Ganglioni limfatici: Ce sunt si ce rol au

25. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Ganglioni limfatici

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar si au un rol vital in protectia impotriva infectiilor. Se mai numesc si limfonoduli si sunt plasati strategic in organism. In acest articol iti spunem de ce apar umflaturile dupa ureche, ce medic se ocupa de ganglionii inflamati, de ce se umfla ganglionii in zona gatului si in alte parti ale corpului, cum gestionam inflamatia in functie de cauza, ce simptome trebuie monitorizate si cum poti preveni umflarea ganglionilor.

Ce sunt ganglionii limfatici?

Ganglionii limfatici sunt resturi mici de tesut care ajuta corpul in lupta impotriva infectiilor. Fac parte din sistemul limfatic, sistem care, la randul sau, face parte din sistemul imunitar. Ganglionii limfatici reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar deoarece protejeaza organismul impotriva bacteriilor, virusurilor si altor patogeni. Imunitatea scazuta poate duce la imbolnaviri frecvente, implicit la umflarea ganglionilor. De regula, ganglionii au o dimensiune cuprinsa intre 0,1 - 2,5 cm, iar forma lor este ovala. Sunt formati din tesut limfatic si diferite celule, printre care limfocite (celulele albe), celulele B, celulele T, celulele dendritice, macrofage si celulele plasmatice.

Cel mai probabil, poti recunoaste un ganglion limfatic aflat dupa ureche sau la nivelul gatului, insa este important sa retii ca ei se afla in tot corpul, inclusiv in zona inghinala sau axilara. De fapt, singurul loc unde nu avem ganglioni este creierul. Un adult are in jur de 600 de ganglioni limfatici in corp, insa numarul variaza de la persoana la persoana. [1]

Ce rol au ganglionii limfatici?

Ce rol au ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici joaca un rol important in capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Organismul are doua tipuri de bariere care ne protejeaza de virusuri, bacterii si alti germeni. Prima bariera se afla in exterior si este pielea. Desigur, pielea nu este un scut perfect, astfel incat infectiile reusesc uneori sa treacă de ea. Aici, intra in scena ganglionii, a doua bariera, care filtreaza. Astfel, infectia nu ajunge si in alte parti ale corpului.

Pentru a-si indeplini sarcina, ganglionii filtreaza substantele din lichidul limfatic. Este vorba despre proteine, minerale, grasimi, nutrienti, globule albe, celule deteriorate, celule canceroase, bacterii si virusuri. Lichidul limfatic, de care corpul are nevoie, este reciclat, in timp ce invadatorii (infectiile) sunt atacati de celulele din ganglionii limfatici. Astfel, sistemul imunitar ne mentine sanatosi. [1]

In unele situatii, medicii pot recomanda administrarea unor suplimente alimentare pentru intarirea imunitatii. Acest lucru se intampla in general atunci cand un pacient dezvolta des infectii. Este important sa stii ca suplimentele nu inlocuiesc o dieta echilibrata si se administreaza doar la recomandarea unui medic.

Cum functioneaza ganglionii limfatici

Celulele si tesuturile corpului elimina produsele reziduale in limfa, care este apoi filtrata de catre ganglionii limfatici. In timpul acestui proces, ganglionii intercepteaza orice bacterie sau virus care ar putea reprezenta un pericol pentru organism. Pentru a putea filtra si distruge patogenii, ganglionii limfatici contin limfocite, adica un tip de celule albe care ajuta la distrugerea bacteriilor, virusurilor si a fungilor.

Atunci cand ganglionii intalnesc un patogen, produc o cantitate mai mare de limfotice, fapt care poate duce la inflamarea acestora. Este important de mentionat ca inflamarea acestor organe nu reprezinta doar prezenta unor afectiuni minore, ci si potentiala dezvoltare a cancerului limfatic, cum ar fi limfomul non-Hodgkin.

Dupa ce intampina bacterii si alte celule lezate sau distruse, ganglionii limfatici le transforma in produse reziduale, pe care le introduc inapoi in sistemul circulator cu ajutorul limfei. Obiectivul acestei „mutari“ este acela de a transporta produsele reziduale la rinichi si ficat pentru a le elimina apoi din organism prin urina sau fecale.

Ganglioni limfatici inflamati

Atunci cand exista o problema cum ar fi infectie, leziune sau cancer, ganglionii limfatici se inflameaza in timp ce incearca sa filtreze „celulele rele". Ca urmare, ganglionii inflamati semnaleaza existenta unei probleme de sanatate care poate fi descoperita prin analizarea simptomelor aditionale. Un exemplu al acestui tablou simptomatic poate fi dat de infectia auriculara. Aceasta se poate manifesta prin durere, febra si ganglioni limfatici umflati in apropierea urechii.

Deoarece ganglionii umflati pot semnala prezenta unui numar mare de afectiuni, medicul specialist va efectua mai multe teste pentru a evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator.

Cauzele inflamarii ganglionilor limfatici

In corpul uman, se gasesc aproximativ 600 de ganglioni. Ei sunt localizati in grupuri, iar fiecare grup dreneaza o anumita zona a corpului. De aceea, locul unde identifici ganglioni umflati poate ajuta la stabilirea cauzei. Cea mai frecventa cauza a inflamarii ganglionilor este o infectie virala. Raceala, gripa, COVID-19, varicela si gastroenterita sunt cateva infectii din aceasta categorie. 

Alte posibile cauze ale umflarii ganglionilor includ [2]:

Tuberculoza, sifilisul, toxoplasmoza si limforeticuloza benigna (febra zgarieturii de pisica) pot cauza de asemenea inflamarea ganglionilor, insa sunt mai putin frecvente.

Simptomele inflamarii ganglionilor limfatici

Multe persoane se panicheaza cand identifica ganglioni limfatici inflamati, insa ei revin la normal atunci cand infectia se imbunatateste. Ai putea observa si alte simptome printre care sensibilitate si/sau durere in ganglioni, secretii nazale, dureri in gat, febra si alte semne ale infectiilor cailor respiratorii. Umflarea se produce din cauza activitatii intense pentru ca se lucreaza din greu la crearea anticorpilor.

Cu toate acestea, umflarea generala a ganglionilor din tot corpul poate indica mononucleoza, HIV, lupus sau artrita reumatoida. Daca ganglionii sunt duri, nu se misca si au o crestere rapida, poate fi vorba despre cancer. Un exemplu este cancerul de colon, care poate fi cauzat de limfoame care se pot forma initial in ganglioni sau in colon. E recomandat sa iti consulti medicul daca esti ingrijorat sau daca [2]:

  • ganglionii s-au umflat fara niciun motiv aparent;
  • continua sa se mareasca sau sunt prezenti timp de 2-4 saptamani;
  • se simt tari sau cauciucati;
  • nu se misca daca apesi pe ei;
  • sunt insotiti de febra persistenta, transpiratii nocturne sau scadere in greutate inexplicabila.

De asemenea, adreseaza-te imediat unui medic daca ai dificultati la inghitire sau la respiratie.

Atentie, daca infectia care a cauzat umflarea ganglionilor nu este tratata in timp util, se poate forma un abces. Abcesele reprezinta o colectie de puroi si sunt insotite de obicei de o stare generala de rau si febra. Pentru a scapa de ele, s-ar putea sa fie nevoie de drenajul lor, dar si de un tratament cu antibiotice.

Ce medic se ocupa de ganglioni

Ramura medicala care se ocupa de sistemul limfatic (cai limfatice, edem limfatic, modalitati de tratament) se numeste limfologie. Medicii specialisti in limfologie se numesc limfologi. Acestia au o pregatire speciala in diagnosticarea si tratarea bolilor sistemului limfatic.

Ce analize se fac pentru ganglioni limfatici

Ce analize se fac pentru ganglioni limfatici

Pentru a putea stabili un diagnostic corect, medicul va incepe prin a-ti afla istoricul medical. Iti va pune cateva intrebari despre simptome si evolutia in timp a umflarii ganglionilor. Apoi, va trece la examinarea fizica (va implica palparea zonei).

Ulterior, iti poate recomanda sa faci analize de sange pentru a identifica o infectie. In unele cazuri, poate solicita o tomografie computerizata (CT), o ecografie sau o radiografie. Daca nu poate stabili un diagnostic, poate fi necesara o biopsie.[3]

Tratamentul pentru dezumflarea ganglionilor nu este necesar in general. Problema se amelioreaza odata cu infectia. Pentru a trata disconfortul, poate fi util sa aplici o compresa umeda calda pe zona afectata. In acelasi timp, bea multe lichide si odihneste-te pentru a-i permite corpului sa se recupereze. Daca ai dureri, medicul iti poate recomanda medicamente antiinflamatoare. Unele remedii naturiste pot ameliora simptomele, insa cere parerea medicului inainte de a le administra.

Extirparea ganglionilor limfatici poate fi recomandata daca se dovedeste ca pacientul sufera de cancer. Indepartarea lor este o procedura chirurgicala efectuata din doua motive. Pe de-o parte, unul sau mai multi ganglioni limfatici pot fi indepartati pentru a verifica daca boala s-a raspandit. Astfel, medicul poate stabili cel mai bun tratament. Pe de alta parte, daca testele au aratat ca boala a ajuns la ganglioni, ei poti fi eliminati pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului [4].

Tratament pentru dezumflarea ganglionilor

In unele cazuri, ganglionii limfatici inflamati se pot micsora de la sine, odata cu trecerea timpului, fara a necesita tratament specific. In aceste situatii, este posibil ca medicul doar sa monitorizeze evolutia sau involutia ganglionilor.

Atunci cand s-a evidentiat prezenta unei infectii, medicul poate prescrie anumite medicamente antivirale sau antibiotice pentru a inlatura cauza inflamarii ganglionilor, dar si medicamente antialgice, daca disconfortul prezentat este prea mare.

In cazul ganglionilor limfatici inflamati din cauza cancerului, acestia nu revin la marimea initiala pana cand boala nu a fost tratata. In aceste conditii, medicii specialisti vor discuta optiunile cele mai bune de tratament functie de fiecare caz in parte.

Avand in vedere rolul ganglionilor limfatici in organism, monitorizarea atenta a acestora este recomandata deoarece orice schimbare sau inflamare poate semnala prezenta unei probleme de sanatate.

Intrucat inflamarea ganglionilor limfatici poate fi cauzata fie de diferite infectii, fie de afectiuni severe cum ar fi cancerul, este recomandata programarea la o consultatie specializata pentru a afla cauza exacta cat mai curand posibil si pasii necesari de urmat mai departe.

Prevenirea inflamarii ganglionilor limfatici

Daca vrei sa previi inflamarea ganglionilor limfatici, trebuie sa scazi riscul unei infectii. E important sa te speli corect pe maini, de preferat cu apa calda si sapun. Daca nu ai sapun la dispozitie, foloseste un gel dezinfectant. Spala-te sau curata-te cu gel dupa ce folosesti transportul in comun, dupa ce mergi la toaleta, dupa ce atingi suprafete comune, inainte de a manca etc. De asemenea, dezinfecteaza constant obiectele pe care le atingi cel mai des. Lista include telefonul mobil, cheile, clantele, intrerupatoarele, tastatura, mouse-ul. Foloseste alcool sanitar sau o solutie cu 70% alcool.

Totodata, fereste-te de oamenii bolnavi. Daca e necesar sa stai in apropierea cuiva care stranuta, tuseste sau are secretii nazale, e recomandat sa porti o masca de protectie. 

Nu in ultimul rand, ai grija de sistemul imunitar. Consuma multe fructe si legume proaspete, evita zaharul adaugat, prajelile, grasimile animale si alcoolul. Incearca sa faci suficienta miscare, cel putin 150 de minute pe saptamana. Nu uita de somn: un adult are nevoie de 6-8 ore de somn in fiecare noapte.

Ganglionii limfatici reprezinta o bariera pentru infectiile care intra in corp. Umflarea lor este normala, iar problema dispare de obicei odata ce infectia e tratata. Totusi, urmareste cu atentie simptomele si tine cont de informatiile de mai sus. Daca esti ingrijorat, adreseaza-te unui medic.

Important! Acest articol are rol informativ. Daca prezinti semnele unei afectiuni, e important sa te adresezi unui doctor specialist. Medicii sunt singurii in masura sa iti stabileasca un diagnostic, in functie de simptomele tale si doar in urma unui control si a unor investigatii. De asemenea, doar doctorul iti poate recomanda un tratament corespunzator.

 

Surse:

  1.  Lymph Node Function & Location. Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/23131-lymph-nodes. Accesat la 29 iunie 2022.
  2. Swollen Lymph Nodes - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/symptoms-causes/syc-20353902. Accesat la 29 iunie 2022.
  3. [DSouza, Gillian. Why Are My Lymph Nodes Swollen? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 ianuarie 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324105#diagnosis. Accesat la 29 iunie 2022.
  4. Lymph Node Removal (Lymphadenectomy) Bupa.co.uk, 2020, www.bupa.co.uk/health-information/cancer/lymphadenectomy. Accesat la 29 iunie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor