Bronsita astmatiforma: Ce este, cum se manifesta si cum se trateaza

22. 10. 2020 · 9 minute de citit

Bronsita astmatiforma, cunoscuta si sub denumirea de bronsita astmatica, apare in urma suprapunerii bronsitei acute sau cronice cu astmul. Iata care sunt cauzele acestei afectiuni respiratorii, cum se manifesta, dar si cum se trateaza!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Bronsita astmatiforma: Ce este, cum se manifesta si cum se trateaza

Ce este bronsita astmatiforma?

De fiecare data cand inspiram, aerul patrunde prin nas si gura in tuburile bronhice tuburi care, la randul lor, se deschid pentru ca oxigenul sa patrunda in plamani. Atunci cand caile respiratorii sunt inflamate, aerul patrunde cu greu in plamani, iar astfel apar respiratia suieratoare (n.r. wheezing) si tusea. Atat bronsita, cat si astmul, sunt afectiuni de natura inflamatorie, de aceea, bronsita astmatiforma se manifesta, in general, prin accese de tuse si respiratie ingreunata.

Bronsita acuta este o boala pulmonara obstructiva, caracterizata de inflamarea peretilor cailor respiratorii. De cele mai multe ori, aceasta se vindeca in cateva saptamani. Bronsita poate fi de cauza virala sau bacteriana. Pe de alta parte insa, bronsita cronica persista mai mult timp si poate fi declansata de expunerea indelungata la factori de mediu iritanti: fumul de tigara, praful ori unele substante chimice.

Astmul este boala inflamatorie care determina ingustarea muschilor din jurul cailor respiratorii, precum si inflamarea bronhiilor. Cand astmul si bronsita se suprapun, apare bronsita astmatiforma.

Cauzele bronsitei astmatiforme

Bronsita astmatiforma apare la pacientii care sufera deja de astm. Pentru ca poate avea mai multe cauze, este recomandat consultul de specialitate. Cauzele bolii sunt:

Infectia virala

Rinovirusul, adenovirusul sau coronavirusul declanseaza raceli sau gripe, insa, pot cauza si complicatii, precum bronsita.

Infectia bacteriana

Foarte rar, bronsita astmatiforma are o cauza bacteriana, insa, nu este imposibil. In aproximativ 10% din cazuri, o bacterie este vinovata de declansarea bronsitei.

Expunerea la alergeni

Fumul de tigara, polenul, mucegaiul, parul de animal, praful, aerul poluat sau unele substante chimice pot cauza bronsita astmatiforma. De aceea, persoanele care lucreaza in medii toxice sunt mai expuse acestei afectiuni.

Activitatile fizice intense

Cand sunt desfasurate la temperaturi joase, activitatile fizice intense pot favoriza aparitia bronsitei astmatiforme la pacientul care sufera deja de astm.

Bronsita astmatica este contagioasa doar daca este cauzata de un virus sau de o bacterie. Asadar, persoanele care interactioneaza cu pacientul care sufera de bronsita astmatica se pot infecta cu virusul sau bacteria care a declansat boala, insa nu pot face bronsita astmatiforma decat daca sufera, la randul lor, de astm.

Factori de risc pentru bronsita astmatiforma

Exista anumiti factori care cresc riscul de bronsita astmatiforma:

  • Afectiuni ale aparatului respirator, precum fibroza chistica;
  • Afectiuni care scad imunitatea;
  • Infectii respiratorii;
  • Fumatul sau expunerea la fum de tigara;
  • Expunerea la medii toxice/ poluarea;
  • Expunerea la schimbari bruste de temperatura;
  • Tratamente cu anumite medicamente (betablocante, aspirina).

Simptomele bronsitei astmatiforme

Simptomele se regasesc atat in manifestarile bronsitei, cat si in cele ale astmului:

  • Respiratie suieratoare;
  • Dificultati de respiratie;
  • Tuse (uscata sau productiva);
  • Disconfort in zona pieptului;
  • Febra si frisoane;
  • Cefalee;
  • Oboseala;
  • Alterarea starii generale.

Diagnosticarea bronsitei astmatiforme

Este greu de diferentiat bronsita astmatiforma de o criza de astm, de aceea este indicat sa mergi la medic daca observi o accentuare a simptomatologiei obisnuite. In urma unor teste si analize, medicul poate stabili daca este sau nu vorba despre bronsita astmatiforma.

Anamneza

In prima faza, medicul va face anamneza. In timpul acesteia, va pune multe intrebari cu privire la istoricul medical si la manifestarile bolii. Aceasta etapa este foarte importanta in stabilirea diagnosticului si in alegerea celui mai eficient tratament.

Analize si teste pentru diagnosticarea bronsitei astmatiforme

Anamneza si examinarea fizica nu sunt, insa, de ajuns pentru stabilirea diagnosticului de bronsita astmatiforma. O serie de analize si teste pot fi folosite de medic in acest sens. Iata care sunt acestea:

  • Spirometria (n.r. testul care masoara cantitatea de aer inspirata si expirata intr-un anumit interval);
  • Analiza de laborator a culturilor de secretii nazale/ faringiene/ bronsice;
  • Radiografia toracica;
  • Testele alergologice.

Nu este obligatoriu ca medicul sa foloseasca toate aceste analize si teste pentru a stabili diagnosticul. In unele cazuri, 1-2 dintre acestea sunt suficiente.

Complicatii ale bronsitei astmatiforme

Bronsita astmatiforma, mai ales daca este acuta, se poate trata destul de usor. Si in cazul unei bronsite astmatiforme cronice tratamentul simptomatic este eficient. Exista, insa, situatii in care pacientul poate avea complicatii precum:

  • Pneumonie;
  • Insuficienta respiratorie;
  • Insuficienta cardiaca;
  • Emfizem pulmonar.

Este, asadar, important ca bolnavul de astm sa mearga la medic daca observa simptome ce pot indica prezenta bronsitei. Orice agravare neglijata a simptomelor respiratorii poate avea consecinte serioase.

Tratarea bronsitei astmatiforme

In functie de cauzele si manifestarile bronsitei astmatiforme, medicul va recomanda cel mai potrivit tratament. Scopul tratamentului este, pe de-o parte, de a combate infectia bacteriana (daca bronsita este de cauza bacteriana), iar, pe de alta, de a reduce inflamatia de la nivelul cailor respiratorii si de a elimina mucusul care le blocheaza.

Tratamentul medicamentos al bronsitei astmatiforme

Printre medicamentele folosite in tratarea bronsitei astmatiforme se numara:

Bronhodilatatoarele

Acestea sunt substante medicamentoase care se inhaleaza si care au rolul de a relaxa musculatura din jurul cailor respiratorii, permitand dilatarea acestora astfel incat respiratia sa fie facilitata. Ele sunt de doua tipuri: bronhodilatatoare cu actiune scurta (prescrise pentru ameliorarea episoadelor acute) si bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune (administrate zilnic, in vederea prevenirii acutizarii simptomelor).

Antibioticele

Sunt recomandate de medic numai in situatiile in care bronsita astmatiforma a fost declansata de o infectie bacteriana.

Corticosteroizii

Pot fi prescrisi de medic in vederea reducerii inflamatiei de la nivelul bronhiilor. In general, se administreaza prin intermediul unui dispozitiv cu inhalator.

Medicamentele mucolitice

Sunt substante medicamentoase care au rolul de a lichefia mucusul de la nivelul sistemului respirator, facandu-l, astfel, mai usor de eliminat prin tuse. Mucoliticele pot fi administrate fie pe cale orala, sub forma de medicament, fie prin inhalare cu ajutorul unui nebulizator.

Antagonistii receptorilor pentru leucotrine

Aceste substante medicamentoase au rolul de a impiedica ingustarea si inflamarea cailor aeriene. Astfel, sunt ameliorate simptomele specifice bronsitei astmatiforme. Se recomanda administrarea medicamentelor pentru tratarea bronsitei astmatiforme numai cu recomandarea medicului. In caz contrar, pot aparea manifestari nedorite ori boala se poate agrava.

Modificari in stilul de viata

Pe langa tratamentul recomandat de medic, pacientul diagnosticat cu bronsita astmatica ar trebui sa faca o serie de schimbari ale stilului de viata, in vederea ameliorarii simptomelor. Printre recomandarile medicului se numara:

-Folosirea unui umidificator pentru a combate uscaciunea aerului din camera in care sta bolnavul. Aerul foarte uscat ingreuneaza eliminarea mucusului, in timp ce folosirea umidificatorului va favoriza expectorarea. Totodata, si respiratia suieratoare poate fi ameliorata, in acest fel. Daca pacientul nu are un asemenea dispozitiv, poate aseza un bol plin cu apa pe caloriferul din dormitor ori pe noptiera.

-Hidratarea este, de asemenea, esentiala pentru accelerarea procesului de eliminare a mucusului. Apa, ceaiurile calde (nu fierbinti), dar si supele sunt recomandate in timpul tratamentului.

-Renuntarea la fumat. Inahalarea fumului de tigara nu numai ca accentueaza simptomatologia bronsitei astmatiforme, insa, totodata, incetineste vindecarea si creste riscul de complicatii.

-Indepărtarea alergenilor. Asternuturile bolnavului trebuie spalate la temperatura mare pentru a elimina orice alergen.

-Aerisirea camerei. Incaperea in care sta pacientul bolnav de bronsita astmatiforma ar trebui aerisita de doua ori pe zi, dimineata, si seara, inainte de culcare. Cu cat aerul pe care acesta il respira este mai curat, cu atat este mai mic riscul aparitiei simptomelor.

-Odihna. Este foarte importanta in tratarea afectiunilor pulmonare. Chiar daca somnul poate fi o provocare, din cauza episoadelor de tuse, este important ca odihna sa fie o prioritate.

Remedii naturiste

Nu exista un tratament naturist care sa vindece bronsita astmatiforma. Insa, se pot folosi unele remedii care amelioreaza simptomele specifice, bineinteles, in paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic. Iata care sunt acestea:

Ghimbirul

Exista studii care au confirmat efectele antiinflamatoare pe care le are ghimbirul asupra sistemului respirator. Acesta poate fi consumat sub forma de ceai, dar si crud, prin mestecare, pentru ameliorarea simptomelor bronsitei.

Turmericul

Si turmericul poate fi folosit, intrucat are efecte antiinflamatoare, dar este si un antioxidant puternic. Asadar, acesta poate contribui la combaterea inflamatiei de la nivelul cailor respiratorii, dar, totodata, poate sustine si sistemul imunitar. Turmericul se poate consuma sub forma de ceai, precum si dizolvat intr-un pahar cu lapte cald.

Mierea

Consumata ca atare ori dizolvata in ceai, in lapte sau in apa, mierea poate fi folosita pentru ameliorarea tusei. Mierea calmeaza membrana iritata a cailor respiratorii.

Ceaiul de cimbru

Remediu eficient pentru tuse, acest ceai se obtine prin fierberea a 2 lingurite de cimbru uscat in 200 ml de apa. Ceaiul se lasa 10 minute sa se aseze, apoi se strecoara si se consuma cat este cald.

Prevenirea bronsitei astmatiforme

Cu toate ca nu exista metode care sa elimine complet riscul de declansare a bronsitei astmatiforme, exista masuri pe care bolnavul de astm le poate lua in vederea reducerii riscurilor:

Renuntarea la fumat

Fumatul creste riscul de bronsita astmatiforma si agraveaza simptomatologia astmului. De aceea, este foarte important ca pacientul diagnosticat cu astm sa renunte la fumat.

Evitarea contactului cu persoane care sufera de boli respiratorii

Pacientii cu astm ar trebui sa evite contactul cu persoane racite sau care sufera de alte afectiuni respiratorii contagioase, astfel incat sa nu se expuna riscului de infectare.

Spalarea frecventa a mainilor

Igiena mainilor contribuie la mentinerea sanatatii tale. Apa calda si sapunul distrug agentii patogeni care pot cauza multe afectiuni, printre care si bronsita.

Evitarea substantelor iritante

Expunerea la substante iritante poate favoriza declansarea bronsitei astmatice. Daca asemenea substante nu pot fi evitate, se poate purta o masca de protectie. Printre alergenii care pot cauza probleme respiratorii se numara: fumul de tigara, praful, polenul, mucegaiul, dar si unele substante chimice ori aerul poluat.

Reducerea expunerii la poluare

La orele de varf in trafic, cand poluarea atinge cote alarmante, e bine ca pacientul care sufera de astm sa ramana in spatii inchise ca sa nu respire aerul poluat.

Vaccinarea impotriva gripei

Vaccinul antigripal poate reduce riscul de bronsita astmatiforma, fiindca infectiile respiratorii cauzate de virusul gripal pot declansa bronsita.

Bronsita astmatiforma nu este o afectiune foarte grava, insa necesita tratament pentru ca pot aparea complicatii. Pacientul care sufera de astm si observa aparitia unor simptome respiratorii suspecte trebuie sa mearga la un consult medical. Tratamentul medicamentos recomandat de specialist va vindeca aceasta afectiune in cel mai scurt timp si va elimina riscul de complicatii. Daca sunt puse in aplicare in paralel si sfaturile cu privire la stilul de viata, simptomele afectiunii vor fi ameliorate si vor fi mai putine probleme pe perioada bolii.

Este extrem de important ca bolnavul de astm sa tina cont de metodele de preventie, ca sa reduca riscul de bronsita astmatiforma recurenta, care poate avea complicatii respiratorii serioase pe termen lung.

Surse:

Asthmatic Bronchitis: When Asthma Leads to Bronchitis https://www.healthline.com/health/asthma/asthma-bronchitis

What's to know about allergic and asthmatic bronchitis? https://www.medicalnewstoday.com/articles/317881

Asthmatic Bronchitis https://www.webmd.com/asthma/asthmatic-bronchitis-symptoms-treatment

Peter Wark, Bronchitis (acute), 17 iulie 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4505629/

 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor