Ce este dopul gelatinos, cum arata si ce semnifica eliminarea acestuia?

23. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
ilustratie 3d a dopului gelatinos

Dopul gelatinos este o “bariera” care sigileaza colul uterin, deschiderea spre uter, pe durata sarcinii. Alaturi de sacul amniotic, acesta ajuta la protejarea fatului de lumea exterioara in timpul sarcinii si pana aproape la nastere.

Ce este dopul gelatinos?

Dopul gelatinos se prezinta sub forma unei secretii de mucus si este specific la femeile insarcinate. Acesta se formeaza la intrarea in uter, in canalul cervical, la inceputul sarcinii, pentru a impiedica bacteriile sau infectiile sa patrunda in uter si sa ajunga la fat. Totusi, acesta se va expulsa pe masura ce colul uterin se pregateste pentru travaliu. Dopul gelatinos poate fi eliminat cu sau fara sange si, in unele cazuri, poate anunta ruperea apei. Acesta este un simptom normal si comun la sfarsitul sarcinii.

Cum arata si ce culoare are dopul gelatinos?

Multe femei se confrunta cu secretiile vaginale pe tot parcursul sarcinii, deci poate fi dificil sa determine cu exactitate momentul in care dopul gelatinos a fost eliberat din colul uterin. Cu toate acestea, un dop gelatinos poate fi descris ca o secretie de forma alungita, densa, gelatinoasa, diferit fata de secretia vaginala normala [1] .

Aspectul, dimensiunea si textura lui pot varia. Dopul gelatinos este de obicei [2]:

  • clar, alb sau usor sangeriu cu tente de  rosu, maro sau roz;
  • lipicios si gelatinos;
  • de 1 - 2 cm in lungime;
  • de 1 - 2 linguri ca volum;
  • relativ inodor.

Cum se formeaza dopul gelatinos?

Mucusul se formeaza in timpul ovulatiei pentru a ajuta spermatozoizii sa treaca prin col. Dupa fertilizarea ovulului, mucusul se transforma pentru a sigila colul uterin. Practic, dopul gelatinos este o colectie protectoare de mucus in canalul cervical. In timpul sarcinii, colul uterin secreta un lichid gros, de consistenta gelatinei, pentru a mentine zona umeda si protejata. Acest lichid se acumuleaza in cele din urma si sigileaza canalul cervical pentru a proteja fatul.

Care este rolul dopului gelatinos?

Cercetarile sugereaza ca rolul dopului gelatinos este complex. Capacitatea organismului de a crea un dop gelatinos sanatos poate prezice chiar si rezultatele sarcinii. Pentru ca acesta blocheaza deschiderea colului uterin in timpul sarcinii, el actioneaza ca o bariera si poate impiedica bacteriile nedorite si alte infectii sa ajunga in uter, unde se afla bebelusul [4]. 

Cand pierzi dopul gelatinos?

Majoritatea femeilor gravide nu pierd dopul gelatinos decat dupa 37 de saptamani de sarcina. In schimb, la unele acesta este eliminat doar dupa inceperea travaliului. Alte femei experimenteaza travaliul la cateva ore dupa ce dopul gelatinos cade, in timp ce unele asteapta zile sau chiar saptamani.

Atentie! Daca ai eliminat dopul mai devreme de 37 de saptamani de sarcina, contacteaza medicul specialist ca masura de precautie!

Este posibil sa va pierzi dopul gelatinos integral si sa observi o secretie gelatinoasa si putin sange sau sa il elimini treptat, in timp, si sa nu observi acest lucru. O cantitate mica de sange poate aparea frecvent, dar sangerarea abundenta poate fi un semn de abruptie placentara, placenta praevia sau alte complicatii ale sarcinii.

Atentie! Contacteaza medicul specialist daca observi sangerari abundente in timpul sarcinii!

Ce simti cand se rupe dopul gelatinos?

Principalul simptom al ruperii dopului gelatinos il reprezinta aparitia brusca a mucusului gros si dens cu tenta de sange. Unele femei se pot confrunta cu simptome de travaliu, cum ar fi contractii, atunci cand se petrece acest lucru.

 Atentie! Este important sa nu se confunde pierderea dopului gelatinos cu alte tipuri de sangerare. Sangerarea excesiva poate avertiza cu privire la existenta unei  hemoragii sau a altor complicatii de sanatate.

Ce faci dupa ce ai pierdut dopul gelatinos?

femeie insarcinata la ginecolog

Pierderea dopului gelatinos poate anunta apropierea momentului nasterii. Pe masura ce colul uterin incepe sa se deschida mai larg in pregatirea pentru travaliu, dopul gelatinos este evacuat din vagin.

Daca poti observa dopul gelatinos sau ceea ce presupui ca ar putea fi dopul gelatinos, contacteaza medicul pentru a-l descrie ca dimensiune, culoare si aspect general, pentru a-l ajuta sa te indrume cu privire la ce ai de facut in continuare.

Ar trebui sa fii informata despre tot ceea ce o viitoare mama trebuie sa stie, sa ai bagajul de maternitate pentru mama si bebelus pregatit si sa monitorizezi aceste semne [1], [3]:

  • Crampe - Crampele pot fi asemanatoare cu cele din perioada ciclului menstrual. Acestea apar si dispar pe parcursul a cateva zile. Este posibil sa le simti in abdomen sau in partea inferioara a spatelui.
  • Presiune pelvina - Pe masura ce bebelusul coboara in pelvis, este posibil sa simti o presiune crescuta. 
  • Contractie - Aceasta este o contractie regulata a uterului care devine mai puternica si mai frecventa.
  • Membranele se rup - Sacul de apa al bebelusului, adica sacul amniotic se rupe. Acesta este adesea unul dintre ultimele semne ale travaliului. Cand se intampla acest lucru, trebuie sa contactezi imediat medicul specialist.

Ce se intampla daca pierzi dopul gelatinos mai devreme?

Dupa 37 de saptamani de sarcina

Daca ai depasit  37 saptamani de sarcina, pierderea dopului gelatinos nu ar trebui sa constituie niciun motiv de ingrijorare. Daca nu prezinti alte simptome, poti contacta medicul sau poti anunta evenimentul la urmatoarea intalnire. Medicul specialist te poate instrui cu privire la semnele de travaliu. [2]. 

Mai putin de 36 de saptamani de sarcina

Contacteaza imediat medicul specialist daca crezi ca este posibil sa fi pierdut dopul gelatinos! In cazul in care medicul specialist este ingrijorat de faptul ca ai pierdut dopul gelatinos prea devreme pentru perioada in care te afli, iti poate recomanda o evaluare imediata a situatiei. Acesta va dori sa examineze fatul si/sau colul uterin. [4]

Exista cateva aspecte si situatii care pot contribui si pot determina pierderea anticipata a dopului gelatinos [2]:

  • Inmuierea si deschiderea colului uterin - Pe masura ce colul uterin incepe sa se inmoaie, sa se subtieze si sa se dilate in pregatirea pentru perioada de travaliu, acest lucru poate provoca pierderea dopului.
  • Activitate sexuala -  De obicei nu este periculos sa ai o viata sexuala activa in timpul sarcinii. Totusi, practicat in ultimele saptamani, actul sexual poate slabi dopul gelatinos. Acest lucru este normal daca ai depasit cele 37 saptamani de sarcina. Pierderea lui anticipata, inainte de 36 de saptamani, poate prezenta unele riscuri in sarcina. 
  • Examen cervical - In timpul unei programari prenatale, medicul specialist iti poate verifica colul uterin. Examenul medical poate provoca intinderi sau iritatii. Aceasta manevra poate face ca dopul gelatinos sa cada.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!

Formarea dopului gelatinos in perioada primelor simptome ale sarcinii si pierderea lui la finalul perioadei de graviditate reprezinta un aspect normal. Daca te confrunti cu pierderea dopului gelatinos, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile ale acestuia! 

Surse de informare:

  1. Cleveland Clinic. “Mucus Plug.”, Cleveland Clinic, 2022,  https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21606-mucus-plug#possible-causes, Accesat in 30.08.2022.
  2. Nall, Rachel, MSN, CRNA. “Losing Your Mucus Plug During Pregnancy.” Healthline, 2016, https://www.healthline.com/health/pregnancy/losing-your-mucus-plug, Accesat in 30.08.2022.
  3. Villines, Zawn. “What to expect when losing your mucus plug.” Medical News Today, 2022, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325872, Accesat in 30.08.2022.
  4. Weiss, Robin Elise. “ What Is the Mucus Plug?”, Very Well Family, 2022, https://www.verywellfamily.com/mucus-plug-and-role-in-labor-2759088, Accesat in 30.08.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor