bratelor.

Asadar, exista numeroase componente anatomice in alcatuirea coatelor. Daca oricare dintre aceste componente sau nervii si vasele de sange din jur au de suferit, atunci poate aparea durerea de coate.

Cauzele durerii de coate

Cele mai comune cauze ale durerii localizate in aceasta zona sunt leziunile si accidentarile suferite in regiunea cotului, insa si diverse afectiuni pot fi implicate.

Leziuni

Anumite leziuni pot avea loc o singura data, de exemplu in urma unei accidentari in timpul unor activitati sportive (entorse, fracturi, dislocari). Insa, realizarea repetata a unor miscari poate duce la uzura treptata a articulatiei cotului si, astfel, apar alt tip de leziuni.

Din categoria leziunilor de uzura, putem mentiona: bursita (caracterizata de inflamarea burselor, mici saci plini cu fluid, prezenti in zona articulatiilor; ea este cauzata de obicei de anumite miscari repetate, dar si in urma unui accident sau infectie), tendinita, compresia nervilor si fracturile survenite in urma uzurii oaselor.

Afectiuni

Exista o serie de boli care pot cauza durere de coate, desi acesta nu este neaparat principalul lor simptom. Iata cateva dintre afectiunile care pot duce la aparitia acestei dureri:

  • Artrita: exista mai multe variante ale acestei boli care pot cauza durere de coate. Artrita reumatoida este cea mai comuna, aceasta avand loc atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase si duce la umflarea articulatiilor. Durerea poate aparea si in cazul osteoartritei, cand cartilajul din zona cotului se deterioreaza cu timpul, iar oasele ajung sa se atinga unul de celalalt si astfel apare durerea si pierderea mobilitatii.
  • Osteocondrita disecanta: aceasta afectiune apare cel mai des la copii si adolescenti si presupune “moartea” unei portiuni de os din preajma cotului. Apoi, acea portiune si cartilajul din jur se desprind, cauzand durere in timpul activitatilor fizice. Osteocondrita disecanta se manifesta cel mai des in zona genunchiului, dar poate fi prezenta si in regiunea cotului.
  • Guta: este de fapt un tip de artrita, in care acidul uric se acumuleaza sub forma de cristale in tesuturi. Daca acest surplus se depune in zona cotului, pot aparea dureri puternice.
  • Lupus: o alta afectiune in care sistemul imunitar ataca tesuturi sanatoase din corp, precum articulatii sau organe. Lupusul afecteaza cel mai des mainile si picioarele, insa poate duce la aparitia problemelor si la nivelul coatelor.
  • Boala Lyme: transmisa prin muscatura de capuse, boala Lyme poate cauza probleme serioase daca nu este tratata in timp util. Poate fi afectat sistemul nervos si poate aparea durerea de articulatii, inclusiv la nivelul coatelor.

Cand sa mergi la medic?

Daca ai dureri puternice in zona cotului, bratul nu arata asa cum ar trebui si crezi ca ai suferit o fractura sau dislocare, mergi imediat la urgente! Ar trebui sa iei legatura cu un medic si daca durerea nu dispare la repaus sau cand aplici comprese reci, daca se intensifica si apar umflaturi si vanatai, daca apare febra sau suferi probleme de mobilitate la nivelul cotului.

Tratamentul durerii de coate

Daca simptomele nu dispar sau daca puseurile de durere sunt recurente, medicul poate recomanda o serie de optiuni de tratament:

  • fizioterapie si exercitii fizice care sa ajute la intarirea tendoanelor;
  • masaj;
  • acupunctura;
  • purtarea unei fese speciale care sa puna o anumita presiune pe zona cotului;
  • medicamente antiinflamatoare, care sa ajute la ameliorarea durerii, insa acestea nu au de obicei un efect pe termen lung;
  • in cazurile severe, in care durerea a persistat pentru o perioada de 12 luni, se poate recomanda si o interventie chirurgicala.

Este recomandat sa tii cont intotdeauna de recomandarile medicului si sa nu recurgi la tratamente fara sa fi discutat cu un specialist.

Prevenirea durerii de coate

Exista cateva moduri prin care poti preveni accidentarile si aparitia durerilor. Asigura-te ca faci exercitii de incalzire si relaxare inainte si dupa efort fizic si ca executi miscarile corect, folosind echipamentele potrivite! Poti apela si la diverse exercitii care sa ajute la intarirea musculaturii din zona bratelor si a coatelor, dar discuta cu un specialist despre care sunt cele mai potrivite!

Evita sa pui presiune pe zona degetelor, incheieturilor si a antebratelor prin miscari repetitive, fortate, prin mentinerea unor pozitii inconfortabile sau evitand relaxarea muschilor! Acestea pot avea un impact si asupra coatelor si, astfel, pot aparea dureri.

Durerea de coate poate fi un simplu disconfort, insa poate deveni o problema cu adevarat serioasa in momentul in care se agraveaza sau este asociata si cu alte manifestari severe. Ai grija la felul in care executi miscarile bratelor si ia intotdeauna masuri de precautie si mergi imediat la medic atunci cand suferi o accidentare sau resimti orice simptome deranjante!

Surse:

1. Shiel Jr, William C. “Why Does My Elbow Hurt? 14 Common Causes of Elbow Pain.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/pain-management/guide/elbow-pain. Published December 18, 2020. Accessed September 29, 2022.

2. “Elbow Pain.” Elbow Pain - Better Health Channel, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/elbow-pain. Accessed September 29, 2022.

 

  • Compresa rece instant este un dispozitiv medical ideal pentru ameliorarea durerilor si umflaturilor cauzate de arsuri, entorse, echimoze, tumefieri, dureri dentare si intepaturi de insecte.
  • Compresa calda/rece este un sistem de incalzire sau racire cu gel. Este destinat utilizarii repetate.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor