Ce este glutenul - tot ce trebuie sa stii despre acesta

28. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Paine

In ultimii ani, dieta fara gluten a devenit tot mai populara. Multe persoane o adopta, chiar dacă nu au probleme de sanatate care sa impuna acest lucru, iar cresterea numarului si varietatii produselor fara gluten disponibile pe piata a contribuit, cu siguranta, la sporirea popularitatii sale. Dar ce este de fapt glutenul si de ce se spune ca nu este sanatos? Raspunsul la aceasta intrebare si tot ce altceva mai trebuie sa stii despre acest subiect il vei afla mai jos. 

Ce este glutenul

Glutenul este o proteina care se gaseste in mod natural in cereleale precum orzul, graul, secara si triticalele (o incrucisare intre grau si secara). Ajuta alimentele sa-si mentina forma, actionand aproape ca un lipici, si este responsabil pentru acea textura moale, elastica, masticabila, pe care o asociem cu pastele sau aluatul de pâine, de exemplu. Datorita acestor proprietati, glutenul este adaugat adesea in alimentele procesate pentru a le imbunatati textura si nu numai.[1][4]

Ce alimente contin gluten 

Paste

Foarte multe alimente contin gluten, inclusiv produse la care nu te-ai astepta. Pe langa cereale (ex: grau integral, tarate de grau, orz, secara, triticale, cuscus, gris, bulgur, faina, germeni de grau etc.) si produse procesate pe baza de cereale (ex: biscuiti, paine, pesmet, paste, inlocuitori de carne, prajituri, produse de patiserie etc.), printre alimentele si bauturile care contin gluten se mai numara: 

  • Maltul de orz; 
  • Sosul de soia; 
  • Anumite sosuri pentru salate si amestecuri de condimente; 
  • Chipsurile aromate;
  • Berea; 
  • Anumite tipuri de vin si lichior; 
  • Unele carnuri procesate.

Atunci cand cumperi un produs dintr-un magazin, singura modalitate de a fi sigur ca nu contine gluten este sa citesti cu atentie eticheta acestuia.[1]

Cand este glutenul o problema  

Majoritatea persoanelor pot consuma alimente cu gluten fara a avea nicio problema. Exista insa si oameni care sufera de anumite afectiuni al caror tratament presupune excluderea din alimentatie a produselor care contin gluten. Printre acestea se numara: 

  • Boala celiaca;
  • Sensibilitatea la gluten;
  • Sindromul colonului iritabil;

Boala celiaca 

Considerata a fi cea mai grava forma de intoleranta la gluten, boala celiaca este o tulburare autoimuna. Daca suferi de aceasta afectiune, de fiecare data cand consumi gluten, sistemul tau imunitar va ataca mucoasa intestinului subtire. Acest lucru poate duce la aparitia unor deficiente nutritionale, la probleme digestive severe si la anemie; de asemenea, creste riscul aparitiei mai multor boli. 

Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace sunt:

  • Disconfort digestiv; 
  • Balonare; 
  • Diaree; 
  • Constipatie; 
  • Dureri de cap; 
  • Oboseala; 
  • Iritatii ale pielii; 
  • Depresie; 
  • Pierdere in greutate inexplicabila; 
  • Scaun urat mirositor. 

Simptomele digestive nu sunt intotdeauna prezente, motiv pentru care boala poate fi dificil de depistat.

Sensibilitatea non-celiaca la gluten

Daca nu suferi de boala celiaca, dar totusi organismul tau nu il tolereaza prea bine, ai putea avea o problema numita sensibilitate non-celiaca la gluten, care se manifesta prin simptome precum: 

  • Diaree; 
  • Dureri de stomac; 
  • Oboseala; 
  • Balonare; 
  • Depresie. 

Nu exista o definitie clara a acestei afectiuni; un astfel de diagnostic se poate pune atunci cand probleme precum boala celiaca sau alergia la grau au fost eliminate, dar simptomele se amelioreaza odata cu excluderea din alimentatie a glutenului.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o tulburare digestiva comuna care se manifesta prin: 

  • Dureri abdominale;
  • Crampe; 
  • Balonare
  • Gaze intestinale; 
  • Diaree; 
  • Constipație. 

Astfel de simptome pot fi gestionate prin modificari ale stilului de viata, tehnici de gestionare a stresului si dieta, iar studiile efectuate pana in prezent au aratat ca alimentele ce contin gluten se numara printre cele care ar trebui excluse.[2]

Daca banuiesti ca suferi de o astfel de afectiune, este foarte important sa consulti un medic, inainte de a decide sa excluzi complet glutenul din alimentatia ta. Exista mai multe boli ce pot duce la aparitia unor simptome precum cele descrise mai sus, iar singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si sa faca recomandarile necesare este medicul tau.[1]

Ce inseamna o dieta fara gluten 

Gluten
 
Excluderea totala a glutenului din alimentatie poate fi mai dificila decat ai crede. Foarte multe produse il contin si, daca adopti o dieta fara gluten, trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce cumperi; in plus, acestea pot sa fie mai scumpe decat cele pe care le-ai consuma in mod obisnuit. Printre alimentele care NU contin gluten in mod natural si pe care le poti manca fara probleme se numara: 
  • Fructele si legumele; 
  • Fasolea; 
  • Leguminoasele; 
  • Nucile; 
  • Ouale; 
  • Carnea slaba, neprocesata; 
  • Majoritatea produselor lactate cu continut scazut de grasimi; 
  • Hrisca; 
  • Porumb; 
  • Faina de orez; 
  • Mei; 
  • Quinoa; 
  • Orez. 

Daca decizi sa excluzi complet glutenul din alimentatia ta, trebuie sa stii ca exista si anumite riscuri asociate cu o astfel de dieta. De exemplu, produsele care contin cereale integrale sunt o sursa naturala de vitamine si nutrienti, asa ca trebuie sa fii foarte atenta cu ce fel de produse le inlocuiesti. De asemenea, unele alimente fara gluten pot avea un continut mai ridicat de grasimi si zahar decat cele pe care le inlocuiesc.[3]

Desi blamat adesea ca fiind cauza a diverse probleme de sanatate, glutenul poate fi consumat fara probleme de cei mai multi dintre noi. Cu exceptia cazului in care ai o problema de sanatate precum boala celiaca sau sensibilitatea la gluten, excluderea acestuia din alimentatie nu este necesara. Daca totusi vrei sa adopti o astfel de dieta, cere sfatul unui specialist inainte de a face acest lucru. 

Bibliografie: 

  1. „What Exactly Is Gluten? Here’s Everything You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 3 Dec. 2021, www.healthline.com/nutrition/what-is-gluten. Accessed 21 July 2022.
  2. „What Is Gluten, Which Foods Have Lots, and How to Tell If It Is an Intolerance vs. Sensitivity.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Jan. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/318606. Accessed 21 July 2022.
  3. „The Good News Is That You Don’t Have to Go Grain-Free.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530. Accessed 21 July 2022.
  4. „What Is Gluten? | Celiac Disease Foundation.” Celiac Disease Foundation, Celiac, 2022, celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/. Accessed 21 July 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor