Andivele - beneficii, proprietati si contraindicatii
Cu un gust usor amarui care nu este pe placul tuturor, andivele sunt ocolite de multe persoane pe rafturile din supermarket si sunt utilizate foarte rar in preparatele culinare. Insa gustul amarui al acestora poate fi indepartat foarte usor, daca sunt gatite corespunzator si pot deveni un ingredient-minune, cu o multime de beneficii pentru sanatate.
Stiai ca aceste legume cu frunze verzi pot aduce beneficii uimitoare pentru piele, par si pentru sanatate, in general? Citeste articolul urmator pentru a afla mai multe informatii importante despre andive, care sunt beneficiile lor si ce proprietati poseda acestea, cum poti alege andivele, cum le poti integra in alimentatie, dar si ce contraindicatii au aceste legume.
Informatii generale despre andive
Cunoscute si sub denumirea stiintifica de Cichorium endivia, andivele sunt un tip de legume cu frunze mari, de culoare alb-galbuie, ce apartine familiei plantelor cu numele de Asteraceae. Andivele sunt de doua tipuri: cele cu frunze inguste si usor curbate si cele cu frunze late, insa in tara noastra se gaseste doar un singur tip de andive in supermarketuri. Frunzele andivelor sunt mari, au o forma usor sferica si o suprafata neteda.
Andivele sunt legume care aduc un aport semnificativ de substante nutritive organismului si sunt obtinute prin fortarea vegetatiei unei specii de cicoare, in conditii de temperatura crescuta si intuneric. Tocmai de aceea, lispa clorofilei face ca andivele sa nu aiba culoarea verde, ci alba.
Andivele - proprietati si valori nutritionale
Conform U.S. Department of Agriculture [1], 100 de grame de andive in stare cruda contin:
- 98,3 grame de apa;
- 17 kcal;
- 3,35 grame de carbohidrati;
- 0,2 grame de grasimi totale;
- 3,1 grame de fibre;
- 1,25 grame de proteine;
- 52 miligrame de calciu;
- 28 miligrame de fosfor;
- 22 miligrame de sodiu.
Ca si alte legume cu frunze verzi, andivele au un continut bogat de apa. Andivele crude sunt bogate in numerosi nutrienti si contine vitamina A, vitamina K, potasiu, beta-caroten, acid folic, fosfor si zinc [2]. Carbohidratii continuti de andive provin, in general, din fibre. Andivele sunt legume lipsite de amidon care se integreaza cu succes in dieta Keto sau dieta Dukan. Ca si majoritatea celorlalte legume verzi, andivele au continut scazut de grasimi.
Andivele includ o cantitate mica de calciu, potasiu, magneziu, numeroase vitamine din complexul B si vitamina C. Aceste legume contin si o canitate mica de acid pantotenic. Atat potasiul, cat si magneziul, contribuie la reducerea tensiunii arteriale. In plus, potasiul contracareaza efectele nivelului ridicat de sodiu din sange prin urinare si ajuta la eliberarea tensiunii din vasele de sange [2].
Beneficiile andivelor
Pe baza informatiilor nutritionale si proprietatilor mentionate mai sus, andivele prezinta o multime de potentiale beneficii pentru sanatate. Dintre beneficiile andivelor enumeram:
Andivele sunt o sursa excelenta de acid folic
Acidul folic sau folatul este o vitamina B esentiala pentru organismul uman. Poti aduce organismului aportul de acid folic fie prin alimentatie, cu ajutorul andivelor, fie prin suplimente alimentare cu acid folic. Doza zilnica recomandata de acid folic este de 400 micrograme [3].
Andivele pot ajuta la prevenirea cancerului
Kaempferolul este un compus vegetal puternic (flavonoid) care se gaseste intr-o multime de fructe si legume, asa cum sunt andivele. Studiile recente arata ca alimentele bogate in acest compus sunt asociate cu un risc mai scazut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, asa cum este cancerul de colon, de ficat sau de piele [3].
Mai mult decat atat, kaempferolul este si un antioxidant puternic, cu proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, putand oferi protectie si impotriva afectiunilor inimii sau in cazul diabetului.
Andivele pot mentine sanatatea inimii
Andivele sunt bogate in potasiu, un mineral cu un rol important pentru buna functionare a nervilor, muschilor, rinichilor si inimii. Potasiul poate fi gasit in multe alimente precum fructele, legumele, lactatele si fructele de mare. Majoritatea oamenilor nu primesc suficient potasiu din alimentatie, iar adaugarea acestui mineral poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducere riscului de boli de inima si accidente vasculare cerebrale [3].
Andivele au beneficii in mentinerea greutatii normale
Avand aproape 95% apa, un continut scazut de calorii si un continut bogat in fibre, andivele ajuta la promovarea unei greutati sanatoase, caci fibrele creeaza senzatia de satietate, in timp ce ajuta si la controlul nivelului de zahar din sange sau promovarea sanatatii intestinului [3].
Cum se aleg si cum se pastreaza andivele?
Andivele sunt considerate legume de iarna. In emisfera nordica, andivele sunt la apogeu din octombrie pana in aprilie. Atunci cand alegi andivele, verifica daca frunzele acestora sunt crocante si verzi. Acestea ar trebui sa fie curate, lipsite de pete maro, motiv pentru care iti sugeram sa alegi andive cu frunze tinere si fragede, daca doresti sa te bucuri din plin de beneficiile andivelor.
Andivele pot fi pastrate la frigider, pentru circa 3-5 zile, in cutiile pentru legume. Este indicat sa le depozitezi in pungi din plastic sau hartie inchise la culoare, caci andivele au tendinta de a deveni amarui in contact cu lumina. Tot in urma acestui contact, frunzele de andive se si usuca mai repede.
Cum se gatesc andivele?
Cel mai la indemana mod de a folosi andivele pentru preparatele tale este sa le adaugi in salate, amestecand cateva tipuri diferite de salate precum: salata salata creata, salata romana si andive. Adaugarea unei mici cantitati de grasime in salata va ajuta corpul sa absoarba mai bine nutrientii oferiti de andive. Alege pentru salata un dressing pe baza de ulei, de pilda.
Andivele pot fi si gatite. Frunzele de andive se calesc in putin ulei de masline si se condimenteaza cu sare, piper si usturoi. De asemenea, andivele pot fi adaugate si in tocane, supe sau in preparate la cuptor, pentru un plus de nutrienti adusi organismului. Pentru a reduce amaraciunea andivelor, iti sugeram sa indepartezi conul mic dens de la baza miezului si sa nu inmoi frunzele, caci acest lucru le va face si mai amare. In schimb, clateste-le rapid inainte de gatire.
Andivele - contraindicatii
Desi sunt rare reactiile alergice in urma consumului de andive, exista persoane care pot fi alergice la aceste legume. Daca prezinti reactii adverse in urma consumului legumelor cu frunze albe, asa cum este urticaria, mancarimea, eruptiile cutanate sau umflarea pielii, intrerupe consumul si fa o vizita la medic!
De asemenea, cum andivele apartin familiei cicoarei, va trebui sa fii precaut cu andivele, mai ales dac manifesti vreo alergie la polen de mesteacan.
Te-a convins de toate beneficiile pe care andivele le aduce organismului? Tine cont de recomadarile noastre, dar si de informatiile prezentate, insa este important sa stii ca detaliile din articol sunt informationale. Medicul este singurul care-ti poate recomanda modurile in care poti introduce andivele in alimentatie, sub ce forma si in ce cantitate.
Referinte:
- “Fooddata Central Search Results.” FoodData Central, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168412/nutrients. Published 1 Apr. 2019. Accessed 23 Oct. 2022.
- Shenai, Aditi. “Endives - the Ultimate Guide and Its Health Benefits.” HealthifyMe, www.healthifyme.com/blog/endives/. Published 14 July 2022. Accessed 23 Oct. 2022.
- “Endive: What Is It and What Are Its Health Benefits?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/what-health-benefits-endive. Published 22 May 2022. Accessed 23 Oct. 2022.