Adenomul hipofizar: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

23. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Ustensile medicale

Adenoamele hipofizare sunt tumori benigne (necanceroase), situate pe hipofiza. Chiar daca tumoarea este necanceroasa, ea poate interfera cu functia hipofizara si poate afecta sanatatea pacientului in diverse moduri. Adenomul hipofizar se trateaza medicamentos, prin interventii chirurgicale, radiatii sau o combinatie între acestea.

In acest articol explicam ce este adenomul hipofizar, ce este glanda hipofiza si de ce este ea importanta. De asemenea, oferim informatii cu privire la diagnosticarea adenomului hipofizar, tratarea acestuia si prognosticul afectiunii.

Ce este hipofiza (glanda pituitara)

 

Glanda pituitara

Hipofiza este o glanda de marimea unui bob de mazare, situata in partea anterioara a creierului (fosa pituitara ori saua turceasca). Hipofiza are 2 lobi: lobul anterior si lobul posterior, fiecare lob eliberand hormoni diferiti. Hipofiza anterioara este formata din acelasi tesut ca faringele. Hipofiza posterioara este o extensie a hipotalamusului. Cele doua alcatuiesc sistemul neuroendocrin.

Hormonii sunt substante chimice care  ajung la organe, muschi si tesuturi prin intermediul sangelui, in acest fel coordonand diferitele functii ale corpului. Hipofiza monitorizeaza in mod constant functiile organelor interne si trimite semnale glandelor endocrine (1). Glanda pituitara elibereaza hormoni importanti precum (2):

  • hormonul adrenocorticotrop (corticotropina, ACTH): stimuleaza glandele suprarenale pentru a elibera hormoni (cortizol, aldosteron), care regleaza metabolismul glucidelor si echilibrul apa-sodiu.
  • hormonul antidiuretic  (vasopresina): sustine retentia de apa in organism.
  • hormonul foliculostimulant (FSH): reprezinta o componenta importanta a functiei de reproducere.
  • hormonul de crestere (GH): regleaza metabolismul si cresterea.
  • hormonul luteinizant (LH): controleaza productia de hormoni sexuali (estrogen si testosteron).
  • oxitocina: este un hormon produs in hipotalamus.
  • prolactina: stimuleaza secretia de lapte matern.
  • hormonul de stimulare tiroidiana (TSH): joaca un rol important în crestere si dezvoltare. Hormonii tiroidieni afecteaza functionarea fiecarui organ din organism.

Asadar, hipofiza transmite mesaje altor glande pentru ca acestea sa produca hormoni. De altfel, adenomul hipofizar poate afecta producerea unui singur hormon (adenom hipofizar secretant de TSH de exemplu) sau a unei combinatii de hormoni.

Mai mult decat atat, hipofiza este responsabila si pentru: 

  • crestere;
  • dezvoltare;
  • functionarea organelor (rinichi, sani, uter);
  • functionarea glandelor (tiroida, suprarenale).

Ce este adenomul hipofizar

Adenomul hipofizar este considerat a patra cea mai frecventa tumoare intracraniana. Adenomul hipofizar este o excrescenta necanceroasa (in cele mai multe cazuri), care se formeaza pe glanda pituitara si se dezvolta relativ lent. Adenomul este cea mai frecventa boala care afecteaza hipofiza. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, aceasta afectiune nu se raspandeste in alte parti ale corpului. Cu toate acestea, poate exercita presiune pe structurile din apropiere, ceea ce poate declansa pacientului diverse manifestari. Cel mai adesea, afecteaza persoanele de 30-40 de ani, dar pot fi diagnosticate si la copii (2). Femeile prezinta un risc mai mare de a avea adenoame hipofizare (1).

Adenoamele hipofizare pot fi asociate unor afectiuni genetice (neoplazie endocrina multipla, neurofibromatoza, sindromul Von Hippel-Lindau). Avand una dintre aceste afectiuni, pacientul poate dezvolta un adenom hipofizar, dar el poate aparea si in lipsa lor (1).

Clasificarea adenoamelor hipofizare

Sunt mai multe clasificari ale adenoamelor hipofizare.

Adenoame hipofizare clasificate in functie de producerea hormonilor

  • adenoame secretante: elibereaza hormoni hipofizari care provoaca simptome sau alte conditii. 
  • adenoame non-secretante: nu elibereaza hormoni, dar daca se dezvolta, pot genera presiune pe structurile din jur.

Cam jumatate dintre adenoame produc cantitati mari din unul sau mai multi hormoni. Aceasta secretie hormonala excesiva poate provoca (4):

  • sindrom Cushing care se manifesta prin obezitate in partea superioara a corpului, fata rotunda, formarea de grasime in jurul gatului, piele fragila si subtire, vergeturi pe coapse, fese, brate, sani, slabiciune osoasa si musculara, oboseala severa, hipertensiune arteriala, glicemie mare, iritabilitate, anxietate, hirsutism (cresterea excesiva a parului facial la femei), menstruatie neregulata, reducerea apetitului sexual.
  • acromegalie: cresterea excesiva a extremitatilor, fetei si tesuturilor moi. Poate fi asociata cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli cardiovasculare. Speranta de viata este scazuta.

Adenoame hipofizare clasificate in functie de marimea acestora

Sunt 2 tipuri identificate (2):

  • microadenoame: sunt mai mici de 10 milimetri (mm);
  • macroadenoame: sunt mai mari de 10 mm si sunt mai frecvente decat microadenoamele.

Simptomele adenomului hipofizar

 

Simptomele adenomului hipofizar

Simptomatologia adenomului hipofizar variaza in functie de marime sau de tipul de hormon secretat. Simptomele sunt provocate de: 

  • macroadenoame: poate afecta glanda pituitara sau structurile din apropiere.  
  • adenoamele secretante: simptomele sunt in functie de hormonul secretat.

Macroadenoamele se pot manifesta prin: 

  • tulburari de vedere: mai bine de jumatate dintre pacientii care au adenom hipofizar sufera de tulburari de vedere: vedere incetosata, vedere dubla, afectarea vederii periferice.
  • dureri de cap.
  • deficienta hormonala (hipopituitarism): glanda pituitara subactiva.

Fiecare deficit de hormoni prvoaca simptome diferite (1):

  • deficitul de hormoni LH si FSH: provoaca hipogonadism (bufeuri, uscaciune vaginala, disfunctie erectila, oboseala, scaderea libidoului).
  • deficitul de TSH: provoaca hipotiroidism (oboseala, constipatie, ritm cardiac lent, piele uscata, umflarea extremitatilor).
  • deficit de ACTH: provoaca insuficienta suprarenala (scaderea tensiunii arteriale, varsaturi, dureri abdominale, apetit scazut).
  • deficit de GH: in cazul adultilor, se manifesta prin oboseala si scaderea masei musculare.

Cauzele adenomului hipofizar

Nu se cunosc cu exactitate motivele aparitiei adenomului hipofizar. In unele cazuri, dezvoltarea acestora a fost legata de modificari accidentale sau mutatii ale ADN-ului. Aceste modificari determina cresterea celulelor glandei pituitare, contribuind astfel la formarea unei excrescente. Modificarile genetice se pot transmite de la parinti la copii, dar cel mai adesea au loc spontan.

Cand se recomanda consult medical

In cazul in care se manifesta simptome care ar putea fi asociate cu o tumoare hipofizara, este indicat consultul medical. In cele mai multe cazuri, tumorile hipofizare pot fi tratate pentru a reduce la normal nivelul hormonilor si pentru a atenua simptomele. Daca in familie exista cazuri de neoplazie endocrina multipla, trebuie discutat cu medicul despre testele care pot fi facute pentru a detecta tumoarea hipofizara (3).

Cum se stabileste diagnosticul

Diagnosticarea adenomului hipofizar se face in functie de tipul de adenom si de prezenta simptomelor. In cazul unui adenom hipofizar secretor de hormoni, medicul identifica afectiunea pe baza simptomelor pe care le are pacientul, inainte de vizualizarea imagistica a adenomului. In unele situatii, medicii identifica adenomul hipofizar accidental, atunci cand pacientul face un test imagistic cerebral. In asemenea cazuri, adenomul este, de cele mai multe ori, mic si nefunctional.

Teste necesare diagnosticarii

In cazul in care medicul banuieste ca pacientul ar putea avea un adenom hipofizar, el va incerca sa identifice simptomele, sa faca pacientului un examen fizic si un istoric medical al familiei. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate solicita oricare dintre urmatoarele investigatii:

  • teste de sange: cu scopul de a verifica anumite niveluri de hormoni.
  • teste imagistice: scanarile RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau CT (tomografie computerizata) pot confirma diagnosticul de adnom hipofizar.
  • examen oftalmologic: se recomanda un test de camp vizual pentru a verifica functia oculara, pentru ca adenoamele mari pun presiune pe nervii oculari si pot provoca tulburari de vedere. 

Tratarea adenomului hipofizar

 

Tratarea adenomului hipofizar

Identificarea timpurie a adenomului hipofizar ofera cea mai buna sansa pentru vindecarea sau controlul tumorii hipofizare. Exista 3 tipuri de tratament pentru tumorile pituitare:

Interventia chirurgicala

Medicul poate opta pentru o interventie chirurgicala (numita chirurgie transfenoidala) pentru eliminarea adenomului. Aceasta operatie a adenomului hipofizar presupune eliminarea tumorii prin nas si sinusul sfenoid. In cele mai mult cazuri, chirurgul opteaza pentru aceasta procedura. Daca adenomul este prea mare pentru a fi indepartat prin cavitatea sinusala, chirurgul poate apela la chirurgia transcraniana pentru a ajunge la hipofiza si adenom (aceasta este o tehnica ce se foloseste numai in cazul tumorilor mari si invazive, care nu pot fi indepartate in siguranta pe cale transfenoidala).

Radioterapia 

Radiatii (raze X) sunt eficiente pentru uciderea celulelor tumorale. Se merge pe varianta radiatiilor daca adenomul nu poate fi tratat medicamentos sau prin interventii chirugicale. Sunt disponibile 3 tipuri de radiatii: radioterapia standard cu fascicul extern, tratament cu fascicul de protoni, radiochirurgia stereotactica (2).

Tratamentul cu radiatii poate fi recomandat pentru adenoamele care (5):

  • sunt situate in zone ale creierului in care interventia chirurgicala este riscanta.
  • nu pot fi indepartate complet prin interventia chirurgicala.
  • au o crestere rapida.
  • nu se reduc in urma tratamentului medicamentos.
  • reapar dupa o interventie chirurgicala.

Terapia medicamentoasa 

Tratamentele medicamentoase urmaresc micsorarea adenomului hipofizar si ameliorarea simptomelor.

Efectele secundare ale tratamentului adenomului hipofizar

Ca urmare a interventiilor chirurgicale sau radioterapiei, aproximativ 60% dintre persoanele cu adenoame hipofizare dezvolta hipopituitarism dupa tratament (deficit de hormoni hipofizari). Hipopituitarismul se trateaza cu medicamente de substitutie hormonala.

Complicatiile interventiei chirurgicale

Complicatiile care pot aparea in urma eliminarii adenomului hipofizar chirurgical pot fi urmatoarele (1):

  • sangerare;
  • scurgeri de lichid cefalorahidian; 
  • meningita;
  • diabet insipid: urina este diluata si in cantitate mare, rezultata in urma excesului de sodiu din corp.

Prevenirea adenomului hipofizar

Adenomul hipofizar nu poate fi prevenit. Cele mai multe apar spontan, dar pot fi si asociate unor afectiuni genetice rare. Daca cineva din familie a fost diagnosticat cu un adenom hipofizar, se recomanda efectuarea de teste genetice pentru a se vedea daca se dezvolta si la alte persoane din familie.

Prognosticul adenomului hipofizar

Prognosticul adenomului hipofizar este strans legat de marimea si tipul de adenom. Daca in urma tratamentului adenomul este distrus, pacientul va avea o viata normala si sanatoasa. In unele cazuri, tratamentul pentru adenom poate sa duca la niveluri scazute de hormoni si atunci este nevoie de medicamente hormonale pentru a echilibra organismul. De asemenea, este posibil ca adenomul sa revina. Aceasta inseamna ca este posibil ca pacientul sa reia tratamentul la un moment dat.

Atata timp cat adenomul hipofizar este mic si nu provoaca simtome, pacientul poate trai cu el. Acesta este motivul pentru care multe persoane afla ca au adenom hipofizar abia atunci cand fac un test imagistic cerebral. Daca, insa, adenomul continua sa creasca, poate fi necesar tratament. 

In cazul in care adenomul hipofizar nu este tratat, se poate ajunge la probleme grave de sanatate, in functie de hormonul pe care il secreta adenomul. O complicatie rara a adenomului hipofizar este apoplexia hipofizara, cauzata de sangerare. Cu cat adenomul este mai mare, cu atat riscul de apoplexie hipofizara este mai mare. Apoplexia hipofizara se manifesta prin:

  • cefalee severa;
  • paralizia muschilor oculari: vedere dupla, probleme la deschiderea unei pleoape;
  • pierderea vederii periferice;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • personalitate alterata.

Diagnosticul de adenom hipofizar nu este o veste buna. Cu toate acestea, trebuie retinut ca majoritatea adenoamelor hipofizare sunt benigne, iar tratamentul, in cele mai multe cazuri, da randamente. Este important sa-l informezi pe medic despre simptomele pe care le ai.

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia unui medic. Informatiile medicale despre adenomul hipofizar au scop strict informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Pituitary Adenomas”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15328-pituitary-adenomas
  2. American Association of Neurological Surgeons, „Pituitary Gland and Pituitary Tumors”: https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Pituitary-Gland-and-Pituitary-Tumors
  3. Mayo Clinic, „Pituitary tumors”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pituitary-tumors/symptoms-causes/syc-20350548
  4. Pacific Pituitary Disorders Centers, „What is Pituitary Adenoma”: https://www.pacificneuroscienceinstitute.org/pituitary-disorders/conditions/pituitary-adenomas/
  5. Johns Hopkins Medicine, „Pituitary Adenoma”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pituitary-adenoma
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor