Sucraloza: beneficii, proprietati, utilizari

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Sucraloza

 

Din dorinta de a duce o viata mai sanatoasa si de a scadea in greutate, multe persoane se decid sa renunte la zahar si sa isi limiteze aportul zilnic de carbohidrati. Insa, excluderea alimentelor dulci poate parea o schimbare foarte drastica si dificila. De aceea, multi aleg diferite alternative care sa le permita sa se bucure in continuare de gustul dulce fara sa se confrunte cu un aport caloric mare. Sucraloza reprezinta o astfel de alternativa. Insa, cat de sigur este un astfel de ingredient si cine il poate consuma? Ce beneficii ofera? Afla mai multe acum.

Ce este sucraloza?

Sucraloza este un indulcitor artificial cu zero calorii, prin care poti reduce consumul de zahar adaugat in timp ce te bucuri in continuare alimente cu gust dulce. Acesta face parte dintr-o categorie de indulcitori ce pot fi descrisi drept substituenti pentru zahar, indulcitori non-nutritivi sau indulcitori cu intensitate mare (unde putem include si stevia), deoarece numarul lor de calorii este zero.

De asemenea, spre deosebire de aspartam sau zaharina, care prezinta totusi un nivel scazut de calorii, sucraloza este obtinuta din zahar (sucroza). Se pare ca ingredientul a fost descoperit in 1976, atunci cand un cercetator britanic a inteles gresit instructiunile pentru testarea unei substante. Dupa ce a gustat compusul nou obtinut, a descoperit ca este extrem de dulce.

Beneficiile sucralozei

Sucraloza poate fi de ajutor in reducerea consumului de zahar adaugat si in reducerea aportului caloric zilnic. Pentru a face o trecere mai usoara catre alimentele sarace in calorii si a nu renunta complet la astfel de ingrediente cu gust placut, indulcitorii artificiali pot fi o solutie. Alegand sa folosesti sucraloza sau sa consumi produse care o contin, poti face schimbari majore in alimentatia ta si poti sa iti reduci in mod semnificativ numarul de calorii consumat in fiecare zi.

In plus, specialistii sugereaza ca acest ingredient este potrivit si pentru persoanele care sufera de diabet zaharat. Acestia trebuie sa faca schimbari semnificative in dieta lor si sa evite carbohidratii, care provoaca o crestere a nivelului de zahar din sange. Exista un numar semnificativ de studii care arata faptul ca sucraloza nu influenteaza in mod negativ metabolismul glucidelor, nivelul glicemiei sau sensibilitatea la insulina.

In plus, indulcitorul este considerat sigur si pentru alte categorii de persoane care au nevoie de o dieta sanatoasa, precum copiii sau femeile insarcinate.

Proprietatile sucralozei

O principala proprietate a acestui indulcitor este gustul sau diferit. Sucraloza este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul. Acest lucru inseamna ca este necesara o cantitate mai mica a acestui ingredient pentru a obtine un gust placut, similar cu cel al produselor care contin zahar. Asadar, consumul zilnic de sucraloza al unei persoane care decide sa utilizeze acest indulcitor artificial nu va fi unul foarte ridicat.

O alta proprietate impresionanta este aportul nul de calorii. Insa, cum este posibil acest lucru? Un procent semnificativ (aproximativ 85%) din sucraloza consumata nu este absorbita de catre corp si este excretata. Din procentul ramas care este, totusi, absorbit, acesta nu este descompus pentru a se obtine energie si, astfel, aportul sau caloric este zero.

Utilizari ale sucralozei

Sucraloza este utilizata frecvent in alimentatie ca indulcitor si este adaugata in multe produse alimentare, cum ar fi bauturi racoritoare, dulciuri si alte produse care contin zahar in mod obisnuit. Putem intalni acest indulcitor si in bucatarie, fiind folosit pentru diferite retete, dar si pentru bauturi precum cafeaua sau ceaiul. Daca optezi sa gatesti astfel sau sa alegi produse fara zahar, este important sa retii ca se recomanda consumul cu moderatie, la fel ca in cazul oricarui ingredient.

Siguranta si controverse legate de consumul de sucraloza

Orice fel de ingredient artificial are nevoie de aprobare pentru a putea fi consumat si a fi disponibil pe piata, iar sucraloza este considerata sigura din acest punct de vedere. Insa, exista in continuare o serie de controverse si au fost realizate numeroase studii pentru a verifica efectul acesteia asupra sanatatii.

Multe persoane pot alege sa consume indulcitori atunci cand isi doresc sa scada in greutate. Insa, rezultatele studiilor sunt usor conflictuale, iar unele pot sugera ca nu exista o legatura intre scaderea greutatii si a nivelului de grasime si consumul indulcitorilor artificiali. Alte studii, in schimb, evidentiaza o legatura intre acestea. Asadar, consumul de sucraloza nu iti va garanta 100% ca vei scadea in greutate.

Un lucru pe care ar trebui sa il iei in considerare este stabilitatea acestui compus. Sucraloza este considerata ca fiind stabila la temperaturi ridicate si ca poate fi utilizata pentru gatit si copt. Insa, au fost realizate mai recent cateva studii care au obtinut altfel de rezultate. Acest indulcitor ar putea incepe sa se descompuna si sa interactioneze cu alte ingrediente, astfel formand compusi care ar putea fi periculosi. Este nevoie de mai multe cercetari pe acest subiect, insa exista si varianta de a evita indulcitorii artificiali atunci cand pregatesti alimente la cuptor la o temperatura mai mare de 175 de grade Celsius.

Sucraloza este o alternativa populara la zahar, deoarece ofera un gust dulce si zero calorii. Totusi, la fel ca in cazul oricaror ingrediente, se recomanda consumul cu moderatie. Atentie! Acest articol are scop strict informativ si nu poate inlocui sfaturile avizate oferite de un specialist. Iti recomandam sa discuti cu un medic despre alegerile tale nutritionale.

Surse:

Food Insight. “Everything You Need to Know about Sucralose.” Food Insight, foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/. Published 10 February 2022. Accessed 22 June 2023.

Palsdottir, Hrefna. “Is Sucralose (Splenda) Good or Bad?” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2023, www.healthline.com/nutrition/sucralose-good-or-bad. Published 8 March 2023. Accessed 22 June 2023.

DS;, Ahmad SY;Friel JK;MacKay. “The Effect of the Artificial Sweeteners on Glucose Metabolism in Healthy Adults: A Randomized, Double-Blinded, Crossover Clinical Trial.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism = Physiologie Appliquee, Nutrition et Metabolisme, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31697573/. Published 7 November 2019. Accessed 23 June 2023.

Miller, Paige E, and Vanessa Perez. “Low-Calorie Sweeteners and Body Weight and Composition: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4135487/. Published September 2014. Accessed 23 June 2023.

de Oliveira, Diogo N, et al. “Thermal Degradation of Sucralose: A Combination of Analytical Methods to Determine Stability and Chlorinated Byproducts.” Scientific Reports, U.S. National Library of Medicine, 15 Apr. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4397539/. Published 15 April 2015. Accessed 23 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor