Vedere incetosata: cauze, simptome, tratament

27. 9. 2023 · 7 minute de citit

In acest articol, vom explora diverse aspecte legate de vederea incetosata. Vom afla diversele cauze care duc la aparitia acesteia si vom intelege simptomele specifice. In plus, vom cunoaste metodele de diagnosticare si care sunt optiunile de tratament. Prin parcurgerea acestui articol, vei acumula cunostinte valoroase care te vor ajuta sa intelegi mai bine aceasta problema de sanatate.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vedere incetosata: cauze, simptome, tratament

Generalitati despre vederea incetosata

Vederea incetosata este o deteriorare a claritatii vizuale ce face dificila perceperea detaliilor fine. Aceasta poate aparea la unul sau la ambii ochi si poate fi temporara sau permanenta. Vederea incetosata poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, limitand abilitatea de a efectua activitati zilnice cum ar fi cititul, condusul sau vizionarea programelor TV. De asemenea, poate fi un semn al unei afectiuni medicale serioase.

Exista mai multe tipuri de vederea incetosata, care pot fi cauzate de diferite probleme ale ochilor. Miopia, hipermetropia, prezbiopia, cataracta, glaucomul, retinopatia si dezlipirea de retina sunt doar cateva dintre afectiunile care pot provoca vederea incetosata. Fiecare dintre aceste conditii are propriile sale cauze si simptome specifice.

Este important sa soliciti ajutor medical daca vederea incetosata apare brusc sau se inrautateste, deoarece poate fi un semn al unei probleme medicale urgente. In plus, un examen ocular complet poate fi necesar pentru a determina cauza exacta a vederii incetosate si pentru a elabora un plan de tratament adecvat.

Cauzele vederii incetosate

Cauzele vederii incetosate pot fi variate si pot implica atat probleme oculare, cat si factori de mediu, probleme de sanatate generala sau efecte secundare ale medicamentelor. Numeroase afectiuni pot cauza vederea incetosata, inclusiv [1]:

 • cataracta, o afectiune in care cristalinul ochiului devine opac, poate afecta vederea si poate cauza vederea incetosata;
 • degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta;
 • retinopatia diabetica;
 • vicii de refractie, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul;
 • migrenele;
 • atacul cerebral;
 • traume sau leziuni la nivelul ochilor.

Pe langa afectiuni, existenta unor factori de mediu poate contribui la vederea incetosata:

 • expunerea la lumina puternica, precum razele soarelui sau luminile stralucitoare, poate provoca vederea incetosata temporara;
 • poluarea, precum fumul sau praful, poate irita ochii si determina vederea incetosata;
 • utilizarea indelungata a dispozitivelor digitale, cum ar fi telefoanele mobile sau computerele, poate duce la oboseala ochilor si vederea incetosata;
 • unele medicamente pot avea ca efect secundar vederea incetosata, de exemplu, medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a depresiei, corticosteroizii, antihistaminicele.

Este important sa discuti cu medicul tau cu privire la efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei si sa explorezi optiuni alternative, daca este necesar.

Simptome

Vederea incetosata nu se refera doar la o simpla scadere a claritatii vizuale, ci poate include si alte simptome care pot varia in functie de cauza subiacenta. Printre acestea se pot afla:

 • dificultatea de a vedea la distanta sau la apropiere;
 • vederea dubla sau distorsionata;
 • dificultatea de a vedea in lumina slaba;
 • experienta unor halouri in jurul luminilor.

Fiecare persoana poate experimenta aceste simptome intr-un mod diferit, iar intensitatea si frecventa lor pot varia.

Vederea incetosata poate fi insotita de alte simptome, in functie de cauza subiacenta. De exemplu, unele afectiuni oculare pot provoca dureri de cap, oboseala oculara, roseata oculara, secretii din ochi sau senzatie de corp strain in ochi. Este important sa acordam atentie tuturor acestor simptome si sa le comunicam medicului oftalmolog in timpul consultatiei.

Impactul vederii incetosate asupra vietii de zi cu zi poate fi semnificativ. Aceasta problema poate afecta capacitatea unei persoane de a conduce in siguranta, de a citi, de a lucra la calculator sau de a efectua alte activitati care necesita o vedere buna. Calitatea vietii poate fi afectata, iar persoana poate avea dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice. Este important sa constientizam impactul pe care vederea incetosata il poate avea si sa cautam ajutor medical pentru a gasi solutii adecvate.

Consultul medical este imperios in cazul vederii incetosate. Orice schimbare brusca sau semnificativa in vederea unei persoane, inclusiv aparitia vederii incetosate, trebuie sa fie evaluata de un medic oftalmolog. Acesta poate efectua o examinare amanuntita a ochilor si poate identifica motivul exact al simptomelor. Este important sa nu ignoram aceste semnale, ci sa actionam prompt pentru a preveni complicatiile si a primi tratamentul necesar.

Diagnosticare

Diagnosticarea vederii incetosate

Diagnosticarea vederii incetosate este un proces complex si necesita utilizarea unor teste si examinari oftalmologice specifice. Printre acestea se numara:

 • testul de acuitate vizuala, care masoara capacitatea ochilor de a percepe detaliile si claritatea vederii. Acest test poate fi efectuat cu ajutorul unui tabel de litere sau cifre, pe care pacientul trebuie sa le identifice la diferite distante;
 • tonometria, care masoara presiunea din interiorul ochiului si poate ajuta la diagnosticarea glaucomului, o afectiune care poate cauza vederea incetosata;
 • oftalmoscopia, care este o examinare ce ii permite medicului oftalmolog sa examineze fundul de ochi, inclusiv nervul optic si vasele de sange. Aceasta poate dezvalui semne de afectiuni oculare grave, cum ar fi degenerescenta maculara sau retinopatia diabetica;
 • tomografia cu coerenta optica este o tehnica imagistica avansata care ofera imagini detaliate ale structurilor oculare. Aceasta poate fi utila in diagnosticarea afectiunilor precum glaucomul, cataracta sau degenerescenta maculara.
 • Istoricul medical al pacientului contribuie la diagnosticarea vederii incetosate. Medicul oftalmolog poate solicita informatii despre istoricul medical al familiei, boli preexistente sau medicamente pe care le ia pacientul. Acest lucru poate ajuta la identificarea unor factori predispozanti sau a cauzelor posibile ale vederii incetosate.

Consultul oftalmologic este esential pentru diagnosticarea vederii incetosate. Un medic oftalmolog are cunostintele si experienta necesara pentru a efectua toate examinarile si teste specifice si pentru a interpreta rezultatele acestora. De asemenea, poate recomanda si alte investigatii suplimentare sau consultatii cu alti specialisti, daca este cazul.

Vederea incetosata poate fi un simptom al unei varietati de afectiuni, de la cele mai simple la cele mai grave. Diagnosticul corect poate necesita o serie de teste si evaluari pentru a distinge intre diferitele cauze posibile ale vederii incetosate. Este recomandat ca pacientul sa se adreseze unui medic oftalmolog pentru a obtine un diagnostic precis si a primi tratamentul adecvat.

Tratament pentru vederea incetosata

Tratamentul pentru vederea incetosata poate varia in functie de cauza care a condus la aceasta. Exista mai multe optiuni de tratament disponibile, in functie de necesitatile si starea fiecarui pacient.

In cazul in care vederea incetosata este cauzata de afectiuni medicale precum diabetul sau hipertensiunea arteriala, tratamentul poate implica utilizarea de medicamente pentru a controla aceste conditii si pentru a preveni deteriorarea vederii. Pentru cataracta sau degenerescenta maculara, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a corecta aceste probleme.

Ochelarii de vedere sau lentilele de contact pot fi utilizate pentru a corecta problemele de vedere care duc la vederea incetosata. Acestea pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacientului si pot fi o solutie simpla si eficienta pentru imbunatatirea vederii. Este important sa consulti un oftalmolog pentru a obtine prescriptia corecta si pentru a asigura o corectie adecvata a vederii.

O dieta echilibrata, bogata in nutrienti esentiali, poate contribui la mentinerea unei vederi sanatoase si la prevenirea unor afectiuni care pot duce la vederea incetosata. Mentinerea unui stil de viata sanatos, care include exercitii fizice regulate si evitarea fumatului, poate sprijini sanatatea ochilor.

Sursa suplimentara de informare:

1. “What’s Causing My Blurred Vision?” Healthline, 30 Apr. 2018, www.healthline.com/health/hazy-vision. Accessed 26 Sept. 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor