Dieta balerinelor: etape, avantaje, dezavantaje, contraindicatii

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Balerina

 

Balerinele sunt adesea invidiate pentru siluetele lor filiforme, insa putini dintre noi cunosc cat efort depun acestea pentru a se mentine in forma. Un spectacol de balet are in spare aproximativ 6 ore de antrenament pe zi, asa ca nu este de mirare ca balerinele trebuie sa faca tot posibililul pentru a-si mentine un fizic impecabil si a-si alimenta organismul cu nutrientii de care are nevoie. La urma urmei, balerinele sunt sportive de performanta. 

Daca si tu aspiri sa devii o balerina sau pur si simplu iti doresti sa urmezi dieta balerinei, este extrem de util sa stii ce mananca o balerina intr-o zi, care sunt etapele acestui regim alimentar, ce avantaje si dezavantaje prezinta, dar si care sunt contraindicatiile dietei balerinelor. Descopera in continuare secretele dietei balerinelor si modul in care aceasta poate influenta sanatatea! 

Ce este dieta balerinelor?

Dieta balerina este cunoscuta ca o dieta hipocalorica si restrictiva, conceputa initial pentru a ajuta balerinele sa slabeasca rapid si sa mentina o greutate corporala scazuta, necesara pentru performantele lor artistice. Aceasta dieta se bazeaza pe alimente cu un continut scazut de calorii si grasimi si are ca scop principal pierderea rapida in greutate, prin reducerea aportului caloric si a grasimilor, precum si detoxifierea organismului [1]. 

In acelasi timp, dieta balerina urmareste sa imbunatateasca functia digestiva si sa ofere un nivel adecvat de energie. Aceasta dieta este populara datorita rezultatelor rapide si eficiente in ceea ce priveste pierderea in greutate, alaturi de faptul ca meniul ei se bazeaza pe alimente sanatoase si cu un continut scazut de calorii, care ajuta la mentinerea siluetei si la imbunatatirea performantelor fizice si artistice ale balerinelor.

De asemenea, dieta balerina este eficienta si rapida in ceea ce priveste pierderea in greutate, ceea ce o face atractiva pentru balerinele care trebuie sa mentina o greutate corporala scazuta pentru a-si putea desfasura activitatile artistice, dar si pentru persoanele care vor sa urmeze un regim rapid de slabit. 

Dieta balerinelor este strans legata de lumea dansului deoarece a fost conceputa pentru a raspunde nevoilor specifice ale balerinelor, care au nevoie de o silueta supla si gratioasa pentru a se putea misca cu usurinta si a-si mentine in acelasi timp o stare buna de sanatate.

 

Dieta balerinelor

 

Reguli alimentare de baza in dieta balerinelor 

La fel ca oricare alta cura de slabire, dieta balerinelor prezinta cateva reguli alimentare de baza pe care trebuie sa le respectam. Iata care sunt acestea! 

Dieta balerinelor inseamna echilibru nutritional 

Dieta balerinei nu implica infometarea sau renuntarea la mancare. Este important sa asiguram un aport adecvat de proteine, carbohidrati, grasimi sanatoase, vitamine si minerale in cadrul dietei zilnice. Astfel, putem beneficia de energia necesara pentru sustinerea activitatilor si putem mentine sanatatea sistemului imunitar

Alimente permise in dieta balerina 

Dieta balerina se concentreaza pe alimentele cu un continut scazut de calorii si bogate in proteine. Scopul acestei diete este de a mentine o silueta perfecta, dar si un nivel de energie optim pentru a dansa. Prin urmare, dieta balerinelor cuprinde alimente foarte specifice precum: 

Principiul care se afla la baza acestei diete este de a oferi balerinelor o explozie de energie pentru repetitii, fara a adauga kilograme nedorite. De asemenea, dieta balerina poate fi sustinuta si cu suplimente alimentare care sprijina mentinerea greutatii normale si functionarea normala a digestiei. 

Alimente interzise in dieta balerina 

Daca si tu doresti sa urmezi dieta balerina, trebuie sa stii ca exista anumite alimente care ar trebui evitate. Acestea includ: 

  • alimentele procesate; 
  • alimentele bogate in grasimi saturate; 
  • zaharuri adaugate; 
  • bauturile carbogazoase; 
  • carbohidratii simpli [1]. 

 

Alimente interzise in dieta balerina 

 

Dieta balerinelor: etape 

Dieta balerinelor prezinta mai multe etapte, fiecare dintre acestea avand propriile obiective si reguli alimentare specifice. Iata care sunt etapele pe care trebuie sa le bifezi pentru a te bucura de avantajele dietei balerinelor! 

1. Etapa de detoxifiere 

Faza de detoxifiere a dietei balerinelor este o etapa importanta in care se elimina toxinele din organism. Aceasta etapa dureaza de obicei 3-4 zile si se bazeaza pe supe de legume, fructe proaspete si multa apa. Este important sa se evite alimentele grase, procesate si rafinate si zaharul. Aceasta faza poate ajuta la imbunatatirea functiei digestive si la eliminarea excesului de apa din corp.

2. Etapa de slabire 

Faza de slabire rapida este cea de-a doua etapa a dietei balerinelor si dureaza de obicei intre 7 si 10 zile. In aceasta perioada, meniul zilnic se compune din alimente sarace in calorii, dar bogate in proteine si fibre, cum ar fi pui, peste, legume, fructe si cereale integrale. Scopul acestei faze este de a stimula arderea grasimilor si pierderea rapida in greutate.

3. Etapa de stabilizare

Faza de stabilizare este etapa in care se introduc treptat alimentele care au fost evitate in fazele anterioare. Aceasta faza dureaza intre 2 si 4 saptamani, iar meniul zilnic se diversifica. Alimentele bogate in grasimi sanatoase, precum nuci, seminte si avocado, sunt permise, iar portiile de proteine si legume se maresc usor. Scopul acestei faze este de a mentine greutatea pierduta si de a permite organismului sa se adapteze la noile obiceiuri alimentare.

4. Etapa de mentinere 

Faza de mentinere a greutatii este ultima etapa a dietei balerinelor si are ca scop mentinerea greutatii atinse in fazele anterioare. In aceasta perioada, meniul zilnic trebuie sa fie echilibrat si sa includa toate grupele de alimente, in cantitati moderate. Este important sa se continue practicarea unui stil de viata sanatos si sa se evite excesele alimentare.

Avantajele dietei balerinelor 

Exista o serie de avantaje asociate cu dieta balerinelor, cum ar fi: 

  • pierderea rapida in greutate - dieta balerinelor poate duce la o scadere de greutate aproape miraculoasa si la obtinerea unei siluete suple; 
  • detoxifierea organismului - dieta balerinei se bazeaza pe consumul de alimente naturale, neprocesate si bogate in fibre, asa cum sunt fructele si legumele; acestea ajuta la eliminarea toxinelor din organism si pot contribui la imbunatatirea energiei si a starii generale de sanatate; 
  • imbunatatirea flexibilatii si a tonusului muscular - dieta balerinelor promoveaza consumul de proteine slabe si carbohidrati complecsi, care sustin dezvoltarea musculara si flexibilitatea. 
  • promovarea unui stil de viata sanatos - dieta balerinei incurajeaza consumul de alimente naturale, neprocesate si evitarea zaharului, grasimilor nesanatoase; acest stil de alimentatie poate contribui la prevenirea numeroaselor afectiuni de sanatate. 

 

Antrenament balerina

 

Dezavantajele dietei balerinelor 

Este important, totusi, sa tinem cont de dezavantajele dietei balerina. Iata care sunt cele mai importante:

  • restrictiile alimentare - dieta balerinelor impune unele restrictii alimentare care pot fi dificil de respectat pe termen lung; 
  • risc de deficienta nutritionale - o dieta foarte restrictiva piate duce la deficiente de vitamine si minerale, importante pentru sanatate; desigur, aici pot interveni suplimentele alimentare cu multivitamine si minerale
  • posibililele tulburari alimentare - pentru unele persoane, urmarea diete cu un continut scazut de calorii poate duce la aparitia unor tulburari de alimentatie sau a unei relatii nesanatoase cu mancarea [2]. 

Contraindicatii si precautii in dieta balerinelor 

Dietele cu un continut scazut de calorii, asa cum este si dieta balerinei, sunt unice prin faptul ca trebuie supravegheate medical. Iata cateva dintre contraindicatiile acestei diete!

Nu este indicata pentru persoanele care sufera de diabet zaharat 

Dieta balerina poate fi periculoasa pentru anumite categorii de persoane, inclusiv cele care sufera de diabet zaharat de tip 1 sau 2. Potrivit studiilor asupra dietelor foarte sarace in calorii [3], dieta balerina este saraca in carbohidrati si poate duce la fluctuatii mari ale nivelului de zahar din sange, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele cu diabet. De asemenea, acestea au nevoie de un echilibru strict intre carbohidrati, proteine si grasimi pentru a mentine nivelurile de zahar din sange sub control, iar o dieta restrictiva cum este dieta balerina poate duce la dezechilibre ale glicemiei. 

Nu trebuie urmata de persoanele cu afectiuni renale

Persoanele care sufera de afectiuni renale trebuie sa evite dieta balerina, deoarece aceasta poate fi prea bogata in proteine pentru organismul lor. Conform unui studiu publicat in National Library of Medicine [4], o dieta bogata in proteine poate supraincarca rinichii si poate duce la agravarea afectiunilor renale. 

Nu este recomandata femeilor insarcinate 

In ceea ce priveste femeile insarcinate sau care alapteaza, acestea trebuie sa evite adoptarea dietei balerina, deoarece organismul lor are nevoie de o cantitate suficienta de nutrienti pentru a sustine dezvoltarea si cresterea copilului. Adoptarea unei diete restrictive, cum este dieta balerina, in timpul sarcinii sau alaptarii poate duce la deficiente nutritionale atat pentru mama, cat si pentru copil.

 

Practicarea baletului

 

Exemplu de meniu pentru dieta balerinelor 

Pe baza informatiilor de mai sus, iti vom prezenta in randurile urmatoare un exemplu de meniu urmat de balerinele cu un nivel moderat de activitate. Balerinele moderat active se pot antrena intre 30 si 60 de minute in fiecare zi a saptamanii, adesea necesitand un meniu care sa includa aproximativ 2000 de calorii pe zi. Un exemplu de astfel de meniu include [5]:

  • Mic dejun: un covrig din cereale integrale cu 2 linguri de crema de branza simpla si o ceasca de cafea fara zahar. 
  • Gustare: 1/4 cana de ananas, 1 cana de struguri si 30 g de nuci de macadamia. 
  • Pranz: 2 cana de spanac cu 1/4 cana de branza de capra, 90 g de piept de pui la gratar, 15 g de nuci pecan, 1/4 avocado, 1/4 ceasca de merisoare uscate si 1 lingura de dressing vinaigrette (din ulei de masline, otet, mustar dijon, sirop de artar, usturoi, sare si piper). 
  • Gustare: 1 cana de afine cu 1 cana si jumatate de lapte de soia
  • Cina: 90 g de somon la gratar, 1 cana de broccoli gatit, 1 lingura de ulei de masline, 1/2 cana de ceapa prajita si 1 cana de quinoa gatita. 
  • Gustare: 1 biscuit cu unt de arahide de marime medie.

 

Exemplu de meniu pentru dieta balerinelor

 

In concluzie, dieta balerinelor poate oferi rezultate rapide in ceea ce priveste pierderea in greutate si detoxifierea organismului, insa prezinta si dezavantaje precum posibilitatea aparitiei unor deficiente nutritionale. Este esential sa se ia in considerare contraindicatiile si precautiile, in special pentru persoanele cu probleme medicale specifice. Pentru aprofundarea informatiilor despre dieta balerinelor si a obtine sugestii de meniu echilibrate, te invitam sa te programezi la medic, pentru o abordare sanatoasa si eficienta a acestei diete.

Referinte: 

[1] Comment. “The Ballerina Diet - What Ballet Dancers Really Eat -- and Don’t Eat.” TotalBeauty, www.totalbeauty.com/content/blog/ballerina-diet-tbk-170929.

Accessed 22 June 2023. 

[2] “Are Very Low-Calorie Diets Safe for Weight Loss?” WebMD, www.webmd.com/diet/low-calorie-diets. 

Reviewed 29 Nov. 2022. Accessed 22 June 2023. 

[3] “Very Low Calorie Diet.” Very Low Calorie Diet - an Overview | ScienceDirect Topics, www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/very-low-calorie-diet. 

Published 2018. Accessed 22 June 2023. 

[4] Ko, Gang-Jee, et al. “The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity.” Journal of the American Society of Nephrology : JASN, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7460905/. 

Published Aug. 2020. Accessed 22 June 2023. 

[5] Erin Coleman, R.D. “Sample Ballerina Diet: Lovetoknow Health & Wellness.” LoveToKnow, LoveToKnow Health & Wellness, www.lovetoknowhealth.com/diet-and-nutrition/sample-ballerina-diet. 

Published 12 Apr. 2022. Accessed 22 June 2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor