Cauze si remedii pentru transpiratia urat mirositoare
Transpiratia urat mirositoare poate semnala unele probleme de sanatate. [1] Este firesc sa transpiram atunci cand depunem efort fizic sau cand ne este foarte cald, dar si in situatiile in care ne simtim emotionati, stresati sau anxiosi. Insa, cand are un miros neplacut, ridica semne de intrebare. In acest articol, iti oferim informatii despre cauzele transpiratiei urat mirositoare si remediile sale.
De ce apare transpiratia urat mirositoare?
Atunci cand exista transpiratie urat mirositoare la subrat sau in oricare alta parte a corpului, acest lucru nu trebuie ignorat, deoarece poate semnala o problema de sanatate.
Schimbarile ce au caracter neobisnuit in ceea ce priveste transpiratia pot fi ingrijoratoare. De exemplu, atunci cand transpiratia este secretata in exces, poate indica o conditie numita hiperhidroza, iar atunci cand este absenta, poate fi vorba despre anhidroza.
Mirosul pe care il are transpiratia poate, de asemenea, sa fie un factor ce arata o tulburare in organism. Glandele endocrine (cele care produc hormoni) sunt implicate in procesul de transpiratie si in mirosul corporal.
Exista doua tipuri de glande endocrine care produc transpiratia:
- cele ecrine - care se gasesc indeosebi la nivelul fruntii, picioarelor, talpilor si palmelor. Se deschid prin porii de la suprafata pielii si produc o transpiratie usoara, ce apare in special in perioadele calduroase se evapora rapid;
- cele apocrine - se afla in interiorul porilor care se afla in foliculii de par si se intalnesc in zone precum cea inghinala, axile, scalp. Transpiratia pe care o produc are o consistenta mai densa, in componenta sa intra acizi grasi si proteine si este secretata ca raspuns al organismului la situatii extreme, cum sunt cele de stres.
Contactul transpiratiei cu bacteriile de la suprafata pielii
In mod normal, transpiratia este inodora (lipsita de miros). Una dintre cauzele care duc la aparitia transpiratiei urat mirositoare este contactul transpiratiei cu bacteriile de la nivelul cutanat. [1]
Unele afectiuni
In cazul in care igiena personala se face corespunzator, iar bacteriile nu au timp sa se formeze pe suprafata pielii pentru a intra in contact cu transpiratia si a produce miros neplacut, motivul poate fi o afectiune.
Iata care sunt unele dintre afectiunile ce pot produce transpiratia urat mirositoare:
- o infectie in organism;
- diabetul zaharat:
- hipertiroidismul (glanda tiroida hiperactiva).
Unele alimente sau medicamente
In unele cazuri, dieta poate provoca transpiratie urat mirositoare. Atunci cand consumi o cantitate mare din anumite alimente, precum ceapa sau usturoi, mirosul transpiratiei poate deveni neplacut. Acelasi lucru se poate intampla si daca iei unele medicamente.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Unele persoane transpira mai abundent decat altele in mod firesc, iar mirosul transpiratiei poate varia in functie de persoana. Iata insa care sunt semnele pe care nu trebuie sa le ignori, ci sa te determine sa mergi la un consult medical:
- atunci cand simti o schimbare pregnanta in ceea ce priveste mirosul transpiratiei tale;
- observi ca transpiri mai mult decat obisnuiai;
- daca transpiratia urat mirositoare iti ingreuneaza activitatile zilnice;
- in cazul in care incepi sa ai transpiratii nocturne care nu par a avea o cauza cunoscuta.
Ce analize se fac daca te confrunti cu transpiratie urat mirositoare?
Atunci cand igiena personala este adecvata, iar pacientul nu a primit anterior un diagnostic al unei afectiuni ce cauzeaza transpiratia urat mirositoare, medicul va solicita teste de sange si analize la urina.
Remedii pentru transpiratie urat mirositoare
In cazul in care in urma testelor rezulta o afectiune sau mai multe care determina transpiratia urat mirositoare, medicul va stabili o schema de tratament personalizata. Astfel, in general, se recomanda [2]:
- pentru hipertiroidism: unele medicamente;
- daca este vorba despre o infectie, va prescrie, in functie de tipul sau, antibiotic sau antifungic;
- pentru diabet zaharat, schema medicala ce implica medicatie, regim alimentar si alte metode de gestionare a simptomelor;
- daca mirosul neplacut al transpiratiei apare din cauza dietei sau al medicamentelor, medicul poate recomanda evitarea/ajustarea lor sau iti sugereaza substituenti;
- daca igiena personala trebuie imbunatatita, medicul va recomanda folosirea antiperspirantelor sau a deodorantelor, poate sugera produse de igiena intima delicate, dusuri frecvente.
In ceea ce ii priveste pe adolescenti, transpiratia urat mirositoare este absolut fireasca, intrucat are loc pe fondul schimbarilor hormonale. Medicul ii poate incuraja sa adopte obiceiuri sanatoase de igiena si dieta echilibrata.
In cazul in care cauza transpiratiei urat mirositoare nu poate fi identificata, medicul recomanda: unele medicamente, creme pe baza de prescriptie medicala, antiperspirante, injectii cu botox, interventii chirurgicale, apelarea la un psihoterapeut sau practicarea metodelor de relaxare.
Medicul mai poate recomanda, de asemenea, respectarea normelor corecte de igiena personala, purtarea hainelor din materiale textile care ii permit pielii sa respire.
Surse de referinta:
- “Sweating and Body Odor.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 27 Oct. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sweating-and-body-odor/symptoms-causes/syc-20353895, accesat la 30 octombrie 2022;
- Elmer, Jamie. “Sudden Change in Body Odor: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 13 May 2019, www.healthline.com/health/sudden-change-in-body-odor, accesat la 30 octombrie 2022.