Alergie la capsuni: cauze, simptome, recomandari

27. 11. 2023 · 9 minute de citit

Daca ai o alergie la capsuni, consumul acestor fructe poate provoca o serie de simptome. Este posibil sa observi o eruptie cutanata, sa ai o senzatie ciudata in gura sau chiar o reactie mai severa, cum ar fi socul anafilactic. Daca esti alergic la capsuni, va trebui sa eviti acest fruct si, eventual, fructe similare, pentru a preveni o reactie alergica (1). In acest articol vorbim despre alergia la capsuni. Iti spunem cum se manifesta, care este diferenta dintre alergie si intoleranta, cum se trateaza alergia si care sunt alimentele pe care o persoana alergica la capsuni ar trebui sa le evite.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Alergie la capsuni: cauze, simptome, recomandari

Ce este alergia la capsuni?

Alergia la capsuni este o reactie imuna a organismului la proteinele prezente in aceste fructe. Este o forma de alergie alimentara, care se manifesta atunci cand sistemul imunitar al organismului confunda proteinele din capsuni cu agenti patogeni, (cum ar fi bacteriile sau virusurile). In consecinta, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a se proteja impotriva acestor „invadatori”, ceea ce duce la aparitia simptomelor alergice. Alergia la capsuni nu este la fel de frecventa ca alte alergii alimentare, cum ar fi alergia la arahide sau la lapte. Totusi, poate aparea la orice varsta si este mai des intalnita la copii.

Reactiile alergice la capsuni pot varia semnificativ in severitate. Unele persoane pot experimenta simptome usoare, cum ar fi mancarimea sau eruptia cutanata, in timp ce altele pot avea reactii severe, cum ar fi anafilaxia. Anafilaxia, sau socul anafilactic, este o urgenta medicala care necesita interventie medicala imediata, deoarece poate pune viata in pericol (2).

Simptomele alergiei la capsuni

Simptomele unei alergii alimentare se pot dezvolta in cateva minute sau pana la doua ore dupa ce s-a consumat un anumit aliment, in cazul acesta capsuni. Simptomele alergiei la capsuni includ:

  • senzatie de strangere a gatului;
  • mancarimi sau furnicaturi in gura;
  • eruptii cutanate, cum ar fi urticarie sau eczeme;
  • mancarimi ale pielii;
  • respiratie suieratoare;
  • tuse;
  • congestie;
  • greata;
  • dureri de stomac;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • ameteli (1).

Simptomele alergiei la capsuni pot fi variate, de la manifestari usoare pana la cele severe. In cazul celor usoare, pacientul poate experimenta mancarimi si inrosirea pielii, simptome care apar de obicei in jurul gurii si pe maini. Acestea pot insa sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului. In cazul unor simptome mai severe, pacientul poate avea dificultati de respiratie, umflarea gurii si a limbii sau chiar poate intra in soc anafilactic. Este important de stiut ca aceste semne nu trebuie ignorate, mai ales daca apar imediat dupa consumul de capsuni.

Alergia la capsuni vs. intoleranta la capsuni

In timp ce o alergie la capsuni afecteaza in principal gura si gatul, o intoleranta la capsuni afecteaza adesea doar sistemul digestiv si cauzeaza simptome mai putin grave, cum ar fi balonarea, gazele si diareea. Daca ai o intoleranta la capsuni, aceasta este adesea rezultatul unei deficiente enzimatice, ceea ce inseamna ca sistemul tau digestiv nu poate descompune in mod corespunzator anumite ingrediente din alimente. Acest lucru este ceea ce cauzeaza tulburarile digestive.

Spre deosebire de alergia la capsuni, care uneori poate pune viata in pericol, intoleranta produce efecte secundare relativ usoare, pe termen scurt, care se rezolva de la sine cu timpul. Intolerantele alimentare sunt mai frecvente decat alergiile, dar o intoleranta la capsuni nu se numara printre cele mai frecvente intolerante (acestea includ lactoza, glutenul, ouale si nucile) (4).

Cauze si factori de risc ai alergiei la capsuni

Cauzele alergiei la capsuni pot fi variate si complexe. In primul rand, anumite proteine din capsuni pot declansa raspunsul imunitar la unele persoane. Sistemul imunitar al acestor persoane identifica eronat proteinele din capsuni drept amenintari, ceea ce declanseaza o reactie alergica. Acesta este un fenomen care se intampla la un procent redus de populatie, dar este un factor important de risc.

In al doilea rand, predispozitia genetica joaca un rol semnificativ in dezvoltarea alergiilor la capsuni. Persoanele care au antecedente familiale de alergii alimentare sunt mai predispuse la a dezvolta alergii, inclusiv la capsuni. 

Un alt factor care poate contribui la dezvoltarea alergiei la capsuni este consumul excesiv sau repetat. Daca o persoana consuma capsuni foarte des sau in cantitati mari, acest lucru poate duce la dezvoltarea unei alergii. Desi nu exista date statistice precise referitoare la acest aspect, este bine cunoscut faptul ca expunerea repetata la un alergen poate duce la dezvoltarea unei alergii.

De asemenea, alergia la capsuni poate fi adesea asociata cu alte alergii alimentare sau cu fenomenul de reactivitate incrucisata. Acesta din urma se refera la situatia in care sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza nu doar la un anumit alergen, ci si la substante similare din alte alimente sau polenuri. De exemplu, persoanele care sunt alergice la polenul de mesteacan pot dezvolta o alergie la capsuni, deoarece proteinele din aceste doua surse sunt similare.

Factori de risc

Oamenii au un risc mai mare de alergii alimentare daca au:

  • un istoric familial de alergii alimentare;
  • o alergie la polenul de mesteacan;
  • astm;
  • eczeme.

Copiii mici pot avea un risc mai mare de a dezvolta o alergie la un anumit aliment daca nu sunt expusi la acesta la inceputul vietii. Introducerea unor alimente, cum ar fi capsunile, mai tarziu in viata poate declansa uneori o reactie alergica (2).

Cum se trateaza reactia alergica la capsuni

Cel mai bun mod de a gestiona o alergie la capsuni si de a preveni simptomele este de a evita consumul de capsuni crude sau necoapte. Daca se intampla sa mananci capsuni din greseala sau inainte de a-ti da seama ca esti alergic, exista o serie de tratamente pe care le poti alege:

  • antihistaminice fara prescriptie medicala: aceste medicamente actioneaza prin blocarea substantelor chimice din corp care provoaca reactii alergice (adica histamine).
  • epinefrina: este un medicament injectabil care reduce inflamarea si ajuta pacientul sa respire.
  • evitarea alergenilor in anumite perioade ale anului: daca ai alergii sezoniere, este recomandat sa eviti capsunile sau alte alimente declansatoare.
  • injectii pentru alergii (imunoterapie): aceste injectii te expun la ceea ce esti alergic in doze din ce in ce mai mari, in speranta ca organismul isi va crea, in cele din urma, o toleranta.

Alte sfaturi pentru a gestiona o alergie la capsuni sunt urmatoarele:

  • acorda atentie la ceea ce mananci si bei si verifica intotdeauna etichetele alimentelor;
  • informeaza-te cu privire la alimentele pe care le consumi la restaurant;
  • poarta o bratara sau un colier de alerta medicala care sa ii anunte pe ceilalti despre afectiunea alergica. Acest lucru te poate ajuta in cazul in care ai o reactie alergica severa si nu poti comunica (3).

Ce alimente sa eviti in cazul alergiei la capsuni

Capsunile fac parte din familia trandafirilor. Alte fructe din aceasta familie includ: perele, piersicile, ciresele, merele, murele si afinele. Daca esti alergic la un fruct din aceasta familie, este posibil sa fii alergic si la capsuni. Unele persoane au reactivitate alergica incrucisata cu simptome care includ:

  • mancarimi la nivelul gurii;
  • mancarimi in gat;
  • umflaturi in interiorul gurii si al gatului.

Aceasta reactie alergica este legata de alergia la polen. Capsunile si alte fructe din familia trandafirilor au fost legate de rinita alergica. Persoanele alergice la capsuni ar trebui sa evite consumul acestui fruct si, de asemenea, alimentele care contin capsuni, inclusiv sub forma de aroma sau de decorare cu capsuni pe prajituri. In acelasi timp, poti avea o reactie alergica si la fructe inrudite cu capsunii, cum ar fi piersicile, merele sau murele (3). In consecinta, daca esti alergic la capsuni, ai putea dezvolta o reactie alergica si la: 

  • pere;
  • piersici;
  • cirese;
  • mere;
  • zmeura;
  • mure.

Desi rare, ai putea dezvolta reactii alergice orale si la urmatoarele alimente:

Un aspect pe care cei cu alergie la capsuni trebuie sa il aiba in vedere este identificarea alimentelor ce pot contine capsuni sau arome de capsuni. Acest lucru este esential, deoarece nu doar fructul in sine poate cauza reactii alergice, ci si multe produse alimentare precum bauturile racoritoare, dulciurile, iaurturile, inghetata sau sosurile pentru salate. De asemenea, este important de mentionat ca uneori chiar si produsele etichetate ca fiind „aromatizate natural” pot contine extract de capsuni.O importanta deosebita o are citirea cu atentie a etichetelor produselor alimentare. Acesta este un pas esential in prevenirea unei reactii alergice la capsuni. De multe ori, ingredientele sunt enumerate intr-o forma codificata, de aceea este necesara o cunoastere minima a denumirilor alternative pentru capsuni. In concluzie, persoanele cu alergie la capsuni trebuie sa fie constiente de faptul ca reactiile alergice pot fi declansate nu doar de consumul direct de capsuni, ci si de consumul de produse alimentare care contin capsuni sau arome de capsuni. Citirea cu atentie a etichetelor produselor alimentare si evitarea alimentelor procesate sunt doua masuri importante ce pot fi luate pentru a preveni reactiile alergice.

Alergia la capsuni, o problema care poate afecta orice persoana indiferent de varsta, este cauzata de o reactie imunitara la proteinele din aceste fructe. Simptomele pot varia de la eruptii cutanate la probleme respiratorii, iar in cazuri grave, poate duce la anafilaxie. Este important sa faci diferenta intre alergie si intoleranta, iar in cazul unei reactii alergice, interventia rapida este vitala. Evitarea capsunilor si a produselor care le contin este cea mai buna abordare de prevenire. 


Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Nu consuma in exces capsuni si consulta medicul ca sa te asiguri ca nu esti in pericol de reactii alergice in caz de consum al acestor fructe. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) Healthline, „Do I Have a Strawberry Allergy?”: https://www.healthline.com/health/strawberry-allergy#causes

(2) Medical News Today, „Can people be allergic to strawberries?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323067

(3) Vinmec International Hospital, „Strawberry allergy: Symptoms and foods to avoid”: https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/strawberry-allergy-symptoms-and-foods-to-avoid/#:~:text=Similar%20to%20other%20types%20of,diarrhea%2C%20dizziness%2C%20...

(4) Live Strong, „What Causes a Strawberry Allergy and How to Treat It”: https://www.livestrong.com/article/368207-list-of-foods-to-avoid-with-a-strawberry-allergy/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor