Taratele de psyllium - beneficii, proprietati, contraindicatii

14. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Taratele de psyllium

 

Psyllium este un aliment bogat in fibre, sub forma unor mici coji ale unei plante originare din India. Acesta este recunoscut la nivel mondial pentru calitatile si beneficiile pe care le aduce digestiei. Psyllium se transforma intr-o textura gelatinoasa odata consumat, fermenteaza la nivelul colonului si ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune de la nivelul aparatului digestiv.

Psyllium poate fi consumat sub diverse forme. De la pudra, capsule, granule, la tarate combinate cu lapte vegetal, apa sau alte lichide. Taratele nu au valori nutritionale exceptionale, dar efectele pozitive pe care le au asupra constipatiei, diareei si a altor probleme digestive le-au facut din ce in ce mai populare pentru consumul zilnic.

Iata cateva dintre proprietatile, beneficiile, dar si contraindicatiile taratelor psyllium:

Ce valori nutritionale si proprietati au taratele psyllium?

Taratele psyllium contin o cantitate insemnata de fibre, acesta fiind motivul principal pentru care multi oameni aleg chiar si suplimente alimentare pe baza de psyllium. Valorile nutritionale per 100 de grame arata astfel:

  • 378 de calorii;
  • 88 de grame de carbohidrati;
  • 77 de grame de fibre;
  • 33% calciu;
  • 11% fier.

Fibrele psyllium au avantajul de a fermenta mai incet, ceea ce le face potrivite si pentru persoanele care sufera de balonare sau sindromul colonului iritabil. Taratele sunt formate din 70% fibre solubile si 30% fibre insolubile. Fibrele solubile au rolul de a regla nivelul de colesterol si glicemie din sange si ajuta la eliminarea tuturor reziduurilor in timpul digestiei. Fibrele insolubile in apa incurajeaza miscarile intestinale si ajuta la reglarea scaunelor in cazul diareei.

Ce beneficii ofera taratele psyllium?

Fibrele joaca un rol esential pentru digestia normala, iar taratele psyllium aduc un aport semnificativ, care ii poate ajuta in special pe cei care sufera de probleme la nivel digestiv. Asadar, iata ce beneficii iti va aduce consumul acestora sub diverse forme:

Ameliorarea constipatiei

In cazul afectiunilor precum sindromul colonului iritabil sau tratarea constipatia, taratele psyllium pot ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si a scaunului. [3] Fibrele pe care le contin taratele psyllium ajuta la formarea unui gel care fermenteaza foarte incet in intestin si care modifica textura scaunului. Taratele de psyllium se ataseaza de mancarea din intestin, isi maresc volumul si ajuta la eliminarea facila a acestora.

Tratarea diareei

Taratele psyllium pot actiona si in directia opusa, mai exact ca in tratarea diareei, deoarece au efecte pozitive asupra texturii scaunului si in aceste situatii. Psyllium modifica textura scaunului in cazul diareei, de la lichid, la solid si ajuta la reglarea frecventei cu care este eliminat. Este nevoie de mai multe studii pentru a atesta rolul pe care taratele psyllium il pot avea in tratarea diareei, dar discuta cu medicul specialist despre remediile naturiste pentru sistemul digestiv sau optiunile de medicamente pe care le ai. Studiile indica faptul ca suplimentele alimentare care contin psyllium nu ofera rezultate concludente despre efectul acestora in tratarea diareei. [1]

Posibila prevenire a diabetului de tip 2

Orice fel de dieta variata, bogata in nutrienti, grasimi benefice si cat mai putine alimente procesate constituie o parte importanta a unui stil de viata echilibrat si care iti protejeaza sanatatea. Daca suferi de diabet, medicul iti poate recomanda suplimente alimentare pentru diabetici, care sa-ti protejeze starea generala si sa amelioreze anumite simptome sau sa le previna. 

Exista studii care au investigat efectul taratelor psyllium asupra organismului in relatie cu diabetul de tip 2 [2], dar rezultatele nu sunt suficient de clare. Acestea indica, totusi, o scadere a concentratiei de glucoza din sange. Inainte de a incerca orice tratament alternativ, consulta-te cu medicul si efectueaza toate analizele pe care le recomanda acesta!

 

Taratele de psyllium in prevenire a diabetului de tip 2

 

Ajutor in controlul apetitului

Persoanele care vor sa piarda in greutate si primesc aceasta recomandare direct de la medic sau de la nutritionist, pot include in alimentatie taratele psyllium, deoarece acestea ofera senzatia de satietate si pot influenta scaderea poftei de mancare. Bineinteles, acestea nu pot inlocui mesele variate si portiile sanatoase de mancare, dar consumul regulat al fibrelor psyllium te poate ajuta sa depasesti perioadele in care te confrunti cu pofta de mancare cauzata de stres, de exemplu.

Cum pot fi consumate taratele psyllium?

Pyllium se gaseste in diverse forme, iar felul in care iti doresti sa-l consumi tine de preferintele alimentare, dar si de felul in care taratele sunt cel mai eficiente. Folosite sub forma de supliment alimentar, pana in prezent studiile arata ca nu exista suficient de multe beneficii cunoscute. Acestea pot fi combinate cu apa, iaurt sau lapte vegetal, pentru un consum mai facil. De asemenea, un aspect important consta in faptul ca trebuie sa consumi o cantitate cat mai mare de apa pentru a nu te confrunta cu efecte adverse. Se recomanda minimum 6-8 pahare pe zi daca incluzi si taratele psyllium in dieta.

 

Cum pot fi consumate taratele psyllium

 

Ce contraindicatii exista in cazul consumului de tarate psyllium?

Chiar daca un consum regulat de psyllium este considerat sigur, nu exista suficiente studii care sa indice anumite contraindicatii sau efecte neplacute. Pot aparea reactii adverse, desi rare, care se manifesta prin dureri de stomac, mancarimi, voma si umflaturi ale limbii. Persoanele care au o istorie de cancer la colon si copiii trebuie sa se consulte cu medicul specialist inainte de a consuma tarate psyllium. De asemenea, daca suferi de anumite afectiuni si esti sub tratament medicamentos, cere sfatul medicului inainte de a include aceste cereale in dieta, deoarece acesta poate ingreuna absorbtia anumitor vitamine, minerale sau alte substante.

Alege taratele psyllium ca o componenta a unei alimentatii sanatoase, fara a le considera un tratament impotriva problemelor cu care te confrunti! In cazul in care te confrunti cu anumite afectiuni, adreseaza-te medicului si urmeaza indicatiile avizate ale acestuia! 

Surse:

  1. Johnson W. McRorie, Jr, PhD, FACG, AGAF, FACN, Evidence-Based Approach to Fiber Supplements and Clinically Meaningful Health Benefits, Part 1, 2015.
  2. Marc P. McRae, MSc, DC, FACN, DACBN, Dietary Fiber Intake and Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review of Meta-analyses, 2018.
  3. Jonna Jalanka, Giles Major, Kathryn Murray, Gulzar Singh, Adam Nowak, Caroline Kurtz, Inmaculada Silos-Santiago, Jeffrey M. Johnston, Willem M. de Vos, and Robin Spiller, The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls, 2017.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor