Acidul glicolic: beneficii, utilizare si contraindicatii

10. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Femeie la infrumusetare

 

Acidul glicolic este o substanta cu rol de exfoliant care face parte din grupa alfa hidroxiacizilor. Acidul glicolic este prezent in natura in plante si fructe. Este utilizat in mod curent in preparatele exfoliante pentru ca are capacitatea de a estompa ridurile, reducand profunzimea acestora si de a reda stralucirea naturala a tenului, ameliorand totodata acneea si petele pigmentare. Utilizarea frecventa sau in concentratie prea mare determina leziuni si iritatii ale pielii. 

Acidul glicolic este un acid alfa hidroxi sau AHA, solubil in apa, unul dintre cele mai folosite produse de ingrijire a pielii. Alaturi de acidul glicolic, din grupa alfa hidroxiacizilor mai fac parte acidul citric, acidul lactic si acidul malic. Pentru ca are cea mai mica structura moleculara dintre toti acesti acizi, cel glicolic are posibilitatea sa patrunda profund in piele pentru a reduce ridurile, a netezi straturile epidermei, actionand asupra tuturor imperfectiunilor. Orice tratament cu acid glicolic sau produse pe baza de acid glicolic trebuie sa fie avizat si realizat in conformitate cu indicatiile specifice. Un dozaj prea mare sau o utilizare un timp indelungat pot duce la unele simptome neplacute. In aceste situatii trebuie sa mergi de urgenta la medicul specialist pentru a beneficia de ingrijiri de specialitate. 

Ce este acidul glicolic?

Acidul glicolic este un produs incolor si inodor, higroscopic, foarte solubil in apa, care se gaseste in mod natural in sfecla, trestie de zahar, ananas. Beneficiile sale asupra structurii pielii au determinat companiile cosmetice si farmaceutice sa il utilizeze la scara larga in creme si lotiuni, produse naturiste menite sa trateze diverse afectiuni dermatologice, pentru un ten impecabil, cu o piele sanatoasa, hidratata corespunzator. 

Acidul glicolic contine C, H, O, moleculele sale minuscule sunt usor de absorbit de piele, astfel incat procesul de exfoliere sa fie mult mai eficient fata de utilizarea altor tipuri de acizi din grupa AHA.  

Cum actioneaza acidul glicolic? 

Patrunde adand in piele, accelereaza dizolvarea legaturilor care tin celulele pielii impreuna, astfel ca organismul este capabil sa elimine mai repede si mai bine celulele moarte de la nivelul tenului. In mod normal, fara ajutorul venit in parte acidului glicolic, pielea ar avea de luptat mai mult cu exfolierea si eliminarea celulelor moarte (1). 

Totodata, actioneaza adanc in piele determinand productia unei cantitati mai mari de colagen, o proteina care face epiderma elastica si ferma (1), in conditiile in care, pe masura ce imbatraneste, pielea produce tot mai putin colagen. 

Beneficii ale acidului glicolic

Lupta impotriva imbatranirii

Acidul glicolic actioneaza in straturile profunde ale pielii determinand netezirea ridurilor fine si imbunatatirea texturii pielii (2). Acesta poate reduce daunele facute de soare la nivelul pielii - riduri, patarea tenului, pete hiperpigmentare, stimuland productia de colagen si de acid hialuronic la nivelul epidermei pentru fermitate si elasticitate (3).

Exfoliere in profunzime

Acidul glicolic este un exfoliant chimic care indeparteaza stratul exterior de celule ale pielii, dar si uleiul existent la acest nivel. Pentru ca are actiune complexa, nu necesita actiuni puternice de exfoliere a pielii si nici spalare dura (3).

Calitati de umectare 

Acest acid are capacitatea de a atrage apa si de a o lega de celulele pielii, adica este un excelent umectant, capabil sa ofere tenului hidratare corespunzatoare, indiferent de varsta (3), (4), astfel incat pielea sa nu se usuce. 

Ajutor in tratarea acneei

Pentru ca are actiune de peeling delicat, fara a infunda porii cu resturi de celule moarte si curata in profunzime, dar in conditii de siguranta pentru piele, acidul glicolic poate fi benefic persoanelor cu acnee (4). In plus, umectarea constanta a barierei de protectie a corpului, ajuta si persoanele cu acnee la care pielea se poate usca si descuama in mod normal (2). 

Antibacterian si antioxidant

Studii recente au scos in evidenta faptul ca acidul glicolic ar putea imbunatati aspectul pielii, conferindu-i si o protectie antioxidanta si antibacteriana (4).

 

Acidul glicolic

 

Desi poate netezi ridurile fine si profunde, poate lumina anumite zone ale tenului unde aparusera pete de la soare sau pete hiperpigmentare pe fondul imbatranirii, totusi, acidul glicolic nu poate face cicatricile sa dispara (3). 

Cum se utilizeaza acidul glicolic?

Acidul glicolic se gaseste intr-o gama larga de produse de frumusete si ingrijire a tenului, existente in farmacii si care pot fi utilizate fara prescriptie medicala. De la produse de curatare, creme si lotiuni tonice, la masti si creme antirid cu acid glicolic sau peelinguri, tot ceea ce iti doresti poti achiziliona online sau din farmaciile fizice. Evident, concentratiile sunt diferite, de la un producator la altul. 

Peelingurile chimice profesioniste nu pot fi realizate acasa si nu sunt indicate in orice imprejurare. Un dermatolog poate realiza astfel de proceduri personalizate, intr-un mediu controlat, utilizand cantitatile necesare, in mai multe etape sau sesiuni (3). 

Atentie: frecarea pielii cu zahar din trestie de zahar nu poate oferi aceleasi rezultate cu cele ale unui peeling cu acid glicolic, realizat intr-un cabinet de specialitate. In plus, acidul glicolic utilizat acasa poate patrunde in piele mai adanc si ar putea produce o exfoliere mai mare in timp. Asadar, trebuie utilizat singur, nu in combinatie cu alte produse de exfoliere pentru a nu sensibiliza pielea tenului (4). Utilizarea unui singur produs pe baza de acid glicolic este suficienta, alaturi de solutii si creme hidratante sau produse cosmetice de ingrijire a tenului, alese in concordanta cu tipul de ten.  

Contraindicatii pentru acidul glicolic

Acidul glicolic poate determina aparitia unor reactii neplacute: eruptii, umflaturi, mancarimi, usturimi, senzatii de arsura, uscarea excesiva a pielii. Toate acestea pot duce la hipersensibilitate a celor cu probleme. O plimbare banala in aer liber poate provoca arsuri ale pielii pe fondul utilizarii anterioare a acidului glicolic.   

Recomandarea este sa vorbesti cu dermatologul despre metodele de curatare a tenului in mod eficient, inainte de a lua orice decizie, precum si despre cantitatea de acid glicolic ce poate fi utilizata fara probleme. 

Acidul glicolic este o substanta excelenta de curatare a tenului, de imbunatatire a aspectului pielii, care poate lupta eficient impotriva acneei si a imbatranirii, utilizat adecvat. Medicul dermatolog poate indica dozajul si modul de folosire pentru rezultate optime si sigure. 

Surse de informare:

1. How to Use Glycolic Acid in Your Skin Care - https://www.verywellhealth.com/glycolic-acid-15774

2. Glycolic acid peel therapy – a current review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875240/

3. Benefits of glycolic acid for the skin- https://www.medicalnewstoday.com/articles/glycolic-acid-for-skin

4. Is Glycolic Acid a Good Acne Treatment? - https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/glycolic-acid-for-acne

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor