Alergiile la copii: De ce apar si cum le poti identifica

4. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Alergiile la copii

Alergiile se numara printre cele mai comune probleme ale copilariei. Micutii pot dezvolta reactii cutanate, digestive sau respiratorii dupa consumul anumitor alimente, in perioadele calde sau pot avea de-a face cu astfel de simptome regulat.

Alergiile la copii pot aparea la orice varsta si pot crea un disconfort pronuntat, avand un impact asupra vietii de zi cu zi a micutilor. Desi nu exista un tratament care sa vindece complet o alergie, exista moduri prin care aceasta poate fi gestionata. Descopera mai multe despre cauzele alergiilor la copii si cum le poti depista.

Ce sunt alergiile la copii?

Alergiile reprezinta reactii ale organismului in urma dezvoltarii unei sensibilitati exagerate la anumite substante care, de obicei, sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. Aceste substante poarta numele de alergeni si pot cauza diverse reactii, in functie de natura lor, unele dintre acestea putand fi cu adevarat severe.

Alergiile la copii pot aparea chiar si daca acestia au intrat deja in contact in repetate randuri cu alergenul respectiv. Majoritatea reactiilor alergice la copii apar la contactul cu anumite alimente, medicamente sau factori de mediu. 

Ce provoaca aparitia alergiilor?

Alergenii reprezinta cauza directa a aparitiei reactiilor, insa ce determina o predispozitie la acestea? Se pare ca factorul genetic este strans legat de aparitia alergiilor la copii. Daca exista un alt membru al familiei care este alergic la anumite substante, copiii au sanse mai mari de a mosteni astfel de sensibilitati.

Insa, alergiile la o anumita substanta specifica nu se mostenesc neaparat. Acest lucru inseamna ca mai multi membri ai familiei pot fi alergici la substante diferite. De asemenea, felul in care organismul acestora reactioneaza poate fi diferit.

Odata aparuta o reactie alergica la o anumita substanta, copilul are un risc mai mare de a dezvolta alergii si la alte substante. Asadar, nu se poate identifica o cauza exacta a aparitiei acestora. Desi factorul genetic joaca un rol important, acesta nu este obligatoriu, alergiile facandu-si aparitia si la copiii fara un astfel de istoric familial.

Simptomele alergiilor la copii

Copiii pot dezvolta mai multe tipuri de simptome, in functie de alergen. Insa, nu este obligatoriu ca simptomele suferite sa ramana aceleasi de-a lungul vietii. Este posibil ca unele dintre ele sa dispara si altele sa le inlocuiasca. Acestea se impart in mai multe categorii, in functie de zona in care se manifesta.

Simptome respiratorii

Copiii au deseori de-a face cu alergii care provoaca reactii la nivelul tractului respirator. Acestea se pot confunda cu raceala, deoarece includ stranuturi, secretii nazale abundente, nas infundat, senzatii de mancarime atat in zona nasului, cat si a gatului si buzelor, durere in gat, tuse. Daca reactia alergica este mai severa, pot aparea si dificultatile de respiratie si umflarea buzelor, limbii si a gatului.

Simptome cutanate

Alergiile la copii cauzeaza deseori si aparitia unor simptome la nivelul pielii. Acestea se manifesta in general sub forma unor eruptii, urticarii si roseata, insotite de mancarimi. Ocazional, poate sa aiba loc si uscarea pielii.

Simptome resimtite in zona ochilor

Multi parinti pot descoperi prezenta alergiilor la copiii lor prin observarea aparitiei simptomelor la nivelul ochilor. Ar putea aparea lacrimarea, inflamarea si inrosirea acestora, precum si mancarimile.

Simptome digestive

Simptomele digestive cel mai des intalnite in cazul alergiilor includ durerile abdominale, senzatia de greata si chiar voma, diareea sau, in anumite cazuri, constipatia.

Alte simptome

Simptomele mentionate mai sus sunt cele mai comune in cazul alergiilor, insa pot aparea si alte manifestari, sub forma durerilor de cap, a starilor de oboseala, neliniste, resimtite atat de-a lungul zilei, cat si in timpul noptii.

Tipuri de alergii la copii

Tipurile de alergii pot fi caracterizate in functie de alergenii care le provoaca. In cazul copiilor, urmatoarele sunt intalnite cel mai des.

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare se numara printre cele mai des intalnite tipuri de alergii, atat la adulti, cat si la copii. Exista mai multe categorii de alimente care contin alergeni si care pot provoca reactii digestive si cutanate in urma consumului. Unele dintre ele pot provoca si reactii mai severe. Alimentele in cauza includ alunele, nucile, ouale, graul, laptele de vaca, anumite fructe (capsuni, banane), soia, pestele si fructele de mare.

Alergia la polen

Alergia la polen, cunoscuta si drept febra fanului, este de asemenea foarte comuna. Aceasta intra in categoria alergiilor de primavara la copii, fiind intalnita in perioada calda. In aceasta perioada, plantele realizeaza polenizarea, iar polenul prezent in aer va provoca aparitia unor simptome respiratorii si la nivelul ochilor.

Alergia la mucegai

Acest tip de alergie se poate manifesta atat sezonier, cat si in mod regulat, in functie de cat de expus este copilul la sporii de mucegai. Acestia pot fi prezenti in atmosfera si pe plante si trunchiuri de copaci in perioadele umede, insa se pot gasi si in interior, in camerele cu un grad mai ridicat de umiditate.

Alergia la praf

Acest tip de alergie se manifesta de-a lungul intregului an, ca reactie la praful prezent in interiorul locuintelor. Ea este asociata cu simptomele respiratorii si cu cele vizibile la nivelul ochilor.

Alergia la animale

Din pacate, prezenta unui animal de companie in gospodarie poate provoca un disconfort pronuntat pentru micutii alergici. Acestia pot avea de-a face cu simptome la nivelul ochilor si al tractului respirator in urma contactului cu anumite substante prezente pe pielea animalelor, dar si in saliva lor. Incidenta alergiilor este de obicei mai mare in cazul stapanilor de pisici decat a celor de caini.

Alergia la insecte

Copiii pot avea de-a face cu reactii cutanate in urma intepaturilor de insecte, cu precadere albine si viespi (caz in care pot aparea reactii severe), dar si purici sau tantari.

Alergia la latex si alte materiale

Latexul reprezinta un tip de cauciuc natural care poate provoca reactii daca intra in contact cu pielea. Obiecte precum jucarii sau biberoane pot fi realizate din cauciuc si pot cauza alergii. Insa, nu doar latexul intra in aceasta categorie de alergeni, ci si alte materiale textile sau diferite metale (nichelul).

Alergia la medicamente

Din fericire, aceste tipuri de alergii la copii sunt mai rare, insa este posibil sa apara. Medicii pot recomanda tratamente alternative in cazul in care copiii prezinta alergii la anumite substante prezente in medicamente.

Depistarea alergiilor

Iti poti da seama ca micutul tau are o alergie daca prezinta unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus in perioadele calde si umede sau dupa ce a intrat in contact cu un alergen cunoscut. Insa, nu poate fi intotdeauna usor sa depistezi substanta exacta la care copilul este alergic.

De aceea, se pot realiza o serie de analize pentru a identifica exact tabloul de alergii al unei persoane. In prima faza, medicul va dori sa stie istoricul medical al copilului si al familiei, care sunt simptomele resimtite si in ce context au aparut. Pe baza acestora, va recomanda analize pentru anumiti alergeni.

Aceste analize includ teste de sange si de urina, dar si teste cutanate. Acestea din urma au un grad mare de acuratete si presupun contactul local cu diferiti alergeni, pentru a observa o posibila reactie. Desigur, toate testele se realizeaza sub supraveghere medicala atenta, pentru a limita orice potential risc.

Prevenire

Alergiile nu se pot vindeca, iar orice tratament recomandat de medic va asigura doar ameliorarea simptomelor si micsorarea riscului ca acestea sa se agraveze. Insa, ce poti face este sa previi aparitia reactiilor alergice la copii prin limitarea expunerii la alergeni.

Scoate din alimentatia copilului orice aliment ii produce reactii alergice si invata-l pe acesta ca nu are voie sa le consume. Le poti comunica acest lucru si educatoarelor, invatatoarei sau altor parinti si cunostinte, pentru a nu-i oferi acestuia alimente care pot fi periculoase pentru el.

Mentine casa cat mai curata, in special camera sa, si foloseste aparate pentru dezumidificare in camerele in care este nevoie. In cazul alergiilor la polen sau la mucegaiul din atmosfera, incearca sa eviti iesirile in zilele umede sau in perioadele in care nivelul de polen este ridicat. Poti verifica acest lucru cu ajutorul a diferite aplicatii.

Alergiile la copii se numara printre cele mai des intalnite probleme la varste fragede, fiind provocate de numeroase tipuri de alergeni. Desi nu exista un remediu care sa le indeparteze permanent, exista moduri de gestionare a simptomelor, precum si metode de a preveni aparitia acestora.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor