Dermatita herpetiforma: cauze, simptome, tratament

13. 1. 2023 · 7 minute de citit

Dermatita herpetiforma este o reactie autoimuna a organismului la consumul de gluten. Cand mananci si digeri produse alimentare care contin gluten, sistemul tau imunitar activeaza si produce anticorpi. Acesti anticorpi se depun in piele, ceea ce provoaca mancarimi si formarea de eruptii cutanate sub forma de vezicule cu lichid.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dermatita herpetiforma: cauze, simptome, tratament

Afectiunea poate sa apara cel mai adesea la persoanele cu boala celiaca, manifestandu-se prin mancarime, vezicule, eruptii cutanate.

Ce este dermatita herpetiforma?

Dermatita herpetiforma este o afectiune cronica care provoaca mancarimi si eruptii pe piele ca urmare a sensibilitatii la gluten. Glutenul se regaseste in alimente cum ar fi graul, secara si orzul.

Alti termeni pentru dermatita herpetiforma includ:

  • boala lui Duhring.
  • eruptie cutanata la gluten.
  • eruptia celiaca.

Dermatita herpetiforma este, uneori, numita „manifestarea cutanata a bolii celiace” si afecteaza 10% pana la 25% dintre persoanele diagnosticate cu boala celiaca [1]. 

Este posibil sa suferi de dermatita herpetiforma fara a avea boala celiaca.

Dermatita herpetiforma poate afecta persoanele de orice varsta, dar este mai frecventa la barbati decat la femei si este rara la copii [2]. Cu toate acestea, este cel mai probabil sa afecteze persoane[1]:

  • intre 30 si 40 de ani;
  • care sufera de boala celiaca;
  • care rude in familie cu dermatita herpetiforma sau boala celiaca;
  • care au antecedente de afectiuni autoimune in istoricul lor biologic familial, cum ar fi anemia, bolile tiroidiene, vitiligo, diabetul de tip 1, alopecia areata si boala Addison.

Simptome specifice acestei afectiuni

 

Simptome specifice dermatitei

 

Dermatita herpetiforma poate provoca simptome cutanate, orale si gastro-intestinale [2] -[4].

Simptome cutanate

Printre simptomele cutanate se numara:

  • iritatii ale pielii, formatiuni de vezicule cu lichid care provoaca mancarime, senzatie de arsura;
  • zonele frecvent afectate sunt coatele, antebratele, genunchii, fesele, spatele si/sau scalpul, desi fata si zona inghinala pot fi uneori afectate;
  • eruptii cutanate care tind sa se dezvolte in mod egal pe partea stanga si dreapta a corpului. 

Veziculele cauzate de dermatita herpetiforma seamana, uneori, cu cele cauzate de herpes.

Ranile cutanate, veziculele cu lichid se vindeca in termen de 1-2 saptamani, dar pot reaparea [2].

Simptome orale

Printre simptomele orale se numara:

  • vezicule in cavitatea bucala;
  • defecte ale smaltului dintilor - decolorare, caneluri orizontale pe dinti.

Simptome gastro-intestinale

Printre simptomele gastro-intestinale se numara:

  • dureri de stomac;
  • crampe;
  • diaree;
  • constipatie;
  • balonare .

In plus fata de aceste simptome, persoanele care au dermatita herpetiforma pot prezenta un risc crescut pentru limfom al intestinului subtire si alte boli autoimune, inclusiv boli autoimune tiroidiene (tiroidita Hashimoto), anemie pernicioasa si diabet zaharat.

Cauzele de aparitie ale dermatitei herpetiforme

Boala celiaca

Eruptia cutanata asociata cu dermatita herpetiforma este cauzata de un raspuns imun anormal la gluten. La o persoana susceptibila, procesul incepe atunci cand se consuma alimente care contin gluten. Glutenul declanseaza un raspuns imun in care un anticorp auto activ de tip imunoglobulina A (IgA) se deplaseaza si se depune in piele. Odata ajuns acolo, anticorpul solicita un raspuns inflamator care duce, in cele din urma, la eruptii cutanate inflamate, mancarime, vezicule.

Factori genetici

Afectiuni autoimune cum ar fi dermatita herpetiforma pot aparea in familia biologica. Genele strans asociate cu dermatita herpetiforma sunt HLA-DQ2 si HLA-DQ8 [1].

Factorii genetici joaca un rol important in dermatita herpetiforma. Aproximativ 10 - 15% dintre persoanele cu un parinte sau un frate care are boala celiaca sau dermatita herpetiforma sufera de aceasta afectiune. Cercetatorii au identificat anumite gene care predispun unele persoane la dermatita herpetiforma [4].

Substante chimice si medicamente

In plus fata de alimentele care contin gluten, anumite substante chimice si medicamente pot produce simptome persoanelor cu aceasta afectiune. De exemplu, iodul, un produs chimic adaugat la multe alimente si medicamente nesteroidiene antiinflamatorii (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofen si naproxen poate declansa reactii asemanatoare.

Metode pentru diagnosticare si investigatii

 

Diagnosticarea dermatitei

 

Medicul specialist poate diagnostica dermatita herpetiforma dupa examinarea fizica a pielii. Acesta poate recomanda efectuarea unor teste pentru a confirma un diagnostic cum ar fi [1], [2]:

  • biopsie cutanata - se preleveaza o mostra de piele pentru a verifica existenta dermatitei herpetiforme;
  • test de sange - exista doi anticorpi frecvent intalniti la persoanele cu boala celiaca: anticorpii de tip IgA si IgG anti transglutaminaza tisulara. Daca ai un rezultat pozitiv pentru acesti anticorpi si daca biopsia cutanata confirma dermatita herpetiforma, atunci este posibil sa suferi de boala celiaca. Unele persoane trebuie sa efectueze o biopsie intestinala pentru a confirma boala celiaca.

Pentru a te asigura ca un test cutanat este corect efectuat, este important sa continui sa consumi alimente cu gluten inainte si in timpul diagnosticului.

Daca ai eliminat deja glutenul din dieta, trebuie sa il reintroduci in mai multe mese in fiecare zi. Ar trebui sa faci acest lucru timp de cel putin 6 saptamani inainte de a efectua testul [3].

Uneori, dermatita herpetiforma este confundata cu:

Complicatii specifice afectiunii

Unele complicatii potentiale ale dermatitei herpetiforme includ [3]:

  • osteoporoza;
  • anumite tipuri de cancer intestinal;
  • risc crescut de alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 si bolile tiroidiene.

Ca si in cazul bolii celiace, riscul de a dezvolta acestea este redus prin urmarea unei diete fara gluten.

Optiuni de tratament pentru dermatita herpetiform

Tratamentul pentru dermatita herpetiforma include [1]-[4]:

  • dieta alimentara fara gluten;
  • administrarea unor antibiotice pe cale orala care amelioreaza mancarimea.

Dieta alimentara fara gluten

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci daca ai fost diagnosticat cu dermatita herpetiforma este sa eviti consumul de gluten.

Urmarea unei diete fara gluten ajuta in tratamentul dermatitei herpetiforme prin[1]:

  • reducerea nevoii de medicamente pentru a gestiona starea tesutului cutanat;
  • reducerea riscului de a dezvolta alte boli autoimune;
  • reducerea riscului de limfom intestinal;
  • imbunatatirea oricarei boli intestinale sensibile la gluten;
  • imbunatatirea nutritiei si a densitatii osoase.

Alimente comune de evitat in dieta care contin gluten includ:

  • orz;
  • paine (secara si grau);
  • prajituri;
  • biscuiti;
  • cereale;
  • paste fainoase.

Atentie! Dieta fara gluten poate da rezultat in cateva luni si este urmata pe tot parcursul vietii.

Corticosteroizi topici 

Aceste lotiuni, creme si unguente, dermatocosmetice pentru ingrijirea corpului pot reduce inflamatia si pot ajuta la ameliorarea senzatiei de mancarime [4].

Dapsona (DDS)

Acesta este un medicament antibiotic folosit ca terapie principala pentru tratamentul dermatitei herpetiforme, pentru a reduce mancarimea si eruptiile cutanate in decurs de una pana la trei zile. Poate fi necesar sa administrezi medicamentele timp de unul pana la doi ani pentru a preveni formarea mai multor noi eruptii cutanate.

Deoarece administrarea medicamentului poate provoca efecte secundare nocive, inclusiv anemie, persoanele trebuie sa monitorizeze regulat posibila dezvoltare a anemiei si alte efecte adverse [4]. 

Sulfasalazina si sulfapirebina

Persoanelor ale caror simptome nu se amelioreaza prin administrarea de dapsona sau care nu o pot tolera medicamentul, le poate fi prescrisa sulfapirina sau sulfasalazina. Aceste medicamente pot reduce inflamatia pielii care apare in dermatita herpetiforma [4].

Durata de timp necesara pentru ca pielea sa se vindece variaza de la o persoana la alta, dar poate dura pana la 2 ani sau mai mult.

Administrarea de medicamente se efectueaza doar sub prescriptie medicala.

Atentie! Acest articol are un caracter strict informativ. In cazul in care prezinti simptome de boala, adreseaza-te medicului specialist si urmeaza sfaturile acestuia!

Metode utile in prevenirea afectiunii

Nu exista modalitati cunoscute de a preveni sau de a aplica doar tratamente naturiste pentru dermatita herpetiforma. Poti reduce probabilitatea de a dezvolta simptomele prin [1]:

Aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul!

Dermatita herpetiforma este o boala cu care se pot confrunta persoane de toate varstele, in special pe fondul intolerantei la gluten. Daca suferi de simptomele bolii, adreseaza-te unui medic specialist si urmeza tratamentul indicat de acesta!

Surse de informare:

[1] Cleveland Clinic. “Dermatitis Herpetiformis.”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21460-dermatitis-herpetiformis, Accesat in 12.01.2023.  

[2] Webmd Editorial Team. “Dermatitis Herpetiformis.”, Webmd, 2020, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-dermatitis-herpetiformis, Accesat in 12.01.2023.  

[3] NHS. “Dermatitis Herpetiformis.”, NHS, 2022, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/dermatitis-herpetiformis, Accesat in 12.01.2023.  

[4] Yale Medicine. “Dermatitis Herpetiformis.”, Yale Medicine, 2022, https://www.yalemedicine.org/conditions/dermatitis-herpetiformis, Accesat in 12.01.2023.

 

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor